Коментарі форумних філологів та просто небайдужих

Тема у розділі 'Мовні посиденьки', створена користувачем Liliyah Romanova, 17 Червень 2009.

1. Яська Березнева

Яська Березнева Well-Known Member

Відповідь: Коментарі форумних філологів та просто небайдужих

Вже третій раз у форумних дописах натрапляю на слова "м"якусенький/м"ягусенький". Чому так пишуть? Правильно ж буде "м"якесенький" :girl_smile:

Чи то слово більше подобається...:girl_crazy:

2. Gorda

Gorda Well-Known Member

Можливо, буде краще вживати у спілкуванні "Більш детально", "Більш докладно" .

3. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

А чому? Нам колись викладачі казали, що навпаки треба частіше вживати саме просту форму вищого та найвищого ступенів порівняння прикметників.

4. Gorda

Gorda Well-Known Member

Ну так. Просто пригадалось, що нам казали вживати слова власне так. Наче більш правильно чи що?!

5. Liliyah Romanova

Може, то залежить від школи філологів? Нам в універі казали, що то проросійська форма, а українській ріднішою є проста форма.

6. Siania

Siania Love Life

Завжди говорила слово "дякую", а останнім часом потягнуло на "спасибі", і щось воно мені вухо ріже. Це лише синонім дякую?

7. Gorda

Gorda Well-Known Member

Напевне що так. Нам власне також в універі казали, що говоріть так, та й вже якось звикла, що говорю у такий спосіб. Хіба би я щось не так запам"ятала.

8. Женічка

Женічка Well-Known Member

Проста форма вищого і найвищого ступенів порівняння прикметників так само, як і діеслів, типу йтиму, вечерятиму, а не буду йти, буду вечеряти більш притаманна укр.мові. а ті складені форми, типу буду гуляти замість гулятиму, більш красивий замість красивіший - більш притаманні англ.мові.
    Укр.мова відноситься до групи синтетичних мов, де відношення між словами виражаються завдяки формі слів, тобто ми можемо слово відміняти, узгоджувати час лише завдяки змінам у ньому самому.
    Анг.мова відноситься до аналітичних, де повним ходом йде використання допоміжних слів, звідси й маемо буду ходити і більш красивий. А в укр.мові буде ходитиму і красивіший.

9. Gorda

Gorda Well-Known Member

Щодо слова "спасибі", ось що говорить професор Пономарів

10. Freitag

Freitag Active Member

От саме за присутність такої семантики я і люблю слово "спасибі". Завдяки цьому сприймаю його не лише як "дякую", а і як побажання добра людині, яка зробила щось для тебе. Такі вже в мене таракани.

11. Liliyah Romanova

Мені навпаки врізалося порівняння із тим, що росіянам легше говорити "самьій", "более", "менее" (чи як там), а українцям - "іший". Та й простіше так. ;)

12. mrochkizm

mrochkizm Well-Known Member

Справді так є, бо оці всі форми з "самий", "більш", "менш" плюс прикметник узагалі ріжуть вухо.

О, а є ж іще люди, які полюбляють говорити/писати "більш яскравіший колір", "самий найдорожчий плащ" і т.д. :d23:

13. Almariel

Almariel Well-Known Member

мг, а я кажу "найостанніший" - чоловік завжди виправляє.

14. Kerzenlicht

Kerzenlicht Well-Known Member

і навіть газети - "Високий замок" грішить.
    а ще "більш правильний", "менш оптимальний"...

15. MarMar

MarMar Active Member

а чо виправляє? цілком достойна форма) має право на життя

16. Hexe

Hexe Well-Known Member

бо "найостанніший" це "масло масляне", як щось може бути останнішим ніж останнє? *останній - 1. Який закінчує собою ряд однорідних предметів, явищ, дій і т. ін.; такий, після якого немає іншого подібного.*
    тобто після останнього нічого немає. тому найостанніший - це абсурд:) щось із серії "більша\менша половина":girl_cool:
    ну можливо я не права, але така моя думка:)

---------- Додано в 22:14 ---------- Попередній допис був написаний в 22:05 ----------

ще приклад для порівняння, "найостанніший", це щось назразок "наймертвіший". Просто використання префікса "най" для утворення найвищого ступеня порівняння не з усіма прислівниками є доречним і допустимим до вживання:) принаймі лексично:)
    хто краще в тих справах розуміється,то виправте мене якщо потрібно.

17. tsiuma

tsiuma Well-Known Member

погоджуся з вашою думкою. Може бути хіба "передостанній", але "останній" - це вже кінцева точка, "післяостаннього" чи "найостаннішого" не буває.

18. MarMar

MarMar Active Member

не зовсім так. форма існує в контексті, наприклад, "останніми прийшли такі-то, а найостанніший - такий-то". за аналогією до "найперший". так шо гейби ніц смертельного і абсурдного)))

19. Hexe

Hexe Well-Known Member

Але ж як таке може бути? Навіть беручи контекст. Не знаю, можливо це я якась особлива, але "найостанніший" мені звучить якось "штучно". Значення слова"останній" вже включає в себе суть того, що після нього вже нічого нема. Тобто "такі-то" прийшли останні і після них вже ніто не приходив. Якщо брати Ваш приклад
    то виходить що слово втрачає своє лексичне значення, бо вже не позначає
    Ви ж не говорите що "пан Ф. та пан С. були мертві, але пан К. був наймертвіший" або "кіцева зупинка вул.Петрова, а найкінцевіша - вул. Іванова".

Панове філологи української мови, поясніть нам будь ласка,що робити з "найостаннішим" :girl_flag_of_truce:

20. Almariel

Almariel Well-Known Member

оце ж я наробила кіпішу своїм "найостаннішим".
    вважаю-таки, що це не правильно.