Лактостаз чи мастит? що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 10 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

Yaremko Well-Known Member

Важливо.
    Зараз почастішали випадки, коли дуже швидко розвивається гнійний мастит. Це характерно для ситуацій, коли жінка заражена внутрішньолікарняною інфекцією (ВЛІ). Власне, нещодавно в пресі обговорювалась ситуацію в ПБ, що на вул.Мечнікова у зв*язку із кількістю заражень ВЛІ жінок, що народжували там.
    Тому, якщо у Вас підозра на лактостаз, мастит і Ви народжували в пологовому на вул.Мечнікова, як найшвидше звертайтесь по допомогу до лікаря. Консультанти Львівської асоціації радять звертатись до Людмили Жук, якщо Вам важливо зберегти грудне вигодовування.

Що це таке і з чим його їсти?

Лактостаз- це закупорка молочної протоки, тобто застій молока в одній або декількох ділянках молочної залози.

Проявляється цей стан ущільненням тканини залози й болючістю - особливо при пальпації. На шкірі відповідної ділянки груді спостерігається розгалуження розширених вен. Нагрубання і болючість ділянки залози можуть залишатися й після її спорожнювання. Температура тіла при цьому зазвичай буває нормальною.
    Застій у протоках проходить через 24-48 годин після того, як з'явився. Поки протока закупорена, дитина може бути незадоволеною під час годування з проблемної груді, тому що молоко тече повільніше (ймовірно через те, що закупорка протоки здавлює інші протоки).

Причини:
    Найчастіше це недостатнє або невчасне спрожнення грудей. Великі перерви між годуваннями - більше 1,5-2 годин. Наприклад, прогулянка тривалістю 3-4 години, під час якої дитина весь час спить і не прокидається для годування.
    Або обмеження тривалості годування.

Детальніше про інші можливі причини лактостазу:

Що робити?
    В залежності що спровокувало ми зобов'язані забрати причину!
    Основний алгоритм дій при лактостазі:
    Тепло перед годуванням (тепле пиття і теплий душ на плечі, груди), в душі можна трохи зцідити (щоб дитині було легше розсмоктати застій), тоді прикласти до грудей дитину в такій позі, щоб підборіддя дитини було направлене в сторону закупорки. Прикладання має бути правильним. Тривалість годування не обмежувати. Після годування можна накласти холодний компрес, мазь Траумель С на місце набряку.

Потрібно виключити грубі масажі грудей.

А що таке тоді мастит?

Маститбактеріальна інфекція грудей.

Абсцес: мастит іноді ускладнюється абсцесом. В цьому випадку не потрібно припиняти годівлю, навіть проблемною грудю. Раніше абсцес майже завжди розкривали хірургічним шляхом. Тепер частіше проводять кілька відсмоктувань за допомогою голки або дренажа при контролі радіографії - це менше впливає на годівлю грудьми. Якщо є потрібна операція, розріз треба робити якнайдалі від ареоли.

Профілактика застоїв лактостаз/мастит!

Вартує прочитати!
    Дівчата прочитайте як з простого лактостазу через дурість можна заробити абсцес!!! Будьте дуже обережні із масажистами, бо їх взагалі не потрібно!!! Абсцесс. Из практики консультанта по грудному вскармливанию

Лактостаз, или застой молока
    Предрассудки о маститах
    Застой молока и мастит
    Повторяющиеся маститы – что я могу сделать?
    Мастит и лактостаз

Останнє редагування модератором: 10 Березень 2016
    • Подобається Подобається x 3
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  2. DarkNess

DarkNess New Member

Відповідь: Лактостаз чи мастит? що робити?

зшити тканину з усіх боків, щоб не витікало, бо воно ж слизьке і густе, як ви його інакше накладете?

3. Irusya

Irusya Well-Known Member

я накладала в складену в кілька шарів марлю (просто не до шиття було зовсім...)

4. Bublyk

Bublyk Member

Дівчата, а якщо температури вже нема і менше грудь болить, то можна вважати що йде на поправку чи ні? Мені вже набагато легше, просто почервоніння на груді не зникло і затвердіння ще трохи є. Як гадаєте, варто показатися лактологу? В мене це ще в суботу ввечері почалося, а я спочатку подумала що грип десь підчепила, бо так погано мені було, то ж цілу неділю нічого з тим не робила. Тільки вчора почала масувати і капусту прикладати....
    Може маєте телефон доброго лікаря, то скиньте мені, будь ласка.

5. Galya

Galya Well-Known Member

Я б казала далі часто прикладати, стежити щоб не було гірше і за пару днів все пройде. Чим швидше почати реагувати, тим швидше лактостаз проходить, а так як ви не зразу почали щось робити, то займе пару днів.

6. Yaremko

Yaremko Well-Known Member

а ви хоч пробували тему прочитати? тут все написано!

7. Bublyk

Bublyk Member

8. Bublyk

Bublyk Member

Я постійно прощупую ту грудь і все-таки мені здається, що там одна протока забита, бо навіть після годування залишається щось твердувате. І що ж робити, я вже всі методи перепробувала, але малий не може того розсмоктати :sad:

9. Neverland

Neverland Well-Known Member

От і я сюди. Заробили ми лактостаз :sad: Все роблю як радила Таня Яремко на 1 сторінці, але щось не допомагає (((( Після годування затвердіння геть не зменшується + в тому положенні де підборіддя малого до затвердіння в мене шалено болить сосок і прикладання погане, норально з тої акробатичної пози подати не можу. Пробквала піцідити, то з забитої протоки ніц не тече(((( Вже навіть не знаю що робити

10. mamaNata

mamaNata New Member

Даш, коли почалося? В якому місці, я так припускаю, що зверху, так? Тоді позиція краща валетом, ясно, що не завжди мамі вдається зайняти таку незвичну позу, ну якщо не виходить, просто прикладаєш часто (бажано раз в год), а це місце тоді масажуєш одночасно. Переди прикладанням можна душ, в душі помасувати, потім малечу прикласти, потім холод через пеленку, ти знаєш.
    Температура є?

Лактостаз проходить приблизно за 2-3 дні, за один раз ясно, що не видно результату. Навіть якщо малеча вже розсмокче забиту протоку, залишкові неприємні відчуття можуть ще лишатися. Може бути ще біль, але він такий вже притуплений, може ще залишатися набряк, це займає пару днів. В основному маєш почути загальне полегшення, бажано продовжувати виконувати рекомендації 2-3 дні, навіть, якщо покращення відчулося раніше, щоб закріпити результат. Ну і постаратися собі знайти причину, щоб надалі не повторилося.

11. Neverland

Вчора почалось... Підозрюю бо годувала тою груддю дооовго в одній позі. Затвердіння зверу, але малий не хоче ніяк так прикластися щоб підборіддям потрапити на те місце. Просто він напивається певно тим молоком яке тече нормально і далі працювати не хоче. Змушую, а він цицю кидає... От пробую руками, щось не дуже допомагає. І душ і холод вже прикладаю. Температури нема, почервоніння теж, тільки груди в одному місці як каменюка

12. mamaNata

mamaNata New Member

Так ось тому спробуй в душі якомога більше зцідити, скільки в тебе получиться, а потім дати малому, він так швидше може добратися до закупорки.

13. Neverland

Ну от... Малий відмовляється смоктати грудь з застоєм :sad: І так весь день спить, а той час що не спить не хоче тої груді... Трохи спробувала сцідити замість нього, бо вже болить, але щось не надто в мене це виходить... Ще спробую пізніше

14. Neverland

На соску знайшла былу точку... Ходжу навколо неї і чешуться руки проткнути (прочитала що це зовнішня закупорка), але боюсь дуже... Малий не розсмоктав мене взагалі, спить як на зло весь день а ту грудь навіть до рота не бере, пробую постійно. Ціджусь за нього. Завтра як не допоможе нічого буду певно кликати масажистку, бо вже півгруді набрало. А ту білу точку можна якось ліквідувати насильницькими методами? Чи краще її не колупати?

15. mamaNata

mamaNata New Member

Даша, обов"язково треба піддіти ребром продезінфікованої голки, можна після душу, може тому і не розсмоктується, бо вихід закрит на кінчику соска. Не бійся. Легенько піддінь шкірочку, якщо боїшся пртикати.

16. Zvizda

Zvizda Well-Known Member

А я робила компрес з льону трохи по- іншому, можливо комусь знадобиться:
    Насіння льону підсмажити на сковорідці, недовго 1-1, 2 хв. Потім трощки розтерти в макітрі (я робила в блендері, 1-2 рази прокрутила). Далі то льону долити гдосить теплого молока, так щоб утворилася кашка. І прикладати до грудей.
    Цей спосіб свого часу допоміг моїй мамі і мені.

17. Neverland

Ура! Наш лактостаз поборено :) Якщо комусь допоможе напишу, що мені допомогло.
    Набряк дуже допоміг зняти лосьйон Малавіт, вчора і сьогодні для профілктики ставила компреси. Стосовно тої цятки, що мала, то її таки треба було "ліквідувати". Я правда до голкопроклювання не дійшла, я спочатку спробували потерти гарно рушником (а раптом сама трісне), ну звісно я її мучила руками, намагалась якось "допомогти" їй зникнути. Мабуть ті всі мої "старання" + малий який вночі зголоднів добряче і накинувся на ту цицю дали результат, бо лактостаз розсмоктали. Таке було полегшення коли малий таки його розкупорив... Але краще б я одразу голкою скористалась, на 2 години раніше б вирішилась проблема. Тому якщо раптом хто боятиметься не треба голки боятися, мучитися доведеться набагато менше

18. Neverland

Знову мій лактостаз повторився :sad: В тому самому місці... Але сьогодні мусла покликати знайому масажистку, бо ту закупорку нічим розкупорити не могла... Грудь дуууже набрала і боліла дико, а я толком не вмію цідитися, то вона просто пробла забитий канала і дитина розсмоктала потім все. Це вже 2 раз за цей тиждень :sad: Ніби і позиції міняю при годуванні, і прикладаю нормально і інші пункти в порядку... Звідки ж той лактостаз???
    П.С. Хотіла запитати, бо колись читала але не пригадаю де: чи можна груди застудити? Бо здається що читала що не можна ніби, але точно не пригадую. Мене вдома вже дістали тим, що лактостаз бо застудити могла груди...

19. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

А руку можна застудити?:)

В першому дописі теми є пояснення, що таке лактостаз і звідки він береться. Там є перелік причин. Подумайте добре, що у вас може спричиняти часті застої.

Останнє редагування: 9 Жовтень 2010
  20. Neverland

Ще маю питання про часте пропонування груді постраждалої: якщо прикладати кожної години, то просто пропонувати щоб трохи посмоктав і все, потім іншу можна дати? Чи годувати нормальною груддю годину, а потім 1,5-2 години постраждалою і так по колу? Бо мій малий щось не особливо прикладається до постраждалої в проміжках між основними годуваннями. І вона починає знову набирати... Вже не рада що масажистка була... (((( Тепер головне знову не довести до застою

21. Galya

Galya Well-Known Member

Neverland, почитайте початок теми, що ви робите не так. Може ви надто часто міняєте груди і тим самим стимулюєте збільшення кількості молока, а у вас його і так багато, от дитина і не може добре спорожнити груди і як наслідок лактостаз. Коли розберетесь з тим лактостазом, переходьте поступово на довші інтервали годування однією груддю (тобто якщо зараз ви даєте наприклад одну грудь на всі годування протягом 2 год,, то перейдіть на т2,5 год., може навіть на 3, але обережно. поступово, орієнтуйтесь по своїх грудях)
    Зараз важливо знайти позу, в якій дитина буде підборіддям до затвердіння (якщо важко, спробуйте покласти дитину, а самі зверху, рачки, зможете під будь-яким кутом прикласти, звісно не дуже зручно, але...) і масажуйте при цьому затвердіння в сторону до соска.
    Стосовно чатсоти прикладання - як виходить, слідкуйте за другою груддю, щоб там не було проблем, а як дитина не дуже смокче, то можете самі підцідити, 2-3 рази на день (з 9 вечора до 9 ранку не цідіть, це дуже стимулює лактацію). Можете під душем поцідити.