Лактостаз чи мастит? що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 10 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

Yaremko Well-Known Member

Важливо.
    Зараз почастішали випадки, коли дуже швидко розвивається гнійний мастит. Це характерно для ситуацій, коли жінка заражена внутрішньолікарняною інфекцією (ВЛІ). Власне, нещодавно в пресі обговорювалась ситуацію в ПБ, що на вул.Мечнікова у зв*язку із кількістю заражень ВЛІ жінок, що народжували там.
    Тому, якщо у Вас підозра на лактостаз, мастит і Ви народжували в пологовому на вул.Мечнікова, як найшвидше звертайтесь по допомогу до лікаря. Консультанти Львівської асоціації радять звертатись до Людмили Жук, якщо Вам важливо зберегти грудне вигодовування.

Що це таке і з чим його їсти?

Лактостаз- це закупорка молочної протоки, тобто застій молока в одній або декількох ділянках молочної залози.

Проявляється цей стан ущільненням тканини залози й болючістю - особливо при пальпації. На шкірі відповідної ділянки груді спостерігається розгалуження розширених вен. Нагрубання і болючість ділянки залози можуть залишатися й після її спорожнювання. Температура тіла при цьому зазвичай буває нормальною.
    Застій у протоках проходить через 24-48 годин після того, як з'явився. Поки протока закупорена, дитина може бути незадоволеною під час годування з проблемної груді, тому що молоко тече повільніше (ймовірно через те, що закупорка протоки здавлює інші протоки).

Причини:
    Найчастіше це недостатнє або невчасне спрожнення грудей. Великі перерви між годуваннями - більше 1,5-2 годин. Наприклад, прогулянка тривалістю 3-4 години, під час якої дитина весь час спить і не прокидається для годування.
    Або обмеження тривалості годування.

Детальніше про інші можливі причини лактостазу:

Що робити?
    В залежності що спровокувало ми зобов'язані забрати причину!
    Основний алгоритм дій при лактостазі:
    Тепло перед годуванням (тепле пиття і теплий душ на плечі, груди), в душі можна трохи зцідити (щоб дитині було легше розсмоктати застій), тоді прикласти до грудей дитину в такій позі, щоб підборіддя дитини було направлене в сторону закупорки. Прикладання має бути правильним. Тривалість годування не обмежувати. Після годування можна накласти холодний компрес, мазь Траумель С на місце набряку.

Потрібно виключити грубі масажі грудей.

А що таке тоді мастит?

Маститбактеріальна інфекція грудей.

Абсцес: мастит іноді ускладнюється абсцесом. В цьому випадку не потрібно припиняти годівлю, навіть проблемною грудю. Раніше абсцес майже завжди розкривали хірургічним шляхом. Тепер частіше проводять кілька відсмоктувань за допомогою голки або дренажа при контролі радіографії - це менше впливає на годівлю грудьми. Якщо є потрібна операція, розріз треба робити якнайдалі від ареоли.

Профілактика застоїв лактостаз/мастит!

Вартує прочитати!
    Дівчата прочитайте як з простого лактостазу через дурість можна заробити абсцес!!! Будьте дуже обережні із масажистами, бо їх взагалі не потрібно!!! Абсцесс. Из практики консультанта по грудному вскармливанию

Лактостаз, или застой молока
    Предрассудки о маститах
    Застой молока и мастит
    Повторяющиеся маститы – что я могу сделать?
    Мастит и лактостаз

Останнє редагування модератором: 10 Березень 2016
    • Подобається Подобається x 3
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  2. Т@нюшк@

Т@нюшк@ чекаю...

3. бетменша

бетменша Well-Known Member

В мене з вами подібна ситуація. Я вже для себе визначила шо найкраще та масаж. і не тіль коли годуєте. а просто коли є можливість розтираю ту грудь. наприклад коли годую іншою то ту хвореньку масажую)

• Погоджуюся Погоджуюся x 1
  4. Kazkivnycja

Kazkivnycja Well-Known Member

Плюсуюсь, масажую від основи до соска. А коли лактостаз вже є, то допомагає спершу душ теплий на хвору грудь з масажем, потім теплу рідину випити і даю частіше смоктати дитині.

• Подобається Подобається x 1
  5. preciosa

preciosa Well-Known Member

Сьогодні маю знову болючу грудь в районі пахви... вночі з неї погодовула, проснулась - болить... чи то я затискаю при сні на боці? Годувала вже з-під руки, трохи полегшало. Вже тиждень у мене в різних місцях затвердіває і проходить. Груди через це чутливі, а ще як маля неспокійне, натягне сосок так, що аж витримати важко. Сьогодні вранці нерви здали...

6. preciosa

Таке враження, що мене мають переболіти всі сегменти груді)) Чи може мої протоки вузькі і через припливи молока таке робиться?

7. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

А наскільки сильна біль? Ну бо поболювати може, то всьо мусить встановитись. На початку в мене були груди різні, але я якось не придавала тоиу аж такої уваги, цицялись максимально , головне, що одразу після того, як малявка висмоктувала,то було м'яко. А чутливими груди дооовго були, то хіба не має так бути?

8. preciosa

Зранку ходила нахилена, бо важко випрямитись було, в ліфі важко, а без нього ще важче)) Подьоргувало... зараз трохи легше. Я відчувала вночі, що мз м'яка, а проснулась і по контуру мз біля пахв - болить ((( Інші сегменти м'які. Друга якраз так адекватно чутлива...

9. EgoMusicus

EgoMusicus Мамуля синульки

Ой, співчуваю вам. Маю схожу проблему, хоч нам вже !!! 1,1 рік. Постійно (то вже я трохи приукрасила, але частенько раз-два в місяць точно) затвердіння в різних ділянках обох грудей. Інколи бувало на двох одночасно, інколи в двох місцях. Однозначно, чимось перетискаю, зробила висновок, що маю вузькі протоки, і як трошки сильніше десь перетисне, то зразу маю гульку.
    Що роблю? Основне не запускати. Щодня оглядаю груди, обмацую на наявність гульки чи болю, як тільки десь відчуваю хоч незначну біль, зразу частіше прикладаю дитину, бажано підборідком і масажую.

10. preciosa

От і я про вузькі протоки подумую... може ті затвердіння трохи порозтягують їх))))) Зараз, слава Богу, груди м'які. Треба всю випиту рідину обмежити до максимум 2л (враховуючи перші страви), бо бачу, що мені то суттєво... і горяче пити не можу, бо тоді окситоцин шалить і груди тааак розпирає....

11. Багіра

Багіра Well-Known Member

То ще період такий, ну бо початки, часто прикладайте і контролюйте ті затвердіння... В мене перші пару місяців в одній груді було постійне місце затвердіння, з часом пройшло, тому і так корисно довго годувати грудьми

Надіслано від мого D5503, використовуючи Tapatalk

12. pavliv

pavliv New Member

У мене вже тиждень є затвердіння в районі підсоскової ділянки (практично біля самого соска). Я мама трьох дітей (здавалось вже усе знаю про лактостаз і мастит) і вже не раз мала проблеми і з застоями і з запаленнями, але завжди переборювала і все проходило. А цього разу з'явилось затвердіння і я все робила за досвідом, але ніщо не допомагає. Зробила УЗД (правда аж на 5 день, бо чекала що перейде), сказали гною немає, що це закупорка. Лікарка назначила масажі. Температури до того немала взагалі. Проте після першого жосткого масажу температура підняась і на ніч вже була 38,0 С, проте затвердіння як було так і залишилось. Температура на ранок спала. Сказали, що задавнено, тому потрібно ще масажі. Після другого годинного масажу температура одразу піднялась на 37,3 С і почало сильно трусити, що акушерка сама налякалась і сказала, що це не може бути застій, оскільки після 2 масажів мало б бути покращення, запропонувала повторно зробити УЗД і звернутись до лікаря щодо лікування антибіотиками. Після другого масажу мало того що на ніч температура була вже 38,6 С так ще й ділянка затвердіння збільшилась. Капуста з медом і мазь траумель С не допомагають. Підкажіть, будь ласка, що це може бути і як з цим боротись? Дякую за будь-яку відповідь!

Останнє редагування: 18 Червень 2015
  13. PanteraLviv

PanteraLviv Well-Known Member

Ні в якому разі не можна жорстких масажів на груди! Це наслідок масажу акушерки. Я написала в карму до кого вам варто звернутись, але негайно!
    --- дописи об"єднано, 18 Червень 2015 ---
    Щоб запобігти застоям, вам потрібно:
    годувати дитину в різних позах,
    перед годуванням легенько помасувати груди,
    під час годівлі теж помасувати від основи до соска, але легенько.
    Якщо переохолодились, загрітись, а тоді годувати
    не носити тісний одяг
    не спати на животі
    не робити великі інтервали між годуваннями (не більше 2 год)
    якщо вночі груди переповнені - будити дитину і годувати
    не використовувати накладок
    після годівлі прощупувати всі ділянки грудей, чи рівномірно спорожнились.

• Подобається Подобається x 2
    • Корисно Корисно x 2
  14. Марта2

Марта2 Well-Known Member

У мене щось не зрозуміле було в суботу-неділю. В суботу прийшла мама і забрала дитину гуляти, не було їх десь до 2 год. в силу не спання моєї дитини, то була аж завелика перерва для годування в день, але я тих двох год не замітила, бо субота купа роботи, тільки відчула, що сильно набрали груди. В той день бігала в купальнику, трохи мала роботи на грядці, був вітерець і чула що сифонить по грудях. Повні груди трохи мене поболювали, ну але як прийшла малявка і гарно їх зпорожнила і біль пройшла, але з правої груді чутливість не пройшла, я її общупала, ніби без гульок-затвердінь була, але о одному місці, біля руки знизу вона при дотику трохи більше боліла. На вечір почало мене ламати, але темп. не стала міряти, бо думала від того що цілий день в роботі, а на наступний день я вже мала темп 38,4. Грудь все ще поболювала, але знову ж таки я нічого не намацувала, вона мяка була, під час годування ніяких болів не було. Могло продути?

15. EgoMusicus

EgoMusicus Мамуля синульки

Не могло.
    Але застій точно є, раз болить, і Т піднімається.
    Можливо напрацювались і від напруження мязів утворився застій, а не прощупуєте, бо може десь глибше.
    Короч, рекомендації стандартні: часте прикладання позицією підборідок до місця болю, тепло перед годуванням, холод після, капустяний листок відбитий до місця болю, під час годування легкий масаж тої ділянки.
    В мене раз був застій від того, що я вікна мила, то напружувала одну руку, якою терла, і на тій груді утворився застій. Ось так.

• Погоджуюся Погоджуюся x 1
  16. Марта2

Марта2 Well-Known Member

Я так розумію, груди не можна простудити? Тобто я можу спокійно купатись у холодних водоймах?
    Бо мене тут всі шугають, щоб я не лізла в річку, бо простуджу груди.

17. PanteraLviv

PanteraLviv Well-Known Member

Купатись можна. Але якщо дійсно вода холодна - то годуйте після того як розігрієтесь. Бо від холоду відбувається звуження проток - звідси може бути застій, саме на то народі кажуть "простудити груди".

• Погоджуюся Погоджуюся x 2
    • Корисно Корисно x 2
  18. pavliv

pavliv New Member

Я це вже зрозуміла, але мабуть запізно... Сьогодні на контрольному УЗД сказали, що це все-таки мастит і скоріш за все через стафілокок, який можливо підхопила у роддомі. На УЗД сказали, що останім часом практично всі мамочки, що недавно народили мають аналогічні проблеми з грудьми і що у всіх одна і таж причина... Назначили мені антибіотик "Аугментин" і ще дифлофенак гель... І сказали, що якщо не буде покращення, то отрбно буде оперувати... :sad: ...

19. Kazkivnycja

Kazkivnycja Well-Known Member

Маю лактостаз , з вчорашнього вечора тем. 39. Збила парацетамолом до 38 на кілька годин. Цілий сьогоднійшній день темп. 38.6-39. Випила за сьогодні 2 парацетамола, мама боіться, що перегорить молоко. Масую і в душі кілька разів в день, і при кожному годуванні. Даю хвору шрудь спочатку, а як маля не наідається, то другу, але переважно другу трохи підціжую, бо не випиває всю. Верх груді червони, з вчорашнього вечора площа збільшилася. Але дуже зверху, на рівні вище підпашок, не на груді, а так якби на кістці, дитина не може дістати, висмоктати. Після годування прикладаю капусту з медом. Була в одного лікаря, назначила аугментин, бо вже лімфатичні вузли задіті. Пиьання чи все роблю вірно, чи можна ще щось зробити, щоб вилікувати лактостаз, і як часто можна пити парацетамол? І яка температура допустима, щоб не перегоріло молоко?
    --- дописи об"єднано, 28 Червень 2015 ---
    Забула написати є гулька, точніше наче вся червона зона суцільна гулька,тверда.

20. Almariel

Almariel Well-Known Member

Про перегорівше молоко від тем-ри - то перл.

21. pavliv

pavliv New Member

Мені також виписали аугментин. Я приймала його 2-чі на день протягом 10 днів, крім цього мастила затвердіння мазю "Траумель С" та диклофенаком (назначила лікарка). Температура впала одразу, почервоніння і біль пройшли і затвердіння зменшилось, проте не повністю. Шкодую лише про те, що користувалась диклофенаком, бо у інструкції (дочиталась вже пізніше) написано протипоказання щодо застосування мазі на молочних залозах. В результаті малюк дістав запори. Думаю що саме від мазі, бо у інструкції до антибіотиків протипоказань щодо періоду лактації немає та й паралельно приймали бактерії (і я і малюк)
    Можу ще порадити рецепт компресу, який порадили мені (знайомій цей рецепт дала акушерка з Мечнікова):
    1 лож. меду + 1 лож. масла + 1 лож. молока + житня мука (муки стільки, щоб не липло до рук). З даних інгрідієнтів замішуємо таку собі паляничку і прикладаємо до грудей. Не шкідлива і помічна. :)