Мало молока. Що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 10 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. HAPPY NATA

HAPPY NATA Форумляночка

Відповідь: Мало молока. Що робити?

з того, що ви описали, я не побачила жодної ознаки нестачі молока. А от лікарка у вас ще та - такі застарілі уявлення про гв... Суцільні нісенітнеці. Не звертайте увагу на слова бабусь - в них радянське "виховання" (замотати дитину туго пеленкою, заткнути дурником, покласти в ліжечко і годувати по годинах - пряма дорога до "пропажі" молока в мами).
    Те як поводиться ваша дитина - цілком нормально для немовляти на гв. Думаю, якщо і далі будете годувати на вимогу і проводити з дитинкою максимум часу, проблем не повинно виникнути.

2. Redvisitor

Redvisitor Active Member

він спочатку їсть, ковтає, а потім вже просто смокче або спить з цицькою в роті:)

дякую, дівчата, трохи заспокоїли, але я хвилююся за набір ваги - 500 грам в місяць, ніби нижня межа по нормах, та все ж...

3. Ligymunka

Ligymunka Cлiнгoкoнcультант

Кожна дитинка по своєму набирає вагу, один місяць може бути менше, другий більше, не переживайте, бо переживання і неспокій можуть вплинути на кількість молока. Менше слухайте, що там бабусі говорять, бо ви найкраще відчуваєте свою дитинку :girl_in_love:
    В мене двоє дітей активно смоктали. З того що мені радили, то старалася щодня їсти м"ясо, як мені пояснювали, що м"ясо- це білок, тоді молока виробляється достатньо. Також часто пила гаряче Курземе ( "теляча кава" ) з молоком і їла горіхи щодня. На сьогоднішній день також мої діти ще грудні, але я вже так не переймаюся кількістю молока, бо діти вже все їдять і циця, то скоріше, як десерт.

4. HAPPY NATA

HAPPY NATA Форумляночка

я, чесно кажучи, не знаю норм :) , але по-перше, в норму ви вписуєтесь, за вашими словами, нехай і по нижній межі, по-друге, на мою думку, один місяць не є аж таким показовим, може варта на основі 2-3 місяців робити висновки?
    Вам би я радила побільше відпочивати і займатися дитиною, для чого озадачити бабусь допомогою по господарству (менше часу залишиться для роздавання "цінних" порад і коментарів :) ).

5. mamaNata

mamaNata New Member

цього є достатньом, і доречі, часто буває так, що суттєву частину ваги дитина набирає ближче до кінця першого місяця, тому що часто перші дні після пологів можуть бути справді неактивними, а сонними смоктунами. Згадайте, який малеча був перші днів 10, і чи після того не став біль активніше і більше смоктати.
    Переживати не треба, треба просто далі годувати, дотримуючись основних правил ГВ, часті прикладання вдень, нічні - (сумісний сон сприяє нічним прикладанням), правильне прикладання, відсутність штучних замінників.

6. KOCHAM

KOCHAM Well-Known Member

можу помилятись
    щоб наїстись дитині достатньо 10-15 хв, далі вона може просто смоктати чи спати біля маминої циці

от халепа, ніде не можу знайти норм МОЗу, країна...

мала брошурку від "Памперс" чи то "Джонсонс" то там були норми - в 1-ший місяць 400 г-900 г
    НОРМИ
    тому якщо у вас нижня межа норми - це не мало, це Ваша норма
    плюс якщо
    дитина здорова, радісна то все добре
    слухайте Наталю
    ростіть здорові і будьте чуйною мамою

7. CaddyV

CaddyV Well-Known Member

Мені допомагав від Hip.

8. Manana

Manana New Member

Дівчатка, сьогодні я сцідила молока з однієї груді щоб перевірити чи багато дитина їсть, і націдила лише 40 грам. Можливо ще якби цідила хвилин 10 то може ще й 10 грам би доцідила. Так от, на дитячий сумішах вказано, що за одне харчування дитині треба давати 90 грам суміші (вага 3-4 кг). В мене починається паніка - я дитині даю всього навсього 40 грам свого молока, чи не замало це? Плюс вдома трохи напрягають, що я мало їмі через те в мене нездале молоко бо дитина часто плаче. А мені здається, що якраз я їм нормально. Мене починають охоплювати тривожні думки, чи не голодна моя дитина з такою мамою :sad:

---------- Додано в 21:57 ---------- Попередній допис був написаний в 21:06 ----------

Дівчатка, сьогодні я сцідила молока з однієї груді щоб перевірити чи багато дитина їсть, і націдила лише 40 грам. Можливо ще якби цідила хвилин 10 то може ще й 10 грам би доцідила. Так от, на дитячий сумішах вказано, що за одне харчування дитині треба давати 90 грам суміші (вага 3-4 кг). В мене починається паніка - я дитині даю всього навсього 40 грам свого молока, чи не замало це? Плюс вдома трохи напрягають, що я мало їмі через те в мене нездале молоко бо дитина часто плаче. А мені здається, що якраз я їм нормально. Мене починають охоплювати тривожні думки, чи не голодна моя дитина з такою мамою :sad:

9. Nastylove

Nastylove Well-Known Member

Те що Ви націдили 40 грам, не означає що там тільки 40 грам молока. Я наприклад, зі своєї груді і 10 грам зцідити не могла. Але дитина моя ніколи не голодала)

10. Corena

Corena Кулінарна муза 2013

недавно моїй мамі приписали нетрадиційне лікування, де треба було грудне молоко. так от, я за добу ледь могла націдити 100 грамовий стаканчик. але нічого, на той час мала півторарічну дитину, в якої раціон на 90% складався з грудного молока.
    до тогоо часу мені в голову не приходила цідити, щоб перевірити його кількість.
    ви рахували, скільки пісяє дитина?
    основні правила ГВ прочитали?

11. KOCHAM

KOCHAM Well-Known Member

ніколи кількість грудного молока не визначається тим скільки може націдити мама, бо смоктання дитиною і зціджування речі дуже різні

І зупиніть паніку та погані відгуки про ГМ
    ТІЛЬКИ ВПЕВНЕНІСТЬ І ПОЗИТИВ

перегляньте відео ВК з моєї сторінки http://vk.com/video
    МАЛЕНЬКАЯ СТРАНА №1,2,3

12. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

Замість панікувати, йдем читати про ГВ основне. ЦЮ тему від першої сторніки, від першого допису. Там все гарненько розписано - як визначити чи достатньо молока отримує дитинка, чи залежить від харчування матері, чи залежить від маминого спокою, тощо.

13. Suzi

Найперше, що потрібно мамі - спокій і гарний настрій. Так і передайте своїм домашнім - Вам потрібна їх допомога - зготувати, прибрати. І дати Вам спокій і можливість спокійно займатись собою і дитиною.

14. napoleona

napoleona Well-Known Member

не думала, що буду писати в цю темку...
    я не можу зрозуміти, що сталося і з чим воно повязане? Мала в процесі коли їсть, відривається і каже що нема молока, пропоную другу грудь і так заледве вона заспокоюється, це триває десь 2-3тижні. Я то повязую зі своїм самопочуттям, бо якраз той час почуваюся якось не так, сонливість протягом дня, апатія, нічого не можу і не хочу робити, навіть гуляти з малою, відчуваю постійну фізичну втому. Харчуюся як звичайно, навіть краще бо сезон ягід і т.д. 2 рази в тиждень я ходжу на танці, але я і до того займалася. Я не можу зрозуміти причину, що сталося, шкода дитину, бо дуже нервує

15. Suzi

Схоже на інволюцію лактації

16. Redvisitor

Redvisitor Active Member

Відповідь: ГВ - ще один дар природи (2)

Дівчата, підкажіть, як викликати прилив молока і чи треба то взагалі?
    В мене йде один прилив, коли починаю годувати, малий висмокче, а далі молоко вже не тече так добре і він починає вередувати, що йому мало (особливо, коли хоче спати), а наступний прилив так скоро не приходить, відповідно він починає нервувати, плакати, а як рознервується то годі його заспокоїти: тоді вже цицю не бере взагалі, тільки кричить :sad:. Доводиться чоловікові його на руках вколихувати. Може є якісь способи викликати той прилив швидше, а то вже в мене деколи до істерики доходить :sad:

17. invisible

invisible Well-Known Member

А як ви це бачите? Я під час годування відчуваю переважно лише 1 прилив молока, але мала наїдається точно, бо гарно набирає вагу. Спочатку, коли йде прилив, то молоко тече трохи струйкою (якщо забрати грудь, то видно, як витікає), а вже потім мала тільки повільно посмоктує.

А з чого ви робите висновок, що це саме через те, що дитина не наїлася?

18. Redvisitor

Redvisitor Active Member

та він теж нормально набирає, по 900 грам за місяць, але кричить, бо смоктати не хоче коли помалу тече :sad:. Коли йде прилив, нормально смокче.

ну, скоріше всього, плаче бо не може заснути без циці, але хоче щоб молоко текло швидко... роблю такий висновок, бо інші варіанти причин плачу перебрала і нічого не знайшла... чоловік каже, що він просто покричати хоче :)

19. panikvarts

panikvarts Well-Known Member

Таке теж буває і є нормальним. Емоції кудись мають діватися за весь день.
    А загалом розслабется, відпустіть ситуацію, менше нервуйтеся. Біля спокійної мами - спокійна дитина.

20. Redvisitor

Redvisitor Active Member

ага, мій чоловік теж так каже, що дитині від мене емоції передаются... але деколи так шкода, що він, бідненький, надривається, а я не можу йому нічим помогти (