Юридичні квартирні питання

Тема у розділі 'Бізнес-леді', створена користувачем Adriasia, 17 Червень 2009.

1. Олька

Олька Well-Known Member

Відповідь: Юридичні квартирні питання

Чому? Так, в державного дешевше, але вистоювати ті черги....

2. pravovuk

pravovuk Well-Known Member

Ні, не тому що дешевше...Тепер власне і недуже дешевше ;) Але виходячи із моєї судової практики, в судах державним нотаріусам більше довіряють(це якщо справа дійде до суду).Стосовно черг....На Чорновола після 12 ніколи черг нема-перевірено.Всі чогось з 6 ранку там стоять, а до 12 вже вільно:)Успіху вам!!!!

3. Олька

Олька Well-Known Member

4. Halina

Halina Well-Known Member

От цей нюанс мене дуже хвилює. Бо якось дивно, що заповіт складений ще у 1985 році і тут продає квартиру жінка, яка сама заповіла ту квартиру сестрі. Жінка уже має може і більше ніж 60 років (точно не відомо). Можливо, це продуманий крок з боку родичів, які потім будуть доводити що та жінка не усвідомлювала своїх дій і ін.
    Чи можливо якось себе підстрахувати? Чи є таке як розірвання заповіту нотаріально?

5. Ann

Ann New Member

Підкажіть будь-ласка, як оформити опікунство над дідусем, щоб квартира непропала. Бо його троюрідні родичі хочуть собі її прихватизувати хитростями різними, а дідусь дарчу то хоче писати, то нехоче(((

6. Ніколь

Ніколь Well-Known Member

чого дивно, тоді обставини були одні, думала лишити сестрі, зараз обставини інші, може їй грошей треба чи просто зіпсулись відносини з сестрою і жінка передумала. Можливо під час оформлення договору купівлі-продажу попросити в тої жінки розписку - мол, "я в своем уме и трезвой памяти и т.д." і пояснити їй для чого вам її розписка. Якщо вона з родичами ніякий шахер-махер не планує то думаю їй не буде складно піти вам на зустріч.

дарчі старічкам в такому віці дуже ризиковано писати. Звичайно про такі випадки краще не думати, але в найгіршому випадку якщо вже дарча підписана то фактично буде що дідусь проживає вже не в своїй квартирі і за ним ще хтось має опікуватись, ризикує загриміти в дом прєстарєлих. На місці дідуся грамотніше скласти угоду таким чином, щоб його квартира переходила у власність опікунів лише після його смерті, а до того часу вони ним опукуються, він живе у власній квартирі власником якої він являтиметься, і тільки після його смерті згідно договору квартира перейде у власність до опікунів.
    Може то лише я така недовірлива але чомссь меені здається що якщо родичі як Ви пишете занадто хитрі, то після підписання дарчої дідусь довго в тій квартирі не затримається.

7. Ann

Ann New Member

Дякую! Я теж про це думала, але сумнівалася. Дякую, за підтвердження власних здогадок

8. сніжна

сніжна Кішка, яка "сама по собі"

сама юрист, квартирні питання вирішую через приватних нотаріусів.
    у моїх знайомих був такий випадок: бабуся уклала з ними опікунський договір, бо дарувати квартиру не мала бажання. Але сталося так, що за 2 місяці після укладення договору, старенька потрапила під машину. Таке співпадіння... Моїх знайомих дуже довго тягали по слідчих...Вони вже й не раді були тому житлу.

9. mirishka

mirishka Well-Known Member

Можна в договорі дарування прописати, що за дідусем залишається право проживати в квартирі до його смерті.

---------- Додано в 14:09 ---------- Попередній допис був написаний в 14:02 ----------

А в мене був випадок що дідусь уклав опікунський договір з однією людиною, бабуся з іншою, ці люди про існування іншого договору навіть не догадувались, після смерті ділили квартиру через суд, по опікункському договорі часто бувають випадки, коли людина, яка його уклала, а через рік-два відмовилась від нього та подарила майно комусь іншому, тому це дуже ризикований договір.

---------- Додано в 14:12 ---------- Попередній допис був написаний в 14:09 ----------

На мою думку договір дарування все одно найкраший варіант, визнати недійсним можна і опікунський договір, і заповіт, і дарування.

10. ola-lyola

ola-lyola Well-Known Member

В судах довіряють тим нотаріусам, яких знають:girl_haha:
    Якщо чесно, то в моїй практиці скасовували зареєстровані договори як приватних, так і державних нотаріусів. Тому різниці не бачу.
    На мою думку також краще обрати договір дарування, оскільки для його розірвання є перелік підстав визначених ст.727 ЦК. Розірвати договір довічного утримання легше, оскільки розривається він у випадку "невиконання або неналежного виконання набувачем своїх обовязків", що є досить розмитим поняття і дає змогу розірвати договір з банальних причин(ст.755ЦК)
    Можна укласти договір дарування з обов'язком передати дарунок у майбутньому(ст 723)
    Договором дарування може бути встановлений обов'язок дарувальника передати дарунок обдаровуваному в майбутньому через певний строк (у певний термін) або у разі настання відкладальної обставини.
    У разі настання строку (терміну) або відкладальної обставини, встановлених договором дарування з обов'язком передати дарунок у майбутньому, обдаровуваний має право вимагати від дарувальника передання дарунка або відшкодування його вартості.

11. Ніколь

Ніколь Well-Known Member

право проживання і право власності як на мене дещо різні речі. З правом власності я особисто себе краще почуваю аніж з правом проживання.

12. mirishka

Мова йде про те як правильно укласти договір дорування, щоб потім не було підстав визнати його в суді недійсним, право проживання дідуся в квартирі після дарування вказується для того, щоб потім, якщо справа дійде до суду, друга сторона не посилалась на те, що шляхом укладання договору дарування дідуся хотіли вигнати з квартири, і дідусь не розумів значення своїх дій.

---------- Додано в 16:56 ---------- Попередній допис був написаний в 16:48 ----------

Не знаю чи я правильно зрозуміла, договір дарування Ви хочете укласти з дідусем, чи дідусь буде укладати цей договір з родичами?
    Якщо з Вами, як я вже вище писала, на мою думку дарування краще, якщо з родичами то дійсно краще опіка, щоб вони його з цієї квартири не вигнали.

Останнє редагування: 21 Жовтень 2010
  13. WildWind

WildWind Member

В мене така ситуація:
    Ми з чоловіком знімаємо квартиру, хочемо провести телефон, бо потрібен нормальний інтернет. Власник погодився подати оригінали всіх необхідних документів. На укртелекомі сказали, що якщо я хочу подавати заяву на тел від імені власника, то маю дати заяву від нього на такі дії. Питання:
    1. Заява має бути завірена нотаріально?
    2. Форма заяви довільна?

14. mirishka

Я думаю Вам точно на такі питання зможуть відповісти тільки в укртелекомі. Передзвоніть запитайтесь.

15. WildWind

WildWind Member

В тому то й справа, що коли я таке питала в тьотки в віконечку, то вона робила круглі очі, а коли буду здавати доки, то виявиться що то і то не так..

16. Ума

Ума Super Moderator

Потрібно підтвердити чи спростувати таку думку: при розлучені майно, спільно набуте у шлюбі, ділиться навпіл. Але якщо акт приватизації землі/будинку оформлений на одну особу (в даному випадку жінку і під час шлюбу), то подружній партнер не має на нього (на майно) права. чи це так? чи це не дуже грамотний юрист тітці попався?

17. pravovuk

pravovuk Well-Known Member

Все одно це майно набуте під час подружнього життя.Отже має місце поділ.

---------- Додано в 20:44 ---------- Попередній допис був написаний в 20:40 ----------

Ви не заяву маєте завіряти, а власник приміщення має вам дати ДОРУЧЕННЯ НА ВЧИНЕННЯ ПЕВНИХ ДІЙ.Доручення робить нотаріус-бланки в них свої.Лише чітко скажете що Вам необхідно. З собою мати паспорт і ідентифікаційний код.

18. terezka

terezka котяка-вишивака

майно ділиться
    не діляться лише подарунки і спадщина

19. La esposa

La esposa Moderator

а чому не розглядаєте варіанти безпровідного інтернету? ми з собою ціле літо телефон і модем на село тягали, відносно дешево було. Ще й плюс - міський номер в кишені.

Нотаріус, у якого я оформляла власність на будинок, пояснював мені таке (але то якщо я нічого не наплутала): будинок оформляється на мене, тому власність моя, але ділиться навпіл. Тоді МОЯ половина - вона є МОЯ, а та друга половина є спільно набутою, і вже вона ділиться. Отже, чоловік би мав претендувати тільки на 1/4 всього будинку і землі. Але то, знову кажу, якщо я щось не перекрутила, хай хтось з юристів скаже.

Ага, і ще: за якимись-там відносно свіжими законами, нотаріус не завірить чоловікові купівлю/продаж/іншу операцію стосовно чогось, без згоди жінки, і навпаки.

Останнє редагування: 22 Жовтень 2010
  20. Ума

Ума Super Moderator

Дякую, я хоч не юрист, але теж переконувала тітку, що чоловік має право на півхати. та вона почула в одного з юристів, що акт приватизації на землю - то святе :) і як там вписана тільки вона, то все решту не має значення, то все її :) Тітка сильно втішилась і вже думала розслабитись...