Мало молока. Що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 10 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Sluhachka

Sluhachka Well-Known Member

Відповідь: Мало молока. Що робити?

Дівчата, сиджу і читаю всі відповіді і розумію шо не в мене одної проблеми з молоком. Історія напевно багатьом знайома. Моя дівчинка зараз має півтора місяця, з рук і грудей не злазить цілий день(спить переважно також на руках, або коли я біля неї), в ночі годую аж в 3 а потім 4 і так до 7 год. деколи ше в 1 ночі будиться,але то дуже рідко. Одним словом, за перший місяць набрала тільки 700 грам(шей в 2 тиждень життя дістала дизбактеріоз і до тепер даємо бактерії). Ну і з першого зважування бабусі присіли на вуха шо нема молока і ми моримо голодом дитину. Бо має бути як колись, молоко дитині по бороді має литися, а в мене такого нема. Сьогодні робили тест на мокрі пеленки: з 10 ранку до 2 дня-7 раз.(далі вдягнула памперс, бо мальота дуже змерзла і мені стало шкода). Сьогодні будемо важити скільки набрала за день...скажіть, чи моя ситуація нормальна чи варто задуматися над вирішенням проблеми?

2. Haidee

Haidee Well-Known Member Команда форуму

Варто задуматися над тим, щоб не створювати собі проблем. Який висновок ви хочете зробити зі щоденного зважування? Знаєте, що консультанти з ГВ проти його використовування? Ви бачили норми набору ваги для грудних дітей? Дитина 7 раз за 4! години попісяла, думаєте, чим? А бабусям діти вічно голодними здаються, треба так їх напакувати, щоб верталося.

3. Strekoza

Strekoza Well-Known Member

Не зовсім зрозуміла відносно нічних годувань (важливо, щоб дитина прикладалась між 3 і 8 год, писали тут не раз).
    Те, що така мала дитина хоче мами -цілком нормально. 700 грам за місяць - теж нормально.
    Не бачу проблеми

4. panikvarts

panikvarts Well-Known Member

Цілком нормально набрала вагу ваша дитина. Не всі мають набирати по 1-2 кг щомісяця.

А як ви визначили, що це дисбактеріоз? Бо трохи дивно - це період, коли лише формується флора шкт у дитини, тому говорити про дисбактеріоз у такому віці трохи нерозумно, як на мене.
    То всі такі бабусі, повірте. Головне прикладайте дитину на її вимогу і на вашу (повинне бути часте прикладання).
    Для чого? Щоб ще більше себе накрутити? Ну набере сьогодні 30 грам, а завтра "скине" 20 грам, а після завтра набере 40 грам... Якщо хочете простежити за вагою, то хоча б частіше як раз на тиждень нема чого важити.
    На мою думку, ситуація природня.

А як будете вирішувати, якщо вам хтось скаже, що ситуація ненормальна?

5. nattsol

nattsol Well-Known Member

те, що дитина набрала нормально, вже написали. ще додам, не забувайте, що набір ваги за перший місяць рахується від найменшої ваги, зафіксованої в пологовому.

6. jalla

jalla Прогрес року 2013

Гм, ну а хіба то мало?
    мій малий як тепер пам"ятаю, за перший місяць набрав 700 грам. В поліклініці мені сказали, що то нормально, але більшість дітей набирають набагато більше. Я тоді не мала нету і, чесно вам скажу, не надто цікавилась правилами успішного ГВ. Просто годувала на вимогу і все. Так от, наскільки я панікьорша шаленна, а ще любітєль себе накрутити, але реально значення цьому не придала.
    І хоч малий ніколи пампухом не був, зато гарно розвивався, добре ріс, але увесь час був таким собі стройняшкою. Добре що мені не встрілило в голову його важити, а то б наважила ше чого не ладного.)) Та скільки я того переслухала що він захудий, чого їсти не даю, а від стандартних байок що в великих грудях по закону підлості мало молока, а анЄгдоти про поживну суміш, а коровяче молоко...
    Так от до чого я це все тут настрочила. Пораджу від себе- плюньте на оті всі зважування, годуйте дитинку на вимогу і постарайтеся ігноруватися від дурних порад.
    Всього найкращого.:girl_curtsey:

7. Sluhachka

Sluhachka Well-Known Member

Дуже дякую вам дівчата, мені зараз як ніколи потрібна була підтримка і підтвердження моєї позиції.Будемо годувати молочком, поки воно буде))) а потім знов навідаюся сюди і прочитаю мудрі поради)))
    а я взагалі чула за козяче, і ше й водою розбавляти!)))

8. Yaremko

Yaremko Well-Known Member

щоб годувати і таких дурниць не писати ;) треба годувати дотримуючись правил успішного грудного вигодовування

9. olangel

olangel Well-Known Member

Два тижні в мене Марко із за зубів відмовлявся від грудей, в день зціджувала і давала, в ночі він взагалі не їв.
    В мене таке враження, що за ті два тижні почало вироблятись меньше молока. І почала відчувати сильно "приливи" але тільки у лівій груді.
    Чи то я себе накручую, бо давно якось вже не слідкувала за ГВ

10. nattsol

nattsol Well-Known Member

молока і справді могло менше вироблятись, але це не страшно.
    а зараз як? якщо Марко знов їсть цицю, то все внормується без проблем: його попит породжуватиме пропозицію ;)

згадала, в мене останнім часом теж в лівій груді відчуваються "припливи", щоправда, Оріяся почала в останні дні дуже часто прикладатися. а так в мене такого відчуття не було ще від її 3-4 тижнів

11. cjomcjomka

cjomcjomka Content - fairy

в мене самого відчуття "приливу" нема з Сергійчикових місяців 9... а то і раніше.. А їмо ми непогано

12. olangel

olangel Well-Known Member

Почав в день вже по трошки цямкати, а от вночі ще прольоти,бо як прокидається, плаче від зубів, а потім вирубається змученим і йому не до того.... Може то чайочки попити?
    от і в мене те відчуття з'явилось як Марко перед самим піком зубів вночі з мене не злазив.
    на скільки знаю, те відчуття з'являється від вироботку окситоцину, по типу м'язи скорочуються, щоб молоко надходило. Якось так. І з часом то ввдчуття зникає, коли лактація нормалізується.

13. meilis

meilis New Member

Відповідь: SOS! не знаю де написати (проблеми із ГВ)

привіт дівчатка)))) справді не думала,що стану писати в тему про ГВ... Нам 4,5 місяці, виключно на ГВ, даю ще правда чай фенхельний, десь 70 мл на добу між годуваннями з ложечки, з пляшки нічого не їмо. Молока досі було багато, просто текло фонтанами і малий звик, що тече дуже сильно. Десь тиждень тому почала давати 2 груді, бо подумала, що однією він вже не наїдається. Зараз важить 6680 г, приріст за місяць на 600 гр, перед тим 700 і 800 г було, а в перший місяць - 1300 г. З другого місяця малий смокче дурачка, прибуттю молока це не заважало. Годую на вимогу, до 3 місяця це було 7-8 разів на добу, 2 нічних годування десь через 3-4 години. Після 3 місяців дитина стала беспробудно спати вночі, тобто нічних годувань тепер майже немає. Спочатку мусила вставати уночі зціджувати молоко, бо груди наливалися, тепер, якщо вночі малий не стає, то груди наливаються теж але аж під ранок 7-8 година. Спить вночі безпробудно десь з 23 до 8-9 ранку, деколи встає вночі щоб поїсти, але дуже зрідка. Плюс до всього дитина почала смоктати палець, разом з соскою і пхає в купі все до рота)))) Дівчатка, я от не знаю чи вистачає дитині молока..... Пісяє він багато, бо навіть коли я його переодягаю він завжди один чи два раи напісяє в процесі, сеча прозора...Зараз трохи замучили його закрепи, тому і даю трохи чайку. Почала пити чай з молоком і більше рідини теплої, крапиву також, пробувала горіхове молоко. Може воно так і має бути, що мене вже не "заливає" молоком?? Ще думаю, може малий просто звик, що молоко тече рікою, а тут ріка швидко витікає і треба тягнути...(простіше просто покапризувати і мама дасть другу цицю).. Між годуваннями він спокійний, не кричить. Годую зараз 5 разів в день через кожні 3 - 3,5 години. Припливу молока не відчуваю. Після годування з грудей ще можна видавити молоко, правда не багато... Писали, що треба нічні годування для стимуляції вироблення молоко, то що мені малого навмисне будити і груди давати??? Також про шкоду соски... Це ж тоді виходить, що дитина постійно буде в мами на грудях висіти і молоко так і не назбирається для годування і тоді саме годуваня незрозуміло коли буде, якщо він постійно буде смоктати.... Ще один нюанс, якщо він в мене так довго спить уночі, то мабуть тоді наїдається?? Коло грудей довго не сидить, 15-20 хв коло двох. Смокче активно і швидко.. Дуже не хочу вже починати огодовувати, може щось зможете порадити.... Наперед дякую)))

14. Almariel

Almariel Well-Known Member

навіщо? тепер не можна зробити тест на мокрі пелюшки, щоб знати, чи дитина наїдається.
    нормальний приріст ваги
    спите разом?
    як визначаєте, що дитина має закреп?
    це нормально, що не заливає молоком
    ні, не висить постійно, тільки поїсти і інколи для заспокоєння чи просто посмоктати.
    молоко виробляється не від чаю з молоком, а від того, що дитина смокче. більше смокче - більше молока.
    вам обовязково треба знати, що годування має бути о такій-то годині? чи не простіше давати дитині їсти тоді, коли вона хоче?
    з чого ви взяли, що треба догодовувати? нормальний приріст ваги.

заберіть дурак і чай, спіть разом, годуйте на вимогу - і будете мати спокій!

15. panikvarts

panikvarts Well-Known Member

чим двльше в ліс - тим більше дров:8: Навіть не знаю, з чого і почати...

Молоко виробляється в процесі смоктання. Так, воно трошки виробляється наперед, але це не все, що дитина може зїсти і їсть. Чим частіше ви годуватимете дитину, тим більше молока у вас буде. Годувати дитину треба на вимогу дитини, а не мами, навіть якщо це буде щопівгодини. Ви повинні дати дитині те, що вона потребує, а не так, як ви думаєте. Не можна обмежевати дитину бути біля грудей, бо груди не лише для їжі, а й для психологічного заспокоєння.
    Ну, і дурачок теж має свої нюанси: коли дитина смокче дурник - вона може потім неправильно захоплювати груди, неправильно ссати і молока дійсно від того може поменшати.

---------- Додано в 18:48 ---------- Попередній допис був написаний в 18:44 ----------

І дійсно, з чого ви взялт, що в малого закрепи? Діти на ГВ можуть не какати по кілька днів - це нормально, молоко засвоюється практично повністю. Краще частіше прикладати.

16. Oriana

Oriana Well-Known Member

І плюс дитині невистачає мами, тобто циці, тому й береться за дурника, Заберіть його й пропонуйте груди, буде більше користі - буде стимуляція грудей і буде спокій для дитинки.

17. meilis

meilis New Member

Спимо ми окремо, малятко одразу з народження спить сам у своїй кімнаті. Засинати правда тепер сам не хоче, засинає в мене на руках, я потім заношу до ліжечка. На рахунок закрепів... Раніше ходив кожного дня по 4-5 разів, тепер какає 1 раз в 2-3 дні. Я читала, що то нормально для тих хто тільки на ГВ, але все одно турбуюся... Чесно кажучи можливо я не розумію саме поняття "годувати на вимогу". Дитина моя від голоду не плаче ніколи, я сама його годую через певний проміжок часу. Звісно вночі, коли прокидається, то одразу і їмо і засинаємо....а вдень, просто щотригодини...Дівчатка, ви по плачу розумієте, що дитина хоче їсти???? Він у мене спокійний, плаче рідко, а якщо і плаче, то я даю соску, щоб він заспокоївся.
    Можливо ви і праві, що молока йому вдосталь, просто звикла вже що він аж захлинався раніше, так його було багато....)))) От щойно погодувала, одну грудь виїв, дала другу, посмоктав і відвернувся.. Тепер вередує, бо хоче на руки.....

18. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

meilis, для початку прочитайте правила організації ГВ, усуньте чай, дурчок, налагодьте спільний сон і постійний контакт з дитиною.

Останнє редагування модератором: 18 Березень 2013
  19. Redvisitor

Redvisitor Active Member

В мене така ситуація: дитина від мінімальної ваги за перший місяць набрала 500 грам. В поліклініці лікарка порівнювала з вагою при народженні і поставила "діагноз" - мало молока. На мій погляд малий не виглядає голодним, сечовипускання часті - близько 12-15 за добу. Ще одним критерієм для лікарки було те, що дитина часто їсть і не витримує 2-годинні інтервали між годуваннями. Я б сказала, що в нас взагалі нема чітких границь між годуваннями - він трошки поїсть, трошки поспить на руках і так по колу, часто не їсть, а просто смокче собі. В ліжечку спати не дуже хоче. Вночі їсть 2-4 рази, деколи тільки присмокчеться і зразу засинає. Я груди міняю кожних 2-3 години або коли висмокче все з однієї, тоді даю другу.
    Я після походу в поліклініку розпереживалася, чи дійсно може мало молока, ще й бабусі напрягають, що він в мене постійно біля грудей. Лікарка порадила більше їсти і пити, чай з молоком, лактаційні чаї, якесь бжолине молочко, хоча наскільки мені відомо, воно все на кількість молока не сильно впливає? Чи я не права?
    Підкажіть, будь-ласка, чи варто хвилюватися за нестачу молока мені і яким чином кількість молока збільшити?

20. KOCHAM

KOCHAM Well-Known Member

проконтролюйте чи правельно прикладена дитина, чи ковтає молочко а не тільки смокче
    а от тут одразу абстрагуйтеся, Ви мама, Ви цікавитесь, читаєте і маєте більше інформації а ніж мали наші мами
    Ваші переживання з приводу " а що кажуть, думають вони " може негативно вплинути на ваше самопочуття та і молочко
    тому впевненість, спокій і позитив
    це так,
    + відпочивати, дихати свіжим повітрям і прикладати, прикладати, прикладати
    а все решта впливає на якість молока - вітаміни та мікроелементи
    чим більше і частіше дитина буде гамати грудне молоко, тим більше молока виробляється для дитини