Юридична консультація

Тема у розділі 'Бізнес-леді', створена користувачем Taras N, 7 Липень 2011.

1. Відповідь: Юридична консультація

Рік, якщо ви йдете у відпустку в квітні, розраховуватиметься від квітня 2013 р. до березня 2014 р. (останні 12 календарних місяців).
    В кадрах так кажуть безпідставно. В законі такого немає. З цього питання є лист Міністерства соціальної політики від 05.07.2013, де зазначено "основна безперервна частина відпустки тривалістю не менше 14 календарних днів є однією з частин щорічної відпустки, яку може бути надано працівнику на його прохання. При цьому ця частина відпустки не обов'язково повинна бути першою, другою чи іншою її частиною".

2. silvia

silvia Well-Known Member

Відповідь: Юридична консультація

трохи не так
    спочатку використовують відпустку ту, що невикористана за попередній період ( щоб повністю "закрити" робочий період/ робочий рік, за який належить відпустка, в іншому випадку буде повна "нерозбериха", за який рік що було надано. ) Наприклад, якщо за попередній робочий період/рік у вас залишилось 14 к.д.( тих, що ділити не можна), то спочатку використовують її , а потім надають відпустку за новий робочий період/ робочий рік, яку можна знову ж поділити, і не обов'язково, щоб 1-ша частина була 14 днів.

3. Virchuk

Virchuk Well-Known Member

десь так мені вчора сказали (я їх трохи подіставала з тою відпусткою :))

4. Shpunka

Shpunka New Member

В мене така ситуація. Я працювала рік нештатним працівником, зараз мене взяли у штат, але на декретне місце (я підписала строковий договір). Якщо я іду в декрет з декретного місця, то всі виплати у зв'язку з народженням дитини мені підприємство оплачує як штатному працівнику, з тим я розібралась. Звільнити мене під час декрету не можуть, правильно? А як щодо збереження місця? Мене після виходу з декрету (коли пройде 3 роки) можуть звільнити у зв'язку із закінченням терміну договору або перевести знову на нештатну позицію, так? А якщо я захочу вийти раніше з декрету, мене зобов'язані працевлаштувати, але на якій позиції - штатній чи нештатній?
    Допоможіть, будь ласка, вияснити, бо в неті багато інформації, яка протирічить одна одній. Дякую.

5. silvia

silvia Well-Known Member

почнемо по порядку...
    Вас прийняли на роботу за строковим трудовим договором ( СТД) на час декретної відпустки основного працівника. Часові рамки вашого працевлаштування обмежені датою виходу на роботу основного працівника. В день закінчення декрету основного працівника - вас повинні звільнити.
    З іншої сторони ст. 184 КЗПП забороняє звільняти вагітних жінок, жінок, що знаходяться у відпустці по догляду до 3-х ( 6-ти ) років з ініціативи роботодавця.Обов'язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору ( ваш випадок). Тобто фактично Вам повинні знайти роботу, після закінчення вашого СТД, що на практиці досить важко, погодьтесь. Тому найчастіше такого працівника не звільняють, він залишається і стає вже постійним працівником і має ті ж права, як і інші штатні працівники ( оскільки вчасно звільненим не був). Фактично у штаті тоді на 1 штатній одиниці будуть налічуватись уже 2 працівники ( той, що вийшов з декрету і ви у декреті).
    Далі напередодні закінчення вашого декрету буде вирішуватись ситуація - якщо буде місце - ви залишитесь працювати далі, вам можуть запропонувати іншу посаду, якщо така буде у ШР і буде відповідати вашій кваліфікації і найбанальніше - вас можуть звільнити у звязку з скороченням чисельності працівників ( скорочення).

6. Shpunka

Shpunka New Member

Якщо моя відпустка вже закінчилась (пройшло 3 роки) я можу повернутись на штатне місце, чи роботодавець може зі спокійною душою мене звільнити або запропонувати працювати на нештатній позиції?
    Справа в тому, що у нас дуже велика компанія, більше 1000 працівників. На даний момент штатних місць є близько 575. І 2/3 працівників компанії - це жінки. Тобто ротація ДУЖЕ велика + ми рухаємось до розширення, кожного року збільшується кількість працівників, і відповідно штатних місць. Тому скорочення - не той варіант.
    Мені дуже важливо зберегти штатну позицію, бо я рік пахала як коняка на неї, маю тепер достойну з/п, нормальний стабільний графік, оплачувану відпустку і лікарняний, медичне страхування і оформлення на трудову. Конкурс був шалений - з 80 людей взяли 2 на декретні місця. І я просто не можу собі уявити, що після декрету доведеться все починати з початку, знову в поті чола добиватись того штату...

---------- Додано в 12:56 ---------- Попередній допис був написаний в 12:52 ----------

Місце має бути однозначно, але швидше за все декретне знову. Мені можуть відмовити у працевлаштуванні в зв'язку з закінченням терміну строкового договору і відсутністю постійного місця?

7. silvia

silvia Well-Known Member

посада за вами зберігається на час відпустки. Термін вашого СТД закінчиться не тоді, коли вашій дитині виповниться 3 роки, а тоді, коли вийде на роботу основна працівниця ( та, на чиєму ви місці ). Якщо вас у день її виходу не звільнять ( звільнення малоймовірне і ви надалі будете у декреті), ви стаєте постійним штатним працівником, не "строковиком". Напередодні вашого виходу буде вирішуватись що робити з вами ( оскільки може виникнути ситуація, що наприклад на 3 штатні одиниці числиться 4 працівники, бо ви стали уже постійним працівником і вас не звільнили в належний час.) Якщо компанія постійно розширюється, то напевне вакансії будуть і вам запропонують або іншу вакансію, або залишитесь на тій же посаді, якщо штатним розкладом передбачено вакансії саме по тій посаді.
    Наразі не треба хвилюватись, а вирішувати все по мірі надходження питань. Тут за рік може все так помінятись, не те , що за 3...

8. Shpunka

Shpunka New Member

Дуже дякую за відповіді:girl_curtsey:
    Ще останнє питання: якщо, наприклад, працівниця на декретному місці якої я працюю, планує виходити на роботу з 1 вересня 2014, а в мене декретна відпустка починається з 1 листопада 2014, то звільнити мене не можуть, правильно? А понизити до нештатного співробітника?

9. silvia

silvia Well-Known Member

не можуть, але з вами щось будуть "робити", бо фактично на 1 посаді з 1 вересня рахуватиметься 2 осіб. Якщо є вільні вакансії - вас можуть перевести на вакансію, що відповідає вашій кваліфікації, навіть в інший відділ. Ви можете з 1 вересня піти у щорічну відпустку. Навіть може бути таке, що обоє працівників на тій же посаді будуть працювати неповний робочий день - хтось до обіду, хтось після.

Для інформації - забороняється звільнення вагітних жінок за ініціативою роботодавця, зокрема скорочувати. Але роботодавці можуть діяти по -іншому. Дізнаючись, що жінка вагітна, оформляють зміну істотних умов праці ( наприклад зменшують з/п бо "впали обсяги робіт", з тих же "причин" встановлюють неповний робочий день пару годин в день з відповідною оплатою за відпрацьований час ), повідомляють за 2 міс. до введення змін. Якщо жінка згодна працювати на таких умовах ( наприклад з меншою з/п, чи 2 години в день з відповідною оплатою праці) - працює. Якщо не погоджується - закон не забороняє звільнити вагітну жінки за п. 6 ст. 36 КЗпП Укр. " вiдмова працiвника вiд переведення на роботу в iншу мiсцевiсть разом з пiдприємством, установою, органiзацiєю, а також вiдмова вiд продовження роботи у зв'язку iз змiною iстотних умов працi"

10. Vesnyanka

Vesnyanka Well-Known Member

Дівчатка, підкажіть будь-ласка. В мене сестра переїхала з іншого міста . Там виписалася з місця проживання. Тут мала розписатися з майбутнім чоловіком та прописатися в його квартирі. Тепер вийшло, що розписатися не може, бо не має прописки. А приписатися не може, бо вона йому ще не дружина, а чужа ніби людина. Їздити туди-сюди додому для прописки- виписки не має можливості. І ще вони чекають дитинку. Чи можна тут якось зарадити?

---------- Додано в 14:53 ---------- Попередній допис був написаний в 14:51 ----------

І чи дає вагітність якісь привілеї, щоб не чекати два ( чи скільки там часу) місяці до розписки. Їм суботи-неділі-гарні години значення не мають.

11. Clementina

Clementina Well-Known Member

Так, дає.) Можна розписатися хоч в день подання заяви, при наявності довідки, яка підтверджує вагітність.

12. Відповідь: Юридична консультація

1. Навіть якщо вона поки-що чужа людина, приписатися все-одно може. Для цього подається заява, де є графа "Згода власника жила".
    2. Як зазначили у попередньому дописі, розписатися можна і в день подання заяви на підставі ч. 2 ст. 32 Сімейного кодексу України "У разі вагітності нареченої ... шлюб реєструється у день подання відповідної заяви або у будь-який інший день за бажанням наречених протягом одного місяця."

13. сніжна

сніжна Кішка, яка "сама по собі"

принаявності довідки про вагітність, а також- при наявності уже дитини у пари ( і неважливо скільки років уже тій дитині), строки скорочуються. Можуть розписати і в той же день подачі заяви

14. Krosha

Krosha Well-Known Member

Чи може хтось порадити хорошого адвоката в сімейних справах з досвідом позбавлення батьківських прав?

15. glasses

glasses Member

Підкажіть будь ласка.
    кщо людина є гр РФ, але притому проживає на території України вже понад 10років, має ПМЖ.
    Маємо робити операцію мамі, там потрібен паспорт, в мами паспорт гр РФ чи мають право відмовити у операцїї?

16. Kroshka Enot

Kroshka Enot Well-Known Member

Підкажіть, будь-ласка, де можна детально ознайомитися з процедурою постановки авто на реєстрацію в МРЕВ та прорахувати вартість такої процедури?
    І чи впливає на кінцеву вартість реєстрації регіон, де авто буде реєструватися?

17. Імель

Імель Модератор в декреті Команда форуму

Kroshka Enot, вартість від регіону (як в цивілці) не залежить, на облік поставлять за місцем звернення не залежно від місця реєстрації (прописки) власника без доплати за цю послугу. а решта залежить від того чи це перша реєстрація (новий автомобіль)

18. сніжна

сніжна Кішка, яка "сама по собі"

ні. не мають. Тим більше, якщо мама має статсус ПМЖ і посвідку на постійне проживання ( цей статус повністю прирівнює у правах до громадян, лише за виключенням політичних прав ( виборчого права).Іноземцям же медпослуги надаються на платній основі. Особи ж з ПМЖ, які і громадяни України мають право на безкоштовну :) медичну допомогу .

19. glasses

glasses Member

Дякую, дякую
    Я минулого тижня дзвонила в МОЗ, потім на Гарячу Лінію до Львова, мені півдня вияснювали ситуацію, обдзвонювали усіх кого можна і в результат дали посилання на ст 11 ЗУ, що мають ті, хто постійно проживають, тобто ми:)
    Видрукувала завтра йдемо оформлятись, побачимо, що будуть казати.

20. Kroshka Enot

Kroshka Enot Well-Known Member

Дякую за роз"яснення!
    Просто десь колись краєм вуха чула про пільги для чорнобильців
    Могла помилятися. :girl_wink:
    Цікавить інформація про вартість реєстрації вживаного автомобіля.