Лактостаз чи мастит? що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 10 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

Yaremko Well-Known Member

Важливо.
    Зараз почастішали випадки, коли дуже швидко розвивається гнійний мастит. Це характерно для ситуацій, коли жінка заражена внутрішньолікарняною інфекцією (ВЛІ). Власне, нещодавно в пресі обговорювалась ситуацію в ПБ, що на вул.Мечнікова у зв*язку із кількістю заражень ВЛІ жінок, що народжували там.
    Тому, якщо у Вас підозра на лактостаз, мастит і Ви народжували в пологовому на вул.Мечнікова, як найшвидше звертайтесь по допомогу до лікаря. Консультанти Львівської асоціації радять звертатись до Людмили Жук, якщо Вам важливо зберегти грудне вигодовування.

Що це таке і з чим його їсти?

Лактостаз- це закупорка молочної протоки, тобто застій молока в одній або декількох ділянках молочної залози.

Проявляється цей стан ущільненням тканини залози й болючістю - особливо при пальпації. На шкірі відповідної ділянки груді спостерігається розгалуження розширених вен. Нагрубання і болючість ділянки залози можуть залишатися й після її спорожнювання. Температура тіла при цьому зазвичай буває нормальною.
    Застій у протоках проходить через 24-48 годин після того, як з'явився. Поки протока закупорена, дитина може бути незадоволеною під час годування з проблемної груді, тому що молоко тече повільніше (ймовірно через те, що закупорка протоки здавлює інші протоки).

Причини:
    Найчастіше це недостатнє або невчасне спрожнення грудей. Великі перерви між годуваннями - більше 1,5-2 годин. Наприклад, прогулянка тривалістю 3-4 години, під час якої дитина весь час спить і не прокидається для годування.
    Або обмеження тривалості годування.

Детальніше про інші можливі причини лактостазу:

Що робити?
    В залежності що спровокувало ми зобов'язані забрати причину!
    Основний алгоритм дій при лактостазі:
    Тепло перед годуванням (тепле пиття і теплий душ на плечі, груди), в душі можна трохи зцідити (щоб дитині було легше розсмоктати застій), тоді прикласти до грудей дитину в такій позі, щоб підборіддя дитини було направлене в сторону закупорки. Прикладання має бути правильним. Тривалість годування не обмежувати. Після годування можна накласти холодний компрес, мазь Траумель С на місце набряку.

Потрібно виключити грубі масажі грудей.

А що таке тоді мастит?

Маститбактеріальна інфекція грудей.

Абсцес: мастит іноді ускладнюється абсцесом. В цьому випадку не потрібно припиняти годівлю, навіть проблемною грудю. Раніше абсцес майже завжди розкривали хірургічним шляхом. Тепер частіше проводять кілька відсмоктувань за допомогою голки або дренажа при контролі радіографії - це менше впливає на годівлю грудьми. Якщо є потрібна операція, розріз треба робити якнайдалі від ареоли.

Профілактика застоїв лактостаз/мастит!

Вартує прочитати!
    Дівчата прочитайте як з простого лактостазу через дурість можна заробити абсцес!!! Будьте дуже обережні із масажистами, бо їх взагалі не потрібно!!! Абсцесс. Из практики консультанта по грудному вскармливанию

Лактостаз, или застой молока
    Предрассудки о маститах
    Застой молока и мастит
    Повторяющиеся маститы – что я могу сделать?
    Мастит и лактостаз

Останнє редагування модератором: 10 Березень 2016
    • Подобається Подобається x 3
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  2. Paradise

Paradise New Member

Я вже два місяці мучуся з затвердіннями, дитині 10 міс. Вдень їсть по 1хв., добре не висмоктує молоко і в мене постійно набрякші груди і зразу затвердіння. Не можу зрозуміти в чому причина, якщо дитина так мало їсть вже два місяці, то лактація мала б внормуватися, а в мене дуже багато молока, і виходить що кожного разу потрібно давати дві груді, а як не дати то зразу затвердіння. Що це може бути, як внормувати лактацію, і чи потрібно зціджуватися?

3. PanteraLviv

PanteraLviv Well-Known Member

Причини того що дитина мало їсть груди:
    - забагато даєте прикорму - дитина не голодна
    - дитина активно вивчає світ, починає ходити - дитині "нема часу" на то щоб поїсти цицю
    Спробуйте давати менше прикорму (якщо у вас педіатричний прикорм), більше циці
    Давайте побільше смоктати на денний сон, під час сну
    Якщо не висмоктує, трішки підціджуйте, до зняття дискомфорту.

• Інформативно Інформативно x 1
  4. Paradise

Paradise New Member

З прикорму майже нічого не їсть, швидче друге, пропоную груди часто, відмовляється, або ість по 1 хв.,вночі їсть часто але після сну груди все рівно переповнені. А скільки можна підціджувати на день, в мене вони за годину вже тверді? Ще й зараз гуляємо багато, надворі взагалі не хоче їсти.Не розумію, в мене до 8 міс. все було добре, кожне годування інша грудь(проміжок між годуваннями приблизно три години, тобто кожна грудь "витримувала" по шість годин), а зараз дитина менше їсть, молока б не мало зменшитись? І як годують дітей, наприклад, тільки на ніч?

5. PanteraLviv

Раджу на декілька днів зменшити час перебуванння на дворі, дитина вивчає світ, забагато емоцій, тому не може зосередитись на тому щоб поїсти цицю.
    Таке часто трапляється, але потім все стає на свої місця.
    А на денний сон як їсть?
    Підціджуєте вже тоді коли відчуваєте дискомфорт щоб запобігти лактостазам.

6. Paradise

Paradise New Member

А чи потрібно підціджувати коли відчуваю ущільнення але грудь мяка?
    На денний сон як коли, от щойно погодувала, думала засне, поїв десь 5хв., циця мяка але відчуваю, що все не виів і є якесь ще ущільнення. Вчора на ніч приклала тепло, то ущільнення після годування не було, а щойно не приклала, то воно залишилось...

7. PanteraLviv

Так, ущільнення масувати, але легенько, троха підцідити, найкраще в душі під потоком теплої води.
    Ще раджу перед годуванням легенько помасувати, щоб грудь краще спорожнилась. Особливо проблемні ділянки.

• Подобається Подобається x 1
  8. бетменша

бетменша Well-Known Member

дитині 2 місяці. Бюстик тепер на ніч зняла, але проблема не пройшла. Одного разу навіть цілий день боліло. Напевно тому, що не масажувала. Мені, до речі, не помагає, коли легенько масую. А от коли більш активніше і довго, то проходить.
    дівчата, а як ви зціджуєте? я без молоковідсмоктувача, а руками шось не дуже получається. Зовсім трошки молока виходить

9. Raven

Raven Мама малятка

Я нвмацувала ту болючу гульку. То молоко звідти фонтаном, а на решті просто текло.

10. бетменша

бетменша Well-Known Member

А в мене фонтанів не буває. Може хіба трішки підтікати. Навіть як масажую, то не завжди тече

11. Kazkivnycja

Kazkivnycja Well-Known Member

А при якій температурі можна збивати і чим? Бо піднялася вночі до 38.2, голова болить. Права грудь болить при доторку, Особливо під пахвами, місцями червона, м'яка, без гульок.
    І коли прикладати відбиту капусту до годування чи після?. Використала сьогодні позу годування з-під руки.

12. EgoMusicus

EgoMusicus Мамуля синульки

Я збивала Т парацетамолом, збивала тоді, коли вже геть погано себе почувала, то десь біля 39. Але якщо вам при 38 погано, то теж можна збити.
    Капусту прикладала після годування, бо вона холодна, перед годуванням добре погріти груди: теплим рушником, чи теплий душ прийняти і трошки в душі помасажувати легенько.
    Ще я мала компрес з льону, таку кашку варила, то кашку на тканину, замотала, а потім в мікрохвильовці підігрівала, і прикладала перед і під час годування тепленьким, а після капусту.

13. preciosa

preciosa Well-Known Member

Дівчата, сьогодні помітила, що ліва грудь у зоні між грудьми твердувата і болюча. Вже кілька разів даю малому ту грудь, молоко ніби гарно йде... Після їди ще масажувала і зціджувала. Що ще порадите? А то страшно, щоб не запустити... То, я так розумію, лактостаз? Ніби й давала ту грудь малому часто, особливо вночі, лежачи, але тої ночі було й сидячи.

14. preciosa

Дякувати Богу і моєму синочку, все пройшло за 4 прикладання+легкий масаж+трошки зціджування.

15. preciosa

Знову застій... тільки вчора пройшло затвердіння в лівій, сьогоднві вже в правій зверху. І вчора адекватно спорожнювала її, бо малий її більше любить. І взагалі обидві груді чутливі, поколюють... чи то забагато молока? Прикладаю часто... що ж то робити? Я вже втомилась від тих застоїв... вже третій. Температури нема. Чи то ще лактація не налаштувалась? Бо ще з протилежної груді витікає молоко під час годування.

16. Т@нюшк@

Т@нюшк@ чекаю...

а болить то затвердіння?
    може то просто багато молока і вигядає що то застій

17. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

В мене досі витікає ;)

Лактація ше по любе не внормувалась і поколювання то нормально, молоко прибуває. Мені здається, що найкращий лік-дитину до грудей, навіть на вимогу мами. Кажуть добре прикладати дитину борідкою до того місця, де застій

18. preciosa

Трохи при натиску поболює, бо тканини розстягнені та й груди самі невеликі були, може тому й більше розпирає))) чи то перл?

19. Nadiya

Nadiya Well-Known Member

Мені допомагало ще розтирання тієї ділянки руками перед годуванням, навіть через біль. І так, прикладайте частіше, спробуйте погодувати валетом.

Надіслано від мого Lenovo P780_ROW, використовуючи Tapatalk

20. preciosa

Так і роблю. Тільки порухався - відразу гамаємо. Буває і щогодини, і частіше... на циці і цілу годину-дві з перервами може лежати. Масажую, коли їсть. Затвердіння у верхній частині і не можу пристосуватись, щоб там борідка була (( треба ще пробувати...
    В бюстику взагалі важко ходити... вчора ледве знайшла підходящий, щоб взяти в гості... В хаті не беру... треба терміново топ для годування.

21. Sonechcko

Sonechcko Well-Known Member

Дівчата, прошу порадити куди можна поїхати щоб добре зробили УЗД грудей, та й взагалі до кого звернутися, до мамолога ? болить мене права грудь,але якось не зрозуміло, і в низу біля основи і з в зоні між грудьми. був удар, але по центру груді, тому переживаю. траумель,капуста не допомагають.