Кесарю кесареве..? Чи є шанс на пологи?

Тема у розділі 'Пузата хата', створена користувачем levandivka, 15 Лютий 2010.

1. Nastylove

Nastylove Well-Known Member

Відповідь: Кесарю кесареве..? Чи є шанс на пологи?

А чому перші закінчилися КР? Які були причини?

2. ptaha

ptaha New Member

Високий тиск, а при другій навіть понижений

3. jozya

jozya Member

Перші пологи КР - причина: дитина йшла ніжками. Ну верніше навіть не йшла, бо пологи не запускалися ще. Просто останні місяці була в одному положенні і ніякі вправи не допомагали. А от другі? До кого йти, куди податися. На рубець ще не дивилися (20-ий тиждень), але в мене так весь час там щось "дьоргає" і тягне і болить. Та й лікаря де знайти, якому і я б довіряла і він би мене взяв.
    Весь час вже навіть сниться, що друге тільки КР, а як згадаю...

4. truskaffka

truskaffka Well-Known Member

А як саме ви відчуваєте ці болі? Думаєте це рубець?
    А ви знали, який стан рубця перед вагітністю? Стільки питань....І який проміжок між В? Дякую

Щодо лікаря..то тут на форумі часом згадували лікарів (зі Львова), котрі мали випадки ПП після КР. Але так виглядає, що це швидше при сприятливому збігу обставин, а не наперед планованому курсу на ПП. Я собі збираю ці згадки про таких лікарів в окремий хвайлик :). Якщо цікавить моя вибірка - можу поділитись, але то все є десь в нетрях різних тем :)

Останнє редагування модератором: 21 Липень 2012
  5. jozya

jozya Member

Ну тягне низ живота всередині рівно полоскою і перед вагітністю і тим більше тепер, коли матка збільшується. Іноді не так сяду/ляжу/повернусь і "бачу зірки вдень". Коли узі робила між вагітностями - все було добре (зі слів узістів).
    Моїй старшій на момент других родів буде 3,5 років.
    Я ще не робила вибірки жодної, бо не планувала народжувати у Львові, а тепер маю піввагітності для "вивчення теми".

6. cjomcjomka

cjomcjomka Content - fairy

дівчата, вкотре повторюсь, що нема можливості передбачити вигляд рубця до вагітності. На невагітній матці шов такий крихітний, та ще і всередині шийки знаходиться. Ніхто нічого не бачить. Втім, якщо нічого поганого не побачили - то це і є
    Дивитись рубець на рахунок товщини, щільності тканини тощо можна після 35 тижнів вагітності ПРИ НАПОВНЕНОМУ СЕЧОВОМУ МІХУРІ ВАГІНАЛЬНИМ ДАТЧИКОМ. це важливо. Бо якщо лікар тільки робить вигляд, що сприяє ПП - він не наголосить на цих деталях, а потім скаже, що звичайного УЗД недостатньо.
    Такс... далі. Чому після 35 тижнів +- можна говорити про рубець? Тому що у 33-34 тижні в процесі розтягнення-росту матки з верхньої частини шийки матки формується така її частина, яка називається "нижній матковий сегмент" і в якій, власне кажучи, робиться розріз для КР за сучасними методиками. Але все рівно той шов ще далеко не такий, яким буде в родах. Тому що до опущення голівки плода в таз довжина лінії шва становить близько 5 см.А вже коли голівка опустилась (переважно з початком пологів) розтягується до 8-10 см, і, відповідно, змінює товщину. ТІЛЬКИ В ЦЕЙ ЧАС ШОВНА МАТЦІ ЗНАХОДИТЬСЯ приблизно ПІД ШВОМ НА ШКІРІ. А до того його навіть пальпувати можна хіба що вагінально.
    про розрив рубця. Це майже неможливо. А з тим, як у нас перестраховуються лікарі - це просто неможливо. Хіба би окситоцином роди викликали - тоді да. Просто деколи складається враження, що хороший стан рубця на матці буває у рідкісних жінок, і тільки ті одиниці народжують самі. Насправді ПРОБЛЕМИ з рубцем бувають вкрай рідко і зазвичай повязані з тяжким п/о періодом, ускладненнями, абортами, запальними процесами сечостатевої системи, системними захворюваннями. Тобто, проблеми ці прогнозовані. Але

Олесічко, то не 100%, то 200%. Причому збігтись мають не лише обставини уявно-ідеального перебігу пологів а і в настрою/стану здоровя/вільному часові лікаря. Не звинувачую нікого, такі реалії.
    А курс на ПП - то не курс лікаря, то норма жінки. Не можу написати зрозуміліше.

---------- Додано в 15:39 ---------- Попередній допис був написаний в 15:33 ----------

під швом на шкірі? :) то не рубець на матці, не переживайте.
    а щось тягнути мусить, бо в кожної оперованої жінки хоч одна спайка та і є. І еластичність тканин в усіх нас різна, тому комусь болить менше, комусь - більше. І на різних термінах. Мені був капець на 8-11 тижнях чомусь, а потім вже до передвісників пологів нічо не боліло.
    ага, і ще - про гістероскопію до вагітності на предмет визначення, з якої тканини рубець.типу, чим більше мязевої тканини - тим ліпше. при цьому мало хто знає, що нижній сегмент матки в принципі має лише 30-40% мязевої тканини, решта - сполучна...

7. jozya

jozya Member

Дякую за інформацію. Я в курсі, що до вагітності матка розміром з кулак, тому нереально щось побачити. А щодо "коли можна" ніхто так чітко не давав відповіді, просто "пізніше, коли матка виросте"

8. cjomcjomka

ще про УЗД.
    я на своє перше УЗД з Сергійчиком пішла в 26 тижнів. І ледь не забула про рубець спитати :) а це взагалі додаткова опція, просто так шов ніхто не дивиться. Так тоді Півоварова в Інтерсоно шукала-шукала той рубець і ледь знайшла. Приблизно :) А це означає що? Рубець, який складно знайти - це рубець, товщина якого дорівнює товщині стінок матки в ділянці його розташування. Отже, у 26 тижнів шов ще зовсім не піддався розтягненню і змінам.
    На другому УЗД про рубець не питалась, тому що знала, що в 32 тижні ще нічого не ясно достеменно .
    А на 42 тижні, за 8 годин до початку регулярних перейм, було останнє УЗД. Аж тоді з гріхом пополам наміряли товщину рубця 5 мм і сказали, що тканина щільна. Але я вже і так знала, що все добре, бо на той час від передвісників боліло все тіло крім шва :)

і кстаті, у 26 тижнів плацента була 5.7см від внутр.вічка. Отже, якби пішла в 20 тижнів на перше УЗД, то 100% поставили б низьке розташування або крайове передлежання. Тому я свідомо не УЗДилась раніше.

---------- Додано в 10:07 ---------- Попередній допис був написаний в 09:58 ----------

А ще отаке знайшла:При наличии поперечного разреза в нижнем маточном сегменте промежуток времени между предшествующим кесаревым сечением и наступлением настоящей беременности не оказывает выраженного отрицательного влияния на характер состоятельности рубца
    і то в такій консервативній статті:http://www.eurolab.ua/diseases/741/
    отже, коли розріз робиться в нижньому сегменті, то підчас вагітності навантаження на шов іде лише наприкінці вагітності. А решту часу шов "відпочиває", а за необхідності - і заживає.

9. Gloria Tempus

Gloria Tempus Well-Known Member

А якщо рубець не поперечний, а поздовжній? що це змінює?
    Я ще не вагітна, але на майбутнє питаюся:)

10. truskaffka

А якщо КР був раніше (32 повні тижні), то той рубець, виходить, є вище? (ну чисто логічно: якби матка далі росла, то те місце ще би "піднялося") Тобто при наступній В такий рубець буде вище, ніж після "доношеного" КР?

І як вже колись питалась - ніхто все ж не в курсі, "розріз за Гусаковим" є поперечним на нижньому сегменті? Вроді що так (як я вичитала), але якщо хто знає точно -буду вдячна за інформацію.

---------- Додано в 23:34 ---------- Попередній допис був написаний в 23:29 ----------

Це ще не факт, що у Вас вертикальний рубець. По чому Ви судите про це? Питаюся, бо сама "поставила була на собі хрест", адже рубець на шкірі живота є вертикальний, але потім вичитала, що шви можуть йти по-різному на шкірі і всередині на матці. При цьому матку розрізають вертикально вкрай рідко. А що у виписці пише?

А вертикальний розріз матки - це подекуди пише як фактор, що не дає потім народити природно, хоча у статтях , де наводяться відсотки "надійності", читала, що прогнози є гіршими для вертикального рубця, але все ж існує ймовірність ПП.

11. cjomcjomka

Вскрытие матки производится обычно по методике Гусакова с предварительным вскрытием пузырно-маточной связки и частичной отслойкой мочевого пузыря. В области нижнего сегмента матки делается небольшой поперечный разрез на 2 см ниже уровня разреза пузырно-маточной складки. Указательными пальцами обеих рук бережно растягивают края раны до 10—12 см, иногда больше при больших размерах плода звідси: http://medkarta.com/?cat=article&id=25395
    трохи гірший вигляд. на матці 99%поперечний.
    так. але то не страшно, бо все ж термін був з категорії "передчасні пологи". от якби КР був до 28 тижнів, то називався б він "малий КР" і шов був би в тілі матки, і то була би гірша ситуація для подальших ПП.
    це фактор вразливості рубця перед п\о ускладненнями.

12. truskaffka

Ще була ЗВУР (як писали), тижні на 2 - то певно матка ще менша була, ніж мала би бути. Ну але мінімум на 29 тижнів виросла.

А про розтин за Гусаковим я те саме вже читала, тому і кажу, що впевнена на 90%, що там все як має бути (поперечно), але все одно наляканий хробачок десь сидить.

13. cjomcjomka

в мене то було до вагітності. потім страху не було зовсім, була злість на всіх, хто боявся "за мене". Страх - це зажим, який треба зняти, щоб впустити в себе нове розуміння. то не красиві слова, то мій досвід
    нема різниці. за Гусаковим - то в нижньому сегменті.
    та то точно так і є, принаймні, за Вашою випискою.

14. Zoryanazirka

Zoryanazirka Well-Known Member

На американському pregnancy.com написано що якщо рубець горизонтальний то наступні пологи без проблем можуть бути вагінальні. Але і не виключають природніх пологів після вертикального і "т" подібного рубця.

15. truskaffka

Якщо у нас лікарі подають свою "теорію" і свої приписи....то тут цитуй-не цитуй американські сайти.
    Найбільша правда, мабуть, така, що все вирішується аж наприкінці вагітності і з врахування конкретних факторів конкретного випадку. Наприклад, мені он пару днів тому один наш лікар вже продемонстрував один "протипоказ" для мене: бо попередній КР був раніше від 37 тижня, а отже, за їх нормативами вже ПП не рекомендовані. Хоча він же і сказав, що загалом ПП після КР є можливими і в теорії, і на практиці.

16. cjomcjomka

17. truskaffka

Ну я вже це читала, але кожен раз купа питань...

ЦЕ що виходить, що після КР на менше 37 тижня ризик розриву матки при вагітності є вищий за ризик при спробі вагінальних пологів? Якось нелогічно..або я невірно зрозуміла.

Інтервал знову ж таки між чим? Між КР і настанням вагітності, чи КР і новими пологами?

---------- Додано в 15:27 ---------- Попередній допис був написаний в 15:23 ----------

Ага...аж вкінці в таблиці все ж уточнюється, що проміжок є МІЖ ПОЛОГАМИ

18. cjomcjomka

мовні тонкощі. Дивіться: у всіх оперованих жінок є певний ризик розриву матки по рубцю при наступній вагітності. Згідно написаного, у тих, хто мав КР до 37 тижнів цей ризик вдвічі вищий, ніж в інших жінок.
    Те саме і з ризиком розриву при спробі ВПКР. якщо в усіх, приміром, 1%, то у тих, хто мав КР до 37 тижнів - в 1,6 разів вище, тобто, приміром, 1.6

---------- Додано в 16:08 ---------- Попередній допис був написаний в 16:05 ----------

во-во. Про 3-4 роки ніхто не говорить навіть в такому обережненькому документику.

19. Malyatko

Malyatko New Member

Дівчатка говорила вчора з сусідкою.Другий раз вагітна і каже не хочу вже природніх пологів буду робити кесарське:eek: Я в шоці, ти що здуріла,який ризик,шкода дитинці,а вона за своє.....Незнаю,що то їй зайшло і як переконати до ПП:girl_impossible:

20. Kaplan

Kaplan New Member

Так говорять, якщо, бояться перенести цей біль ще раз або перші пологи були важкими, або ставлення персоналу було не дуже добрим. у мене було питання КР, але дуже хотіла родити сама, 3-х родила. Якщо причина в болі (а це в основному головна причина) то можна зробити хребтову анестезію. у нас вона не дуже поширена, а от за кордоном популярний метод.