Лактостаз чи мастит? що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 10 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

Yaremko Well-Known Member

Важливо.
    Зараз почастішали випадки, коли дуже швидко розвивається гнійний мастит. Це характерно для ситуацій, коли жінка заражена внутрішньолікарняною інфекцією (ВЛІ). Власне, нещодавно в пресі обговорювалась ситуацію в ПБ, що на вул.Мечнікова у зв*язку із кількістю заражень ВЛІ жінок, що народжували там.
    Тому, якщо у Вас підозра на лактостаз, мастит і Ви народжували в пологовому на вул.Мечнікова, як найшвидше звертайтесь по допомогу до лікаря. Консультанти Львівської асоціації радять звертатись до Людмили Жук, якщо Вам важливо зберегти грудне вигодовування.

Що це таке і з чим його їсти?

Лактостаз- це закупорка молочної протоки, тобто застій молока в одній або декількох ділянках молочної залози.

Проявляється цей стан ущільненням тканини залози й болючістю - особливо при пальпації. На шкірі відповідної ділянки груді спостерігається розгалуження розширених вен. Нагрубання і болючість ділянки залози можуть залишатися й після її спорожнювання. Температура тіла при цьому зазвичай буває нормальною.
    Застій у протоках проходить через 24-48 годин після того, як з'явився. Поки протока закупорена, дитина може бути незадоволеною під час годування з проблемної груді, тому що молоко тече повільніше (ймовірно через те, що закупорка протоки здавлює інші протоки).

Причини:
    Найчастіше це недостатнє або невчасне спрожнення грудей. Великі перерви між годуваннями - більше 1,5-2 годин. Наприклад, прогулянка тривалістю 3-4 години, під час якої дитина весь час спить і не прокидається для годування.
    Або обмеження тривалості годування.

Детальніше про інші можливі причини лактостазу:

Що робити?
    В залежності що спровокувало ми зобов'язані забрати причину!
    Основний алгоритм дій при лактостазі:
    Тепло перед годуванням (тепле пиття і теплий душ на плечі, груди), в душі можна трохи зцідити (щоб дитині було легше розсмоктати застій), тоді прикласти до грудей дитину в такій позі, щоб підборіддя дитини було направлене в сторону закупорки. Прикладання має бути правильним. Тривалість годування не обмежувати. Після годування можна накласти холодний компрес, мазь Траумель С на місце набряку.

Потрібно виключити грубі масажі грудей.

А що таке тоді мастит?

Маститбактеріальна інфекція грудей.

Абсцес: мастит іноді ускладнюється абсцесом. В цьому випадку не потрібно припиняти годівлю, навіть проблемною грудю. Раніше абсцес майже завжди розкривали хірургічним шляхом. Тепер частіше проводять кілька відсмоктувань за допомогою голки або дренажа при контролі радіографії - це менше впливає на годівлю грудьми. Якщо є потрібна операція, розріз треба робити якнайдалі від ареоли.

Профілактика застоїв лактостаз/мастит!

Вартує прочитати!
    Дівчата прочитайте як з простого лактостазу через дурість можна заробити абсцес!!! Будьте дуже обережні із масажистами, бо їх взагалі не потрібно!!! Абсцесс. Из практики консультанта по грудному вскармливанию

Лактостаз, или застой молока
    Предрассудки о маститах
    Застой молока и мастит
    Повторяющиеся маститы – что я могу сделать?
    Мастит и лактостаз

Останнє редагування модератором: 10 Березень 2016
    • Подобається Подобається x 3
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  2. kidsphoto

kidsphoto New Member

Відповідь: Лактостаз чи мастит? що робити?

мало молока через хвилювання і стрес. Але чим більше прикладати, тим більше прибуде) Мені теж мій Марко натиснув пальчиками цицю (їсть і товче по другій) і вчора температура піднялась, гулі рівно два дні тримаються. Душом розмасувала і малий витяг всі гульки.

3. innamorata

innamorata Well-Known Member

Я то думала що вже пережила то щастя після минулорічного маститу. Позавчора вночі прокинулася від болю в лівій груді . Не відкладаючи в довгий ящик відразу ж вночі встала зробила компрес. Ага, зараз! Зранку встала з температурою, ломотою в усьому тілі і рештою щастя у вигляді величезного почервоніння і сильного болю. Зцідити навіть під душем нічого не могла, бо дуже боліло власне під соском. Малого прикладала почастіше до тої груді. Станом на сьогодні т-ри ніби нема, ще трохи поболює грудь, почервоніння ще не зійшло, лишилося ущільнення. Цікаво, воно саме розсмокчеться, чи його масажувати, чи то сходити до масажистки(знаю одну з чєловєчєскім ліцом) щоб вицідила то, щоб ттт не було знов маститу?

4. hrystusja

hrystusja Well-Known Member

Потребую поради.
    Здається маю лактостаз. Вперше. З малим не мала. А тут температура. І маю сумніви щодо прикладання. Боляче тягне всю сторону від груді до спини. Пробувала годувати в позі "з-під руки". Ніби легше, не так болить при прикладанні. Але червоне в мене в протилежній стороні. Ущільненість не прощупується. Але червона велика частина груді. Як прикладати? Бо в мене вже паніка. В ту сторону де чевоне вона ніби постійно підборіддям їла. Як годувати?

5. Kassandra

Kassandra брюнеточка:)

а розмасовувати (добре було б під душом в ванній) пробували? Якщо ні, то спробуйте і частіше прикладайте дитинку до цієї груді.

в мене була частина груді не просто червона, а аж багрова:sad: Допомогло: масаж, листя капусти прикладене на ніч (і не одну ніч), під капустою смащувала медом, а в день мастила грудь траумелем.

6. PanteraLviv

PanteraLviv Well-Known Member

Христя, заспокойтесь, все буде добре.
    Яка температура? Коли з"явилось почервоніння? Чи є і чи були тріщини?
    Почитайте уважно перший допис цієї теми.
    Правильно і часто прикладайте, підборіддям до почервоніння, легенький масаж в душі від основи до соска, листя капусти прикладайте.

7. katysik

katysik Well-Known Member

У мене були лактостази кілька разів протягом двох перших місяців, дуже допомагав такий компрес - м'якуш житнього хліба (або житньої муки), трохи меду і розтопленого масла (але не гарячого, а тепленького), то все вимішати і прикладати, зверху накривала легенько марльочкою і в бюстик, і так декілька разів проробити, правда трохи морока під час годування - то все треба знімати і змивати, а потім по новому класти, але реально допомагає той компрес. Ну і як легший варіант - масаж і капуста :)

8. hrystusja

Температура 37,5, але жахливо ломило тіло. Тріщина була, якраз вилікувала. Напевно тому й лактостаз, бо до тієї груді трохи рідше прикладала і на коротший час. Почервоніння з"явилось вчора після обіду. До вечора переросло у велику червону пляму. Зараз ніби температури нема і почервоніня менш яскраве. Але далі тягне всю праву сторону і болить при захопленні грудей, потім попускає трохи. Вчора прикладала холод на кілька хвилин і капусту. Сподіваюсь справа піде на покращення.

9. cjomcjomka

cjomcjomka Content - fairy

якщо температури нема - точно іде на покращення вже.
    виправити прикладання, легенький масаж болючого місця, теплий душ перед годуванням.
    капуста
    стежити, щоб бюстик не перетискав ніде, і щоб в сні не відлежати грудь. Одужуй!

10. hrystusja

Все робила. Почервоніння, затвердіння, температури нема. А біль є з під руки. А з тими прикладаннями мучусь як вперше. І болить в любих положеннях.

11. cjomcjomka

cjomcjomka Content - fairy

так то тому, що застій вже є. Важливо, щоб саме положення Лянусі було правильне, ротик захоплював ареолу повністю. Тоді потрошечку, потрошечку розсмокче

12. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

Боліти ще буде, але загальна тенденція має бути до покращення. Спробуйте в теплому душі підцідити, а тоді прикладати дитину. І в сторону почервоніння, і в сторону де біль відчуваєте, наприклад. А після годування холодний компрес. Мастіть траумелем.

13. Людок

Людок New Member

Траумель, то вещь, супер помагав, значно краще капусти.
    Хоча робила все в комплексі.
    Жаль, що ср...влада заборонила ввіз хеелю
    Мені консультант Уляна пояснювала, що в основному щось проходить швидше( почервоніння або біль), а щось може даватись чути до 7-10 днів.
    Але обовязково має бути позитивна динаміка.

14. Barbie

Barbie Well-Known Member

15. buhgaltersha

buhgaltersha електровіник

щось я не доганяю, почала боліти ліва грудь, почервоніння і гуль немає, але болить ніби як одна долька залози, особливо, коли мала їсть, і коли їсть іншу, а з тої біжить.
    це лактостаз?
    до слова, доця хвора, то циця щопівгодини - застою не могло бути

16. Mammy

Mammy Well-Known Member

Мені здається, я теж вперше заробила лактостаз, хоча... навіть не знаю...
    Вчора зранку прокинулась - права грудь болить вся, ущільнення, температури, почервонінь нема, а сьогодні вже болить лише півколом зправа вверху і невеличке ущільнення простежується... Коли лялюся нямає стає легше, але вверху не розсмоктує...

17. PanteraLviv

прикладайте "валэтом" (тут) тобто підборіддям до тієї ділянки застою, в такому віці буває важко дитину заставити їсти в такій позі, тому годуйте так коли спить. І виконуйте всі рекомендації, подані на першій сторінці цієї теми.

18. Raven

Raven Мама малятка

в мене проблемка:girl_cray:, болить грудь, якщо на неї натиснути, а нійбільше болить біля самого соска, коли мала їсть, затвердінь нема, температури і тріщин теж. Годування особливого полегшення не дає. Що робити, бо сиджу ридаю кожного разу, коли даю їсти з тої сторони?

19. buhgaltersha

buhgaltersha електровіник

в мене лактостаз теж спочатку був без температури і затвердінь
    воно все вилізло наступного дня
    і особливо біля соска боліло
    капусту прикладайте, і всі стандартні поради при лактостазі
    ну і ще мені радили зробити на ніч компрес з магнезією, але хай краще відпишуться консультанти, чи має право на існування такий метод

Останнє редагування: 25 Грудень 2013
  20. Megan

Megan Well-Known Member

Маю застій. І відмову. Є почервоніння і біль. Що робити? Після душу стає легше, але не довго.

21. PanteraLviv

Робіть всі рекомендації щодо лактостазу, подані на першій сторінці цієї теми.
    наскільки жорстка відмова? Чи їсть під час сну? Якщо так, то постійно давайте ту проблемну цицю під час сну, підборіддям до застою.

Останнє редагування: 31 Грудень 2013