Коментарі форумних філологів та просто небайдужих

Тема у розділі 'Мовні посиденьки', створена користувачем Liliyah Romanova, 17 Червень 2009.

1. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Відповідь: Коментарі форумних філологів та просто небайдужих

Ступені порівняння утворюються від від якісних прикметників, а не від відносних.
    Найперший та найостанніший - то хіба розмовні форми можуть бути.

2. MarMar

MarMar Active Member

:) хай кожен залишиться при власній думці, просто випадково якраз перед тим доводилося читати про того "найостаннішого" в Чак, мені її пояснення підходить))) а як оказійне, взагалі спокійненько може вживатися, навіть симпатичне)

3. Kerzenlicht

Kerzenlicht Well-Known Member

4. Arapeta

Arapeta Well-Known Member

Потребую не так філологічної, як "рекламної" допомоги форумних PR-щиків і людей зі здоровим почуттям гумору!!!!
    Сподіваюся попала у відповідний розділ.

У нашій школі планується такий захід. Вчителі попросили відгукнутися батьків, які мають можливість показати учням (3 клас) цікаві місця своєї роботи. Провести невеличку екскурсію, показати, як дорослі працюють, які знання для цього використовують, трошки "заглянути" у доросле життя.

Наприклад, я погодилася (ну як не я, то хто? голова БК як не як:girl_yes:) провести екскурсію на офісі чоловіка, показати великі комп`ютери, трохи розказати про вітрову енергію, типу, як можна не тільки на компі в ігри гратися, а працювати з розумом. Якраз це приурочили до теми комп`ютерів у школі.
    Думаю, я зрозуміло описала завдання.

І зараз думаю, якось з гумором і цікаво написати оголошення для інших батьків. Батьки переважно сучасні, не закомплексовані. Впевнена, що зрозуміють.

Щось приблизно таке:

ОГОЛОШЕННЯ!!!​
    Увага! Акція! Подаруй дітям нові враження та незабутній досвід! Покажи своє місце роботи і розкажи, що твоя професія найкраща! Ти можеш відкрити учням усі секрети своєї справи. Вони будуть з вдячністю це згадувати ще довго-довго, а можливо і стануть твоїми майбутніми співробітниками.
    Бонусом, ти стаєш предметом гордості для своєї дитини і, мінімум тиждень, тобі гарантований чемний та уважний син/дочка.

Записатися можна у вчителів.(До речі, сказати "вчительок", бо в нас 2 дівчинки буде дуже неправильно?)

Це я так у "сирому вигляді" накидала.
    І чи зі звертанням "ти" я не дуже "переборщила"? Як думаєте?

5. Hexe

Hexe Well-Known Member

Краще: бонус - , бо після слова "бонусом" хочеться вжити "буде".
    але якщо чесно, то це речення не дуже подобається, бо батьки люблять щоб діти пишалися ними завжди, а не лише тиждень і можливо батьки вже є предметом гордості.

"Вчительок" мене особисто таке дратує, це щось на зразок "прем"єрок", "президенток","директорок" і т.д. Можливо я просто звикла до звичайних форм - вчитель,директоор і т.д.

6. MarMar

MarMar Active Member

я не від реклами, а йно редактор, тому трошки можу видозмінити ваш текст. думаю, множина в звертанні буде доречніша, бо йдеться про батьків - тата-маму)

ОГОЛОШЕННЯ
    Уага! Акція!!!
    Подаруйте дітям незабутні враження та передайте свій досвід! Покажіть своє місце праці й доведіть, що воно найкраще, а ваш фах - найцікавіший. Відкрийте учням секрети своєї справи й вони із захопленням згадуватимуть це ще довго-довго, а можливо, й стануть Вашими майбутніми співробітниками :) Дитина пишатиметься Вами, а впродовж як мінімум цілого наступного тижня віддячить Вам чемністю та уважністю.
    З пропозиціями звертатися до вчителів

...якось так. якщо змінювати неглобально)

7. mrochkizm

mrochkizm Well-Known Member

Увага! Акція! Подаруй дітям нові враження та незабутній досвід! Покажи своє місце роботи та розкажи про усі її переваги і цікавинки! Стань чарівником, який відкриває своїм учням новий таємничий світ. Вони не лише з вдячністю довго-довго це згадуватимуть, а й, можливо, стануть твоїми майбутніми співробітниками чи послідовниками.
    Приємним бонусом стане те, що дитина відчуватиме ще більше гордості за своїх батьків. Щонайменше на тиждень гарантована чемна поведінка та непідробна дитяча радість.

Зголошуємося і залишаємо дані у вчительок.

Щось таке вийшло. Якщо батьки прогресивні, сучасні, згуртовані - то з "ти" проблем не мало б бути. Зрештою, тон звернення жартівливий, а не строгий "офіціоз".

"Вчительок-/вчителів"...Хм. Я б залюбки написала "вчительок", але зупиняє відносна "чоловічність" у звертаннях з вказанням професії. Хоча...Давайте таки "вчительок".
    "Запис проводять вчительки"
    або можна, наприклад:
    "Звернутися можна до Марії Іванівни та Галини Степанівни" (тобто ім'я - по-батькові).
    Я би обрала заключну фразу "звертаємося", "зголошуємося" - тобто апелювала б до "ми", підкреслюючи таким чином згуртованість батьківського і учнівського колективу і спільну відповідальність батьків за насичене та цікаве навчання їх діток.

Щодо гордості, то я б пропонувала "ще більше гордості" - тобто дитина і так завжди захоплюється батьками, а тут це почуття зросте стократно.

8. Freitag

Freitag Active Member

Трішки підкоригую варіант панянки mrochkizm, який і сам по собі класний :)

Увага! Акція!
    Подаруй дітям нові враження та незабутній досвід!
    Запроси їх відвідати місце своєї праці і розкажи про усі її переваги і цікавинки.
    Стань чарівником, який відкриває учням новий таємничий світ справжніх фахівців.
    Можливо, саме завдяки твоїй розповіді у майбутньому ці школярі стануть твоїми співробітниками чи послідовниками. Однак головне, що діти гарантовано отримують цікаву інформацію і море позитиву від пізнавальних відвідин, який радо розділять зі своїми батьками і друзями.
    Порадуймо наших діток!
    Зголошуємося і залишаємо пропозиції у Іванни Іванівни і Мирослави Мирославівни.

Варіант, мабуть, недосконалий. Але можливо щось почерпнете із нього.

9. Arapeta

Arapeta Well-Known Member

Дякую, дівчата, що б я без вас робила!!!!!!
    І в нас прайняте звертання пані Марічка і пані Олена. Певно так і напишу, бо вчителів/вчительок буду сумніватися.
    Ще раз ДЯКУЮ за покращення тексту!!!!

10. Freitag

Freitag Active Member

То це взагалі чудесно! Як добре, що таке звертання потрохи набуває ширшого вжитку.

11. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Має бути "співпрацівниками".

12. Strekoza

Strekoza Well-Known Member

Прошу сказати, як вірно "згідно концепції (напр.)" чи "згідно з концепцією"

13. Almariel

Almariel Well-Known Member

правильно "згідно концепції". є ще "згіднА з..." - це коли ви з кимось-чимось погоджуєтесь.

14. panikvarts

panikvarts Well-Known Member

Правильно згідно з концепцією і аж ніяк не згідно концепції.
    Згідно з, відповідно до, у зв 'язку з, з метою, залежно від... - це все мовні кліше офіційно-ділового стилю. Така помилка часто має місце сьогодні через періоди русифікації, люди неправильно перекладають російські сталі мовні конструкції як "согласно концепции".

15. Galin Max

Galin Max Member

хоч сама певною мірою філолог, але щось слово "задорний" загнало мене в ступор. "задерикуватий" - якесь дивне слово, "темпераментний" не підходить. Допоможіть!!!

16. Hexe

Hexe Well-Known Member

можливо "запальний" більш-менш підійде:)
    "задерикуватий" мені чесно взагалі якесь дивне:)

17. Freitag

Freitag Active Member

Ось що каже лінгво:
    задорный
    1) (полный задора) завзятий, заповзятий; (пылкий) запальний; (бойкий) загонистий
    2) (задиристый, запальчивый) задерикуватий, задирливий, задиркуватий; задиристий, завоїстий

18. Galin Max

Galin Max Member

зупинилася на "запальному". дякую :)

19. Margot

Margot Well-Known Member

а мені вже вкотре кидається в очі слово "вистарчає"...правильно "вистачає", чи як?

20. Hexe

Hexe Well-Known Member

на скільки мені відомо, то - так.

"вистарчає" це від польського "wystarczać":)