Малі німці

Тема у розділі 'Дитяче здоров'я', створена користувачем Ascorbinka, 7 Лютий 2008.

?

коли заговорили ваші діти?

1. до року

93 голосів
    38,4%
  2. в 2 роки

110 голосів
    45,5%
  3. в 3 роки

35 голосів
    14,5%
  4. в 4 роки

1 голосів
    0,4%
  5. заговорили з допомогою спеціалістів

6 голосів
    2,5%
Можна вибрати зразу декілька варіантів.
  1. Olka Sherolka

Olka Sherolka розпатлана посиденька

Відповідь: Для мамусь і татусів (3)

Мені би ваші проблеми))
    Малий раніше говорив мама, тато, баба, дідо, дай, пити, па -па, мий -мий ( це поїзд, не питайте мене чому,не знаю), це кілька слів. А от вже кілька місяців говорить зазвичай хіба мама, тато, баба і папа і муууууууу на все підряд . Все. За кілька тижнів йому буде два роки. При цьому він розуміє слова, знає назви бо показує якщо спитати і приносить якщо попросити. Спілкуємось жестами - він показує пальцем)) бабця чоловіка вже кіпішує, каже що треба вести його до психолога, інші родичі теж вже трохи тиснуть. Я поки спокійна, хоч і дратує що він нервується коли я не можу вгадати що він хоче в даний момент.

2. glasses

glasses Member

От, Оль.
    Так як ви описуєте. Він так само розуміє усе, і показує пальцем і так само нервує якщо я не розумію, що він хоче. Блін, в знайомих мала ще з рочку вже говорить. І ми сьогодні явно напряглись,чоловік на мене навів такий смуток, що я почала сильно перейматись.
    Мені нещодавно казали теорію про тімячко і мову:)
    Що нібито в кого воно по-маленьку затягується, ті говорять пізніше.
    Ну, в нас довго затягувалось, вроді закрилось, а вроді і ні. Більше схиляюсь до того, що закрилось

3. napoleona

napoleona Well-Known Member

спокійно, все буде!
    моя старша до 2.3р говорила може на пару слів більше, ніж Ваш хлопчик, коли навкруги діти реченнями, а то і віршами говорила, і нічо, після 2.3р її як прорвало, реально кожного дня дуже багато слів було нових, то я б зараз рада якби трохи помовчала)))
    у кожного є свій час)

4. Olka Sherolka

До мене можна на ти))
    В малого затягнулось в стандартний строк, тому навряд то від цього залежить. Я більше схиляюсь до того що малий ,принаймні зараз, менше схильний до філології, а більше до техніки)) все-таки, домінантність півкуль головного мозку більше від генетики залежить, ніж від виховання, може перевага лівої півкулі якраз так і проявляється в найменшому віці, не знаю)) я не переживаю, бо знаю що хлопака в мене розумний, ніц йому не бракує, а те що не говорить - ну то маю більше часу щоб насолодитись тишею))

5. Plenilunio

Plenilunio Well-Known Member

У нас ваще "ка-ка" :) ну не зовсім так. Просто губить закінчення. Дощ, парасоля, вода, пісяти - ка'п'-ка'п'; ворона каже ка'р'-ка'р', курочка і півник к'о'-к'о' і ккк-ока і тд. Те саме з слоном, коровою, кицею : 'м'уууу, уууу, 'мя'ууу. Ну багато що так. Але я по інтонації розрізняю.
    Є ще "ав-ав" (пес), "айвай" (трамвай), ту-ту (поїзд), мама, тато, ляля, ді-ді (машинка), ще деякі слова.

6. Fistawka

Fistawka Well-Known Member

А взагалі, коли діти орієнтовно мають якийсь мінімальний набір слів? Бо я шось в тому ділі не орієнтуюсь і думала, що то якраз норма, якщо в 2 роки лише кілька примітивних:)
    Сашкові 1,3 а зі слів в нас мама і інколи тятя. Ще ба(баба) і ва-ва(собака), мо - мокре, брррр- машина.
    А все решта в нас - няяяяя(і дай в тому числі).

7. littlebird

littlebird Well-Known Member

В нас аналогічно. На все що хоче каже ня-ня.

8. Olka Sherolka

Я десь бачила норму 6 слів в рік, малий в рік, напевно і 4 не говорив)) і ще пригадую таке поняття як слова-макери, тиму муу, маа чи няя, які дитина використовує для різних понять.

9. Bulbashka

Bulbashka Active Member

І в нас так :) а коли дає, то каже дя.
    В знайомих мала на 2 тижні від нас старша(нам 1.2 буде), то говорить настільки багато, що я в шоці. З деяких слів: джинси, топці, лопатка і т.д
    зрозуміло, що слова такі ще не зовсім чіткі, але! Для мене то взагалі щось неймовірне)) Сашко коли її бачить, то не знає навіть як поводитись, а вона впевнено йому щось розказує :D

10. Plenilunio

Plenilunio Well-Known Member

У нас сусідній хлопчик (більше 3х років), то не говорить а мямлить і скиглить. Ну реально так виглядає. Нічого не розібрати... От то вже проблема.
    Щодо тім'ячка, то в малого ще не заросло, але не виглядає на то щоб *німцем* був. Тому ту теорію втопку.
    А ще розкажу про татову жінку. Діти і внуки її далеко звідси. То розказувала що заставила малого відвести слух перевірити бо в 2 роки не говорив... Отаке. В мене виникло питання: чи могли б батьки за 2 роки не помітити, що їх дитина не реагує на звуки, чи на тихі звуки? В неї ні.

11. invisible

invisible Well-Known Member

Оля, ти знов шукаєш собі проблеми на рівному місці :)
    Моя теж мало говорить нормальних слів і нічого не повторює, тобто навчити її якесь слово нереально, якщо сама не захоче. Говорить стандартно мама-тато-баба-діді-бібі-дай-на-кака-туту-ноно, няня (ляля), цьоця-дядя, любить дублювати склади і створювати свої слова: пий-пий, мий-мий, мімі (місяць), момо (мокро), дада (гойдалка), а капка у нас це картопля, макарони і камінці. Ну і повторює звуки тварин. Ніби все. Наша подруга на 2 міс. молодша вже значно більше слів говорить. Ну я якось тим не дуже переймаюся, я можу її розуміти і вона все розуміє, з часом забалакає.

12. Milady

Milady Well-Known Member

Йой, чого комплексувати?)Мій тятяє, мамає, бабає,кицяє, дякує і смішно " добий день" каже , а ну і ше гавкає, ту-тукає, бібікає і м'явкає і все)Прийде час і будете просити, щоб помовчав)

Надіслано від мого Lenovo A706_ROW, використовуючи Tapatalk

13. Мар'яся

Мар'яся Moderator Команда форуму

Відповідь: Малі німці

в Дарці зараз словниковий запас приблизно такий самий, ще в нас є ведмедик "меме", пісь-пісь (що означає "пити" і в тому явно шось є), абі - яблучко, всі тваринки в нас кажуть "а-а", "Дідій" - Андрійко, ну і слова типу "на", "дати", "но-но", "ціці" і т.д. Малий в 2 роки говорив явно менше, ніж вона тепер, добре пам"ятаю, що в нього в основному було мама, тата і ціці, а перше нормальне слово було "дево" в 2,2, яке ми тиждень вгадували (то було дерево). Зараз в нього рот не закривається і говорить краще, ніж деякі діти, які почали розмовляти швидше (а в нього нормальна мова з"явилась в районі трьох, але відразу правильно і чітко) і єдиний в садочковій групі, хто не потребує додаткових занять з логопедом. Не вигадуйте собі проблем. Діти різні.

14. Rosynka

Rosynka Well-Known Member

Отож бо:) мене коли пробували діставати, що і той вже говорить, і та вже давно, і т. п., і як то так, щоб дитина так довго не говорила, я так і казала : стільки й мого спокою:) Аж дивно самій, бо я така трохи панікерша і всім дуже, частіше занадто, переймаюся, але тоді просто бачила, що дитина гарно розвинута, масу всього знає, вміє і розуміє, а ще десь вичитала, що якщо після 3х не говорить, то пора хвилюватися, та й якась така спокійна була. Ну і насправді, дівчата, тепер маю вдома таку малу триндячку, що рятуйся хто може :) він не мовчить навіть коли їсть чи зуби чистимо. Сховаюся в туалеті:) - стане під дверима і балакає.
    А ще рік тому, коли йшли в садок, нас послали до психіатра з "затримкою мовного розвитку", бо на питання, чи знає дитина 200 слів, я подумала, що це, мабуть, він вимовляти їх має, то й відповіла що ні, бо тоді, напевно, і 20 не назбиралося б. Хоча говорив синок багато, але то виглядало як: "Сьопо-тьопо-сяба-лябі..", такий собі потік свідомості :)

15. Карінчик

Карінчик мамуся трьох діток

моя теж вимовляє мало: тато-таті, мама-мамі, баба, діді, дядя, на братика(Павлик) від самого початку казала Пай, няму, почала недавно казати чітко "пити", ту-ту, бі-бі, а все решта набір всього чого тільки можна, бачу їй легше показати що вона хоче, ще дуже любить співати(кумедно це виходить) але баачу що пішла в садок і починає мінятись щось пробує розказати але не дуже виходить

16. Kohaju

Kohaju Well-Known Member

:girl_mad: ото так напрягає, оті всі шо мусить знати..В мене малому 1 рік і місяць, каже: "мама" (і то так ма-ма-ма-ма, чи то мама, чи то просто склади), баба, "тятя", "дай", "неня" (все підряд), так само, як і "дада" (все підряд), і ще "дада" - це точно "киця", "брр" (теж і машинка, і як трактор їде, і просто ми їдемо). З такого все. Мені взагалі видається, що силувати дитину до мовлення - це навпаки на нерви діяти. Я наприклад почала говорити дуже рано (у нас всі по жіночій лінії так), в 3 роки вже читала і напам`ять вірші розказувала. В чоловіка брат ледве не до 4-х мовчав, зате в нього аналітичний склад розуму і диплом з відзнакою мех-мата. То все відносно.
    В мене знайома в неї до 3-х (от власне до дня народження) взагалі щось мямлив, в день народження заговорив, і то так чітко, реченнями.

17. Clementina

Clementina Well-Known Member

В моєї донечки в її 1.11 тім'ячко ще не закрилося , десь розміром в 25 коп (чим мене теж всі дістають). Говорить багато і все повторяє, щоправда, багато чого ми не завжди розуміємо. Залежності тут не бачу.
    В подружки хлопчик вашого віку, то тілька гавкає і все, решта на мігах або кричить. В іншої, то дочка говорить тільки мама, баба і папа. Перша з того проблеми не робить, каже, що на все свій час. Друга хоче підрізати вуздечку, бо думає, що це вирішить проблему.
    Думаю, вам нема чого переживати. Мій рідний брат не говорив майже до 3-ох років, дідо всім казав, що певне німий буде. Проте як заговорив, то рот не закривався, мав трохи проблеми з р і шиплячими, але до школи виговорився.

18. Багіра

Багіра Well-Known Member

ну то ще у вас багато слів, дівчата:)
    в нас фактично з року "тятя, тато, тату", то все тато, мама не каже)))
    песик то "гав гав"
    і "де ти?" коли бавимось в хови
    от і все, наразі нічог оне міняється)
    ще було "дада" але досі не розумієм що то означає, спочатку казав тільки до бабусі з дідусем, а потім і до інших

19. Megan

Megan Well-Known Member

Мій теж каже мама, баба, тато, дай, є, нема, йди. Маю племінника, в листопаді буде 3, то говорить тільки "нє". І все. Були в лікарів, сказали ще не час панікувати.

20. cjomcjomka

cjomcjomka Content - fairy

Дмитрик в такому віці казав "тата", "мама", "баба" і "для". І ще питався "то то?" - "що то?" - але назву не повторював.
    Зате Сергійко ще до року казав і тата, і мама, і баба, і діда, і дай, і на. А в півтора говорив реченнями.
    Віруні скоро рочок, говорить тата і нана - це в неї таке "мама". Але все розуміє :)
    Всі діти різні