Кинемо камінь у негідника..?

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем levandivka, 11 Квітень 2010.

1. Un.Known

Un.Known Well-Known Member

Відповідь: Кинемо камінь у негідника..?

Ви знаєте таку молитву?

2. Shkatulka

Shkatulka New Member

Для мене не так. А як же самооборона? А визвольна чи оборонна війна?
    Що ви зробите коли на вас нападуть? А на ваших близьких? За вашою логікою - ні захищатися, ні захищати близьких ви не будете, а будете терпіти. Так? Це чудова теорія, але на практиці чи то не є самогубство не пробувати себе врятувати чи чи то не є сприяння у вбивстві не пробувати захистити когось?

Останнє редагування: 11 Квітень 2010
  3. levandivka

levandivka З яйцями...

О!
    Нарешті добралися до спротиву.

4. Shkatulka

Shkatulka New Member

Знаєте, як кажуть "Тяжке дитинство причина, але не виправдання" для злочинних дій.
    Чому карати? Захищати себе, попереджувати нові злочини.
    Якщо мова про покарання - хіба злочинців ми не садимо в тюрьму? Садимо. Отже судимо і караємо.

5. Туфелька

Туфелька Well-Known Member

не виривайте з контексту- тут йшлося про Сталіна, Гітлера....Яка самооборона? А от стосовно нападу- тут просто необхідно оборонятися і кожен по мірі можливості робив би це, і я в тому числі.

6. Пупсик

Пупсик Well-Known Member

Самооборона, це вимушена дія. В людській природі є істинкт самозбереження. А свідоме бажання смерті іншому це вже трохи інше.
    Звичайно, що не все так просто. Але з точки зору християнства ми не можемо бажати іншому смерті.

7. Shkatulka

Shkatulka New Member

Вибачте, я не хотіла виривати з контексту, просто в мене контекст трохи ширший.

Яка самооборона? Звичайна - не дати завдати собі та іншим шкоди. Яким чином? Не давати приймати закони за якими вбиватимуть інших людей чи відбиратимуть в них майно, за якими можна карати невинних, а виправдовувати винних, не давати красти чиновникам, через що вмирають люди без операцій, обвалюються шахти без ремонту, стаються аварії на дорогах, гинуть діти від вакцин тощо

Чи ви думаєте чиновник збрехав, вкрав, взяв відкат і на тому все? Ні, в таких дій є наслідки у вигляді смертей, каліцтва, бідності. Чи правильно знати це і терпіти і не захищатися? Я вважаю, що ні.

8. levandivka

levandivka З яйцями...

Чекайте!
    Проти того ж Гітлера-Сталіна лише зброєю (свідомим вбивством) можна боронитися.

Негідник, який поливає вас відром зимної води (потім запалення легень і т.д) - не достойний, щоб отримати свого "каменю"?
    Чиновник, дії котрого калічать ваше життя - не достойний висловлення свого відношення-протесту?

9. Пупсик

Пупсик Well-Known Member

Але чи не уподібнимось ми їм? Взяти на душу вбивство, навіть на благо... Не знаю... Те саме стосується смертної кари. Я згідна, що знаючи про звірства окремих людей свідомо чи підсвідомо бажаєш їм смерті. Але ж є випадки, коли людей підставляють. І тоді гине невинний. Як тоді? Або коли ні в чому не винна людина попадає під роздачу через помсту одних іншим?

10. Shkatulka

Shkatulka New Member

Ще трохи і всі зізнаються :)

11. Багіра

Багіра Well-Known Member

не знаю... мені просто соромно і за наш народ і політиків.. бо якби ,не дай Бог, таке сталося в нас, а не Польщі - то більшість в душі або тішилися, або відчували полегшення... і то стидно, бо нашу "еліту" виходять ненавидять і то чорно...
    проблема моралі як завжди актуальна...
    проблеми з владою настільки глибокі - не получиться з тими політиканами, олігархи присунуть інші.. не получиться з нашими політиканами, понаїдуть з Росії (надіюсь Полковник цього не прочитає:) )... щоб для України щось змінилося, то треба дуже сильну, впливову і самодостатню руку...
    а щодо того, що народ винен... не підтримую... в нас менталітет такий... не заставиш тряпку стати мужчиною і маму сімейства карєристкою... і не вони в тому винні, що вони такі, які вони є
    +наших найкращих, найпалкіших патріотів і революціонерів винищували ще в корені...

до чого веду останнє... в тому і суть гріха - людина грішить, бо дивиться поверхнево... не бачить, що проблема глибша, не тільки "вони" не такі, а й "ми" не такі... і що вчинивши гріх, ти себе не врятуєш, бо прийдуть інші грішні... ну але безпосередня самооборона має бути... навіт війна законна, якщо ви розпочинаєте діїі захисту

12. levandivka

levandivka З яйцями...

Є випадки різні. Буває, у джинсах той негідник ходить, буває - в шортах.
    Але давайте не будемо відхилятися на сторонні для теми предмети.

Маємо доста негідників, що безкарно і без жодного спротиву нищать нас з вами. "Підставити праву щоку"?
    Чи

13. Shkatulka

Shkatulka New Member

14. Пупсик

Пупсик Well-Known Member

Зізнаються в чому? Думки різні приходять. Можу казати лише про себе, жену від себе ті думки і прошу в Бога за них пробачення. Знаєте, не суди і не судимий будеш. Між думкою і дією є певна різниця

15. Shkatulka

Shkatulka New Member

В цьому і річ. Ми терплячі. Тому в нас нема навіть страйків як закордоном. Сьогодні я довідалася, що так і має бути з християнської точки зору - "хто терпен, той спасен"
    Нема чого дивуватися, що ми так живемо погано.

---------- Додано в 12:53 ---------- Попередній допис був написаний в 12:50 ----------

Зізнаються в тому, що думки різні приходять.

А ви казали це в гілці про обливальників?

16. levandivka

levandivka З яйцями...

Нагадалася фраза Шварца:

17. Музик

Музик Мартуська

я не про покарання "народ проти", а про особисті, про прагнення помсти, про бажання смерті для конкретної людини...

18. Пупсик

Пупсик Well-Known Member

А в цьому треба зізнаватись?
    Перелистала гілку про обливальників. І що я там такого казала? Коли відповіла, що чоловік добре робить, що за таке в морду б"є, то я і далі при своїй думці. Бо по іншому не дойде. Але ж не вбиває, а ми тут саме про бажання і заподівання смерті говоримо, чи не так. Коли автор тої теми пропонував оборонятись пістолетом, що я відповіла?
    Хіба хтось казав про те, що коли на тебе плюють ти маєш казати, що дощик капає? Оборонятись можна і треба, але не завдаючи іншому смерті. ІМХО

19. Shkatulka

Shkatulka New Member

Тобто, якщо одна людина хоче покарання це гріх, а якщо весь народ хоче, то це вже не гріх? А в чому різниця?
    Карають завжди конкретних людей, навіть якщо ми їх не знаємо і ніколи знати не будемо.

---------- Додано в 13:16 ---------- Попередній допис був написаний в 13:13 ----------

Ні, не лише. Ми говоримо про негідників і про те як до них та до їхніх діянь ставитися.

20. Музик

Музик Мартуська

а різниця в тому, що коли народ, суспільство засуджують, то як правило - це порушення закону, а коли окрема людина - швидше за все це власна неприязнь... то є ІМХО