Лактостаз чи мастит? що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 10 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

Yaremko Well-Known Member

Важливо.
    Зараз почастішали випадки, коли дуже швидко розвивається гнійний мастит. Це характерно для ситуацій, коли жінка заражена внутрішньолікарняною інфекцією (ВЛІ). Власне, нещодавно в пресі обговорювалась ситуацію в ПБ, що на вул.Мечнікова у зв*язку із кількістю заражень ВЛІ жінок, що народжували там.
    Тому, якщо у Вас підозра на лактостаз, мастит і Ви народжували в пологовому на вул.Мечнікова, як найшвидше звертайтесь по допомогу до лікаря. Консультанти Львівської асоціації радять звертатись до Людмили Жук, якщо Вам важливо зберегти грудне вигодовування.

Що це таке і з чим його їсти?

Лактостаз- це закупорка молочної протоки, тобто застій молока в одній або декількох ділянках молочної залози.

Проявляється цей стан ущільненням тканини залози й болючістю - особливо при пальпації. На шкірі відповідної ділянки груді спостерігається розгалуження розширених вен. Нагрубання і болючість ділянки залози можуть залишатися й після її спорожнювання. Температура тіла при цьому зазвичай буває нормальною.
    Застій у протоках проходить через 24-48 годин після того, як з'явився. Поки протока закупорена, дитина може бути незадоволеною під час годування з проблемної груді, тому що молоко тече повільніше (ймовірно через те, що закупорка протоки здавлює інші протоки).

Причини:
    Найчастіше це недостатнє або невчасне спрожнення грудей. Великі перерви між годуваннями - більше 1,5-2 годин. Наприклад, прогулянка тривалістю 3-4 години, під час якої дитина весь час спить і не прокидається для годування.
    Або обмеження тривалості годування.

Детальніше про інші можливі причини лактостазу:

Що робити?
    В залежності що спровокувало ми зобов'язані забрати причину!
    Основний алгоритм дій при лактостазі:
    Тепло перед годуванням (тепле пиття і теплий душ на плечі, груди), в душі можна трохи зцідити (щоб дитині було легше розсмоктати застій), тоді прикласти до грудей дитину в такій позі, щоб підборіддя дитини було направлене в сторону закупорки. Прикладання має бути правильним. Тривалість годування не обмежувати. Після годування можна накласти холодний компрес, мазь Траумель С на місце набряку.

Потрібно виключити грубі масажі грудей.

А що таке тоді мастит?

Маститбактеріальна інфекція грудей.

Абсцес: мастит іноді ускладнюється абсцесом. В цьому випадку не потрібно припиняти годівлю, навіть проблемною грудю. Раніше абсцес майже завжди розкривали хірургічним шляхом. Тепер частіше проводять кілька відсмоктувань за допомогою голки або дренажа при контролі радіографії - це менше впливає на годівлю грудьми. Якщо є потрібна операція, розріз треба робити якнайдалі від ареоли.

Профілактика застоїв лактостаз/мастит!

Вартує прочитати!
    Дівчата прочитайте як з простого лактостазу через дурість можна заробити абсцес!!! Будьте дуже обережні із масажистами, бо їх взагалі не потрібно!!! Абсцесс. Из практики консультанта по грудному вскармливанию

Лактостаз, или застой молока
    Предрассудки о маститах
    Застой молока и мастит
    Повторяющиеся маститы – что я могу сделать?
    Мастит и лактостаз

Останнє редагування модератором: 10 Березень 2016
    • Подобається Подобається x 3
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  2. oksumoron

oksumoron Active Member

Відповідь: Лактостаз чи мастит? що робити?

Ліф ношу рідко, а той що ношу то без кісточок і не тисне! Може то поза в якій я сплю, трохи засинаю на боці, але не так щоб аж лежати на грудях!

3. Raven

Raven Мама малятка

А я отак претиснула грудь, гульок нема, але при натисканні болить капець і як молоко прибуває - здуріти можна.

4. Зорянівонька

Зорянівонька Well-Known Member

Я теж мушу спати тільки на спині, інакше зразу проблеми

5. oksumoron

oksumoron Active Member

Я от списую на те, що годую лежачи на боці вночі, от і засинаю і певно десь і перетискаю!
    Маю цілу тверду зону збоку, дуже поколює і ниє, особливо вночі! Трохи болить коли сціджую!

6. PanteraLviv

PanteraLviv Well-Known Member

постійно прикладайте дитину підборіддям до місця застою, можливо прийдеться нависати і буде не зручно, але воно того варте.
    масаж в душі під потоком теплої води, зціджування в душі.
    листя капусти прикласти між годуваннями.
    Спати на спині, бо скоріш всього десь перетискаєте вночі, або дитина погано спорожнює груди, зверніть увагу на прикладання обовязково. Слідкуйте щоб грудь добре спорожнювалась, для проофілактики застоїв годуйте в різних позах, з під пахви.
    під час годування легенько помасуйте грудь щоб добре відходило молоко.
    якщо замерзли то перед годуванням випийте теплий напій.

7. Багіра

Багіра Well-Known Member

Відповідь: ГВ - ще один дар природи (2)

ще позаминулої ночі чи то десь залежала одну грудь чи то малий неправильно смоктав поки я вирубалася, але є незначне почервоніння біля ареоли, а на дотик як синяк
    я вже і щупала, вроді гульок нема, але досить туга та сторона (ну але в мене та грудь з початку ГВ пружніша і більше набирає)
    прикладаю малого часто, вроді і висисає, але якось всерівно туго (але не камяне і не тверде)
    трохи переживаю, а ще як взяти до уваги що мене зараз горло прихопило (зі симптомів головна біль, озноб, ломота, температура в основному 37, разок було 38, а в основному і без температури, певно через те що ібупрофеном закидуюся бо на голові ніби дрова рубають)
    то вже і задумуюся чи не котрийсь з тих симптомів через груди, дай Бог ні...
    ну і не знаю що з тим всім робити

8. Raven

Raven Мама малятка

розмасовувала і траумелем мазала, мала таке, як грипом хворіла, температура гепнула до 39 і зранку пів грудь вишнева

9. oksumoron

oksumoron Active Member

Я щось починаю боятися масувань! Грудь болюча на дотик, в мене зразу думки про інфекції! А от коли легенько масажую (бо інакше просто болить), то утворюються аж рівчики в затвердлій частині! Єдиний момент коли все добре, це коли малий їсть, але я не можу йому ті груди пхати що години, бо він навіть не встигає проголодатись!

10. Багіра

Багіра Well-Known Member

ну масування є різні,
    якщо під час або після болить, то певно засильно,
    а легкі, особливо під час того коли дитина їсть, я особисто підтримую
    щодо проголодання, думаю, якщо дитина бере груди, то можна давати і що 30 хв, тим більше в час застою
    я і не знаю, коли малий голодний, а коли хоче просто поссати
    в мене знайома дає дурника, то каже що знає:)

11. oksumoron

oksumoron Active Member

Я зараз трохи масую, бо маю застій! Болить, відчуття не з най приємніших, але я і не тисну сильно! В мене все думки, що я щось не так роблю! Була в акушерки, казала так і продовжувати!

12. oksumoron

oksumoron Active Member

Я вже просто видихнулась за цей тиждень, то плачу то ходжу по лікарях!
    Так моя гуля і не пройшла, таке враження, що в мене яйце в грудях, так все спухо! Болить дуже, просто синяк, про масажування і не може бути мови! Я все не можу зрозуміти, чи то я так домасажувалась, чи то воно так само набрало! Всі кажуть, що це не мастит, а закупорка! Поради все ті самі, що я вже і знала! Виписали мені таблетки для знаття запального процесу вчора, поки що знімає лише біль, а от червона зона збільшилась!
    Завтра знову йду по лікарях!
    Мені вже так страшно, поначитувалась дурниць, хоч чоловік трохи заспокоює!

13. mamaNata

mamaNata New Member

УЗД робили?

14. oksumoron

oksumoron Active Member

Не робила, завтра якраз хочу про це поговорити!

15. mamaNata

mamaNata New Member

От і добре, узд мало б показати, що насправді відбувається.

16. oksumoron

oksumoron Active Member

Дякую за пораду! А то я лиш нервуюсь, ще і малюк не хоче прикладатися з під пахи, реве і виривається!

17. oksumoron

oksumoron Active Member

Малюк відмовляється брати ліву грудь, вже декілька днів бере або лише в ліжку лежачи або майже ніяк! Я це пов'язую з тим, що та сторона маститна, і зараз я то все лікую, чи може він щось відчувати не те? Я якось відкидаю в перли розповіді про інший смак молока! Дитина, як тільки його перекладаю в ту сторону, то аж заходиться і вигинається, копається, але не бере! З іншого боку зразу ж затихає!
    Я лиш переживаю, аби це пройшло коли закінчу лікування!

18. Plenilunio

Plenilunio Well-Known Member

Ну чого ж... якщо
    і молоко може там застоюватись. То може і смак змінитись

19. Fistawka

Fistawka Well-Known Member

А ще дитині може бути важко тягнути молоко, якщо є якийсь застій...тому може нервувати.
    А може бути просто вподобання. В нас такого не було, але не раз читала, що діти часто мають улюблену цицю і не дуже хочуть їсти з іншої.

20. BlackTee

BlackTee Well-Known Member

В нас так було десь 2 тижні (малому було біля 3міс.). Я лягала валетом до синульки коли треба було давати ту грудь.

21. oksumoron

oksumoron Active Member

Я пропоную весь час, а коли бере то я і рада! Пробую ще через сон трохи пхати, але він може трішки ссати, а трохи спить!
    Перечекаю, щоб перейшло це нам!