Лактостаз чи мастит? що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 10 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

Yaremko Well-Known Member

Важливо.
    Зараз почастішали випадки, коли дуже швидко розвивається гнійний мастит. Це характерно для ситуацій, коли жінка заражена внутрішньолікарняною інфекцією (ВЛІ). Власне, нещодавно в пресі обговорювалась ситуацію в ПБ, що на вул.Мечнікова у зв*язку із кількістю заражень ВЛІ жінок, що народжували там.
    Тому, якщо у Вас підозра на лактостаз, мастит і Ви народжували в пологовому на вул.Мечнікова, як найшвидше звертайтесь по допомогу до лікаря. Консультанти Львівської асоціації радять звертатись до Людмили Жук, якщо Вам важливо зберегти грудне вигодовування.

Що це таке і з чим його їсти?

Лактостаз- це закупорка молочної протоки, тобто застій молока в одній або декількох ділянках молочної залози.

Проявляється цей стан ущільненням тканини залози й болючістю - особливо при пальпації. На шкірі відповідної ділянки груді спостерігається розгалуження розширених вен. Нагрубання і болючість ділянки залози можуть залишатися й після її спорожнювання. Температура тіла при цьому зазвичай буває нормальною.
    Застій у протоках проходить через 24-48 годин після того, як з'явився. Поки протока закупорена, дитина може бути незадоволеною під час годування з проблемної груді, тому що молоко тече повільніше (ймовірно через те, що закупорка протоки здавлює інші протоки).

Причини:
    Найчастіше це недостатнє або невчасне спрожнення грудей. Великі перерви між годуваннями - більше 1,5-2 годин. Наприклад, прогулянка тривалістю 3-4 години, під час якої дитина весь час спить і не прокидається для годування.
    Або обмеження тривалості годування.

Детальніше про інші можливі причини лактостазу:

Що робити?
    В залежності що спровокувало ми зобов'язані забрати причину!
    Основний алгоритм дій при лактостазі:
    Тепло перед годуванням (тепле пиття і теплий душ на плечі, груди), в душі можна трохи зцідити (щоб дитині було легше розсмоктати застій), тоді прикласти до грудей дитину в такій позі, щоб підборіддя дитини було направлене в сторону закупорки. Прикладання має бути правильним. Тривалість годування не обмежувати. Після годування можна накласти холодний компрес, мазь Траумель С на місце набряку.

Потрібно виключити грубі масажі грудей.

А що таке тоді мастит?

Маститбактеріальна інфекція грудей.

Абсцес: мастит іноді ускладнюється абсцесом. В цьому випадку не потрібно припиняти годівлю, навіть проблемною грудю. Раніше абсцес майже завжди розкривали хірургічним шляхом. Тепер частіше проводять кілька відсмоктувань за допомогою голки або дренажа при контролі радіографії - це менше впливає на годівлю грудьми. Якщо є потрібна операція, розріз треба робити якнайдалі від ареоли.

Профілактика застоїв лактостаз/мастит!

Вартує прочитати!
    Дівчата прочитайте як з простого лактостазу через дурість можна заробити абсцес!!! Будьте дуже обережні із масажистами, бо їх взагалі не потрібно!!! Абсцесс. Из практики консультанта по грудному вскармливанию

Лактостаз, или застой молока
    Предрассудки о маститах
    Застой молока и мастит
    Повторяющиеся маститы – что я могу сделать?
    Мастит и лактостаз

Останнє редагування модератором: 10 Березень 2016
    • Подобається Подобається x 3
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  2. sofka08

sofka08 kasperjonoks

Відповідь: SOS! не знаю де написати (проблеми із ГВ)

У мене теж свого часу була гулька з горіх, правда мене нічого не турбувало. Як тільки малеча стала старша і активніше смоктати, вона зникла. Зауважила її десь у міс 3, зникла у 5. Мені здається теж, що якщо гулька турбує, то це забилася протока. Прикладай підборіддям у ту сторону, де гулька, може малеча висмокче закупорочку.

3. sofka08

sofka08 kasperjonoks

У мене теж свого часу була гулька з горіх, правда мене нічого не турбувало. Як тільки малеча стала старша і активніше смоктати, вона зникла. Зауважила її десь у міс 3, зникла у 5. Мені здається теж, що якщо гулька турбує, то це забилася протока. Прикладай підборіддям у ту сторону, де гулька, може малеча висмокче закупорочку.

4. Valensia

Valensia Well-Known Member

Вночі відчула, що болять груди, точніше тільки одна. Годувала лівою, то права боліла так,ніби прибуває молоко, і пощипує,але набагато сильніше. Думала, може залежала, дала малій болючу праву, то під час годування болі не відчуваю, хіба як рукою доторкнутись, трошки натиснути. Затвердінь, гульок, припухлостей, нічого такого немає. Що б це могло бути, бо добряче болить при дотику. (Годую на вимогу, часто, груди чергую)

Надіслано від мого Lenovo S650, використовуючи Tapatalk

5. Т@нюшк@

Т@нюшк@ чекаю...

ви можете їх не відчувати. подивіться здалеку в дзеркало чи є почервоніння. в мене було так що я не відчувала гульок і почервонінь не бачила, а був застій.

6. Valensia

ні, нічого не помічаю. Даю донечці, щоб виїдала добре. Що ще робити? Масажувати?
    А ще, якось дуже слабо почуваюсь, холодно мені, мурашки по шкірі, слабість. Може це і не пов'язано з грудьми, а якась хвороба до мене "підкрадається".

7. buhgaltersha

buhgaltersha електровіник

в мене лактостаз був за відчуттями як віруска
    температура навіть була
    а почервоніння було ледь помітне
    перед годуванням теплу шмату на ту цицю, частіше її підсовуйте... ну і далі по списку

8. Valensia

от зараз так і почуваюсь, ніби щось вірусне. температура вже 38. доня їсть болючу цицю, і біль по наростаючій, потім проходить.
    дякую. йду читати відповідні поради, бо в мене таке вперше.

Надіслано від мого Lenovo S650, використовуючи Tapatalk

9. Т@нюшк@

Т@нюшк@ чекаю...

я так почуваюсь коли в мене висока температура, ще тіло ломить.
    коли падає Т, то одразу і симптоми проходять.

10. model fantazii

model fantazii Well-Known Member

Відповідь: Лактостаз чи мастит? що робити?

Дівчата хелп! Почалось все з того, що морозило.Т до вечора нагнала 38,7, голова тріщить, я як овоч...На одній груді затвердіння зверху, тому як прикласти бородою, не знаю....Давала більше хвору грудь, то малий висмоктав і вона стала м*якою, але болючість залишилася. Болить зверху і біля основи груді. Зараз Т трохи спала 37,7 (таблетки не пила, прикладаю траумель і капусту). Головне на краю ареоли помітила гнійничок, який при годуванні прорвав і коли я збоку натиснула легенько то вийшов гній з кров*ю.Те місце злегка червоне, але майже не болить. То вже мастит?! Як завтра стан не покращиться то що робити? Чи варто викликати Іру з Мечнікова чи може хтось порадить когось кращого? (може хтось знає скільки вона бере за виїзд додому?) Допоможуть бо в мене вже паніка...

11. Amilada

Amilada Well-Known Member

Не давайте дитині ссати гній. Молоковідсмктувач в поміч, для збереження лактаціі. На мою думку, при запальних прцесах масажит то зло. Вам вже тре до лікаря який призначить антибіотик, можете дзвонити лікарю що приймав пологи, скаже які атибіотики можна. Іх колотимуть. Одним словом до лікаря терміново.

---------- Додано в 00:08 ---------- Попередній допис був написаний в 00:05 ----------

Я з малим в слінгу іздила на таксі в центр здорвя жінки, нам був місяць. Не панікуйте, не масажуйе, все лікується.

12. Orman

Orman Модератор-бомба

та хто хоч кращий за ту Іру
    Сюзі, МамаНата
    з якої радості, може то поверховий прищ

болючість може зберігатись трохи

13. Fistawka

Fistawka Well-Known Member

Мала кілька раз затвердіння і почервоніння на грудях, то прикладала малого борідкою до затвердіння і за кілька днів миналось. Температури не було.

Вчора малий їв груди і дуже товкся, випадково борідкою сильно притис мені грудь. Вночі прокинулась від того, що розболілось те місце, затвердіння є і почервоніння.
    Вже під ранок була температура 39,2. Тіло ломить, голова квадратна.
    Чи то вірус який підчепила, і просто зівпало із затвердінням, чи то таки температура від того затвердіння...Більше ніяких симптомів захворювання.

---------- Додано в 11:37 ---------- Попередній допис був написаний в 11:33 ----------

Валетом до дитини лягайте.
    Якщо температура спадає, то я б не думала, що то мастит.
    Тим більше гнійничок пробився, біль менша... То напевно протока знайшла вже собі вихід. Не панікуйте, масажистів точно нетреба...
    Почитайте в першому дописі, як з масажів людина заробила собі з звичайного лактостазу гнійний мастит.

14. jalla

jalla Прогрес року 2013

Я таке саме мала і декілька раз, при чому з першим малим десь раз, а з другим добряче намучилась і від тих застоїв і від температур.
    В мене був принцип- найкращий молоковідсмоктувач плюс масажер- то дитина.) Тих модних штук слава Богу в очі не бачила. При годуванні, легенько рукою масажувала в сторону соска і то такими односторонніми рухами, не туда-сюда.
    Якщо критично все і то дуже, радила б наших консультантів.

15. model fantazii

так і є все більше силяюся до того, що той прищ і застій не повязані бо в різних місцях.

то я розумію, звичайно. Ротик дитини від того мімсця далеко.
    ой дівчата, я з тою температурою не могла читати і не бачила дописів і пп і вже певно собі наробила....Поскільки альтернативи не мала, то дзвонила таки до Іри, сьогодні вона приїжджала. грудь зцідила, але набряк залишився. Сказала прикладати купу всього( габуз, льон заварений на молоці, лінімент синтоміцину, траумель, мазь левомеколь, все по черзі). Від температури мефенамінова к-та, ще і як протизапальне, тобто пити і якщо Т нема від запалення, щоб не пити антибіотики. То все було зранку Т не було. В обід піднялася Т до 38,7 збилася тільки до 37,8. Набряк лишився то так має бути, не має зразу пропасти?. Почервоніння пройшло, але побачила в іншому місці там набряку нема. Якщо масаж взагалі не можна то як рятуватися? До лікаря? Порадьте до якого...

не помагає....
    І ще питання як прикладати дитину? Раніше прикладала по черзі за одне годування до одної груді, перерва десь в районі 2 год, вночі може бути до 3. То тепер як - кожен раз прикладати до хворої? а з іншою, що робити, бо малий дві не з*їдає... І молока прибуває багато чи можна якось зменшити його к-ть так щоб не зашкодити і воно не пропало зовсім?

порадьте до кого, бо теж можу там лікуватися.

---------- Додано в 20:42 ---------- Попередній допис був написаний в 20:39 ----------

на ранок спадає, після обіду піднімається і то вже 3-й день.:girl_cray:

16. buhgaltersha

buhgaltersha електровіник

прикладайте 2 рази до хворої, один до здорової, наприклад
    якщо інша під час годування не цідиться сама - трохи підціджуйте

17. Fistawka

Fistawka Well-Known Member

Набряк може залишатись ще кілька днів, і біль може ще залишатись. Воно все одразу не пропаде.
    Так само з прикладанням дитини. Ви пишите, що не допомагає. Воно не може допомогти миттєво і одразу гуля, набряк не зійде, але поступово дитина витягне звідти все молочко.

Якщо далі піднімається температура, задзвоніть до когось з консультантів.

консультанти з ГВ у Львові
    Наталя Колівошко - 067-857-52-92
    Тетяна Яремко - 097-486-88-35
    Галина Макаренко - 097-536-51-99
    Тетяна Скобало - 067-729-32-34
    Світлана Седінкіна - 067-649-84-92
    Вони порадять до кого звернутись.

18. model fantazii

Ну що дівчата, таки закінчилось все хірургічно...:cry::cry::cry: Звернулася до лактолога, якого порадили тут, вона приїхала і зразу сказала: на УЗД і на консультацію до хірурга. Була в хірурга, вже все розкрили... Лікарі зразу питають чи з Мечнікова. Мій лікар сказав, що в нього зараз 8 пацієнток з таким, всі з Мечнікова і у всіх золотистий стафілокок. Кажуть, що вже дзвонили в роддом, що така ситуація, але як завжди в нас просто розводять руками. Дякую всім за контакти лактологів, може якби зразу попала до нормального, то б все було інакше і обійшлось би самими антибіотиками, але то все так... Зараз найбільше боюсь часу коли відпустить наркоз і сцідження тої груді.

19. Magnit

Magnit Від себе не втечеш

Минулого тижня говорила з коліжанкою - та сама історія. Мечнікова, хірургічне втручання, антибіотики. І висновок лікарів той самий - стафілокок. Але родила десь 4 місяці тому. Казала, що вже через ці випадки якраз і мили пологовий. Але щось то мало помогло, я так розумію. І як можна убезпечитись від цього? Бо щось то мене лякає, адже збиралась знову там народжувати (((

20. сніжна

сніжна Кішка, яка "сама по собі"

стоп, якщо стафілокок у вас- це не пологовий винний. Золотистий стафілокок є частиною мікрофлори кожної людини. Пи нормальному імунітеті кількість колонії бактерій не перевищує небезпечної. При зниженні імунітету- розмножується. Пологи- стрес для організму, імунна система у вас знижена. От власне і ваш власний стафілокок "розмножився".

---------- Додано в 23:50 ---------- Попередній допис був написаний в 23:49 ----------

брали молоко на аналіз? На око це не встановлюється. Лише після посіву.

---------- Додано в 23:51 ---------- Попередній допис був написаний в 23:50 ----------

пологовий мили, бо раз в рік мийка має бути обов язковою. І там якраз терміни підійшли. Мийкою стафілокок не виведеш.Це- частина госпітальної флори

---------- Додано в 23:55 ---------- Попередній допис був написаний в 23:51 ----------

---------- Додано в 00:04 ---------- Попередній допис був написаний Вчора в 23:55 ----------

у мене ситуація була похужей. І в 2 грудях тотально. Прикладання робила по черзі нон-стоп , лиш з перервою на годування ( траумель, запарений льон, печені кільця цибулі і ще багато чого. Окрім того, призначили прийом за півгодини перед годуванням дезаміокситоцину ( щоб якщо є інфекція в грудях не зачепила матку, яка ще очищається). Крім того, були масажі не один раз і ще фізпроцедури проходила. Три дні кололи рифлін. Але цим всім вдалося уникнути хірургічного втручання.

21. Magnit

Magnit Від себе не втечеш

Власне про це і про умовну патогенність знаю, сама сперечалась нераз, коли казали, що принесли інфекцію з пологового. Мене швидше налякала кількість випадків за останні місяці, і що фігурує один пологовий.
    Тому питання, особисто для мене, чому саме так? Чи то позначається загальний рівень стресу жінок, чи що :confused: Чи то такі випадки були постійно, а мені "пощастило" почути одразу декілька історій за короткий термін :umbrage:
    І що робити, щоб уникнути маститу (гнійного)? Чи є якісь "правила"?