Лактостаз чи мастит? що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 10 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

Yaremko Well-Known Member

Важливо.
    Зараз почастішали випадки, коли дуже швидко розвивається гнійний мастит. Це характерно для ситуацій, коли жінка заражена внутрішньолікарняною інфекцією (ВЛІ). Власне, нещодавно в пресі обговорювалась ситуацію в ПБ, що на вул.Мечнікова у зв*язку із кількістю заражень ВЛІ жінок, що народжували там.
    Тому, якщо у Вас підозра на лактостаз, мастит і Ви народжували в пологовому на вул.Мечнікова, як найшвидше звертайтесь по допомогу до лікаря. Консультанти Львівської асоціації радять звертатись до Людмили Жук, якщо Вам важливо зберегти грудне вигодовування.

Що це таке і з чим його їсти?

Лактостаз- це закупорка молочної протоки, тобто застій молока в одній або декількох ділянках молочної залози.

Проявляється цей стан ущільненням тканини залози й болючістю - особливо при пальпації. На шкірі відповідної ділянки груді спостерігається розгалуження розширених вен. Нагрубання і болючість ділянки залози можуть залишатися й після її спорожнювання. Температура тіла при цьому зазвичай буває нормальною.
    Застій у протоках проходить через 24-48 годин після того, як з'явився. Поки протока закупорена, дитина може бути незадоволеною під час годування з проблемної груді, тому що молоко тече повільніше (ймовірно через те, що закупорка протоки здавлює інші протоки).

Причини:
    Найчастіше це недостатнє або невчасне спрожнення грудей. Великі перерви між годуваннями - більше 1,5-2 годин. Наприклад, прогулянка тривалістю 3-4 години, під час якої дитина весь час спить і не прокидається для годування.
    Або обмеження тривалості годування.

Детальніше про інші можливі причини лактостазу:

Що робити?
    В залежності що спровокувало ми зобов'язані забрати причину!
    Основний алгоритм дій при лактостазі:
    Тепло перед годуванням (тепле пиття і теплий душ на плечі, груди), в душі можна трохи зцідити (щоб дитині було легше розсмоктати застій), тоді прикласти до грудей дитину в такій позі, щоб підборіддя дитини було направлене в сторону закупорки. Прикладання має бути правильним. Тривалість годування не обмежувати. Після годування можна накласти холодний компрес, мазь Траумель С на місце набряку.

Потрібно виключити грубі масажі грудей.

А що таке тоді мастит?

Маститбактеріальна інфекція грудей.

Абсцес: мастит іноді ускладнюється абсцесом. В цьому випадку не потрібно припиняти годівлю, навіть проблемною грудю. Раніше абсцес майже завжди розкривали хірургічним шляхом. Тепер частіше проводять кілька відсмоктувань за допомогою голки або дренажа при контролі радіографії - це менше впливає на годівлю грудьми. Якщо є потрібна операція, розріз треба робити якнайдалі від ареоли.

Профілактика застоїв лактостаз/мастит!

Вартує прочитати!
    Дівчата прочитайте як з простого лактостазу через дурість можна заробити абсцес!!! Будьте дуже обережні із масажистами, бо їх взагалі не потрібно!!! Абсцесс. Из практики консультанта по грудному вскармливанию

Лактостаз, или застой молока
    Предрассудки о маститах
    Застой молока и мастит
    Повторяющиеся маститы – что я могу сделать?
    Мастит и лактостаз

Останнє редагування модератором: 10 Березень 2016
    • Подобається Подобається x 3
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  2. rununkulos

rununkulos Well-Known Member

Відповідь: Лактостаз чи мастит? що робити?

Мені здається, якщо правильно налагоджувати ГВ з самого початку, недоводити до критичного стану, то це не грозить нікому. Хіба би якась дуже-дуже гіперлактація?І то!:girl_nea:
    Друге діло, коли нехтують нормальними правилами і кажуть, що роблять все можливе і що оті масажі майже у всіх мають бути. Наприклад ситуація: мама запевняє що робить так як я радила. Але. Я з нею гуляю вже протягом більше 3 год ,і вона 2-3міс дитину не годує за цей час, а мені "неозброєним" оком видно її переповнення в грудях. За тиждень-другий масажі, проблеми, кінець історії ГВ. Сумно.

3. Amilada

Amilada Well-Known Member

model fantazii , нічго не бійтесь. Все так не буде. Головне імунітет всіляко можливо собі піднімайте. Я в той час всяких гноів мала, не тільки в грудях: і в роті, і в носі... Як будите наполеглива ще обовязково насолодитесь гв.

4. LOVEka

LOVEka Member

Розкажу Вам свій гіркий досвід, теж два місяці тому мала гнійний мастит і хірургічне втручання, але в мене все було набагато гірше, як сказав мені лікар - найгірша форма, яка може бути, вскрили раз через декілька днів ще раз, в результаті 3 тиждні перев'язок і 10 днів кололи болючий антибіотик, думала це все не переживу, АЛЕ, незважаючи на все, ми це пережили і саме ГОЛОВНЕ - ЗБЕРЕГЛИ ГВ! І мій солодкий хлопчик зараз гарно гамає цицю, а про мастит мені нагадують два шрами на груді:sad: але то таке... тож тримаєтесь - все заживе і наладиться;)

5. сніжна

сніжна Кішка, яка "сама по собі"

періодично такі страшилки йдуть про різні пологові. В один період "найстрашнішим " був Джамбула, в інший- Батальна ... Так що як на мене, то вже більше із серії "прибрати конкурента" на конкретний період :). Суть в одному- всі ці інфекції є постійно у всіх медичних закладах ( не лише пологових)

6. Kassandra

Kassandra брюнеточка:)

Цілу ніч промучилась від піднятої температури і болі в правій груді((. Навіть не могла подумати, що годуючи рік і 7міс, можу заробити собі якісь проблеми з гв, думала це все в далекому минулому початку наших годувань....Добре, що малий за день добре витягнув молочко з болючої циці і на вечір все більш-менш нормалізувалось, лише міце, де скоріш за все забилась протока (я так думаю), болить ще. Хто знає які причини можуть бути таких проблем вже в такому терміні гв?

7. algo

algo СуперМодератор) Команда форуму

перетиснули вночі. десь прилягли незручно. то на 90%

8. PanteraLviv

PanteraLviv Well-Known Member

Годування після переохолодження. Звужується протока від холоду, погано спорожнюється грудь.

9. mamaNata

mamaNata New Member

ох, я нині тільки відійшла від дводенної температури, ага - вперше вийшли в центр в п"ятницю, погуляли називається (правда по потребі), перший застій за 7 місяців.

10. Kassandra

Kassandra брюнеточка:)

цілий вечір гонила з гарячої кухні на холодний балкон, правда на декілька секунд - лише щось взяти, напевно то і дало результат пізно ввечері...

11. glasses

glasses Member

Відповідь: SOS! не знаю де написати (проблеми із ГВ)

Дівчата, допоможіть. В мене на одній груді, на тій, що більше годую, якесь нагрубання на ареолі, і так ніби прошкірі, тяжко пояснити мені. болить дико, годувати я не можу. що робити і що це може бути?

12. Raven

Raven Мама малятка

Або лактостаз, в мене на ареолі вони капці, які болючі. Або загноєння, воно себе пізніше покаже. Можна той же траумель пробувати мастити.

13. glasses

glasses Member

а можна на хлопський

---------- Додано в 23:06 ---------- Попередній допис був написаний в 23:06 ----------

розум, як воно виглядає і що воно таке?

14. Raven

Raven Мама малятка

Така гулька під шкірою, натиснути-годувати викликає сильну біль, після годування троха проходить. Мені розмасовування-сціджування помагає, маю таке ще з пологового в одному місці і часом дає про себе знати.

15. buhgaltersha

buhgaltersha електровіник

Дівчата, здається, маю закупорку молочної протоки. Де можна почитати докладніше? Трохи боляче під час годування. Сам сосок болить. Легкий массаж і давати дитині висмоктувати?і все?

16. oksumoron

oksumoron Active Member

Часто про це згадують в темі про Мастит.
    А як виглядає?
    Наскільки знаю, якщо закупорка у вигляді прищика, то розмасажувати його під теплим душем, може тріснути і тоді стане лекше. Дехто ще пробиває стирильною голкою.
    Зараз прикладайте часто, побачите чи буде результат.

Останнє редагування: 17 Грудень 2014
  17. buhgaltersha

buhgaltersha електровіник

ніби прищик, але я собі уявляла це як... ну як прищик з головою, якщо ви розумієте про що я
    а воно ніби як біла цятка (чи плямка дуже маленька)
    при тому, я помічаю, молоко звідти біжить, але вона не зникає
    ну і відчуття неприємні, коли Аня ссе
    затвердіння яскраво вираженого немає

18. Raven

Raven Мама малятка

я розколупувала голкою, звідтіля типу сир показався
    після того пройшло

19. Megan

Megan Well-Known Member

SOS! не знаю де написати (проблеми із ГВ)

А я розпарювалась в душі, і троха масажувала губкою, потім як не помагало, притискала як прищ. Як розкупорилось - то струя била на метр)))

20. oksumoron

oksumoron Active Member

Якщо таки прищик є, треба розкулупати, бо одного прикладання замало.
    Пробуйте спершу направду в душі легко розмасажувати, може вийде все, а як ні то голкою проколоти.

21. Samhayne

Samhayne Well-Known Member

А мені більше на вазоспазм схоже, тим більше, що неприємні відчуття під час цицяння.