Карта поляка

Тема у розділі 'Мандри', створена користувачем CaddyV, 27 Січень 2012.

1. CaddyV

CaddyV Well-Known Member

Відповідь: Карта поляка

З умовою, що все таки перший раз в'їзд по цій візі відбувся в Польщу.

2. agatha

agatha Member

Дівчатка, порадьте мені: маю свідоцтво про народження моєї баби (батькової матері), в якому написано, що обоє її батьків (мої прадід та прабаба) поляки. Маю сводоцтво про народження мого тата, де написано, що його мама полька. АЛЕ:
    1. обидва свідоцтва про народження з штампом "відновлені". Тобто були втрачені, а потім відновлені. Це нормально?
    2. Нема свідоцтва про шлюб моєї баби і діда. Тобто нема підтвердження про зміну фамілії моєю бабою. Де то свідоцтво шукати? Я так думаю, що це було в 1920-1930р.
    3. На сина (10 р) карту окремо потрібно робити? Чи по моїй карті можна отримати, польської він не знає.
    Буду вчити польську з 0. Може хтось так само вчив, то порадить як: курси+диски+ книги. І скільки часу на це потрібно,якщо ходити 2 р. на тиждень на 1,5 год на курси.

3. oksumoron

oksumoron Active Member

знаю що мій тато ще десь ще більше 15 роках написав листа (думаю це було якесь офіційне звернення) у Варшавські архіви, і йому вислали різні документи і свідоцтва про народження як і його тата, який народився в Польщі, так і ще якісь свідоцтва баби і діда!
    наскільки мені відомо, зараз ця практика стала ще популярнішою, здається навіть є доступ до архіві онлайн, можна відслідкувати своє родинне дерево!

4. CaddyV

CaddyV Well-Known Member

Я собі робила так само - свідоцтво про народження моєї мами, в якому вказано що її батько (мій дідусь) поляк.
    Ви ж можете скористатись батьковим свідоцтвом про народження.
    Карту на сина зможете почати виробляти тільки після того, як отримаєте свою.

Йому впринципі і не потрібно. Але бажано йому хоча б знати польською як його звати, скільки років.
    Це все індивідуально, залежить скільки часу ви ще виділите крім курсів в дома. Ну і дивіться польські канали - фільми, новини. Ну і крім мови маєте знати історію Польщі, поляки у Львові.

5. sofka08

sofka08 kasperjonoks

У знайомої хлопчина 11 років, теж виробляли карту поляка, так питали не тільки ім"я, а і польські свята,страви які мама готує дома, улюблені книги.

6. CaddyV

CaddyV Well-Known Member

То як до кого попадеш. Моїй тоді було 9 років. Більше нічого не питали, але можливо тому що наш тато зрозумівши шо доцік нічого з себе більш не витисне, то сам почав теревенити з консулом :). Так поки консул заповнювала всілякі паперчики вони собі і теревенили польською.

7. agatha

agatha Member

Моя баба в ЇЇ свідоцтві про народження має інакшу фамілію ніж в свідоцтві про народження мого батька: вийшла заміж і взяла фамілію чоловіка. Тобто у власному свідоцтві вона Петренко ( дочка Петренківполяків), а в свідоцтві мого тата вже вказується як Іваненко (прізвище за чоловіком). Тобто, я так розумію, потрібно довести, що Іваненко і Петренко то є та сама людина. Чи як?

8. CaddyV

CaddyV Well-Known Member

Я подавала свідоцтво про народження мами, а дідусевого свідоцтва не подавала. Тому якщо у свідоцтві вашого батька вказано, що його мама (ваша бабця) - полька, свідоцтва про народження бабці не потрібно. Відповідно вам нічого не потрібно доказувати щодо зміни прізвища. Принаймі я телефонувала в консульство і мені так сказали.

9. yahoo

yahoo New Member

знаю, що багато людейд допомагають у відновленні документів через суд або розшукують у архівах, зайдіть на цей сайт може там вам допоможуть http://polonia-consulting.com.ua/про-проект/послуги/:girl_yes:

10. KOCHAM

KOCHAM Well-Known Member

хочу вчити мову, принаймі ази-розмовну
    порадьте, куди у Львові можна звернутися
    чи знаєте де саме є такі організації, чи можна вільно до них долучитися
    мене цікавить карта поляка не лише як можливість для моєї дитини, а і як для нас пізнання справді традицій моїх дідусів та бабусь ...
    чим старша стаю, тим більше це розумію

11. sofka08

sofka08 kasperjonoks

Знаю, що в костелі св. Антонія на Личаківській є курси з вивчення польської мови, але набір на курси (наскільки знаю, але можу помилятись) проводиться літом і з вересня починаються заняття.

12. CaddyV

CaddyV Well-Known Member

Спрбуйте в школах іноземних мов.

"Товариство польської культури на Львівщині"
    http://tkpzl.lviv.ua/uk/pages/contacts/
    Союз Поляків "Білий орел"
    http://orzelbialy.org.ua/index.php/ua/

13. SHURIK

SHURIK New Member

Я відвідувала ці курси десь два роки тому, проходивши місяць зрозуміла що нічого ненавчуся, людей в групі приблизно 50-60, вчать більше граматику, а не розмовну, дівчина-полячка, яка вела говорить швидко без додаткових пояснень, на запитання в аудиторії ігнорує, напевно працювала, як волонтер тому незацікавлена, хоча можливо за 2 роки щось помінялося!

14. CaddyV

CaddyV Well-Known Member

Вчила без жодних курсів. Скачала в неті якийсь підручник з початком граматики. Фільми, новини, якісь передачі на польській. Газети, журнали, книжки.

Останнє редагування: 19 Березень 2014
  15. Hexe

Hexe Well-Known Member

на Федорова можна пошукати " Польська мова" , автори Кратковская,Гольдберг. книга стара,російською, але як на мене дуже класна. там все суперськи пояснюється і фонетика надзвичайно добре розписана. з того, що я бачила - на мою думку одна з найкращих книжок. звісно, непогано ще журналів прикупити і фільми дивитися:)

16. Sofijusia

Sofijusia Well-Known Member

Дівчатка, можливо, хто недавно був на співбесіді щодо карти поляка, розкажіт,ь яка зараз там ситуація? Що питають?

17. я_тут

я_тут Well-Known Member

Дівчата, як зареєструвати малого на співбесіду? Чи можна телефоном чи потрібно мейл писати?

18. Sofijusia

Реєструють тільки в телефонному режимі, хоч додзвонитись туди досить важко.

19. sofka08

sofka08 kasperjonoks

дивно, у мене трубочку підняли з першого разу.....

20. Sofijusia

А мені довелось протягом тижня дзвонити, щоб зареєструвати дітей, це було минулого місяця.