меню для малечі після року

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем хельга, 16 Листопад 2007.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Natalochka

Natalochka Well-Known Member

Відповідь: меню для малечі після року

Ого, моєму Сашкові рік і місяць, але ми і близько таких порцій не з"їдаємо, каші як з"їсть більше 100 грам - то вже свято. Снідаємо молочною (1:1 з водою) кашею рисова чи вівсяна, кукурудзяна, може бути з фруктами (Нордіки купую). Потім на сон циця. В першій годині їмо переважно сир+кефір+печення+ягоди/сироп/варення, нічого ситнішого їсти не хоче. Йдемо гуляти - спимо на вулиці, після гуляння або зупа чи борщ (їсть тільки ті що варю для нас з чоловіком, вони пісні, дитячих супчиків ні в яку), або картопля з мясом чи рибою (почав їсти м"ясо тільки зараз і то не кожний день - не хоче, відмовляється) чи овочеве рагу(кабачки тушені такі як для всіх, полюбив цвітну капусту+броколі в вершково-сирному соусі), потім через годину-дві якесь фруктове пюре чи булочка чи ще щось смачненьке. Вечеряти стали стабільно після року, сам просить, переважно Нордік 4 злаки на молоці чи воді з бананом.
    Страв з яєць не роблю - на жовток висипає, не сильно але ще зачекаю. Стараюся давати що любить бо й так їсть вибірково і дуже малими порціями.
    П"є теж небагато, лише воду - відмовляється від сочків, компотів, перестала варити, думаю краще вже з"їсть яблука чи якогось фруктового пюре.

2. oksanusyk

oksanusyk Well-Known Member

Пивіт!
    Хочу перепитати чи можна магазинні йогурти давати дитині 1 року, якщо так, то які??? Підкажіть, будь ласка )))

3. Tagonga

Tagonga New Member

В нас теж багато не виходить, а зараз вже десь зо 2-3 місяці таке меню (як на мене - одноманітне, але в цілому всі потреби задовільняє): зранку груди, сніданок - каша (варю на воді, але додаю молоко козяче, кашу роблю ріденьку, трошки масла, десь виходить 100-150 мл)+твердий сир, потім гуляти і на перший сон - груди. На обід мясо/риба/печінка +овочі, теж небагато, 100-150 мл, мяса десь від загального обсягу - третина, додаю ложечку олівкової олії. Потім знову гуляти, перед другим сном трошечки фруктового пюре або омлет з двох перепел.яєць і на другий сон знову груди. Ну вечеря в нас стандартна - сир з кефіром, коли немає, то ща раз даю кашу або макарони з молоком. Гу і на ніч груди, потім ще раза 2-3- за ніч.Все. На протязі дня - компот.

4. GalkaSv

GalkaSv Active Member

А моя каже, що наша дитина як на дієті, "каша, каша і знову каша, а ще кефір", я вже й сама над тим задумалася, бо є над чим, у нашому віці вага 10 кг. і ріст 79 см., але їмо ніби нормально:
    прокидаємось зранку і обов`язково циця, потім якась молочна кашка ( з пластівців Нордік різних видів: гречаних, пшеничних, житніх, ячмінних, вівсяних з висівками і без, чотири злаки), з`їдає її 220-250 мл.
    в проміжку перед обіднім сном соломка, печенько чи яблучко. Перед сном обов`язково циця.
    на обід, він у нас виходить не раніше 16 год., буває і о 18 год., якщо сон добре вдасться:girl_smile:, супчики різні, обов`язково з м`яском, чи борщик але завжди перетерті блендером, якщо попадається кусочок, то зразу випльовує. Супчики їсть без хліба, бо не хоче, також з`їдає до 250 мл.
    потім ще може їсти фруктики, печенько
    ввечері картопелька/сирочок з фруктовим пюре/тіж кашки, що зранку але зварені на воді і обов`язково з кефіром (до 200 мл), не їсть жодної каші без нього. вечеряємо в період з 20 до 21 год часом трошки пізніше.
    Перед сном гамаємо цицю і вночі ще раз або два цицю.
    Макарончики їв тільки спагетті, коли я готую їх собі,то він вилапує їх з тарілки і гамає, але так чоб нагодувати ними дитину, то ще не давала. Також омлетик, чомусь не давала, після прочитання темки, точно спробую дати.
    Отже, їмо добре, але по нас то невидно, чому?

5. Tagonga

Tagonga New Member

Ось, доречі, в мене давно виникло питання і може хтось поділиться досвідом. Справа в тому, що ми в своїх майже 1,2 роки все їмо перетерте, навіть кашу (теж даю Нордік), окрім твердого сиру (даю маленькими шматочками) та яблука/груши і т.д., (даю ціле). Пробувала давати шматочками, результат - або випльовує, або, якщо і їсть - дуситься і вертає мені все взад... Ясно що після такого вже не хочется експерементувати, але ж не буде отак весь час їсти їжу після блендеру...

6. Mаrsela

Mаrsela New Member

В мене теж плював кусками як було йому 1 рочок,то я почала давити вилкою,через місяць різала дуже дрібними кусочками і пішло.А ще готувала кусочками(нормальними) овочі на пару чи варені і клала на тарілку (на табуретку коли він бавився перед мною а я готувала йому обід)а сама в той час відверталась і підлядала за ним .До речі малий був тоді після прогулянки з апетитом. Овочі скроплювала оливковою олією і чуть солі.Його зацікавило і вже приблизно в 1.6 їв на рівні нас.

7. GalkaSv

GalkaSv Active Member

я також так пробувала, давиться. Ще пробувала замість гречаних пластівців, варити гречану кашу, перші три ложечки з горем пополам з`їдав, а дальше ну ніяк йому не йшло. Проте, як їв виноград то костомашки також випльовував, хоч тут молодець.:connie_pull-pigtail

такі продукти в мене також їсть не давлячись, причому даю нормальний кусочок і він собі його гамає. Але і тут не до порівняння Вашому 1,2, а моєму вже майже 1,7. Прочитала, що Ви даєте макарони з молоком, а макарони якось подрібнюєте чи купляєте якісь дрібнесенькі, бо я щось боюсь давати він ж їх не пережує, а наковтається, щоб потім животик не болів, макарони ж тяжкі для шлунка?

Останнє редагування: 27 Жовтень 2011
  8. Tagonga

Tagonga New Member

Не повірите: варю звичайні і додаю молоко, потім блендером це перемелюю. Однорідним не виходить, але дуже-дуже мілко поддібнює. Давати макарони не боюся, тому що по-перше - проблем з травленням не маємо, по-друге склад макаронів - злаки твердих сортів. І ще може спробуйте цілі подавати, по пару штук, спіралькі якісь, пір"я. Думаю, малечу зацікавить незвичайна форма і смак. Може то посприяє нормальному прийому їжі.

---------- Додано в 18:53 ---------- Попередній допис був написаний в 18:47 ----------

Радійте! Чи то конституція така (обмін речовин), чи то дитина витрачає багато енергії бо достатньо рухається - в любому випадку то добре!

9. jalla

jalla Прогрес року 2013

В мене тоже так давився, але блендером вже давно не користуємось.
    Каші десь з 9-и місяців даю в такому вигляді які вони є. До того ж швидкорозчинних, дитячих не брала ніколи. Даю звичайні крупи, ну і пластівці. Спочатку трохи давився, то робила рідшої консистенції, побільше води, чи молока. Зараз на вечерю їсть звичайну кашку густу з маслом, чи фруктами, найчастіше яблуками. Єдине, дівчатка, попробуйте поступово змінювати ту консистенцію, робити що раз густішою і дитина звикне.
    Звичайно не буде.
    Я коли малому даю зупку, то трошки переминаю густе тою штукою, щоб бульбу мнеться, щоб куски не були такими як для нас великими. Але до того діла ми дуже довго йшли, бо малий кусочки дрібні ковтав цілими, пережовувати не хотів. Але знаю є багато дітей, які вже перше їдять так як дорослі.

10. Tagonga

Tagonga New Member

От якраз в нашому випадку ми їмо достатньо густі страви, але шматочки - то катастрофа. Я вже думаю, може щось, наприклад, в супчику моркву додавати шматочками, а решта пропускати через блендер і щоразу збільшувати частку тих подрібнених складових? Чи може ще почекати якийсь час? А чи може взагалі не заморочуватись і не шукати проблему там, де її нема? :)

11. Mаrsela

Mаrsela New Member

Ви головне не відступайте,бо нагодувати дитину перетертим легше ніж заставити це з"Їсти кусочками.Можна спробувати ділити порцію навпіл ,одну частину кусочками (коли починаєте годувати), а другу не перетерти ,а подавити вилкою.Захоче їсти буде жувати.Не бійтесь що дитина лишиться голодною.Діти хитрі :girl_wink:

---------- Додано в 23:44 ---------- Попередній допис був написаний в 23:35 ----------

А на рахунок макаронів то є такі квіточки (зірочки) малюсінькі.Якщо переживаєте за животик ,то почніть з макаронів виробених з твердих сортів пшениці (або італійських вони дорожчі) ,такі макарони легше травляться,не дають важкості шлунку.Види є різні

12. jalla

jalla Прогрес року 2013

Ваша дівчинка ще дуже маленька.
    Моя порада - не заморочуйтесь. Всі рано, чи пізно будуть їсти шматочками так як дорослі.

13. GalkaSv

GalkaSv Active Member

Ми вже кілька років вживаємо тільки італійські макарони, на рахунок квіточок та зірочок ми їх також маємо, треба спробувати зварити їх дитині, може буде їсти, а от спагетті гамає залюбки але я дозволяла зовсім трішки, боялася.

ми сьогодні вранці вже гамали такі макарошки з молочком, сподобалось!!!:connie_pull-pigtail

і я так пробувала, вигортав ті кусочки язиком, а ріденьке ковтав, не надуриш:girl_cray:

14. jalla

jalla Прогрес року 2013

На рахунок макаронів діткам можу порадити які макарони даю я . Хоча це не зовсім макарони.)) Роблю так: розмішую одне домашнє яйце з мукою, можна додати ще трошки води виходить таке густеньке тісто, яке можна лити до зупи, або на молоко легенько помішуючи. Виходять такі гарненькі, жовтенькі, мягенькі макарони. Малий дуже любить.
    А звичайні макарони даю тільки тоді коли забере у мене, чи в чоловіка з миски.))

15. ljalechka

ljalechka Well-Known Member

ми також купуєм нашій донечці тільки такі італійські макарони, вона їх просто обожнює)

16. HOPIC

HOPIC Well-Known Member

17. GalkaSv

GalkaSv Active Member

Колись і ми собі так супчик робили, а що так можна робити дитині чисто вилетіло з голови, дякую Вам jalla, що нагадали.

18. Fast

Fast Well-Known Member

А моя, десь з року, за спагеті все віддасть, а ще коли пермезан додати, то вища насолода :)

19. Alexx

Alexx New Member

В нас ця стадія пройшла якось сама собою.... вже гамає і шматочками. Деякий час тягав в мене з тарілки овочі шматочками і вони здавались йому смачнішими. Такі зблендеровані вже навіть і нехоче. А взагалі в нас ще до недавна малий так смішно супчик їв (густе на тарілочці, а ріденьке в горнятку) і так йому смакувало найбільше, а щоб разом то не хотів )))).

20. Natalochka

Natalochka Well-Known Member

В нас щось все навпаки, рідке з зупи щойно тепер починає їсти, до того хотів лише густе. Я вже потрохи даю зупу таку як ми їмо, бо тих дитячих ні в яку не хоче. Просто мну вилкою і все, малому рік і майже 2 місяці.
    Ми їмо кусочками десь з 10 місяців, почали з вареної бульби і моркви, дуже йому подобалося їсти з моєї тарілки, витягувала з зупи чи рагу. Далі був період що взагалі овочів перетертих не їв, навіть картопляного пюре, лише варила кусочками (і то лише картоплю, моркву, цвітну капусту), додавала олії або масла і так їв по кусочку.
    З 11 місяців я перестала збивати кашу нордік поступово, почала з рисової, просто трохи більше розварювала. Зараз блендером збиваю лише м"ясо і рибу бо дуже погано їх їсть, або якесь фруктове пюре.

---------- Додано в 00:01 ---------- Попередній допис був написаний Вчора в 23:51 ----------

А таке питання: ви груші з якого віку дітям даєте?
    Робила малому пюре: яблуко, банан, груша. Дуже йому сподобалося, але сказали мені що грушу ще зарано давати ... але я малий навіть виноград їв без шкірки, давала бо дуже любить, аж труситься за ним