Юридичні квартирні питання

Тема у розділі 'Бізнес-леді', створена користувачем Adriasia, 17 Червень 2009.

1. terezka

terezka котяка-вишивака

Відповідь: Юридичні квартирні питання

оскаржуються, там є термін - 1 рік:)

2. Smiwna

Smiwna Мама непосиди

Дівчатка, допоможіть буль ласка порадою, можливо хтось був у такій ситуації. В приватному секторі моя подруга має будинок і подвір'я невеличке. Але будинок в відносно аварійному стані. Біля нього побудували новий. При побудові вилізли на червону лінію, тепер його відмовляються реєструвати, без реєстрації відмовляються проводити газ, без газу там немаєсенсу на проживання, а потрібно переходити туди жити бо в молодшої дитини є ймовірність того що почнеться астма. Порадьте як і куди звернутись, що робити?

3. KrystynaM

KrystynaM Well-Known Member

а батьки розлучені?
    мені здається, що його можна виписати одноосібно, якщо він не живе з вами такий довгий період. єдине потрібні будуть свідки, що він дійсно не проживає.

4. Імель

Імель Модератор в декреті Команда форуму

виписати то можна, але це нічого не дасть, бо частина квартири у його власності

5. Burberry

Burberry Well-Known Member

Як правильно оформити документи в такому випадку. Є квартира і 4 співвласники, ще прописана малолітня дитина.Сестра і батьки хочуть відписати квартиру брату-4 співвласнику. Мають намір оформити дарчу, але, щоб вона вступила в дію після смерті батьків. Так можливо зробити? І чи після оформлення дарчоі обов'язково виписуватися? І скільки приблизно коштує оформлення дарчоі, чи потрібно якийсь відсоток сплачувати державі?дякую

6. сніжна

сніжна Кішка, яка "сама по собі"

Тобто брат, на користь якого має бути укладений договір дарування, є теж власне один із співвлвсників? 1. Коли є кілька співвласників подарувати частки вони можуть лише після спільної згоди та виділення часток в натурі
    2. Коли прописана у квартирі неповнолітня- договір дарування можна укладати лише після отримання дозволу органу опіки та піклування . Якщо при цьому неповнолітня дитина залишається без житлової площі, такого дозволу орган опіки та піклування не дасть.
    Можна хіба укладати тоді договір дарування з умовою довічного утрмання. Але оскільки тут кілька співвласників, то таких договорів довічного утриманя ( які тягнуть за собою по відношенню до кожного цілий ряд обов язків) треба кілька. В ін. випадку обдарований стає власником квартири одразу ж після нотаріального посвідчення. Виписуватися після оформлення дарчої не обов язково. Прописка і власність- різні речі. Змінюється власник.
    держмито 1% від оціночної вартості ( якщо немає пільг по звільненню) і плюс послуги нотаріуса. Ну і враховуйте вартість всіх довідок та вартості оцінки майна.

Плюс такий нюанс: податок з доходу, який має сплатити обдарований. На частку, яка дарується йому батьками ( одним з подружжя чи дітьми) це не розповсюджується. А з частки, подарованої сестрою ( братом), тіткою і т.п. - 5% вартості подарованого майна

7. Burberry

так
    думаю, з цим найскладніше. Однак, якщо дитину одразу ж прописують в іншому місці, хіба можуть виникнути проблеми?

тобто, і сестра мала б підписати такий договір?
    А чи допускається варіант, щоб просто сестра відмовилася від своєі частки на користь брата?тобто, йому потрібні гарантіі, щоб після смерті батьків вона не претендувала на квартиру?

8. сніжна

якщо її прописують у місці, де норми та умови житла не гірші, ніж у відчуджуванному помешканні- тоді проблем не буде. Тобто для того, щоб отримати дозвіл ООП потрібно представити документ про забезпечення дитини житлової площею у ін. місці.
    відмовитися вона може лише через договір дарування чи купівлі-продажу. Проста відмова від своєї частки можлива лише при спадкуванні
    не обов язково. Але тоді брат стає власником з правом розпорядження її частки одразу після нотаріального укладення договору дарування. Ну або теж укладати договір довічного утримання. Можна навіть на користь третіх осіб. Тобто в такому випадку кілька співвласників дарують свою частку під умову довічного утримання однієї третьої особи ( тобто і мама і сестра, наприклад дарують під умову довічного утримання батька).При договорі дарування під умову довічного утримання власність переходить одразу, але таке майно до настання часу "Х" заборонено відчуджувати.

9. Supernatural

Supernatural Well-Known Member

Я з таким не стикалась, але щось мені здається, що у наших судах таке доводити буде тєжко і доовго, хіба то якось "стимулювати", і ще залежатиме як активізується і яку напористість буде мати ваша сестра.

10. terezka

terezka котяка-вишивака

та ні, таке надзвичайно часто зустрічається, особливо коли в родині кілька потенційних спадкоємців, а заповіт оформлено на кого одного. Оскарження заповіту надзвичайно популярна штука, уви

• Подобається Подобається x 1
  11. Supernatural

А якщо на нерухомість оформлена дарча, а не заповіт, то чим це краще і спокійніше? Тоді, якщо я правильно думаю, дарунок ніхто не може оскаржувати, і навіть подружній партнер не має прав до такої дарованої одному з подружжя нерухомості? Ще чула що за дарчу сплачується спеціальне мито державі. І дарча може вступати в силу на певних умовах, чи це не так?

12. terezka

terezka котяка-вишивака

я вже вище писала - термін позовної давності дарчої - 1 рік
    детальніше ось тут почитайте: дарування

13. Supernatural

Нічого собі випадки бувають )

14. Burberry

Сніжна, я Вас ще трохи порозпитую, якщо можна.А при договорі купівлі-продажу своєі частки чи спадкуванні, теж потрібен дозвіл органу опіки на дитину?

15. сніжна

при купівлі-продажу- обов язково. При складанні заповіту- ні.

16. Aelita

Aelita Well-Known Member

Маю питання по прописці - як засвідчити в ЖЕКу згоду чоловіка на мою прописку в квартирі, чоловік власник, потрібно це в нотаріуса письмово засвідчувати? (на наступний тиждень потрібно прописатись, тому хочу мати завчасу приготовані всі документи)

17. loginka

loginka Member

або чоловік бере будинкову книгу і йде разом із Вами у паспортний стіл, тоді посвідчуват нотаріально не потрібно. Там дадуть заповнити пару бланків - відправлять оплачувати. а потім ще займете чергу на вже подачу документів+з квитанцією про оплату

18. Alicia

Alicia Well-Known Member

У нас така схема була з будинковою книгою, до нотаріуса не треба було звертатися.

19. Зорянівонька

Зорянівонька Well-Known Member

Маю 2 питання.
    1- про дарування нерухомості - яка зараз процедура і скільки приблизно коштує.
    2 - були якісь зміни в БТІ і чула що всю нерухомість треба десь перереєстровувати - є таке?

20. Miamama

Miamama Well-Known Member

Запитаюсь ще тут. Узаконюємо самобуд. Із необхідних документів є заява-згода сусідів на добудову - сусіди підписали, а жек не хоче завірити. Мотивують тим, що я сама могла це зробити (могла, але не додумалась:girl_crazy:). Хочуть, щоб кожен із сусідів прийшов і особисто начальнику підтвердив свою згоду або вони створять комісіюі прийдуть до нас, але всі сусіди мають бути (одна власниця взагалі не проживаєтам, а здає квартиру). Або викликати нотаріуса на місце (знову ж таки мають бути всі).. Можливо, є інші варіанти?
    Чи мають вони право відмовляти у завіренні заяви?