Лактостаз чи мастит? що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 10 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

Yaremko Well-Known Member

Важливо.
    Зараз почастішали випадки, коли дуже швидко розвивається гнійний мастит. Це характерно для ситуацій, коли жінка заражена внутрішньолікарняною інфекцією (ВЛІ). Власне, нещодавно в пресі обговорювалась ситуацію в ПБ, що на вул.Мечнікова у зв*язку із кількістю заражень ВЛІ жінок, що народжували там.
    Тому, якщо у Вас підозра на лактостаз, мастит і Ви народжували в пологовому на вул.Мечнікова, як найшвидше звертайтесь по допомогу до лікаря. Консультанти Львівської асоціації радять звертатись до Людмили Жук, якщо Вам важливо зберегти грудне вигодовування.

Що це таке і з чим його їсти?

Лактостаз- це закупорка молочної протоки, тобто застій молока в одній або декількох ділянках молочної залози.

Проявляється цей стан ущільненням тканини залози й болючістю - особливо при пальпації. На шкірі відповідної ділянки груді спостерігається розгалуження розширених вен. Нагрубання і болючість ділянки залози можуть залишатися й після її спорожнювання. Температура тіла при цьому зазвичай буває нормальною.
    Застій у протоках проходить через 24-48 годин після того, як з'явився. Поки протока закупорена, дитина може бути незадоволеною під час годування з проблемної груді, тому що молоко тече повільніше (ймовірно через те, що закупорка протоки здавлює інші протоки).

Причини:
    Найчастіше це недостатнє або невчасне спрожнення грудей. Великі перерви між годуваннями - більше 1,5-2 годин. Наприклад, прогулянка тривалістю 3-4 години, під час якої дитина весь час спить і не прокидається для годування.
    Або обмеження тривалості годування.

Детальніше про інші можливі причини лактостазу:

Що робити?
    В залежності що спровокувало ми зобов'язані забрати причину!
    Основний алгоритм дій при лактостазі:
    Тепло перед годуванням (тепле пиття і теплий душ на плечі, груди), в душі можна трохи зцідити (щоб дитині було легше розсмоктати застій), тоді прикласти до грудей дитину в такій позі, щоб підборіддя дитини було направлене в сторону закупорки. Прикладання має бути правильним. Тривалість годування не обмежувати. Після годування можна накласти холодний компрес, мазь Траумель С на місце набряку.

Потрібно виключити грубі масажі грудей.

А що таке тоді мастит?

Маститбактеріальна інфекція грудей.

Абсцес: мастит іноді ускладнюється абсцесом. В цьому випадку не потрібно припиняти годівлю, навіть проблемною грудю. Раніше абсцес майже завжди розкривали хірургічним шляхом. Тепер частіше проводять кілька відсмоктувань за допомогою голки або дренажа при контролі радіографії - це менше впливає на годівлю грудьми. Якщо є потрібна операція, розріз треба робити якнайдалі від ареоли.

Профілактика застоїв лактостаз/мастит!

Вартує прочитати!
    Дівчата прочитайте як з простого лактостазу через дурість можна заробити абсцес!!! Будьте дуже обережні із масажистами, бо їх взагалі не потрібно!!! Абсцесс. Из практики консультанта по грудному вскармливанию

Лактостаз, или застой молока
    Предрассудки о маститах
    Застой молока и мастит
    Повторяющиеся маститы – что я могу сделать?
    Мастит и лактостаз

Останнє редагування модератором: 10 Березень 2016
    • Подобається Подобається x 3
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  2. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

Відповідь: Лактостаз чи мастит? що робити?

Прикладати частіше треба, щоб розсмоктати застій. Намагайтесь прикладати до постраждалої на основні годування, але не забуваючи про іншу грудь.

3. Neverland

Neverland Well-Known Member

Мабуть таки мені 2 години інтервалу замало, буду робити більший, звідси певно ноги ростуть. А якщо інша грудь витримує спокійно 4 години вдень, то можна її лишати на такий період , чи краще так довго не лишати грудь неспороженою? Бо в іншій лактостаз аж під самою пахвою, так підпухло, то стараюсь як можу: масажую, кладу підборіддям до затвердіння, але не дуже поки добираємось. Думала може непостраждалу цідити поки, а годувати максимально постраждалою, але не знаю чи так буде добре? Бо я гіперлактацю дуже швидко можу заробити.... Якщо малий вночі активно смокче вдень вже маю переповнені груди...

4. Suzi

Тобто застій в одній з грудей чи в двох?
    Спробуйте перед основним годуванням грудь з застоєм трохи підцідити, теплий душ, масаж , прикладанням підборіддям в сторону затвердіння, щоб малечі було легше розсмоктати. Не варто для іншої груді робити аж таки перерви (4 години). Спробуйте спочатку забрати ущільненння, і поступово збільшити інтервал, але не до 4-х, а як Галя писала, до 2,5-3-х за потреби.

5. Yaremko

Yaremko Well-Known Member

Neverland як там ніч? в чому ви одягнені? який бустгалтер ви носите. який одяг? вам він дійсно не тисне (бо по розповіді де знаходиться застій зверніть на це більшу увагу)

6. Neverland

Лактостаз ніби пройшов, вчора ще для профілактики ставила компреси, і давала постраждалу грудь щогодини. Ущільнень нема, але тепер маю гіперлактацію на тій груді (в мене дуже швидко прибуває молоко в більшій кількості, якщо перерва менше 2 годин). Потроху збільшую проміжок назад, щоб в інших місцях не було застою.
    Вночі сплю в широкій нічнушці, без бюстгальтера. Вдень теж рідко ношу, хіба на гуляння, але він вільний, не тисне ніде. З одягом те саме: тісного не люблю і не ношу. Я думаю, можливо застій утворився, бо я вночі "переплутала циці", а ще і годувала лежачи і маля носиком перетисло протоку (він лежачи дуже "заривається в цицю" і іноді відчуваю що тисне добре так на верхні долі), бо я засинаю і вночі процес не надто контрольований... Ще є варіант що після вулиці нерозігрілась і погодувала.... А варінт, що я приймаю гарячі ванни і після того не одразу годую, може спричинити застій? Бо ванни пару днів були дуже гарячі...
    Принаймні зараз в нас щодня годування в 4 різних позиціях, щоб зі всіх доль все спорожнити, ну і стараюсь ніде не перетискати нічого... Сподіваюсь лактостаз не повториться, стараюсь поки увагу приділяти тим ділянкам які важче спорожнити...

Останнє редагування: 11 Жовтень 2010
  7. Neverland

Люди рятуйте.... Знову лактостаз там же... Знову зовны забився канал :sad: :sad: Ну чому?? :sad: Виконую всы поради, виключила всі провокативні фактори... Ну що робити??? Ота зовнішня закупорка мене добиває просто :sad:(((((((( 3 день сьогодні після минулої закупорки(((((

8. Neverland

Лактостази перекинулись на іншу грудь(((( Як бути в такому випадку? Дитина просто фізично не може випити стільки, скільки я пропоную. І ще і не хоче смоктати нормально((( Таке враження, що в мене раптово збільшилась кількість молока, як одразу після пологів(((( Може є смисл попити чаї для зниження лактація зараз?

9. mamaNata

mamaNata New Member

Даша, а останнім часом ти достаньо п"єш, чи не зменшилася к-сть випитої рідини через оті негаразди з грудьми? Можливо замало п"єш, що може призводити до лактостазів. Що ще змінилося за цей період, що могло цьому посприяти, на твою думку? А якщо пити багато ( трохи з надлишком), то лактація може знизитись. Молока точно збільшилось, чи просто здається?
    Що значить нормально?
    Температура є?

10. Neverland

Температури нема. Поки. П"ю дійсно малувато, через нерви... Ще на лівій не вилікувала лактостаз, тобто нагрубань нема, але ще трохи проблемне те місце, на правій вже гуля. Не знаю як чергувати груди в такому випадку :sad:
    Чи збільшилось молока точно не можу сказати, але раніше малий все випивав, а зараз груди повні постійно, і дитина просто плює ті груди і не смокче коли бігаю, щоб розсмоктав лактостаз :sad: Не може стільки випити певно. Я не знаю чому так, все перепробувала... Біжу ставити льон, і думати що вночі робити... Цього разу гуля не розсмокталась дитиною. Масажистки не хочу кликати страх як( Радили пити Лецитин, але ніде знайти не можу. Може хтось знає де взяти його можна?

---------- Додано в 21:50 ---------- Попередній допис був написаний в 21:39 ----------

Ще і домашні доводять: цідись, всі цідились все життя і нічо, а ти новомодна така, не цідишся от і маєш :sad: Не підтримати, нічого...((((
    Вночі я так розумію краще не цідити? Боюсь щоб зранку не прокинулась з баняком замість груді((((

11. mamaNata

mamaNata New Member

Даш, ну до того ж не цідилася, логічно подумай, то при чому тут зціджування, а ось стрес, переживання і недостатня к-сть може бути. В твому випадку постійним зціджуванням ти би просто запрограмувала організм на виробітку надлишкової к-сті молока - ну хіба нам цього треба - так і розтолкуй домашнім. Якщо малий не дуже хоче смоктати, то тут дійсно пробуй зціджувати в душі, скільки зможеш, трохи масуєш ту ділянку, трохи зціджуєш, масуєш зціджуєш - потім малому даєш, якщо вдається, потім холод прикладаєш.
    Зараз постаратися більше прикладати до хворої груді, а другу - в звичному режимі, зціджування, якщо ні в яку малий не хоче.
    І постарайся пити більше, заспокоїтись, ну якщо це тебе заспокоїть - то повір багато жінок проходять через лактостази по тим чи іншим причинам, частіше всього конкретної причини так і не можуть втановити. Ну в мене було десь разів 8-10, і чесно кажучи причини точної ніколи не могла виявити, просто починала діяти так, як вже знала, а ще температура завжди супроводжувала мої лактостази, при чому це не залежило від збільшення к-сті молока, було і після року годування, коли груди вже весь час були м"які.
    Вночі два рази хвору, один раз здорову спробуй сьогодні.
    Якщо дуже розпирає, то трохи підцідити вартує.
    З трав трохи пригнічує лактацію м"ята, лист грецького горіха або шалфей. Але я б ще все-таки не вдавалась до трав.

12. Neverland

Я так і спробую, але він здорової випив десь 1/3 і заснув, тобто їсти толком він її вже не буде вночі (вночі переважно тільки трошки прикладається), то і переживаю за неї, щоб знову не повторилось на ній, і так вже 3 рази страждала за останні 2 тижні.
    А з ущільненням грудь я зцідила майже до нуля в душі, дала малому, щоб розсмоктав застій, а він тільки як дурника її смокче((( Його щоб він добряче смоктати почав певно годин 6 голодом морити треба(((( Бо звик що молоко наливається само до рота і не хоче смоктати...

13. mamaNata

mamaNata New Member

ну ти не забувай, що в душі ти її добряче зцідила, тому молоко вже звідтам не лиється як переднє, власне для того ти і поцідила, щоб малий витягнув застій, а він власне і витягується, потрохи, по краплині, хай ссе навіть так. Одночасно масажуй це місце.
    Не переживай за те, чого поки що немає, вирішуй те, що в даний момент турбує, ти все робиш правильно.

14. Neverland

Нічого не допомогло....Гуля не зменшилась, а інша грудь починає боліти де був лактостаз пару днів тому, не можу її тримати довше 1,5-2 годин. Пробую годувати як було, по 1,5 кожну...:girl_cray: Здідки стільки молока взялось то???? Може це якийсь період ГВ що молока раптово більшає?

15. mamaNata

mamaNata New Member

Даш, а як ти робила зараз, якщо раніше чергувала по 1,5 год? Може ти частіше перекладати стала з одної на іншу, то молока від того дійсно могло побільшати
    Ну воно не за один раз проходить, головне щоб погіршення загального стану не було, якщо відчуваєш, що друга болить, то звичайно прикладаєш до другої, якщо зціджуєш, то старайся прицільно конкретно ту ділянку, яка болить.

16. Neverland

1,5 години інтервал був місяць тому, потім був 2 години, мені так було добре. Зараз роблю так: здоровою годую годинку, потім 2 години хворою. Якщо спить, стараюсь з хворої почати. Виходить,що хвора чергує щогодини по 2 години, поки не стане пустою. Але для здорової години малувато чергування, треба 2, ну хоч 1,5...
    Пробую здорову цідити теж трохи, потім малому. Погіршення поки нема, але ущільнення трохи грубше стало.

---------- Додано в 13:18 ---------- Попередній допис був написаний в 13:15 ----------

Певно вип"ю чаю з м"ятою, хоч трішки зняти б лактації, бо малий за 1 годину нонстоп висмоктує 1/3 груді.
    Якась просто фантастика... Коли годувала більш хаотично (в лікарні), коли малому було 2 тижні, ніяких лактостазів, хоч перерви там були ого... А зараз невилажу з них

17. Suzi

Вставлю своїх 5 коп. - не обов*язково грудь має бути в стані "пустої". Пам*ятайте про те, що молоко виробляється на запит. Скільки з*їли - стільки прибуло. Якщо дитині аж стільки не потрібно молока, то і не треба вводити органзім в оману, розганяти лактацію, коли це не потрібно. Головне, щоб не доводити до застою. Тобто годувати наближено до потреб дитини, але зважаючи, щоб не було дискомфорту в грудях.

18. Neverland

Це грудь з лактостазом, якщо вона перед годуванням з молоком, малий випиває те що є, і не добирається до закупорки, тому стараюсь максимально її спорожнити, щоб дитина могла розсмоктати. За 2 години вона вже в стані, що можна дібратися до закупорки, але здорова вже заповна... Одним словом вже холодна, не знаю як з тим боротися, як не чергую ті груди - по всякому зле:girl_cray: Ціджусь перед годуванням, так цим теж зловживати не хочу. Більше 3 разів за день боюсь цідити, щоб не нагнати молока...

19. mamaNata

mamaNata New Member

Більше і не треба, дійсно можна нагнати молока.
    Тобто, що значить одної години малувато?
    Пробувала зцідити стільки скільки вийде? щоб малий швидше досмоктався до закупорки?

20. Neverland

Ну здорову даю протягом години, потім 2 години хвору, і так по колу.

Пробувала, вже 3 рази так зробила, не допомогло ні на грам( Вже і масую ту ділянку, і підборіддям туди - нічого. Тільки ще більше ущільнилось там

21. Wariatka

Wariatka New Member

Ось що в мене:
    в середу помітила ущільнення в правій груді, на вечір було боляче підняти руку..... наступні дні гріла груди і на ніч компрес із сечі робила і лампою синьою гріла, ще мажу траумелем. Кожен день на вечір стан погіршується, зранку легше. Вдень малий може висіти і по 1,5-2 годині на циці, а вночі спати до 8 годин :girl_cray:
    Малому 3 тижні, доношений.
    Сьогодні (субота) вже ніби краще. Почервоніння із вчора з*явилося в новому місці - біля соска, там же і відчувається ущільнення. До цього було вище, ближче до сусідньої циці, комок лишився, почервоніння немає. Після годування неприємний жар знімає капуста. Малий висмокчує цю цицю, але гулі не зникають. Температури не маю, турбує тільки неприємні відчуття лише в цій циці, не можу руки підняти, навіть якщо в дзеркало дивитися, то видно бугор.
    Повністю на ГВ, дурника не бере.
    Порадьте щось.........

Останнє редагування: 16 Жовтень 2010