Лактостаз чи мастит? що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 10 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

Yaremko Well-Known Member

Важливо.
    Зараз почастішали випадки, коли дуже швидко розвивається гнійний мастит. Це характерно для ситуацій, коли жінка заражена внутрішньолікарняною інфекцією (ВЛІ). Власне, нещодавно в пресі обговорювалась ситуацію в ПБ, що на вул.Мечнікова у зв*язку із кількістю заражень ВЛІ жінок, що народжували там.
    Тому, якщо у Вас підозра на лактостаз, мастит і Ви народжували в пологовому на вул.Мечнікова, як найшвидше звертайтесь по допомогу до лікаря. Консультанти Львівської асоціації радять звертатись до Людмили Жук, якщо Вам важливо зберегти грудне вигодовування.

Що це таке і з чим його їсти?

Лактостаз- це закупорка молочної протоки, тобто застій молока в одній або декількох ділянках молочної залози.

Проявляється цей стан ущільненням тканини залози й болючістю - особливо при пальпації. На шкірі відповідної ділянки груді спостерігається розгалуження розширених вен. Нагрубання і болючість ділянки залози можуть залишатися й після її спорожнювання. Температура тіла при цьому зазвичай буває нормальною.
    Застій у протоках проходить через 24-48 годин після того, як з'явився. Поки протока закупорена, дитина може бути незадоволеною під час годування з проблемної груді, тому що молоко тече повільніше (ймовірно через те, що закупорка протоки здавлює інші протоки).

Причини:
    Найчастіше це недостатнє або невчасне спрожнення грудей. Великі перерви між годуваннями - більше 1,5-2 годин. Наприклад, прогулянка тривалістю 3-4 години, під час якої дитина весь час спить і не прокидається для годування.
    Або обмеження тривалості годування.

Детальніше про інші можливі причини лактостазу:

Що робити?
    В залежності що спровокувало ми зобов'язані забрати причину!
    Основний алгоритм дій при лактостазі:
    Тепло перед годуванням (тепле пиття і теплий душ на плечі, груди), в душі можна трохи зцідити (щоб дитині було легше розсмоктати застій), тоді прикласти до грудей дитину в такій позі, щоб підборіддя дитини було направлене в сторону закупорки. Прикладання має бути правильним. Тривалість годування не обмежувати. Після годування можна накласти холодний компрес, мазь Траумель С на місце набряку.

Потрібно виключити грубі масажі грудей.

А що таке тоді мастит?

Маститбактеріальна інфекція грудей.

Абсцес: мастит іноді ускладнюється абсцесом. В цьому випадку не потрібно припиняти годівлю, навіть проблемною грудю. Раніше абсцес майже завжди розкривали хірургічним шляхом. Тепер частіше проводять кілька відсмоктувань за допомогою голки або дренажа при контролі радіографії - це менше впливає на годівлю грудьми. Якщо є потрібна операція, розріз треба робити якнайдалі від ареоли.

Профілактика застоїв лактостаз/мастит!

Вартує прочитати!
    Дівчата прочитайте як з простого лактостазу через дурість можна заробити абсцес!!! Будьте дуже обережні із масажистами, бо їх взагалі не потрібно!!! Абсцесс. Из практики консультанта по грудному вскармливанию

Лактостаз, или застой молока
    Предрассудки о маститах
    Застой молока и мастит
    Повторяющиеся маститы – что я могу сделать?
    Мастит и лактостаз

Останнє редагування модератором: 10 Березень 2016
    • Подобається Подобається x 3
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  2. NataliaFed

NataliaFed Active Посиденька з баяном

Я брала:) і чоловіка)). Спробуйте такими рухами, собі легесенько підцідити. Погладжуйте до соска двома руками з різних сторін чуточку чим ближче до соска підціджуючи. Не тиснути на сосок. Якщо гарно собі розмасажуєте, молочко по-трошечки почне саме витікати з кожним рухом. Я думаю, що поки є біль при намаганні зцідитись , не варто того робити, треба розмасувати.
    Якщо що, я не шару в тому, просто з власного досвіду.
    А на ДП є консультанти і гаряча лінія вже є вроді.

3. Mansikat

Mansikat Well-Known Member

Про грубі масажі почитайте тут, це небезпечно.
    Мені останнього разу краще стало на третій день, а повністю зникли всі неприємні відчуття аж за тиждень (я, звичайно, перехвилювалась, що так довго). Не знаю на 100%, чи саме з цим пов'язано, але після траумеля суттєво покращало. Але мусите прикладатись, бо як і не зціджуєте, і дитина не висмоктує, то іншої ради нема, мазі то все допоміжне.

• Подобається Подобається x 1
  4. Semiramis

Semiramis Горда галичанка

5. KAPUCHINKA

KAPUCHINKA Well-Known Member

Дякую, вже краще. Позникали, ніби ті гулі, бо вчора то був капець, повилазили жили, гульки, болить, пече. Вигляд ще той був.Кілька разів була в душі. Помасувала, трохи пробувала зціджувати. Потім малому давала. Мені Сюзі на засинання порадила йому давати. То якраз тоді він гарно почав ссати. Зараз ще трохи є, але на вигляд вже однорідне, припухло трохи, але під пальцями вже м!якше, правда трохи почервоніло. Масую, даю малому, сподіваюся завтра вже буде все ок. Дякую вам, дівчата.

• Подобається Подобається x 2
  6. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

це якийсь жах, на початку жодних проблем з грудьми не було, набирали, тае, часом твердли , але спорожнюіались і все було гуд. А тут якийсь капець.. вчора набрали сильно груби, бо Мелася позавчора фактично провисіла на циці весь день через температуру. І якось соплі не заважали. А нині сопельки стали певно густіші і заклало їй носик, цицю нормально не їсть. А груди набрали жахливо, вчора ввечір трохи ствердли, щось там вночі ніби диина смоктала, але від ранку вже мене права грудь поболює, спочатку з боку руки, тепер над соском. При чомк як прибуває молоко то починає так пекти і при доторку болить як від синяка. Підціджую, просто но то місце натискаю і молоко цвіркою летить з хвилину. Дитині весь час пропоную, але вона або взагалі відвертається, або цьмокне разок, задихаться і тікає.. Шо то є тим грудям? Температури не маю.Але так неприємно , весь день мене мучить.

7. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

Не завжди є видимі наслідки, але травмує.
    Стільки, скільки треба, щоб розслабитись. Особливо плечі, спина, руки.
    Так, з ділянки , до якої направлене підборіддя дитина висмоктує найефективніше.

Останнє редагування: 16 Листопад 2015
  8. maavka

maavka Well-Known Member

В лікарні швидкої допомоги, що на Щуратій?(Чи на Мазепи, десь в тому районі) на першому поверсі. Я там ходила. Думаю принципової різниці нема де ходити

Надіслано від мого HTCONE, використовуючи Tapatalk

9. maavka

maavka Well-Known Member

Прочитала тут, що краще не збивати температуру. В мене 38,3, хай буде? Груди ніби не дуже болять, є затвердіння, але воно наче всередині глибоко. Це та грудь мене турбує, де 2міс. тому лікувала там мастит. Але узд після лікування показало що все ок.
    (Це в мене точно груди, бо інших симптомів нема)

10. shokoladochka

shokoladochka Well-Known Member

В мене 2 рази був лактоз( починалося з ламоти в ногах( потім всього тіла і температури 38-39,5 я зразу збивала і цідила груди або давала дитині щоб висосувла груди. Робила легенькіий масаж не сильний хоча там де було почервоніння на груді боліло...я легенько під теплим водяним душем масажувала і цідила груди... через 2-3 дні все проходило.

11. maavka

maavka Well-Known Member

Я тут ще не написала. В мене ще зі вчора пройшло все:) . Годувала грудьми в різних позах, мазала траумелем і ставила свічки ( 2шт інтервал 8год.) диклоберл (мені їх лікарка що зціджувала мене порадила, вони від температури і протиревматичні) Груди зараз м'які, температури нема

12. KAPUCHINKA

KAPUCHINKA Well-Known Member

Дівчата, щось не даю ради. Грудь , ніби, мяка, на дотик трошки твердіша ніж інша в одному місці. Малий нормально ість, молоко при надавлюванні тече. Але як набирає молочко стає тверда і вузлики промацюються. Дискомфорту нема, ну хіба як добре набереться молочка. Малий поість і знов мяка. В мене минулого вівторка лактостаз чи застій був. Обійшлося без температури і сама в душі розмасажувала. Але от так щоб до кінця, то ще ні. Що робити, бо друга грудь незалежно від того ів малий чи ні мяка постійно.

13. Hexe

Hexe Well-Known Member

в мене щось знов з грудями не то. значить малий мав високу Т,лізуть зуби - відповідно їв менше ніж зазвичай. вночі з середи на четверг прокинулась з правою цицькою як каменюкою,вся така в горбочках.малого погодувала,сцідила до комфортного стану. четверг легкий дискомфорт, але малий нормально їв.нині ранком легкий біль зі сторони підпашки. в обід біль зайняв більшу територію груді.коли не рухаюсь просто відчуваю майже непомітний дискомфорт.якщо рухати рукою,чи притиснути(навіть легко)- болить. біль не гострий, таке враження що маю синець чи забій і коли торкаюсь болить. біль є в верхній частині груді півколом - від підпашки і до точки "між грудьми". внизу не болить.ломота в суглобах,слабкість,Т зараз 38. затверділості чи щось таке - нема, грудь температурою не відрізняється від "здорової". не знаю чи я вірус якийсь злапала,чи то від груді. нежитю\кашлю на разі нема.
    що робити враховуючи що вихідні?їхати в якийсь пологовий?викликати масажиста до дому(дайте номер будь ласка)?шукати де узд на вихідних зробити? збити Т і чекати інших симптомів?цідити? чи можна малого годувати тою груддю?(в молоці жодних інших кольорів,крім білого не було,коли цідила). хелп хелп :help:

14. maavka

maavka Well-Known Member

Краще годувати і хворою і здоровою грудьми. Можна прикласти капусту з медом або без чи намастити траумелем

15. Mansikat

то може боліти як синяк після того, як в тканинах був застій. Беріть капусту чи траумель, і не припиняйте годувати-масажувати, може ще вглибині щось залишилось, що ви не прощупуєте.

• Подобається Подобається x 2
  16. Hexe

Hexe Well-Known Member

маю вдома ДИП-реліф гель можна замінити чи ні?

17. Mansikat

Озадачили) не знаю, чесно кажучи.
    Ну, за своїм призначенням він ніби ідентичний, але ж зовсім інший склад...траумель навіть на прорізування зубів можна, а тут в інструкції вказано, що речовина добре проникає в тканини, категорично не наносити на губи - одним словом, наскільки це безпечно для дитини? Я б омежилась в такому випадку капустою.

18. Almariel

Almariel Well-Known Member

Ні. Дип-реліф дуже ядрьоний - я би не мастила груди, з яких ïсть дитина.

19. Semiramis

Semiramis Горда галичанка

Розкажу як я сходила до мамолога. Печальна історія... )

• Подобається Подобається x 4
  20. Khrystik

Khrystik Хороша дівчинка :)

поболює грудь. ущільнення чи затвердіння нема. не гаряча, на вигляд нормально. але ломить трохи тіло і морозить. Т тіла норм.
    малу прикладаю, висмоктує гарно,грудь м*яка. застій?

21. Raven

Raven Мама малятка

як нема затвердінь, то певне був, або перетиснули

• Погоджуюся Погоджуюся x 1