Лактостаз чи мастит? що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 10 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

Yaremko Well-Known Member

Важливо.
    Зараз почастішали випадки, коли дуже швидко розвивається гнійний мастит. Це характерно для ситуацій, коли жінка заражена внутрішньолікарняною інфекцією (ВЛІ). Власне, нещодавно в пресі обговорювалась ситуацію в ПБ, що на вул.Мечнікова у зв*язку із кількістю заражень ВЛІ жінок, що народжували там.
    Тому, якщо у Вас підозра на лактостаз, мастит і Ви народжували в пологовому на вул.Мечнікова, як найшвидше звертайтесь по допомогу до лікаря. Консультанти Львівської асоціації радять звертатись до Людмили Жук, якщо Вам важливо зберегти грудне вигодовування.

Що це таке і з чим його їсти?

Лактостаз- це закупорка молочної протоки, тобто застій молока в одній або декількох ділянках молочної залози.

Проявляється цей стан ущільненням тканини залози й болючістю - особливо при пальпації. На шкірі відповідної ділянки груді спостерігається розгалуження розширених вен. Нагрубання і болючість ділянки залози можуть залишатися й після її спорожнювання. Температура тіла при цьому зазвичай буває нормальною.
    Застій у протоках проходить через 24-48 годин після того, як з'явився. Поки протока закупорена, дитина може бути незадоволеною під час годування з проблемної груді, тому що молоко тече повільніше (ймовірно через те, що закупорка протоки здавлює інші протоки).

Причини:
    Найчастіше це недостатнє або невчасне спрожнення грудей. Великі перерви між годуваннями - більше 1,5-2 годин. Наприклад, прогулянка тривалістю 3-4 години, під час якої дитина весь час спить і не прокидається для годування.
    Або обмеження тривалості годування.

Детальніше про інші можливі причини лактостазу:

Що робити?
    В залежності що спровокувало ми зобов'язані забрати причину!
    Основний алгоритм дій при лактостазі:
    Тепло перед годуванням (тепле пиття і теплий душ на плечі, груди), в душі можна трохи зцідити (щоб дитині було легше розсмоктати застій), тоді прикласти до грудей дитину в такій позі, щоб підборіддя дитини було направлене в сторону закупорки. Прикладання має бути правильним. Тривалість годування не обмежувати. Після годування можна накласти холодний компрес, мазь Траумель С на місце набряку.

Потрібно виключити грубі масажі грудей.

А що таке тоді мастит?

Маститбактеріальна інфекція грудей.

Абсцес: мастит іноді ускладнюється абсцесом. В цьому випадку не потрібно припиняти годівлю, навіть проблемною грудю. Раніше абсцес майже завжди розкривали хірургічним шляхом. Тепер частіше проводять кілька відсмоктувань за допомогою голки або дренажа при контролі радіографії - це менше впливає на годівлю грудьми. Якщо є потрібна операція, розріз треба робити якнайдалі від ареоли.

Профілактика застоїв лактостаз/мастит!

Вартує прочитати!
    Дівчата прочитайте як з простого лактостазу через дурість можна заробити абсцес!!! Будьте дуже обережні із масажистами, бо їх взагалі не потрібно!!! Абсцесс. Из практики консультанта по грудному вскармливанию

Лактостаз, или застой молока
    Предрассудки о маститах
    Застой молока и мастит
    Повторяющиеся маститы – что я могу сделать?
    Мастит и лактостаз

Останнє редагування модератором: 10 Березень 2016
    • Подобається Подобається x 3
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  2. Moonlight

Moonlight Well-Known Member

Відповідь: Лактостаз чи мастит? що робити?

Був у мене 2 дні тому лактостаз під лівим соском За добу малий все висмоктав + прикладала капусту. Вчора ходили на весілля, там працювали кондиціонери. А я була в платті на бретельках. І ось з ночі так болять обидві груді під пахвами, особливо коли молоко прибуває. Коли малий з'їдає, стає легше. Але затвердіння - почервоніння ніякого нема! Що це може бути і що мені робити? Прикладаю дитину по-частіше, але молока багато.

3. Moonlight

Щойно температуру міряла - 37,9 :girl_sad:

4. Tempernice

Tempernice Well-Known Member

В мене теж так недавно було, грішу на те, що вибігла з ванни під кондиціонер, правда тільки одна грудь боліла під пахвою, приклала малу кілька раз підборіддям до болючого місця, розмасажовувала під теплим душем і за два дні все пройшло. Теж ні почервонінь ні затвердінь не було

5. Moonlight

Мене вже менше болить, але температура підскочила до 38,7. А у Вас температура була?

6. Tempernice

Tempernice Well-Known Member

Я щось так і не встигла поміряти, тому не знаю...

7. algo

algo СуперМодератор) Команда форуму

Moonlight, а Ви на весіллі з мацьопою були? може причина не в кондиціонері, а в меншій кількості годувань?

8. Moonlight

Не думаю, годувала за 5 годин часу 3 рази. але він можливо менше їв. А така температура на ГВ не вплине?

9. algo

algo СуперМодератор) Команда форуму

ні не вплине, в мене 40 була.

10. Vialka

Vialka New Member

Відповідь: SOS! не знаю де написати (проблеми із ГВ)

Вже декілька днів маю ущільнення на одній груді, роблю компреси з льону (раніше допомагали з першого разу, + ще дитина розсмоктувала), також легкий масаж в душі, прикладаю у різних позиціях. дитині 2,5 р, годую вдень 2 рази перед сном і після. вночі 3-4 рази. але зараз вона стала пропускати годування, і може смоктати груди зовсім не довго (5-10 хв, і то не активно). , від компресів стає легше, м"якше,менше болить, але ущільнення не зникає, і мені здається не зменшується. що робити? приймати якісь радикальні міри, чи продовжувати в тому ж дусі? ніколи не зціджувалась, дурників, пляшечок не даю.

11. Vika

Vika Well-Known Member

маю проблемку з цицею.
    вчора почала боліти верхня половина. і малий як смокче болить. але вона м"ягка, нема ніяких гуль. просто болить. всю ніч мучилася, ні лягти зручно не могла, ні малому дати.
    може це через те що малий кілька днів хворів і з циці не злазив і насмоктав дуже багато молока.вже і не знаю що думати. в мете за 1.6 років такого ще не було. та й не думала що після такого довгого годування таке може бути.

12. Harmony

Harmony Member

Дівчата підкажіть чи це серйозно і що робити
    Останнім часом (3-4дні) мала не виїдала груди тепер коли стискаю грудь то відчуваю тверді ущільнення але вони якби в середині, температури не має
    Це лактостаз
    Якщо чесно то вона і зараз до кінця їх не виїдає хоча прикладаю часто

13. PanteraLviv

PanteraLviv Well-Known Member

В мене лактостаз. грудь набухша зверху і збоку, болить при пальпації. Причина скоріше всього годування після переохолодження. І прикладаю постійно до проблемної циці і мала нервується бо молоко не тече. А в активному стані прикласти підборіддям до того місця неможливо, треба заколисувати. і в душі а воно все ніяк не проходить.:girl_cray:

14. Logos

Logos Member

В менеза цей тиждень вже 2 рази був застій вчора ледве доця розсмоктала, але маю іншу проблему на соску утворився ніби білий прищ, який страшно болить, незнаю що то таке і що з тим робити

15. Zhovten

Zhovten New Member

У мене таке теж було. Я спочатку розхвилювалась. Але нічого не робила. З"являлось і пропадало до кінця ГВ. Само пройшло :)

---------- Додано в 10:40 ---------- Попередній допис був написаний в 10:36 ----------

Коли у мене так було (теж дуже мучилась), то перед годуванням трошки розігрівала груди (прикладала теплу тряпочку хвилин на 5). Потім клала дитину на велике ліжко на спинку, лягала зверху над нею, тобто на локті, і у такому положенні годувала. Не зручно, звичайно. Але мені ніщо так не допомагало. Пару годувань - груди м"які, і нічого не болить.

16. Galya

Galya Well-Known Member

Можливо заросла протока. Треба перед годуванням прикласти гарячий намочений рушник на ареолу (розпарити) і тоді зразу прикладати дитину. Якщо не поможе, то легенько піддіти голочкою простерилізованою (але не пхати її в середину, а саме піддіти ту тоненьку верхню шкірочку).

17. lulu

lulu Well-Known Member

не знаю чи сюди. підкажіть. що то значить, коли сосок біліє на якийсь час і ніби німіє? тоді ще відчувається легке поколювання

18. Milady

Milady Well-Known Member

Вазоспазм сосків. Тут на форумі є тема, можете перечитати. В мене інколи таке також буває.

19. newlife

newlife New Member

Хелп. Сос. Халепа.
    Перетиснула в сні грудь і на ранок помітила значне затвердіння в верхньому квадранті груді. Коли мала їсть - виїдає всюди, а там як було, так і лишається. Погодувати борідкою до болючого місця пробувала, але вона не бере так груди. Зцідити чи розмасажувати під душем теж пробувала - везрезультатно. А груди починає більше боліти. Що робити?

20. Nastylove

Nastylove Well-Known Member

Я прикладала капусту, мені допомагало дуже. І дуже часте гоування тією груддю (тобто якщо чергуєте груди що три години, то ось в ті три години я прикладала кожні 15 хв, кожен раз в різній позі), бо дійсно підборіддям до проблемного місця - то найдієвіше!

21. Halina

Halina Well-Known Member

Я теж капусту прикладала і то так зразу результат відчутно, а за день-два проходило все. У мене капуста то була швидка допомога і практично завжди в хаті мала бути.