Лактостаз чи мастит? що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 10 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

Yaremko Well-Known Member

Важливо.
    Зараз почастішали випадки, коли дуже швидко розвивається гнійний мастит. Це характерно для ситуацій, коли жінка заражена внутрішньолікарняною інфекцією (ВЛІ). Власне, нещодавно в пресі обговорювалась ситуацію в ПБ, що на вул.Мечнікова у зв*язку із кількістю заражень ВЛІ жінок, що народжували там.
    Тому, якщо у Вас підозра на лактостаз, мастит і Ви народжували в пологовому на вул.Мечнікова, як найшвидше звертайтесь по допомогу до лікаря. Консультанти Львівської асоціації радять звертатись до Людмили Жук, якщо Вам важливо зберегти грудне вигодовування.

Що це таке і з чим його їсти?

Лактостаз- це закупорка молочної протоки, тобто застій молока в одній або декількох ділянках молочної залози.

Проявляється цей стан ущільненням тканини залози й болючістю - особливо при пальпації. На шкірі відповідної ділянки груді спостерігається розгалуження розширених вен. Нагрубання і болючість ділянки залози можуть залишатися й після її спорожнювання. Температура тіла при цьому зазвичай буває нормальною.
    Застій у протоках проходить через 24-48 годин після того, як з'явився. Поки протока закупорена, дитина може бути незадоволеною під час годування з проблемної груді, тому що молоко тече повільніше (ймовірно через те, що закупорка протоки здавлює інші протоки).

Причини:
    Найчастіше це недостатнє або невчасне спрожнення грудей. Великі перерви між годуваннями - більше 1,5-2 годин. Наприклад, прогулянка тривалістю 3-4 години, під час якої дитина весь час спить і не прокидається для годування.
    Або обмеження тривалості годування.

Детальніше про інші можливі причини лактостазу:

Що робити?
    В залежності що спровокувало ми зобов'язані забрати причину!
    Основний алгоритм дій при лактостазі:
    Тепло перед годуванням (тепле пиття і теплий душ на плечі, груди), в душі можна трохи зцідити (щоб дитині було легше розсмоктати застій), тоді прикласти до грудей дитину в такій позі, щоб підборіддя дитини було направлене в сторону закупорки. Прикладання має бути правильним. Тривалість годування не обмежувати. Після годування можна накласти холодний компрес, мазь Траумель С на місце набряку.

Потрібно виключити грубі масажі грудей.

А що таке тоді мастит?

Маститбактеріальна інфекція грудей.

Абсцес: мастит іноді ускладнюється абсцесом. В цьому випадку не потрібно припиняти годівлю, навіть проблемною грудю. Раніше абсцес майже завжди розкривали хірургічним шляхом. Тепер частіше проводять кілька відсмоктувань за допомогою голки або дренажа при контролі радіографії - це менше впливає на годівлю грудьми. Якщо є потрібна операція, розріз треба робити якнайдалі від ареоли.

Профілактика застоїв лактостаз/мастит!

Вартує прочитати!
    Дівчата прочитайте як з простого лактостазу через дурість можна заробити абсцес!!! Будьте дуже обережні із масажистами, бо їх взагалі не потрібно!!! Абсцесс. Из практики консультанта по грудному вскармливанию

Лактостаз, или застой молока
    Предрассудки о маститах
    Застой молока и мастит
    Повторяющиеся маститы – что я могу сделать?
    Мастит и лактостаз

Останнє редагування модератором: 10 Березень 2016
    • Подобається Подобається x 3
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  2. olangel

olangel Well-Known Member

Відповідь: SOS! не знаю де написати (проблеми із ГВ)

дякую))) читала, що не можна. Почервоніння і нагрубання нема, а біль і температура є.

3. Vyruchalochka

Vyruchalochka Member

груди простудити можна -я на ювілеї в батька під обдувом кондиціонера потанцювала і опа, зранку 39,8 і груди болючі -і це притому що дочка мала 9місяців .
    olangel, викликайте масажиста з поліклініки альбо в роддом поїдьте. Що можна самій зробити -лягти на спину , обкластися полотенцями і починати поступово дуже ніжно розмасажовувати і сціджувати -спочатку буде тяжко йти, потім легше .Повністю зціджувати груди чи грудь треба двічі в день, вона має після масажу бути пустою.Ще забула -листя капуста ошпарити карячою водою і обкласти груди -реально знімає полегшення, листки міняти кожні 3години....Але звертайтесь до лікаря -можливо дитяча дасть номер телефона хто масажами займається.

Останнє редагування: 21 Жовтень 2011
  4. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

А танцювали без дитини?

5. Vyruchalochka

Vyruchalochka Member

Танцювала без дитини, але бігала годувати що 3години, і в грудях було багато молоко. Через 5років лежала уже з молодшою в лікарні і мені заборонили добу її годувати -то тільки капустка і масаж врятували мої груди від мастіта. Потім вдалося знову відновити повноцінне годування грудьми...

6. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

7. jalla

jalla Прогрес року 2013

Цікаво. У мене була ситуація, коли малому було шість місяців. Вибігла в футболці на балкон, до того досить розігрілася на кухні. Я прямо відчула, як холодний вітер шарнув по грудях. Після цього груди жахливо боліли, подьоргували, були застої молока. Правда спасалася масажами, але цікаво що це тоді було. Я думала точно застудила.

8. olangel

Груди дійсно чутливі до перепадів температури, мені з крану вчора випадково пару капель води холодної попало, то таке враження ніби гарячею.
    Малий добре висмоктує грудь, вже меньше болить, можу нормально масажувати, але температура з 39 спустилась на 38, далі все викручує і ломить

---------- Додано в 19:46 ---------- Попередній допис був написаний в 18:09 ----------

температура 39,5, що робити?чи це нормально, просто перетерпіти?

9. Анута

Анута Well-Known Member

ви читали тут поради?

Останнє редагування: 21 Жовтень 2011
  10. olangel

цілий день малий на груді висит, масажую під час годування, теплий чай і душ, листя капусти і ібупрофен і холодні компреси між годуванням. Грудь типу легше, а от температура :sad: свекруха кіпіш підняла, що при 40 температурі молоко згорить і всьо...

11. algo

algo СуперМодератор) Команда форуму

Неправда. в мене коли малій було 11 днів температура була 40,5. за два дні пройшло. я правда вже тоді пила парацетамол. нічого не згоріло і в сир не звернулось))

12. olangel

цілий день малий на груді висит, масажую під час годування, теплий чай і душ, листя капусти і ібупрофен і холодні компреси між годуванням. Грудь типу легше, а от температура :sad: свекруха кіпіш підняла, що при 40 температурі молоко згорить і всьо...

13. Vyruchalochka

Vyruchalochka Member

Затвердіння в грудях є? Щось Ви дуже гарячі! А горло,кашель нічого? Вас треба до лікаря -не хочу Вас в жодному випадку лякати але в запущених випадках можуть різати.Якби на Сихові жили -я б Вам відправила масажистку,яка має чудесні руки

14. Анута

Анута Well-Known Member

маячня! коров"яче кипить при 100С, а ваше при 40? ;)

раз грудям легше і все робите правильно, то найімовірніше завтра вам буде значно краще.

а на майбутнє не допускайте великих інтервалів, тісного одягу і т.п.

15. olangel

Привели мені масажистку, я просила, що не треба, бо малий гарно всьо висмоктав. Але все рівно привели, почала масажувати грудь, а вона не тверда, зціджувати, а там нічого не порскає, хоча казала, що буде литись. Під час масажу всі стояли і обсуджували те, що я вперте і дурне і не хочу зціджувати після кожного годування і т.п. Короче, зцідили мені 25гр і дуже дивувались чого мені не боляче(а всі мої дії до того сприймались як неправильні). Друга грудь сказали теж після годування обов'язково зцідити..блінp купа нервів!!!!
    Температурка тримається,зараз 38,7, але будем з малим спати і їсти, думаю завтра буде легше)))
    Всім ДУЖЕ ДЯКУЮ!

16. Vyruchalochka

Vyruchalochka Member

Отже Ви молодчинка! Тепер з досвідом -виздоровлюйте!:girl_wink:

17. olangel

дуже вдячна за підтримку і поради, які надали впевненності!!! бвжаю, щоб не стикались з цією какою((

18. hrystusja

hrystusja Well-Known Member

Відповідь: Лактостаз чи мастит? що робити?

Дівчата підкажіть недосвідченій...
    Два дня як боляче пострілює в одній груді. Затвердінь ніяких немає, температури немає, та й взагалі більше нічого не турбує. Лише час відчасу поколює. Годуємось як і раніше нон-стоп. Малий ніякого дискомфорту не відчуває,їсть обидві циці. Що це може бути і що з цим робити?

19. Женічка

Женічка Well-Known Member

Відповідь: Лактостаз чи мастит? що робити?

20. Osya

Osya Active Member

Сьогодні вечоров в одній груді звідкись взялось затвердіння(Якесь продовгасте на майже половину груді), мала ніби не висмоктала(4 місяці), я масажую собі, але нічого не виходить, зцідитись теж не виходить. Що робити? Малу годую досить часто, 9-10 разів на день. Буває через 3 години, а буває через 2

Останнє редагування: 11 Листопад 2011
  21. Анута

Анута Well-Known Member

виглядає на те, що у вас лактостаз. Вам сюди.
    Почитайте уважно і дійте. Всі рекомендації перевірені і дієві.