Коментарі форумних філологів та просто небайдужих

Тема у розділі 'Мовні посиденьки', створена користувачем Liliyah Romanova, 17 Червень 2009.

1. Natalia

Natalia Well-Known Member

Відповідь: Коментарі форумних філологів та просто небайдужих

Відповідаю на зауваження тут:
    БЕЗКОРИСНИЙ
    Значення
    1.який нікому не дає користі; некорисний ◆ «Ех ти, безкорисна вода! Виходить, нам через тебе передчасна смерть!» Яновський
    2.рідк. те саме, що безкорисливий ◆ За часів батька у нас бувало багато людей, водились знайомості чисто безкорисні і поетичні Франко

2. Руда Лисиця

Руда Лисиця Шопоголік :-)

хочу додати ще свій коментар в підтримку проєкту. В нас політика заважає жити не тільки у Верховній Раді, а й в мовних справах. Якщо відомо багатьом нефілологам тут в цій темі ім"я Німчука, то ця знакова людина також була за проєкт. Але...не всім вигідно його затвердити.

3. Галюсік

Галюсік Well-Known Member

Згадала, що вдома маю книгу Архипа Тесленка "За пашпортом", у якій є однойменне оповідання. Читала дуже давно, ще в дитинстві, тому не пам'ятаю, чи про той самий пашпорт ідеться у ній, на який ми кажемо "паспорт"? Може хто підкаже? Якщо той самий - то значить, що було таки це слово.

4. Руда Лисиця

так, звісно не зовсім такий як зараз, але точно як про посвідку особи.

5. bora

bora Well-Known Member

Мене сьогодні заклинило.
    Допоможіть. Як мало б бути - "нам цікава ваша думка", чи напр. "нас цікавить думка кожного"?

6. Руда Лисиця

обидва варіянти є правильними. перший можна переінакшити - "ваша думка нам є цікава" і з цього видно, що фразі нічого не бракує.ну а другий і так ясно))

7. Tanyunya

Tanyunya Well-Known Member

Люуууди, а як правильно писати:
    "лляний" чи "льняний"?

8. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Правильно і так, і так. Особисто волію "лляний".

ЛЛЯНИ́Й (пошитий із полотна, виготовленого з прядива льону), ЛЬНЯНИ́Й, ЛЬОНО́ВИЙ. Він в сорочечці лляній Йде по м'яті молодій (А. Малишко); Зім'ята льняна косоворотка недбало розхристана (Ю. Збанацький); А дівчина хлопця полюбила В льоновій сорочці голубій (А. Малишко).

9. Tanyunya

Tanyunya Well-Known Member

О, я так люблю)))) Дякую, Лілю!

10. Галюсік

Галюсік Well-Known Member

Усі знають, що таке компостер в трамваї.
    Хто знає, як правильно: компостувати, чи компостирувати? Мені особисто здається, що перший варіант правильний і гарніше звучить, другий нагадує російську - "компостировать". Чому питаю, бо вже давно нервують мене написи на наклейках в трамваях і на квитках, причому щоразу пишуть по-іншому: незакомпостЕруваний, незакомпостИруваний недійсний, а мені хочеться чомусь говорити незакомпостований. То як правильно? А ще водії говорять: компостируйте талони і т.п.

11. Darcy

Darcy Well-Known Member

Компостувати - це від слова компост)))) Тому тут це не зовсім те.
    Мені чомусь інтуїція підказує, що правильно "компостерувати", оскільки "компостер".

12. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Глянула словник.
    Ось такий ряд:
    компо́ст
    компо́стер
    компо́стерний
    компости́руваний
    компости́рування
    компо́стний
    компосто́ваний
    компосто́ваний
    компо́стовий
    компостува́ння
    компостува́ння
    компостува́ти
    компостува́ти

Відповідно висновок один: і для компосту, і для компостера вживаємо одне дієслово - компостувати.

13. kitka

kitka Well-Known Member

Питання. З контрольних тестів для 5-го класу.
    Є два речення:
    1.Мені радісно.
    2.Таємниці білими нитками шиті.
    Котре з речень є поширеним?
    Я кажу, що друге. Вчителька каже - перше (і цей варіант є і у відповідях). Не доганяю, чому:girl_impossible:.
    Поширеним вважається речення, де крім головного (головних) членів є й другорядні. А правильним може бути лишень один варіант.

14. olerusya

olerusya sweet candy ;)

ну якщо так, то виходить що обидва речення є поширені! Може там в правилі ще якийсь нюанс є щодо тих другорядних членів?

15. Darcy

Darcy Well-Known Member

Не впевнена точно, але висловлю свою думку:
    1.Мені радісно.
    Односкладне речення
    Радісно - присудок, мені - додаток.
    2.Таємниці білими нитками шиті.
    Може то "шиті білими нитками" як фразеологізм, і воно все виступає у ролі присудка?

16. Oddly

Oddly Well-Known Member

підтримую -
    "радісно" - частина складеного присудка (не то іменного, не то дієслівного (мабуть таки останнього) - не пам"ятаю точно, бо вже забула, а по другому колу до 5 класу ще не дійшла)

17. Almariel

Almariel Well-Known Member

поясність мені, будь ласка, детальніше щодо двох голосних підряд. я так розумію, що правильно "проєкт, діялог" і т.д. А як же бути зі словом реальність. Дивилася словники 1928 і 1930 років, то у них написано "проєкт", але "реальність". щось мене збиває з пантелику така невідповідність у правилі. хтось знає, як це пояснити?

18. Відповідь: Коментарі форумних філологів та просто небайдужих

Шановні філологи, дуже турбує мене вживання прийменника «щодо». Тобто не правильність його вживання. А надмірність.
    Аж теліпає від того «щодо», бо воно всюди. Тулять замісь "про", "для" і просто так. Прийменники повимирали, тільки "щодо":girl_crazy::girl_crazy: Ще навіть рік тому такого засилля не було :girl_devil:.
    Наприклад:
    перевірка щодо якості – взагалі не потрібне, «перевірка якості».
    заходи щодо профілактики – можна сказати «заходи для профілактики».
    проект щодо покращення – «проект про покращення».
    І ніби й помилки не творить, але читаєш будь-який текст і постійно впадає у вічі. Звідки взялося стільки того «щодо»?

19. enigma

enigma Well-Known Member

принаймі краще, ніж вживання "відносно" чи, скажімо, "проект по покращенню"

20. Відповідь: Коментарі форумних філологів та просто небайдужих

Однозначно краще.
    Через свою роботу постійно стикаюся з різними текстами. І от виникла така загадка - куди за один рік поділося розмаїття прийменників. Чому "щодо" - таке популярне? Може, я собі проблєму на рівному місці роблю, але цікаво спостерігати, як змінюється мова навіть на такому незначному прикладі.