Відповідь: Юридична консультація Рік, якщо ви йдете у відпустку в квітні, розраховуватиметься від квітня 2013 р. до березня 2014 р. (останні 12 календарних місяців). В кадрах так кажуть безпідставно. В законі такого немає. З цього питання є лист Міністерства соціальної політики від 05.07.2013, де зазначено "основна безперервна частина відпустки тривалістю не менше 14 календарних днів є однією з частин щорічної відпустки, яку може бути надано працівнику на його прохання. При цьому ця частина відпустки не обов'язково повинна бути першою, другою чи іншою її частиною".
Відповідь: Юридична консультація трохи не так спочатку використовують відпустку ту, що невикористана за попередній період ( щоб повністю "закрити" робочий період/ робочий рік, за який належить відпустка, в іншому випадку буде повна "нерозбериха", за який рік що було надано. ) Наприклад, якщо за попередній робочий період/рік у вас залишилось 14 к.д.( тих, що ділити не можна), то спочатку використовують її , а потім надають відпустку за новий робочий період/ робочий рік, яку можна знову ж поділити, і не обов'язково, щоб 1-ша частина була 14 днів.
Відповідь: Юридична консультація десь так мені вчора сказали (я їх трохи подіставала з тою відпусткою )
Відповідь: Юридична консультація В мене така ситуація. Я працювала рік нештатним працівником, зараз мене взяли у штат, але на декретне місце (я підписала строковий договір). Якщо я іду в декрет з декретного місця, то всі виплати у зв'язку з народженням дитини мені підприємство оплачує як штатному працівнику, з тим я розібралась. Звільнити мене під час декрету не можуть, правильно? А як щодо збереження місця? Мене після виходу з декрету (коли пройде 3 роки) можуть звільнити у зв'язку із закінченням терміну договору або перевести знову на нештатну позицію, так? А якщо я захочу вийти раніше з декрету, мене зобов'язані працевлаштувати, але на якій позиції - штатній чи нештатній? Допоможіть, будь ласка, вияснити, бо в неті багато інформації, яка протирічить одна одній. Дякую.
Відповідь: Юридична консультація почнемо по порядку... Вас прийняли на роботу за строковим трудовим договором ( СТД) на час декретної відпустки основного працівника. Часові рамки вашого працевлаштування обмежені датою виходу на роботу основного працівника. В день закінчення декрету основного працівника - вас повинні звільнити. З іншої сторони ст. 184 КЗПП забороняє звільняти вагітних жінок, жінок, що знаходяться у відпустці по догляду до 3-х ( 6-ти ) років з ініціативи роботодавця.Обов'язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору ( ваш випадок). Тобто фактично Вам повинні знайти роботу, після закінчення вашого СТД, що на практиці досить важко, погодьтесь. Тому найчастіше такого працівника не звільняють, він залишається і стає вже постійним працівником і має ті ж права, як і інші штатні працівники ( оскільки вчасно звільненим не був). Фактично у штаті тоді на 1 штатній одиниці будуть налічуватись уже 2 працівники ( той, що вийшов з декрету і ви у декреті). Далі напередодні закінчення вашого декрету буде вирішуватись ситуація - якщо буде місце - ви залишитесь працювати далі, вам можуть запропонувати іншу посаду, якщо така буде у ШР і буде відповідати вашій кваліфікації і найбанальніше - вас можуть звільнити у звязку з скороченням чисельності працівників ( скорочення).
Відповідь: Юридична консультація Якщо моя відпустка вже закінчилась (пройшло 3 роки) я можу повернутись на штатне місце, чи роботодавець може зі спокійною душою мене звільнити або запропонувати працювати на нештатній позиції? Справа в тому, що у нас дуже велика компанія, більше 1000 працівників. На даний момент штатних місць є близько 575. І 2/3 працівників компанії - це жінки. Тобто ротація ДУЖЕ велика + ми рухаємось до розширення, кожного року збільшується кількість працівників, і відповідно штатних місць. Тому скорочення - не той варіант. Мені дуже важливо зберегти штатну позицію, бо я рік пахала як коняка на неї, маю тепер достойну з/п, нормальний стабільний графік, оплачувану відпустку і лікарняний, медичне страхування і оформлення на трудову. Конкурс був шалений - з 80 людей взяли 2 на декретні місця. І я просто не можу собі уявити, що після декрету доведеться все починати з початку, знову в поті чола добиватись того штату... ---------- Додано в 12:56 ---------- Попередній допис був написаний в 12:52 ---------- Місце має бути однозначно, але швидше за все декретне знову. Мені можуть відмовити у працевлаштуванні в зв'язку з закінченням терміну строкового договору і відсутністю постійного місця?
Відповідь: Юридична консультація посада за вами зберігається на час відпустки. Термін вашого СТД закінчиться не тоді, коли вашій дитині виповниться 3 роки, а тоді, коли вийде на роботу основна працівниця ( та, на чиєму ви місці ). Якщо вас у день її виходу не звільнять ( звільнення малоймовірне і ви надалі будете у декреті), ви стаєте постійним штатним працівником, не "строковиком". Напередодні вашого виходу буде вирішуватись що робити з вами ( оскільки може виникнути ситуація, що наприклад на 3 штатні одиниці числиться 4 працівники, бо ви стали уже постійним працівником і вас не звільнили в належний час.) Якщо компанія постійно розширюється, то напевне вакансії будуть і вам запропонують або іншу вакансію, або залишитесь на тій же посаді, якщо штатним розкладом передбачено вакансії саме по тій посаді. Наразі не треба хвилюватись, а вирішувати все по мірі надходження питань. Тут за рік може все так помінятись, не те , що за 3...
Відповідь: Юридична консультація Дуже дякую за відповіді Ще останнє питання: якщо, наприклад, працівниця на декретному місці якої я працюю, планує виходити на роботу з 1 вересня 2014, а в мене декретна відпустка починається з 1 листопада 2014, то звільнити мене не можуть, правильно? А понизити до нештатного співробітника?
Відповідь: Юридична консультація не можуть, але з вами щось будуть "робити", бо фактично на 1 посаді з 1 вересня рахуватиметься 2 осіб. Якщо є вільні вакансії - вас можуть перевести на вакансію, що відповідає вашій кваліфікації, навіть в інший відділ. Ви можете з 1 вересня піти у щорічну відпустку. Навіть може бути таке, що обоє працівників на тій же посаді будуть працювати неповний робочий день - хтось до обіду, хтось після. Для інформації - забороняється звільнення вагітних жінок за ініціативою роботодавця, зокрема скорочувати. Але роботодавці можуть діяти по -іншому. Дізнаючись, що жінка вагітна, оформляють зміну істотних умов праці ( наприклад зменшують з/п бо "впали обсяги робіт", з тих же "причин" встановлюють неповний робочий день пару годин в день з відповідною оплатою за відпрацьований час ), повідомляють за 2 міс. до введення змін. Якщо жінка згодна працювати на таких умовах ( наприклад з меншою з/п, чи 2 години в день з відповідною оплатою праці) - працює. Якщо не погоджується - закон не забороняє звільнити вагітну жінки за п. 6 ст. 36 КЗпП Укр. " вiдмова працiвника вiд переведення на роботу в iншу мiсцевiсть разом з пiдприємством, установою, органiзацiєю, а також вiдмова вiд продовження роботи у зв'язку iз змiною iстотних умов працi"
Відповідь: Юридична консультація Дівчатка, підкажіть будь-ласка. В мене сестра переїхала з іншого міста . Там виписалася з місця проживання. Тут мала розписатися з майбутнім чоловіком та прописатися в його квартирі. Тепер вийшло, що розписатися не може, бо не має прописки. А приписатися не може, бо вона йому ще не дружина, а чужа ніби людина. Їздити туди-сюди додому для прописки- виписки не має можливості. І ще вони чекають дитинку. Чи можна тут якось зарадити? ---------- Додано в 14:53 ---------- Попередній допис був написаний в 14:51 ---------- І чи дає вагітність якісь привілеї, щоб не чекати два ( чи скільки там часу) місяці до розписки. Їм суботи-неділі-гарні години значення не мають.
Відповідь: Юридична консультація Так, дає.) Можна розписатися хоч в день подання заяви, при наявності довідки, яка підтверджує вагітність.
Відповідь: Юридична консультація 1. Навіть якщо вона поки-що чужа людина, приписатися все-одно може. Для цього подається заява, де є графа "Згода власника жила". 2. Як зазначили у попередньому дописі, розписатися можна і в день подання заяви на підставі ч. 2 ст. 32 Сімейного кодексу України "У разі вагітності нареченої ... шлюб реєструється у день подання відповідної заяви або у будь-який інший день за бажанням наречених протягом одного місяця."
Відповідь: Юридична консультація принаявності довідки про вагітність, а також- при наявності уже дитини у пари ( і неважливо скільки років уже тій дитині), строки скорочуються. Можуть розписати і в той же день подачі заяви
Відповідь: Юридична консультація Чи може хтось порадити хорошого адвоката в сімейних справах з досвідом позбавлення батьківських прав?
Відповідь: Юридична консультація Підкажіть будь ласка. кщо людина є гр РФ, але притому проживає на території України вже понад 10років, має ПМЖ. Маємо робити операцію мамі, там потрібен паспорт, в мами паспорт гр РФ чи мають право відмовити у операцїї?
Відповідь: Юридична консультація Підкажіть, будь-ласка, де можна детально ознайомитися з процедурою постановки авто на реєстрацію в МРЕВ та прорахувати вартість такої процедури? І чи впливає на кінцеву вартість реєстрації регіон, де авто буде реєструватися?
Відповідь: Юридична консультація Kroshka Enot, вартість від регіону (як в цивілці) не залежить, на облік поставлять за місцем звернення не залежно від місця реєстрації (прописки) власника без доплати за цю послугу. а решта залежить від того чи це перша реєстрація (новий автомобіль)
Відповідь: Юридична консультація ні. не мають. Тим більше, якщо мама має статсус ПМЖ і посвідку на постійне проживання ( цей статус повністю прирівнює у правах до громадян, лише за виключенням політичних прав ( виборчого права).Іноземцям же медпослуги надаються на платній основі. Особи ж з ПМЖ, які і громадяни України мають право на безкоштовну медичну допомогу .
Відповідь: Юридична консультація Дякую, дякую Я минулого тижня дзвонила в МОЗ, потім на Гарячу Лінію до Львова, мені півдня вияснювали ситуацію, обдзвонювали усіх кого можна і в результат дали посилання на ст 11 ЗУ, що мають ті, хто постійно проживають, тобто ми Видрукувала завтра йдемо оформлятись, побачимо, що будуть казати.
Відповідь: Юридична консультація Дякую за роз"яснення! Просто десь колись краєм вуха чула про пільги для чорнобильців (можливо, буде потреба реєструвати на особу, якій надано статут постраждалого від аварії на ЧАЕС). Могла помилятися. Цікавить інформація про вартість реєстрації вживаного автомобіля.