Лактостаз чи мастит? що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 10 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

Yaremko Well-Known Member

Важливо.
    Зараз почастішали випадки, коли дуже швидко розвивається гнійний мастит. Це характерно для ситуацій, коли жінка заражена внутрішньолікарняною інфекцією (ВЛІ). Власне, нещодавно в пресі обговорювалась ситуацію в ПБ, що на вул.Мечнікова у зв*язку із кількістю заражень ВЛІ жінок, що народжували там.
    Тому, якщо у Вас підозра на лактостаз, мастит і Ви народжували в пологовому на вул.Мечнікова, як найшвидше звертайтесь по допомогу до лікаря. Консультанти Львівської асоціації радять звертатись до Людмили Жук, якщо Вам важливо зберегти грудне вигодовування.

Що це таке і з чим його їсти?

Лактостаз- це закупорка молочної протоки, тобто застій молока в одній або декількох ділянках молочної залози.

Проявляється цей стан ущільненням тканини залози й болючістю - особливо при пальпації. На шкірі відповідної ділянки груді спостерігається розгалуження розширених вен. Нагрубання і болючість ділянки залози можуть залишатися й після її спорожнювання. Температура тіла при цьому зазвичай буває нормальною.
    Застій у протоках проходить через 24-48 годин після того, як з'явився. Поки протока закупорена, дитина може бути незадоволеною під час годування з проблемної груді, тому що молоко тече повільніше (ймовірно через те, що закупорка протоки здавлює інші протоки).

Причини:
    Найчастіше це недостатнє або невчасне спрожнення грудей. Великі перерви між годуваннями - більше 1,5-2 годин. Наприклад, прогулянка тривалістю 3-4 години, під час якої дитина весь час спить і не прокидається для годування.
    Або обмеження тривалості годування.

Детальніше про інші можливі причини лактостазу:

Що робити?
    В залежності що спровокувало ми зобов'язані забрати причину!
    Основний алгоритм дій при лактостазі:
    Тепло перед годуванням (тепле пиття і теплий душ на плечі, груди), в душі можна трохи зцідити (щоб дитині було легше розсмоктати застій), тоді прикласти до грудей дитину в такій позі, щоб підборіддя дитини було направлене в сторону закупорки. Прикладання має бути правильним. Тривалість годування не обмежувати. Після годування можна накласти холодний компрес, мазь Траумель С на місце набряку.

Потрібно виключити грубі масажі грудей.

А що таке тоді мастит?

Маститбактеріальна інфекція грудей.

Абсцес: мастит іноді ускладнюється абсцесом. В цьому випадку не потрібно припиняти годівлю, навіть проблемною грудю. Раніше абсцес майже завжди розкривали хірургічним шляхом. Тепер частіше проводять кілька відсмоктувань за допомогою голки або дренажа при контролі радіографії - це менше впливає на годівлю грудьми. Якщо є потрібна операція, розріз треба робити якнайдалі від ареоли.

Профілактика застоїв лактостаз/мастит!

Вартує прочитати!
    Дівчата прочитайте як з простого лактостазу через дурість можна заробити абсцес!!! Будьте дуже обережні із масажистами, бо їх взагалі не потрібно!!! Абсцесс. Из практики консультанта по грудному вскармливанию

Лактостаз, или застой молока
    Предрассудки о маститах
    Застой молока и мастит
    Повторяющиеся маститы – что я могу сделать?
    Мастит и лактостаз

Останнє редагування модератором: 10 Березень 2016
    • Подобається Подобається x 3
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  2. Osya

Osya Active Member

Відповідь: Лактостаз чи мастит? що робити?

А якщо затвердіння є в одній груді, тоді прикладати малечу до тої груді?
    А що робити з іншою, якщо довго не прикладати до неї, то вона теж починає твердіти?

3. Rosynka

Rosynka Well-Known Member

Відповідь: SOS! не знаю де написати (проблеми із ГВ)

Ми з синочком хворіємо. Після безсонної ночі груди як камінь - малий майже не їв, і далі відмовляється. Тільки що поцмокав може з три хвилини, за той час ковтнув 5 раз. Таке враження, що насмоктує (правда, дуже слабенько) і тримає в роті.
    Синові 11 міс., ми на пед. догодовуванні.
    Що робити з грудьми? Вони повні, тверді і болючі. Дякую.

4. mokhnatska lesia

mokhnatska lesia Well-Known Member

я б радила прикласти листки капусти на груди, перед тим листок трохи відбити як відбивну і покласти на гарячий чайник щоб була така тепла, щоб можна було покласти в лівчик і тримати поки не вистегне, мені помагало, але я ще зціджувала молоко, перед тим добре розмасувавши груди, можете помасувати і дати малому, може йому було важко смоктати застояні груди і відмовився. А якщо зцідите то не виливайте, збережіть можливо дасте потім з бутилочки, якщо малий її сприймає.

5. Rosynka

Rosynka Well-Known Member

В пляшці потреби нема, синок спокійно п'є з горнятка, та і, якщо зголодніє, може перебитися "людською" їжею :)
    Тільки що пробувала цідити, сиділа 10 хв,молоко ледве вкрило дно горнятка... Душ - не варіант, маю підвищену температуру.

6. mokhnatska lesia

mokhnatska lesia Well-Known Member

масуйте в лежачому положені і повинно піти

7. nattsol

nattsol Well-Known Member

наскільки мені відомо, душ можна приймати і при температурі :)

Останнє редагування модератором: 29 Вересень 2013
  8. panikvarts

panikvarts Well-Known Member

Потребую допомоги. Сьогодні вже третій день як маю затвердіння на груді. Раніше як таке бувало, рятувались частим прикладанням, капустою і все за день-два минало, а тут ніяк. Ситуація для мене ускладена тим, що затвердіння знаходиться майже біля соска і майже зверху, тож прикласти дитину так, щоб вона нижнім підборіддям була біля болючого місця - не дуже виходить. Температури немає, само по собі відчуття, що мене щось болить - теж нема, хоча відчувається, що щось не те. Якщо торкнутись затвердіння - то болить, але досить терпимо. Часто дитину прикладати не дуже виходить, бо вона не любитель висіти на циці, поїсть кілька хв і все. Самій пробувати сцідити - не виходить, для правильного сціджування заважає якраз те болюче місце, тож не пробую, щоб не нашкодити ще більше.
    Вночі дитина їсть спокійніше і довше, думала, що зранку вже стане меньше, але воно таке, як і було. Що робити?

Останнє редагування: 3 Лютий 2012
  9. Galya

Galya Well-Known Member

panikvarts, напишіть як зараз ситуація? Щось змінилось? В якій позі годуєте? На соску білої крапки немає? Спробуйте або валетом лежачи, або так: дитина лежить, а ви зверху "рачки" - зможете під будь-яким кутом прикласти.

10. panikvarts

Змінилось хіба те, що затвердіння стало більшим і зона спухлості теж, сосок теж трохи спух. Білої крапки немає. Найшла для себе чудову позу для годування, але ситуація не змінилась, затвердіння так і залишається, таке враження, що воно не спорожнюється або спрожнюється лише чуть-чуть. Набряк допомагає трохи зняти капуста, а от що з тим затвердінням робити - не знаю, бо й сама ситуацію покращити не можу - під теплим душом сцідити практично неможливо.

Останнє редагування: 5 Лютий 2012
  11. Galya

Galya Well-Known Member

Важко вам допомогти заочно, може краще поїхати в центр лактації На Вашингтона (в приміщенні ПБ), там вас подивляться і щось порадять, може на УЗД подивляться. Саме затвердіння можна мастити маззю арніки чи Траумель С, ще радять малавіт накрапати на марлю і прикласти на 30 хв. перед зціджуванням чи годуванням (ще вкутати).

12. cjomcjomka

cjomcjomka Content - fairy

здається, лактостаз прийшов до нас.
    38 температура, біль, грудь мякенька, але всередині такий маленький комочок суцільного болю - так розумію, що це - ВОНО.
    Планую такі дії: зараз в іхтіоловій мазі (під кульочок і шматочку) сиджу вже 1,5 години. Потім змию гарячим душем, помасажую з маззю "мірамістин", розціджу або дам малому, якщо не спатиме. Потім покладу капусту з медом. Потім, якщо температура біде більше 38.5, випю парацетамол. Зранку подивимось.
    Що ще порадите?

13. algo

algo СуперМодератор) Команда форуму

а нащо іхтіолову мазь ще й під кульочок? гріти не бажано наскільки знаю, навпаки холод рекомендують

14. Galya

Galya Well-Known Member

Нічого собі, процедурки... Хватає прикладати дитину частіше(якнайчастіше до проблемної груді, але так, що друга витримувала і в ній проблеми не почались) підборіддям в бік проблемного місця, при цьому масажувати легенько те місце в напрямку до соска. Після годування прикласти капусту прохолодну, трошки відбиту.

15. cjomcjomka

cjomcjomka Content - fairy

[/COLOR]
    Злякалась я сильно підйому температури. Коли мала грудного Дмитрика, то раз за годину "загорілась" до 40.6, судоми почались. Боюсь повторення сценарію.. тут за півгодини до 38 піднялась температура - і я вже мусила пошвидше щось робити... але начебто помогли ті процедурки.
    іхтіолову мазь мені радили прикласти в тому випадку, якщо затвердіння дуже маленьке і дуже глибоко.
    розцідилась вчора під гарячим душем, попила чаю з малиновим варенням. На вечір таки піднялась температура 38.5. Збила. Всю ніч прикладались в усіх можливих позиціях.
    від 00.30 температури нема, тільки такий загальний стан - як після хвороби. Грудь ще трохи болюча, весь час прикладаю капусту. Думаю, скоро мине зовсім.

16. panikvarts

І знову я сюди. Ну капець якийсь, від одного лактостазу ледь відійшла, так вже другий почався - на тій самій груді, теж біля соска, але з протилежного боку, що як не кручусь - а ніяк дитину до того місця правильно прикласти не можу. Якщо і прикладу - то вона зразу викручує головою. Болить страшенно годувати, дитина ту грудь теж неохоче бере, бо сосок набряк, самій сцідити важко. Малавіт і траумель С щось не дуже помагає, затвердіння збільшується. Щось не хочеться мені доводити до тої ситуації, що останній раз була. Можливо, можна спробувати електричний молоковідсмоктувач - після того, як дитина ту грудь посмокче? Бо дитина явно ту грудь сама не розсмокче, а далі стає все гірше... Чи не варто?

17. algo

algo СуперМодератор) Команда форуму

panikvarts, а в чому причина? я в себе виявила, що в основному то один бюстгалтер мій провокує. трохи стискував груди як набирали і після того застої. після того як відмовилась від нього жодного лактостазу.

18. panikvarts

Точно сказати важко, але буває, що дитина неспокійно їсть - крутиться з цицькою в роті і часто тримаючи в роті грудь, рукою відпихає її, ефект гумки, так би мовити. Забираю руку, дратується. Намагаюсь дати їй щось в руку - буси, теж волося, але то на кілька секунд...:girl_sad:

19. Galya

Galya Well-Known Member

Мусите розуміти, що якщо зараз це дозволити, то далі буде тільки гірше. Дитині необхідні рамки дозволеного і саме мама їх встановлює. Дитина цього і очікує насправді. Це вже питання не ГВ, а виховання, я б сказала. Те саме, що і з кусанням грудей і все решта - це ваша частина тіла і тільки вам вирішувати шо і як з нею можна робити. Якщо ви це чітко для себе вирішите, то і дитина це усвідомить. А якщо ви допускаєте можливість, що дитина вас не послухає, що ще маленька, що все буде без результату - то все так і буде.

20. SoLana

SoLana Well-Known Member

Дівчата, "намацала" в себе на груді в області соска, маленьку гульку (з горошинку), не болить, не турбує. Вже тут писали, що мали таке, так от, скажіть будь-ласка, за скільки часу вона зникла, ( в мене вже приблизно 4 дні), чи варто на УЗД сходити? Буду вдячна.

21. panikvarts

Мій лактостаз вже давно пройшов, і ущільнення поволі розсмоктується. Але вчора помітила, що якщо натиснути на те місце, де було ущільнення, то відчуваю пекучий біль, так ніби сіль на рану насипали. Це нормально? Воно само пройде, бо раніше такого не було - розсмоктувалось поволі, але нічого не турбувало. Кілька раз пастила траумель С, але поки без результатів.