Лактостаз чи мастит? що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 10 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

Yaremko Well-Known Member

Важливо.
    Зараз почастішали випадки, коли дуже швидко розвивається гнійний мастит. Це характерно для ситуацій, коли жінка заражена внутрішньолікарняною інфекцією (ВЛІ). Власне, нещодавно в пресі обговорювалась ситуацію в ПБ, що на вул.Мечнікова у зв*язку із кількістю заражень ВЛІ жінок, що народжували там.
    Тому, якщо у Вас підозра на лактостаз, мастит і Ви народжували в пологовому на вул.Мечнікова, як найшвидше звертайтесь по допомогу до лікаря. Консультанти Львівської асоціації радять звертатись до Людмили Жук, якщо Вам важливо зберегти грудне вигодовування.

Що це таке і з чим його їсти?

Лактостаз- це закупорка молочної протоки, тобто застій молока в одній або декількох ділянках молочної залози.

Проявляється цей стан ущільненням тканини залози й болючістю - особливо при пальпації. На шкірі відповідної ділянки груді спостерігається розгалуження розширених вен. Нагрубання і болючість ділянки залози можуть залишатися й після її спорожнювання. Температура тіла при цьому зазвичай буває нормальною.
    Застій у протоках проходить через 24-48 годин після того, як з'явився. Поки протока закупорена, дитина може бути незадоволеною під час годування з проблемної груді, тому що молоко тече повільніше (ймовірно через те, що закупорка протоки здавлює інші протоки).

Причини:
    Найчастіше це недостатнє або невчасне спрожнення грудей. Великі перерви між годуваннями - більше 1,5-2 годин. Наприклад, прогулянка тривалістю 3-4 години, під час якої дитина весь час спить і не прокидається для годування.
    Або обмеження тривалості годування.

Детальніше про інші можливі причини лактостазу:

Що робити?
    В залежності що спровокувало ми зобов'язані забрати причину!
    Основний алгоритм дій при лактостазі:
    Тепло перед годуванням (тепле пиття і теплий душ на плечі, груди), в душі можна трохи зцідити (щоб дитині було легше розсмоктати застій), тоді прикласти до грудей дитину в такій позі, щоб підборіддя дитини було направлене в сторону закупорки. Прикладання має бути правильним. Тривалість годування не обмежувати. Після годування можна накласти холодний компрес, мазь Траумель С на місце набряку.

Потрібно виключити грубі масажі грудей.

А що таке тоді мастит?

Маститбактеріальна інфекція грудей.

Абсцес: мастит іноді ускладнюється абсцесом. В цьому випадку не потрібно припиняти годівлю, навіть проблемною грудю. Раніше абсцес майже завжди розкривали хірургічним шляхом. Тепер частіше проводять кілька відсмоктувань за допомогою голки або дренажа при контролі радіографії - це менше впливає на годівлю грудьми. Якщо є потрібна операція, розріз треба робити якнайдалі від ареоли.

Профілактика застоїв лактостаз/мастит!

Вартує прочитати!
    Дівчата прочитайте як з простого лактостазу через дурість можна заробити абсцес!!! Будьте дуже обережні із масажистами, бо їх взагалі не потрібно!!! Абсцесс. Из практики консультанта по грудному вскармливанию

Лактостаз, или застой молока
    Предрассудки о маститах
    Застой молока и мастит
    Повторяющиеся маститы – что я могу сделать?
    Мастит и лактостаз

Останнє редагування модератором: 10 Березень 2016
    • Подобається Подобається x 3
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  2. Мар'яся

Мар'яся Moderator Команда форуму

Відповідь: Лактостаз чи мастит? що робити?

о, ура, я не одна :) 3 з хвостиком роки лактації з регулярним лактостазом до року, потім трошки рідше - раз в місяць-півтори, останній раз було в 3 роки малого. І от станом на наш четвертий тиждень нової лактації вже мала лактостаз, здається 3 чи 4 рази. Я їх вже не рахую, реагую спокійно, справляюсь з тим вже на автоматі. А так мріяла про те, що новий період годування обійдеться без тої радості. Причин так і не знаю, але штука неприємна.

3. PanteraLviv

PanteraLviv Well-Known Member

Там десь протока вузька, тому часто закупорюється. Слідкуйте за тим щоб ви вночі ніде не перетискали те місце.
    УЗД варто зробити для перестраховки.
    Якщо то підпахвинна ділянка, прикладайте з-під руки. Постійно міняйте пози для годування.

4. jalla

jalla Прогрес року 2013

Та я тоже мала, в перший місяць і гульки і все таке, але ацької болі такої не було. А зараз якби хто різав в тому місці. Ну, і температури не було такої.
    Я коли нині йшла за малим в садок, то була 40,2. Я як зайшла в групу, вихователька певно подумала, що я бухнула, або шо...))) бо мною хитало в різні сторони, трясло, говорила не внятно і вигляд такий...:girl_impossible:
    Зараз 38,2. Зле, але вже не так. Просто в такому стані навіть з дитиною страшно залишатися, можна міцно заснути, або ще щось.
    Парацетамолу я дома так і не знайшла, в аптеку вже не сила було іти. Ще б вечір перетерпіти, а на ранок вже точно буде легше.

5. Neverland

Neverland Well-Known Member

В мене таке було. Мучилась я таким щомісяця десь до 8 місяців малого. А потім саме припинилось. Думаю там чи протока вузька, чи що було. Але обі груді по черзі в одному місці нагрубали. Я рятувалась так: льон запарити і оте місиво прикласти до нагрубання. Ще дитячі попіси прикладала. Не знам що з того помагало, але за день завжди минало.

6. Oddly

Oddly Well-Known Member

Відповідь: SOS! не знаю де написати (проблеми із ГВ)

Порадьте - що робити.
    Не знаю, чи це проблема, чи просо тимчасові незручності.
    Дитині майже 10 міс. За годування вдень в мене питань нема.
    Вночі годується, коли хоче. На разі, мабуть, щодвігодини (я не засікала). Але то в нас верхні зуби так лізуть вже два тижні. І на фоні цього ще кусається дуже вночі.
    Так от, останні два дні одна грудь дуже болить. Припухлості нема, почервоніння нема, затвердіння нема. Просто дуже болить на дотик, причому знизу. Може, "залежала" - бо дитина постійно висить на циці вночі? Чи щось інше? Бо біль не минає два дні вже. Молоко нібито як завжди.
    В кого реально проконсультуватися?

7. Kassandra

Kassandra брюнеточка:)

Відповідь: Увага! збираємо інформацію про пологовий будинок на Мечнікова!

Після перших пологів пішла на масаж завдяки порадам майже всіх знайомих ну і мами,звичайно)) З лактацією було все ок..
    Другий раз, я собі думала, що вже дуже мудра:girl_smile:, дитину відгодувала першу майже 2 роки, канали розсмоктані і мені ніякий масаж не потрібен. Та приїхавши додому в мене почалось просто якесь жахіття з грудьми: гулі за гулями, температура під 40, малий смоктати не хоче і т.п.Чесно кажучи думала, що здурію..Декілька раз їздила розмасовувати груди в пологовий, проблема відходила, а за декілька днів верталась і ніяк не могли знайти причину. Мені тільки 10 раз в пологовому повторювали, що потрібно було зразу сцідити груди і тоді було б все ок. Досі не знаю чи причина саме в цьому чи то організм в мене такий. Якби не допомога консультанта з ГВ і лікаря-лактолога, не знаю чи налагодила б своє ГВ, бо були моменти, що нерви здавали і готова була вже кинути все.

8. masjaka

masjaka Well-Known Member

Мені ні після перших, ні після других пологів масаж не робили, і груди я не зціджувала ( масажували і зціджували дітки))) висіли безпереривно) ніяких проблем не було ні в пологовому ні в дома.

9. сніжна

сніжна Кішка, яка "сама по собі"

10. Fistawka

Fistawka Well-Known Member

Відповідь: SOS! не знаю де написати (проблеми із ГВ)

Дівчата, маю проблему. Вночі поки малий їв, заснула. Він переважно відпускає цицю як поїсть, а цього разу так присмоктався, що насмоктав мені синячисько! Вранці я вже не могла навіть доторкнутись до грудей. При чому синяк від соска і до самого низу циці, такою полосою. Болить жахливо, а як прибуває молоко, то аж все пече всередині. Чим би то полегшити біль, і що робити, щоб швидше пройшло?
    Бо я вже два рази під ряд годувала однією груддю, зараз треба вже дати цю з синцем, а мені аж страшно, бо болить жахливо при дотику, а як буде їсти....

11. Santi

Santi Member

Дівчата, звертаюсь за порадою.
    Вже 8 днів не годую доньку, за три дні по завершенню ГВ трохи зцідилась до комфорту, а сьогодні в лівій груді з ночі дискомфорт, така гулька в районі ареоли, і пече легко. Ніби не лактостаз, бо я їх мала постійно під час ГВ, але дискомфортно. Я прийняла теплий душ, трохи помасувала, після душу трошки зцідила електричним молоковідсмоктувачем (щойно прочитала тут, що якраз таким не варто :-( )
    Ну і загалом груди ще наповнені, ніби не болять, але дискомфортно доньку притискати, спати на боці. Думала, що все само пройде, але щось не проходить. Може хтось стикався з таким ? І ще може хтось знає до кого звертатись у такому випадку ? До лактолога ? Чи мамолога ? Якщо хтось має телефон хорошого скиньте в ПП (бажано в районі В.Великого, Сихова, Зеленої)

12. PanteraLviv

PanteraLviv Well-Known Member

скільки дитині? Ви ГВ завершували поступово?
    Це може бути закупорка або галактоцеле.
    молоковідсмоктувач нічого доброго не дасть.
    Потрібно звернутись до лікаря мамолога.

13. Santi

Santi Member

Донці 1,6. Завершували так: останні пів року донька смоктала лише на денний, нічний сон і вночі. Але тих же пів року легко засинала вдень з моєю мамою або чоловіком. На початку вересня ми повернулись з моря і за тиждень її на ніч спробував вкласти чоловік. Донька заснула без проблем. Вночі я продовжувала її годувати, а зранку відволікала від грудей. Ще через тиждень я перейшла ночувати у вітальню, а чоловік вкладав її на ніч і брав до себе, коли вона прокидалась уночі. Через 4 дні я повернулась у спальню, і тепер, коли доня прокидається я беру її до себе, обіймаю і вона спить з нами до ранку, без жодних плачів. Все відбувалось на диво спокійно, ми навіть не очікували.
    Можливо, що 2 тижні закороткий термін, але за 1,5 тижні мені потрібно їхати з дому на тиждень і до того я хотіла бути впевнена, що спокійно зможу залишити доньку з татом чи бабусею і не переживати. Ну а до моря не хотіла відлучати, бо трохи переживала за акліматизацію.

P.S.
    Не знаю, чи має це відношення до всього, але вчора вночі я отруїлася, мала рвоту, підвищення температури до 38, страшенний озноб, просто лежала пластом, а сьогодні вночі почалось все з груддю. У мене завжди лактостаз починався на фоні перевтоми.

14. Loyal

Loyal Well-Known Member

Допоможіть порадою, бо вже реально боюся! Дитині 2 місяці. Вночі довго мені заспав - 6 год, коли годувала, то чула, що 2 груді дуже заповнені, але подумала, що за день витягне і не підціджувала. Після обіду почула дискомфорт - почала одна грудь боліти при доторку, далі по наростаючій вже боліла. Температура 38,9, ламає все жахливо! Вночі часто прикладала (перерва 1,5-2 год), приклала листя з капусти, почервоніння перед годуванням розмасовую, прикладаю до грудей борідкою в напрямку червоного. Температура то 37,5, то 38, зараз 37,2, страшенно болять кості і голова. Проблема в тому, що місце, де найбільше болить, зверху, тобто годувати треба догори ногами, а малий відмовляється, тільки 1 раз вийшло і то вночі ще. Зараз головою крутить і все.
    Ще одне, з тою здоровою груддю що робити? Цідити чи давати їсти? Я давала трохи смоктати до зняття дискомфорту і видно, що тут він гарно смокче, а на тій з почервонінням, трошки потягне і "висить", потім знов тягне.

15. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

Перед годуванням, піцідіть в душі ту грудь, з лакостазом, а тоді прикладайте дитину підборіддям в сторону де болить. Так він швидше розсмокче.

16. Loyal

Loyal Well-Known Member

Не можу так прикласти, бо відмовляється. Виходить, що годувати треба догори ногами, я клала на край ліжка і "нависала" над дитиною. Але вже цілий день не хоче більше так брати. Температура за скільки часу мала б впасти? Бо боюсь, щоб до маститу не довела.

17. kidsphoto

kidsphoto New Member

в мене в основному два дні температура тримається при таких штуках( я ше капусту поколену виделкою з медом прикладала і на верх плівку харчову і пеленочку для комфорту, бо мед тече, як розтопиться. часто прикладайте і малятко витягне. а у вас на соску немає білої цяточки (закупорки протоку)? бо в мене вчора таке було і малий теж не міг витягти, то я голочкою(стерильною) мусіла проколоти шкірку, яка затягнулась, тоді аж цвіркнуло молочко і Марко за 5 хв. все затвердіння витяг.

18. buhgaltersha

buhgaltersha електровіник

спробуйте "валетом": ви лежачи на боці і дитина лежачи на боці, але ніжками в той бік, де у вас голова

19. Loyal

Loyal Well-Known Member

Білої цятки нема, почервоніння посилюється. Знизу і під пахвою відчутні гульки, а зверху червоніє все більше і наглоі гульки нема, а затвердіння.

20. kidsphoto

kidsphoto New Member

то шо почервоніння збільшується, то воно до гори підтягується, нічого страшного. Як ви сьогодні? температура знизилась?

21. Loyal

Loyal Well-Known Member

Температури вже сьогодні немає, ну тобто не висока ;) навіть занизька 36,2. Старе почервоніння потроху сходить, але над ним з'явилось нове. Вже дискомфорт пройшов, але гульки нащупую практично всюди ;( і знизу, і під пахвою, і зверху. Пробую сама масувати в напрямку соска... Але ше як завтра не зійде, то буду дуже переживати. Чи це нормально? Бо зі старшим такого не мала, то я сиджу в шокови від того всього!
    І ше враження, що в другій груді дужжже мало молочка стало...