Логопед. Де знайти хорошого спеціаліста?

Тема у розділі 'Дитяче здоров'я', створена користувачем Жемчужинка, 10 Березень 2009.

1. manka

manka Member

Відповідь: Логопед. Де знайти хорошого спеціаліста?

Тоді може Nitriotka зможе щось порадити й мені.
    Сину 6 років, коли почав говорити то всі слова і букви гарно і правильно. А потім, мабуть від мене навчився, почав картавити. Пішли до логопеда перед школою, вона на "р" увагу звертала не дуже, сказала, що треба спочатку виправляти шиплячі. До того, я навіть не помічала, що з шиплячими щось не так. Малий робив вправи, а потім питав чи правильно вимовляє, то я чи то глуха:girl_smile:, чи що але вже не можу розібрати чи добре говорить чи ні. От тепер не наю, що робити. Бо, навіть, коли займається логопед, то треба працювати й вдома, а ту букву "р" спочатку треба "вправити".

2. Nitriotka

Nitriotka Фея з сокирою )

Так і скажіть логопеду, що вас в першу чергу турбує звук "Р", і що ви б хотіли, щоб логопед на даний момент попрацювала над цим звуком. Ну а те, чи малий правильно шиплячі вимовляє чи ні, не знаю навіть, ну а родичі, чоловік ваш - що кажуть? Малий чітко вимовляє чи ні? Чому саме на шиплячі звернула увагу, що там не так?
    Дуже важливу роль грає те, як батьки займаються дома з дитиною, і чи взагалі займаються. Маю на увазі логопедично.

3. solomka

solomka Active Member

Мій малий вже більше ніж рік навчився вимовляти букву "р", але не хоче її говорити, тобто він вже звик замість "р" казати щось середнє між "р" і "л", йому так простіше, всі його і так розуміють. А щоб вимовити слово з "р", то йому треба подумати, тобто він за ту букву забуває. Я йому завжди намагаюсь нагадувати, щоб говорив "р", АЛЕ..... моя свекруха каже, що він вже інакше говорити не буде і ні разу йому не нагадує за цю літеру. Мій малий навіть раз сказав, що йому більше подобається говорити з бабою, бо вона йому не нагадує за "р". Я вже говорила зі свекрухою на цю тему, але я ж не можу весь час слідкувати, чи вона йому нагадує, оскільки вона забирає дітей зі школи і до 18 год вони спілкуються з бабусею.

4. Nitriotka

Сварити свекруху треба. Їй просто ліньки кожного разу виправляти дитину.
    В кожному слові важливо звертати увагу малому на звук "Р". Більше віршів-пісеньок-казочок зі звуком "р" з малим вчити, чи просто навіть читати.

5. manka

manka Member

Ніхто не помічав поки логопед не зауважила. Тепер, коли вже знаємо і коли прислухатися, то можна почути, що в деяких словах "ш" трошки інакше вимовляється. Але це не помітно, "вухо не ріже". Я коли прислухаюсь, то чую ледь помітну різницю, а після того,як зробить вправи вже путаюсь чи правильно каже. Логопед каже, що якщо дитина погано вимовляє шиплячі, то потім буде путати їх при написанні, і, що до неї багато школярів приходять саме з проблемою "шиплячих букв". Наразі малий на письмі нормально орієнтується де "ш", "ч"... . Проблеми можуть виникнути пізніше?
    Ще логопед казала, що якщо навчиться вимовляти шиплячі, то і "р" потім стане правильним. Але я щось сумніваюся, бо у мене шиплячі правильні, а "р" картаве. Все мала якийсь комплекс на рахунок цього.
    Виходить, якщо я займатися з ним не можу, бо сама правильно не вимовляю, то в нас одна надія на логопеда - потрібно більше занять. Чи можливо ще й мені позбавитись тої картавості?

6. Nitriotka

Важко спрогнозувати, але думаю, якщо зараз він не плутається, то чому мав би плутатись пізніше? Насправді проблема з шиплячими в дітей є значно меншою, аніж з вимовою "р".
    Не факт. Артикуляційні вправи треба робити, тоді р стане правильним, а саме по собі, від того, що шиплячі правильні, "р" не виправиться, повірте.
    В мого малого всі шиплячі ідеальні, але "р" не було до 5,5 р. Легенько вправами скоригувала і р стала чіткою.
    :) Знаєте скільки є логопедів з нечіткою вимовою і картавістю?
    Моя вам порада - зверніть увагу на те, які саме вправи логопед робить з дитиною і робіть це саме дома. У вільні, від логопедичних занять, дні робіть артикуляційну гімнастику і пальчикові вправи дома. Станьте з малим двоє перед дзеркалом і вправляйтесь. І ваша вимова покращиться і у малого добре сформується.
    Не можу казати 100% що у вас теж можна картавість виправити, але спробувати можете. Погугліть артикуляційні вправи для постановки звуку "р" і робіть дома. А ваш логопед вам не пропонувала виправити картавість?

7. manka

manka Member

Це логопед в поліклініці, до якого ми пішли на огляд перед школою. Ні, не пропонувала.

8. MaryF

MaryF Well-Known Member

Дівчата порадьте хорошого логопеда в районі Личаківської, центр.

9. Жменька

Жменька Well-Known Member

Моїй малечі 5 років і замість букви "р" вона картавить. От думаю, чи варто йти вже до логопеда, чи ще почекати трохи.
    І ще шиплячі погано вимовляє, коли швидко щось розповідає. Якщо нагадати, що правильно казати "чую" а не "цую", то скаже, а як спішить, то у неї замість "ш-ч" виходить "с-ц". От думаю зараз звернутись принаймні на консультацію до логопеда. Чи може хтось розповісти щось про логопеда в поліклініці на Симоненка?

10. сніжна

сніжна Кішка, яка "сама по собі"

у нас однокласник ще на підготовці з нею займався. Правда, їм лише "Р" треба було поставити. Але батьки нею були задоволені.

11. Natalochka

Natalochka Well-Known Member

Nitriotka, може нам щось порадите. Синові 3 роки і 2місяці, говорить лише перший або наголошений склад зі слова. Плюс такі слова як тато, мама, дідо, баба, нема, де, трактор, три,знає як говорять всі тваринки, імітує всі звуки. Довго вказував тільки жестами, трохи може потакали в тому. зараз багато говорить постійно. але незрозуміло, дуже активно використовує жестикуляцію. Явних порушень нема, розвинутий добре, ходить в садочок, попри все дуже комунікабельний, любить дітей. Записалася до логопеда... але там черга на пару тижнів ... Може порадите вправи, книжки для домашнього навчання, як поводитися щоб стимулювати його.

12. landscape

landscape New Member

Нам дуже в свій час помогла книжечка "Тру-ля-ля", артикуляційна гімнастика, автора Костигіна В.М. Дитині настільки сподобалось оповідання про веселого язичка і його пригоди, що на протязі року ми обоє засинали під цю казку з повним набором усіх вправ, мене саму після 20 хв тої казки болів язик від диркотіння, клацання, цокання...., а дитині було в радість. Логопед яка з нами займалась навіть відксерила для своєї бібліотеки, потім розказувала що багато діток краще займаються з "веселим язичком".

13. Prutylyatko

Prutylyatko Well-Known Member

14. landscape

landscape New Member

Книжка була куплена на Шуварі в "Літері" , але це було 5 років тому, можу дати відксерити.

15. Ная

Ная Well-Known Member

вона на українській мові?

Моя Софія на днях навчилася чітко вимовляти "Л", коли зрозуміла, що вимовляти треба з посмішкою (щоб натягнуті губи були) і самим язичком :)
    "Р" вимовляє тільки в сполученні з "Д" або "Т", по іншому поки не получається. З рештою звуків все добре.

Плануєм все ж піти до спеціаліста. Хтось водив дітей до логопеда в поліклініці на Топольній? Цікавлять відгуки.

16. Leditanya

Leditanya Well-Known Member

Ми теж в пошуках логопеда.
    Бажано щоб займався вдома з дитиною.
    Зараз не вимовляє тільки твердий звук [л].
    Важко дається диференціація ш-с та ж-з. Вчимо чистомовки та скоромовки.
    Працюємо.
    Цей сайт мені багато допоміг http://www.logopedu.com.ua/

17. landscape

landscape New Member

Книжечка не тільки українською а ще й гарно проілюстрована, особливо як робити вправи, напр. "дудочка"- з напруженням витягнути вперед губи(зуби зімкнені), "місимо тісто" - усміхнутися, поплескати язиком між губами - "п"я-п"я-п"я-п"я", покусати кінчик язика зубками(чергувати ці два рухи) і зразу намальований хлопчик або дівчинка в ролі веселого язичка які показують як це робити.

18. Strekoza

Strekoza Well-Known Member

Дівчатка, і мені порадьте. Малий (майже 2.5 р.) говорить дуже багато, як на свій вік. Але якийсь час назад почав заїкатися. Я не зауважила, після чого це сталось (переляку, напр., точно не було). При чому затинається він не весь час, і, як правило, лише вдома. Тобто для нього не проблема спілкуватись в гостях, він не соромиться. А вдома, особливо як розбавиться, роздуріється, і хоче щось швидко сказати, починає заїкатись. Я стала його зупиняти, не сваритись, зрозуміло, просто просила трошки подумати і не спішити, бо таке враження, що в нього думки швидше летять, як слова. Тепер він взагалі прикриває ротик рукою і ще гірше затинається :sad: Я дуже занепокоєна... Не знаю, з чим це пов"язати. З вересня я пішла на роботу, але не щодня і не на повний день. В той час, як на роботі, малий з моєю мамою або бабою, тобто з людьми, яких добре знає. Ходимо на "розвивалку" раз в тиждень, йде із задоволенням, досі на ГВ. Одним словом, дуууже буду вдячна за будь-яку пораду. Nitriotka, може Ви щось підкажете, знайомих логопедів немає, не знаю, куди звернутись і як правильно себе поводити з дитиною в такій ситуації (вже увагу не звертаю, але таке враження, що щораз гірше, хоче також бувають різні дні)

19. Nitriotka

Не накручуйте себе )
    Артемко мій (6рочків) теж, коли швидко говорить, то затинається. Але він вже усвідомлює, що мусить подумати перед тим, як скаже. Хоча я йому ще сто разів можу про це нагадати. Взагалі, з заїканням важко працювати. Чесно кажучи, практики маю не настільки багато, щоб так всім у всяких випадках щось радити :)
    Закладіть собі цей сайт. Тут дуже багато корисних статей і порад.
    Стосовно заїкання - http://www.logopediya.com.ua/zaykinya/263-yakshcho-ditina-pochala-zaikatisya

20. Leditanya

Leditanya Well-Known Member

В нас заїкання почалось після 5 років. Малий досить пізно почав говорити, а коли хотів сказати багато і швидко, то йому це не виходило. Перші склади повторював по кілька разів.
    Ніяких неврологічних проблем не було, єдине що затримка розвитку мовлення.
    Щодо заїкання нам дуже допомогли дихальні вправи. Власне через неправильне мовне дихання в дитини було заїкання. Він не набирав у легені повітр,я і починав говорити. Зараз ми стараємося говорити на видиху. Це допомагає.
    Зараз займаємося вже без логопеда.
    Скачала з нету Малярчук А.Я. "Дидактичний матеріал для виправлення мовних недоліків". 1999 рік.
    От і займаємося по цих картинках та вправах. Дитині подобається і результат очевидний.

Останнє редагування: 26 Листопад 2013