Лактостаз чи мастит? що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 10 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

Yaremko Well-Known Member

Важливо.
    Зараз почастішали випадки, коли дуже швидко розвивається гнійний мастит. Це характерно для ситуацій, коли жінка заражена внутрішньолікарняною інфекцією (ВЛІ). Власне, нещодавно в пресі обговорювалась ситуацію в ПБ, що на вул.Мечнікова у зв*язку із кількістю заражень ВЛІ жінок, що народжували там.
    Тому, якщо у Вас підозра на лактостаз, мастит і Ви народжували в пологовому на вул.Мечнікова, як найшвидше звертайтесь по допомогу до лікаря. Консультанти Львівської асоціації радять звертатись до Людмили Жук, якщо Вам важливо зберегти грудне вигодовування.

Що це таке і з чим його їсти?

Лактостаз- це закупорка молочної протоки, тобто застій молока в одній або декількох ділянках молочної залози.

Проявляється цей стан ущільненням тканини залози й болючістю - особливо при пальпації. На шкірі відповідної ділянки груді спостерігається розгалуження розширених вен. Нагрубання і болючість ділянки залози можуть залишатися й після її спорожнювання. Температура тіла при цьому зазвичай буває нормальною.
    Застій у протоках проходить через 24-48 годин після того, як з'явився. Поки протока закупорена, дитина може бути незадоволеною під час годування з проблемної груді, тому що молоко тече повільніше (ймовірно через те, що закупорка протоки здавлює інші протоки).

Причини:
    Найчастіше це недостатнє або невчасне спрожнення грудей. Великі перерви між годуваннями - більше 1,5-2 годин. Наприклад, прогулянка тривалістю 3-4 години, під час якої дитина весь час спить і не прокидається для годування.
    Або обмеження тривалості годування.

Детальніше про інші можливі причини лактостазу:

Що робити?
    В залежності що спровокувало ми зобов'язані забрати причину!
    Основний алгоритм дій при лактостазі:
    Тепло перед годуванням (тепле пиття і теплий душ на плечі, груди), в душі можна трохи зцідити (щоб дитині було легше розсмоктати застій), тоді прикласти до грудей дитину в такій позі, щоб підборіддя дитини було направлене в сторону закупорки. Прикладання має бути правильним. Тривалість годування не обмежувати. Після годування можна накласти холодний компрес, мазь Траумель С на місце набряку.

Потрібно виключити грубі масажі грудей.

А що таке тоді мастит?

Маститбактеріальна інфекція грудей.

Абсцес: мастит іноді ускладнюється абсцесом. В цьому випадку не потрібно припиняти годівлю, навіть проблемною грудю. Раніше абсцес майже завжди розкривали хірургічним шляхом. Тепер частіше проводять кілька відсмоктувань за допомогою голки або дренажа при контролі радіографії - це менше впливає на годівлю грудьми. Якщо є потрібна операція, розріз треба робити якнайдалі від ареоли.

Профілактика застоїв лактостаз/мастит!

Вартує прочитати!
    Дівчата прочитайте як з простого лактостазу через дурість можна заробити абсцес!!! Будьте дуже обережні із масажистами, бо їх взагалі не потрібно!!! Абсцесс. Из практики консультанта по грудному вскармливанию

Лактостаз, или застой молока
    Предрассудки о маститах
    Застой молока и мастит
    Повторяющиеся маститы – что я могу сделать?
    Мастит и лактостаз

Останнє редагування модератором: 10 Березень 2016
    • Подобається Подобається x 3
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  2. algo

algo СуперМодератор) Команда форуму

Відповідь: Лактостаз чи мастит? що робити?

так, сьогодні температури вже нема. ще вчора трохи була (38) і в 5 ранку 37,6. грудь м"якша, але ще є затвердіння. стараюсь якнайчастіше прикладати і масажувати коли вона смокче. ці дві ночі ставила будильник щопівтора години. далі певне так само робитиму,щоб не повторювалось.

3. LiliyaGal

LiliyaGal Active Member

в мене так не виходить, за ніч годування - в 1:00, в 4:00, і зранку в 6-7-й годині я ледве її бужу. Як Ви будите малечу, моя щось дуже крепко спить, і не смокче, а так - балується.

4. algo

algo СуперМодератор) Команда форуму

та моя теж не конче хоче смоктати) яксама встане то активно гамає, а так то мушу їй помагати,трошки за вушком погладжу, трошки цицю в момент її смоктання стисну, то на руки візьму. короче теж бавимся але мусим!

5. irushka

irushka Well-Known Member

Не пам`ятаю коли мені ще було так зле... Тіло так сильно ломить, що заглушує біль в самій груді, не можу ні руки підняти, ні встати, голова зараз вибухне... Трохи поспала з малим, а як прокинулись, то я понесла його в ванну щоб попісяв, там і відключилась з малим на руках, щастя,що спочатку присіла і Матвій не впав сильно. Нарешті чоловік відклав справи і я просто лежу.
    Не розумію звідки взявся цього разу той лстостаз, Матвій їв як завжди, ну хіба трохи води нахлебтався вчора і менше висмоктав через це? Прикладати нижньою губою до затвердіння не вдається, бо воно зверху, майже під шиєю, намагалась лягти валетом з дитиною. але він не розуміє що я хочу, повертається як йому треба. Капусту купили базарну, якщо там нітрати, це не страшно? Можна прикладати?

6. Galya

Galya Well-Known Member

Може варто випити парацетамол чи ібуфен?
    Навіть як дитина не підборіддям до лактостазу, ви все рівно прикладайте часто і поки він смокче, масажуйте проблемну ділянку до соска. Капусту можете вимочити в холодній воді 30хв., кажуть нітратів трохи менше буде.

7. Yaremko

Yaremko Well-Known Member

ну лактостаз може бути і при інших випадках як стреси, надмірна фізична активність, мало випитої рідини,
    а якраз зараз за кількістю випитої рідини потрібно спостерігати, бо жара і потрібно значно більше пити

8. irushka

irushka Well-Known Member

дійсно мало п`ю, я про це не знала. Дякую,тепер буду за тим слідкувати.

9. Rosynka

Rosynka Well-Known Member

Приблизно тиждень тому почала поболювати одна грудь,але трошки зовсім,то я не звертала уваги. Потім з кожним годуванням сосок ставав все болючішим. Вчора намацала досить велике ущільнення "в глибині" груді,на ніч приклала капусту,сьогодні перед годуванням прикладала тепло і пила теплий чай.Сам набряк майже не болючий,почервонінь,темп.нема. Годую зціпивши зуби,бо болить,аж пече, сосок. Тріщин не видно,болить так більше знизу,при основі... Посередині сосок часто побілілий. Що робити?

10. mamaNata

mamaNata New Member

як залишкове явище може бути, слідкуйте за затвердінням, масажуйте його, прикладайте по можливості частіше
    а ось тут незрозуміло - пече під час смоктання, чи відразу після?
    є таке як вазоспазм(спазм судин навколо соска при різкій зміні температури), тоді сосок пече відразу після годування, хоча причиною також може бути неправильне прикладання, і на мій погляд, скоріше за все, щось змінилося в прикладанні (ви краще знаєте), тобто якщо малеча зїзжає десь на сосок, тому такі відчуття, слідкуйте за прикладанням

11. Neverland

Neverland Well-Known Member

І в мене щось зі вчора ліва грудь бо-бо:girl_mad: Швиденько почала вчора превентивні міри: малий на цицю, компрес на ніч... Затвердіння немає і не було. Сьогодні теж немає, але ще поболює. Як довго продовжувати "превентивні" заходи? Ще сьогодні, якщо затвердіння немає, чи сьогодні можна повертатися до звичного режиму потроху? Бо не мала досвіду болей в груді без затвердіння... Сьогодні наче трохи менше болить ніж вчора.

12. mamaNata

mamaNata New Member

так, я би ще сьогодні казала продовжувати частіше прикладати, ну і слідкувати за відчуттями в загальному, може вже малеча розсмоктала, але для закріплення результату, ще сьогодні приділити більше уваги, та й не забувати пити, як писала Таня, бо літо, а ми деколи можемо закрутитися і забувати попити

13. Rosynka

не вдається мені частіше... пробую,прошу,заколисую - як не хоче,то випльовує,язиком виштовхує і все...
    під час смоктання. не знаю,чи то пов"язано,але здається мені,що приблизно по часі співпадає отакий біль печіння і те,що малий дуже активно смокче пальці... бо останнім часом по дві руки в рот пхає... і замінювати на груди не хоче:sad:
    після не пече так сильно,тільки під час,як думаю,що наступний раз з того боку прикладати,то аж боляче робиться...
    прикладаю так само,тільки вже тепер стараюся у різних позиціях,але то вже наслідок,а не причина. змінився трохи "стиль" смоктання:якось так жорсткіше,агресивніше смокче...

14. mamaNata

mamaNata New Member

чесно кажучи на відстані важко коментувати і радити, все-таки думаю, що змінилося якось прикладання, дитина стала доросліша, рухливіша, активніша - десь неспокійно ссе, відтягує часто, відривається і знов прикладається, може бути від того, знов ж таки слідкуйте за поведінкою, все має минутися. Ну і ще один момент - молочниця, чи немає інших симптомів - пострілювання всередині груді між годуваннями, шкіра на сосках суха, білий ободок, хоча навіть це необов"язково. Одним словом поспостерігайте ще за ситуацією.

15. Rosynka

Дуже дякую за поради! Так подумала,що,мабуть,єдине що змінилося,це те,що синок коли їсть,ручкою так ритмічно мне-відштовхує цицю,ну,а оскільки сосок в роті,то розтягується.

16. mashynka

mashynka Well-Known Member

Не знаю чи сюди чи в жилетку... В 10 днів малого, напередодні власного дня народження вчіпився мене лактостаз. Буквально за годину - появилася гулька, болючість, температура піднялася до 40. Ледве встигла видзвонити чоловіка щоб їхав пошвидше додому. Зробила компрес з капусти, масувала з траумелем під час годування і т.д. і т.п - ефекту не дало. Викликали провірену масажистку. Випила парацетамол. В голові прояснилося чуток. Буду тормошити малого щоб їв почастіше. Тепер питання - як часто міняти груді і чи давати то одну то другу що 2 години чи більше все ж ту, яка захворіла?

17. Hanny

Hanny Active Member

В мене та сама історія, але за одне-два годування борідкою до болючого місця і лактостазу нема. Годувала болючою груддю протягом дня дуже часто, що 15-20 хвилин (незалежно якої грудді була черга)!!!

18. mashynka

Підкажіть, будь-ласка. Температура вже нормальна, грудь не болить, а гулька залишилась, чи шось робити чи розсмокчется сама?

---------- Додано в 14:18 ---------- Попередній допис був написаний в 13:08 ----------

ой, прочитала пару сторінок назад була відповідь ))). Буду надіятися це залишкове явище

19. cjomcjomka

cjomcjomka Content - fairy

більше все ж ту, яка захворіла. І масажуйте її почастіше, найкраще - перед годуванням, дуже легкими рухами, з маззю або дитячою олійкою, до відчуття тепла і натягу в грудях. Коли починає натягувати (прибуває молоко) - швиденько прикладайте маля. Вам показували позу для годування "з-під пахви"? мені вона дуже допомагала. Взагалі, корисні різні пози для годування, щоб пропрацьовувати всі молочні протоки.

20. mashynka

кілька тижнів назад був лактостаз з гулькою, яка залишилася. Двічі піднімалася температура - ситуація то покращувалася то погіршувалася протягом майже двох тижнів - таки вирішили відколоти антибіотики і тепер все ок, але гулька (діаметром десь зі сантиметер) по протоці залишилася, хоч і не турбує вона мене. Чи в когось таке було? Що робили? Їду на 2 місяці зі Львова, думаю чи крім УЗД варто ще щось з нею зробити з тою гулькою чи просто забути про її існування?

21. Nastylove

Nastylove Well-Known Member

Девчёнки подскажите как быть?
    Такая ситуация:
    Кормлю малыша по требованию, пару недель назад появились в грудях(обеих) уплотнения (довольно большие) со стороны подмышек, они меня абсолютно не беспокоят не болят, нет ни припухлостей ни покраснений, прикладываю малыша подпородком к этим проблемным местам - пока не помогает (уплотнения не увеличиваются, но и не уменьшаются). Единственное что я каждое кормление малышу даю другую грудь, может в этом дело, надо дольше из одной груди кормить?
    Помогите разобраться! Если это уже обсуждалось, дайте ссылочку, а то с моим крикуном абсолютно нет времени что-то где-то искать:d25: