Коментарі форумних філологів та просто небайдужих

Тема у розділі 'Мовні посиденьки', створена користувачем Liliyah Romanova, 17 Червень 2009.

1. Люша

Люша Well-Known Member

Відповідь: незнання мови чи цілковита байдужість?

Подивилася - приймаю. :)

• Подобається Подобається x 2
  2. La esposa

La esposa Moderator

Я така затуркана... :girl_haha: :girl_haha: :girl_haha:

3. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Ну, бо я вважаю форум місцем, де належить послуговуватися саме розмовною мовою. Літературно пишу лише в таких, мовних гілках. Зрештою, наскільки пригадую, аби фіґурує в таблицях укрмови, тому навряд чи це лише діялектне чи розмовне слово. :) От би та жеби, то так.
    Крім того, я люблю чергування у-в, і-й. Відповідно й чергую щоби та аби. :)

4. Chortenia

Chortenia Well-Known Member

Ну насправді мене цікавить, чи "аби" можна вживати у офіційних документах і т.д., бо коли його там бачу, мене коробить. От і думаю, чи правильно.

А "жєби" я сама люблю (в розмовах і на форумах). Смачне воно якесь. :girl_spruce_up:

• Подобається Подобається x 4
  5. Liliyah Romanova

Бо він не затверджений. Це лише проєкт. Більш второпним я вважаю поступове застосування окремих пунктів. Зрештою, я лише з "и" на початку слова не згідна, а решту ніби вживаю.
    Ага, ще закінчення -и в жіночому роді рідко вживаю. Можу вас запевнити, що в перекладах я більш старанна й цей пункт не оминаю. :shy: Тут я пишу так, як розмовляю, а саме цей пункт у моїй розмовній мові рідко трапляється. :) Я над цим працюю... Властиво, мені іноді проскакує оте "и", але наразі я його на "і" виправляю, бо свідома того, що моя мова й так людей легко шокує.

У дипломній я писала згідно з проєктом правопису також. Моя керівник не була проти. На щастя для мене. :)

Щодо второпності. Я не згідна з позицією видавництва "Свічадо" наприклад. І казала про це директорові. Він мені пояснив, що така позиція його редакторів, а він не пхається до неї, бо не філолог. Однак я дуже сумніваюся, що ті редактори філологи, бо переклади з італійської та польської, зрештою з німецької також, у "Свічадо" зовсім неякісні. І що з того, що за всіма пунктами проєкту правопису.

Тоді треба зауважити, що ви зробили дуже добру роботу в тому плані.

Зауважу, що "пізно" пишеться без "д".
    А блінчиків 100% нема!

Ділове мовлення - це таки трохи інше, ніж звичайні тексти. Там би я "аби" писати не радила.
    Я взагалі діялектні слова люблю. Добре, що форум дає можливість відірватися в тому плані. :xaxa:
    Он учора не могла згадати, як буде "ріщє" українською. :girl_crazy:

Я теж так говорю.
    Університетська муштра була однозначною. Говоримо - мовою. А "по-російськи" та "по-російському" - це щодо звичаїв. Щось на зразок того, як кажемо "по-модньому", "по-панськи".

Останнє редагування: 14 Жовтень 2009
  6. La esposa

La esposa Moderator

а що то? .

7. Liliyah Romanova

То моя бабця так каже на "хмиз". Добрі люди мені то слово переклали. :xaxa:

Останнє редагування: 14 Жовтень 2009
  8. Chortenia

Chortenia Well-Known Member

Моя мама теж "ріщє" каже, а не хмиз.

А ваша бабця звідки?
    Мама моя з Франківщини

• Подобається Подобається x 1
  9. Liliyah Romanova

На межі Чернівецької й Тернопільської областей. Подолянка, здається. :)
    Треба буде темку про діялекти створити...

10. kitka

kitka Well-Known Member

О, нарешті з'явилася тема, в якій я можу написати, від якого слова мене просто підкидує, коли зустрічаю в дописах: "сьоні":girl_devil::girl_cray: замість "сьогодні".

• Подобається Подобається x 8
  11. Тетянка

Тетянка Well-Known Member

а мене дратує, коли пишуть "причипила", правильно ж "причепила"!:girl_devil:, і "таракотовий", замість "теракотовий":girl_devil:

12. La esposa

La esposa Moderator

а мене дратує, коли свідомо пишуть замість "е" - "э". Ще й мову на клавіатурі спеціально міняють для того :girl_devil:

13. Нифка

Нифка Well-Known Member

Незнаю, незнаю. А Ви не задумувалися, що це може цілком випадково у когось получатися? Я 4 роки спілкувалася на російському форумі переважно з мешканцями Росії, знаєте скільки раз в мене проскакувало і замість ы? тисячі, а слова, котрі я недосконало знаючи російську мову сама собі придумала, і ніхто ніколи мені не вказував на мої помилки, розуміли, це не моя рідна мова, тому помилки я можу робити. За 4 роки рівень моєї російської доречі виріс, можливо комусь і наш форум допоможе з українською, але не варто нікого "тикати носом".

А про:
    Незнаю як на рахунок Вас, Тетяно, а я школу закінчила більше ніж 10 років назад, на жаль немаю філологічної освіти як у Liliyah Romanova. Тому дурні помилки у мене інколи получаються ( я не саме про цей випадок, а про сам процес осудження Вами). Треба помітити, що ми тут не здаємо іспит з української мови, а спілкуємося, і якщо хтось хоче, висловити свою думку, йому не обов"язково звірятися з словником, після кожного написаного слова, тому що це Вас дратує. Це справа кожного в якій формі, і якими словами він висловлюється. Так, не спорю, приємно читати відповіді чистою, без помилочок, українською мовою, проте подумайте ширше.

• Подобається Подобається x 5
  14. La esposa

La esposa Moderator

ЯК може цілком випадково людина писати замість "етикет" - "этикет"? Як ви собі то уявляєте? от пишу я, пишу, українською, і заради одної букви буду міняти розкладку клавіатури на російську??? Випадково??? От, наприклад, буду замість "і" писати "ы", для цього що два слова буду змінювати мову набору. Пальці так заболять.

А скажіть, тільки ЧЕСНО, ви прочитали ВСІ дописи в цій темі? Ну хоч пару сторінок прочитали???

Поки не скажете, де й кого я "тикнула" (конкретно), розмова далі не посунеться.

15. Тетянка

Тетянка Well-Known Member

?????????? Ото розсмішили! А з чого це Ви взяли, що я ВАС цитую?!!!!!!!!! Взагалі-то, я мала зовсім інших людей на думці.....Але, мабуть, Ви теж так кажете, тому це Вас так зачепило. До речі, я школу теж закінчила 10 років назад і філологічної освіти не маю:girl_curtsey:

16. Зануда

Зануда Well-Known Member

Є така програма, яка автоматично міняє мову вводу. Деякі слова запрограмовані у ній лише російською, або вона спрацьовує на певний набір букв і тоді взагалі вискакують англ. буквосполучення, тому якраз цей випадок я б не розглядала, як щось ганебне, бо це чисто технічні недоліки. Я таку колись мала та й викинула. Нервувала вона мене :)

17. La esposa

La esposa Moderator

а що, вона працює тут, на форумі????

мене зацікавило :) якщо є для української мови якась версія тої програми, то можете дати поклик? Чи хоч назву... цікаво було б протестувати...

18. Нифка

Нифка Well-Known Member

Irynka хочете посваритися. не сьогодні і не зі мною, я хворенька і йду спати.

нетреба тут капсити, це некультурно, по-перше, по-друге прочитала, можливо Ви сприйняли на свій рахунок, те що вас не стосувалося, як наприклад

19. La esposa

La esposa Moderator

То чого ви до свого допису мене цитуєте? Ясно, що я сприйняла це як претензію до мене.

Про капс: некультурно, коли весь допис великими літерами. А я хотіла наголосити на окремих (або ОКРЕМИХ :) :) :)) словах :)

20. Нифка

Нифка Well-Known Member

якщо б Ви уважно прочитали мою відповідь, то я писала, "не у моєму випадку"