Лікування чи антибіотикотерапія?

Тема у розділі 'Дитяче здоров'я', створена користувачем kraplynka, 11 Листопад 2013.

1. Vероніка

Vероніка Never give up

Відповідь: Лікування чи антибіотикотерапія?

Для мене це зараз болюча тема - другий тиждень лікуємо отит, крапаю отипакс, делікатно прогріваю вухо, виконала усі настанови лора, крім головного - не дала антибіотик внутрішньо ...
    Просто після крапель малому різко стало краще, і я вирішила, що витягнемо без сильнодіючих препаратів. Нажаль, покращення було тимчасове, знову почались сильні болі у вусі, температура виросла, аналізи погані. Так що сьогодні почали пити АБ, і вже картаю себе, що змарнувала стільки часу. Ну як нам, не спеціалістам, визначати доцільність призначення таких ліків? Поки надіюсь на свою інтуїцію, хоч в цей раз вона мене підвела ...

2. Vesnyanka

Vesnyanka Well-Known Member

3. Talya

Talya Well-Known Member

навчена гірким досвідом, при отиті навіть не роздумувала щодо АБ. спершу був гнійний отит - цефтріаксон внутрім"язево (досі мене теліпає від тих уколів, хоча сама винна, що запізно виявили). а потім при звичайному отиті, коли лор призначив АБ без аналізу крові, звернулася до нашого педіатра, той направив на аналіз і підтвердив необхідність АБ. це з власного досвіду.

я зовсім не прихильник АБ. останнього разу в малої була температура вище 39, і червоне горло - ні сопель ні кашлю. пішли до лора, бо літо і всі наші педіатри у відпустках, а районну поліклініку я не признаю. той оглянув і поставив діагноз - віруска. зранку в малої температури вже немає, а є купа авт і нальотиків в горлі. я перестрашена, бо то ж ангіна, котра може мати негативні наслідки, прошу по телефону (була субота) про нове лікування вже з АБ, а він каже - та то віруска. і таки виявився правим - в горлі був стоматит, котрий нормально пролікувався протигрибковим препаратом, вірус - теплим рясним питтям. вчуся потрохи довіряти перевіреним лікарям

4. kraplynka

kraplynka реалістка

А у нас виявляється пневмонія. рентген показав сьогодні. Тішить, що в стадії видужання (так сказали). Аналіз крові з формулою у нормі. Лікар рекомендує продовжити АБ ще на 5 днів, при чому АБ іншої групи (бо ще є хрипи). Плюс лазолван і антигістамінне наніч. І що робити? Якщо йде до видужання - невже недостатньо, що ми пропили цефодекс 5 днів + добрі показники аналізу крові+ нема температури+дитина добре себе почуває. Хтось був у схожій ситуації?

5. Gloria Tempus

Gloria Tempus Well-Known Member

ми були у такій ситуації. рентген чіткою картини пневмонії не показав, але аналізи зашкалювали, та й при прослуховуванні хрипи були серйозні. тоді були в лікарні, 3 дні цефтріаксон в уколах, пізніше змінили на цефодокс (бо дитина боялася уколів) ще 4 дні. Пили лазолван, робили інгаляції в лікарні. За аналізом крові (де було покращення), відсутністю температури (до того була 37 з копійками) та хорошому самопочутті нас виписали додому на 5-ий день, вдома долікувалися. В нас була якась нетипова пневмонія - з маловираженим кашлем. При пневмонії іншого виходу, ніж АБ годі було й шукати.

Щодо отиту. У нас навесні був отит, спершу пробували без АБ, краплями і прогріванням, через 3 дні приїхали, сказав лікар, що пішло погіршення, дитина далі то вушко мусолила, тому змушені були дати АБ.

На жаль, за наше недовге життя АБ довелося приймати 3 рази - один раз по незнанні (тепер уже таких помилок не робитиму), а от з пневмонією і отитом іншого виходу я не бачила.

6. bobryha

bobryha Well-Known Member

А от мені вдалось малому двічі отит без АБ внутрішньо витягнути, тіки отіпаксом і компресами. але то звичайно під контролем ЛОРа

7. kraplynka

kraplynka реалістка

Таки мене переконали дати АБ іншої групи. Певно то зараз є певні рекомендації щодо лікування у таких випадках.

8. Nimfa

Nimfa Well-Known Member

Ми через антибіотики мали погані наслідки з малою, тепер найшли альтернативу, купую від Вівасану (не прийміть за рекламу, просто пишу чим ми лікуємось) ефірну олію з кісточок грейпфруту (якщо просто погуглити, то можна взнати про шикарну противірусну, антибактеріальну,протигрибкову і протизапальну його дію), правда ціна там десь до 600 грн, але для себе я зрозуміла що то варто, бо вистачає на всю сім’ю на сезон, а такі як зараз ціни в аптеках..., але воно дієве, на правду (ну але і дія не така швидка як в антибіотика, бо це є рослинний препарат)

9. Leditanya

Leditanya Well-Known Member

Наш лікар завжди наполягає, що при ангіні та пневмонії антибіотик 5 днів приймати мало. Каже, що закордоном 10 днів приймають. Щоб далі не було наслідків і недолікування. Але й там є контроль і ніхто без рецепту не продасть.
    Ми теж нещодавно приймали два антибіотики почергово. Один не справлявся. Лейкоцитоз лишився, а ШОЄ вже були 40. Температура тиждень і стан ну дуже поганий. Тоді змінили на інший і аж тоді пішло на поправку.

10. kraplynka

kraplynka реалістка

А ще, як пояснила мені одна лікар, мали б у дитини зробити мазок з зіву аби встановити чутливість мікрофлори. Лікування мали б розпочати будь-яким АБ, який лікар вважав би за потрібне, а за 3 дні був би результат аналізу. Якщо АБ було підібрано неефективний - його мали б замінити, або продовжити іншим (залежно від ситуації).

11. Leditanya

Leditanya Well-Known Member

Це для нас окрема історія. Ми робили в кількох закладах і кожного разу висівають щось різне.
    І чутливість у нас була до першого антибіотику, але щось не так пішло. Лікар сказав, що могли навіть попасти на підробку. Хоча я маю сумніви, бо начебто по всіх ознаках оригінал.
    Другий антибіотик справився буквально на два дні. Але приймали його ми 10 днів.
    Нам вірус зав ускладнення на наші хворі нирки+синуси+отит.

12. kraplynka

kraplynka реалістка

А з яким інтервалом робили аналіз?
    АБ, особливо популярні, таки підроблять. Тому все могло бути :sad:

13. Vesnyanka

В мене тонзиліт хронічний. То періодично стає гірше. Аналіз, щось висіяли, пролікували, деякий час краще. Потім знов гірше, аналіз, висувається щось інше. Тобто одне виліковується, але імунітет слабкий і чіпляю наступний мікроб.
    І щодо дієвості. То нам педіатр казав, що антибіотику дається дві доби. Якщо після цього краще не стає, то антибіотик треба змінювати.

14. kraplynka

kraplynka реалістка

Саме так. А за три дні має бути готовий аналіз на чутливість і можна знати який точно АБ подіє. Це певно кращий варіант, аніж призначати навпомацки.

15. bobryha

bobryha Well-Known Member

Нам лікар казав, що дитині , навіть якщо вона вже вміє добре пити ліки в таблетках, все ж краще брати все( в тому числі і антибіотики) у сиропчиках. їх важче підробити, а от таблетки підробляють дуже часто

16. Vesnyanka

Тільки таблетки моя дитина п'є, з сиропами проблема. В сиротах ще купа додатків, що могуть алергію спровокувати. В таблетках ніби по менше.

17. goldgirl

goldgirl Well-Known Member

була в поліклініці... кашляють обоє дітей, лікар призначила ереспал і лазолван, а ще обом по антибіотику.
    старшій фромілід
    меншому гропринозин 500
    температури немає в обох... аналізів ніхто не призначав...
    дівчата, порадьте щось, я в якомусь такому зараз стані, що навіть, повідкривавши купу вікон з описами препаратів читаю і нічого не розумію... варто чи не варто... чому призначили антибіотики...

18. Almariel

Almariel Well-Known Member

чому призначили - не відомо. лікар слухала? кашель звідки? якщо легені чисті, я би нічого не давала, максимум якийсь сиропчик. багато пити, провітрювати хату, можна мед, якщо нема алергії.

19. Ніколь

Ніколь Well-Known Member

це не антибіотик а противірусний і імуностимулюючий препарат.
    Стосовно фроміліду для старшого, наразі я би не давала, температури якщо немає, здайте завтра для себе аналіз в любій лабораторії, якщо переживаєте за доцільність антибіотиків, при картині запалення чи бактеріальної інфекціїї - на ваш розсуд, можете давати, а можете організм підтримати щоб сам викарабкався, але без аналізу, коли дитина просто кашляє, не температурить, добре себе в загальному почуває, немає ознак інтоксикації ( слабості, надмірного потіння, відмови від їжі) я би антибіотик вообще не давала. Ну але я в таких авипадках аналіз роблю, вам теж раджу. Загальний з лейкоформулою.

Ага, і як кашляють? сухо? волого? часто? начасто? соплі були/є? Горло як? За хрипи в легенях лікар щось казала ( є чи немає)?

20. goldgirl

goldgirl Well-Known Member

кашель ще трохи сухий в доньки, а в малого такий гарний і мокрий, що аж співає і булькає - то слова лікарки про булькає...

лікар слухала, про хрипи не казала. температура би мала бути?
    ось ці сиропи, чому їх 2 - і ереспал і лазолван? варто обидва нараз давати?

---------- Додано в 17:49 ---------- Попередній допис був написаний в 17:45 ----------

він вартий того, щоб давати?
    в тому й справа, що немає... нормально дитина почувається, якби не кашель... я вже й про кашлюк перепитувала, бо ж не знаю, як відрізнити, лікар запевнила, що це не він.

дякую за пораду, сьогодні вже було пізно, ми недавно повернулися від лікаря..
    а завтра кудись піду робити аналізи... в синево таке роблять?

---------- Додано в 17:51 ---------- Попередній допис був написаний в 17:49 ----------

мала кашляє частіше, але більш сухий кашель, горло в неї краще, ми вже 8 день в лора лікуємо ГРЗ, соплі не течуть, зате якісь залишки по задній стінці стікають і вона не може собі їх відкашляти...
    в меншого взагалі кашель рідко-рідко, зате соплі течуть... і Т немає теж...