Відповідь: Юридична консультація Ще одне запитання по ФОП:чула,що ФОП можна не закривати,а тимчасово “заморозити“,подати в ДПІ заяву про неведення діяльності,і таким чином не платити,поки не ведеться діяльність,єдиний податок,і відповідно внесок в ПФУ.Чи можливо так зробити?
Відповідь: Юридична консультація Я такого не чула, чесно кажучи, всі знайомі переходили на загальну систему і здають пусті декларації і звіт в ПФУ (тепер кажись і декларацію всього-навсього раз в рік тре здавати, якщо діяльність не ведеться). І так в будь-який момент відновлюєш собі діяльність.
Відповідь: Юридична консультація Дівчата, я зараз у декреті на півроку (мала довідку, що дитина потребує домашнього догляду). Мушу за декілька тиж. виходити. перед декретом використала відпустку за 2012 і одразу пішла в той декрет. За минулі роки усі відпустки використані. Чи можу я, коли вийду з декрету, одразу взяти відпустку за 2013? Якщо ні, то скільки часу мушу пропрацювати?
Відповідь: Юридична консультація за заг. правилом 6 міс, але є винятки, глянь може тобі щось підійде Ст.10 ЗУ "Про відпустки"
Відповідь: Юридична консультація Олю, дякую. Мены колись стара кадровичка пояснювала, що термын пывроку стосується власне тих, хто тільки влаштувався. У мене далеко не перший рік. Лікарняні і декрет не вважаються перервами в роботі. Що до п.1. - в декрет я збираюся аж восени, тому, напевно, поки не актуально. Напевно, дати чи не дати відпустку в таких випадках на розсуд керівництва.
Відповідь: Юридична консультація Тоді треба дивитись період який дає право на щорічну основну відпустку, який рахується від дати прийняття на роботу, тобто право на відпустку виникає не з початку 2013 року (ну хіба взяли на роботу в січні 2013))) а з дати прийняття на роботу. Якщо вийшли швидше/пізніше цієї дати-кількість днів - пропорційно часу який закінчився докінця періоду. Коли можна взяти - згідно графіку відпусток на підприємстві або за домовленістю з власником.Воть
Відповідь: Юридична консультація лише за згодою керівництва. Або якщо така умова передбачена колективним договором ( якщо він на вашому п-ві діє). За загальним же правилом відпуска у зручний час надається вагітній жінці за її бажанням, але тут є обмеження у періоді- до або після декрету ( тобто приєднується )
Відповідь: Юридична консультація Поясніть, будь-ласка, коли працюєш по трудовій, чи при розрахунку лікарняних враховується період роботи підприємцем на єдиному податку в минулому? Якщо так, то який підтверджувальний документ такий найманий працівник має надати роботодавцю?
Відповідь: Юридична консультація Чи хтось знає який термін давності на судові справи по самовільному будівництву? Чи за самобуди можна штрафувати в будь-який час поки він стоїть?
Відповідь: Юридична консультація Дівчата, недавно бачила статтю, де повідомлялося, що декрет тепер буде йти у стаж Хіба раніше декрет у стаж не ішов? http://tsn.ua/ukrayina/vagitnim-ukrayinkam-pochali-zarahovuvati-dekret-u-strahoviy-stazh-300365.html
Відповідь: Юридична консультація я про цю подію писала у Темці "робота після декрету". У мене таке враження, що у нас з тим стажем крутять-вертять, для потреб розрахунку пенсії приймають один період, для розрахунку соцвиплат - інший...і ніде не можуть надати чіткої консультації, а знайти в неті ще не вдалося. Мені на роботі при розрахунку лікарняних не включали термін перебування у відпустці по догляду - чи правильно це?
Відповідь: Юридична консультація Потрібно розглядати кожен випадок окремо, залежно від того, яка історія в самобуду. Зараз інспектори, які перевіряють наявність самобудів перший раз штрафують на суму близько 4000 грн. і виносять припис про демонтаж. Якщо власник не виконав припису, то тоді ще раз штрафують на суму близько 5000 грн. і подають в суд позовну заяву про примусовий демонтаж самобуду. Крім того, тепер значно посилився контроль за самобудами. Але до кінця року є хороша можливість узаконити самобуди по так званій декларації про готовність обєкта до веддення в експлуатацію (за умови наявності приватизованої земельної ділянки, на якій стоїть самобуд). І тоді ніякі штрафи і суди не загрожують
Відповідь: Юридична консультація І мені цікаво - це якийсь новий спосіб узаконення і чому докінця року? Наскільки мені відомо,для отримання декларації про готовність об'єкта до введення в експлуатацію, необхідно отримати декларацію про початок виконання будівельних робіт або повідомлення про початок будівельних робіт для будинків присадибного типу до 300 м. кв. і не більше 2 пов. з мансардою. А маючи ці документи - не можна говорити про самобуд - бо це є звичайна адмін. дозвільна процедура. Узаконення самобуду - це визнання права власності на новостворене (реконструйоване майно) без отримання на це згоди. Є два шляхи: 1. Адміністративний у міській раді, докладніше тут окрім погодження з пожежниками та санстанцією, бо це вже відмінили. 2. В судовому порядку - визнання права власності на новостворене/реконструйоване майно, необхідно висновок ліцензованої організації що обєкт відповідає буд. нормам і документ на землю. Проблємно, якщо немає документів на землю і заперечує власник земельної ділянки, але швидше. Є різниця - чи це нове будівництво, добудова, чи надбудова, якої власності будинок, багатоквартирний, чи приватний і т.д. від того залежить як узаконювати. Стосовно терміну позовної давності - маю практику скасування у 2013 році права власності на самобуд визнаний рішенням суду у 2008 році, і поновили термін на апеляц. оскарження. Докладніше хіба в ПП
Відповідь: Юридична консультація Беручи до уваги судову практику, це зробити майже неможливо. Гроші Ви отримали і зобовязані їх повернути із сплатою процентів і на тих умовах, які передбачені договором, який ви підписали, а отже і ознайомлені. Звичайно існують випадки коли Банк "не правий", і з цим можна поборотися. Для того щоб допомогти у Вашій ситуації, необхідно трохи більше інформації, а саме: яка ситуація призвела до того, що Ви вирішили розірвати кредитний договір? які саме дії Банку ви вважаєте неправомірними? Коли та у якій валюті укладався кредитний договір?
Відповідь: Юридична консультація Відповідаю: Про це можна почитати в Порядку прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків та будівель і споруд сільськогосподарського призначення I та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, і проведення технічного обстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж (затверджений Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 19.03.2013р. №95). Цей Порядок якраз встановлює процедуру та умови прийняття в експлуатацію збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт та механізм проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж. Якщо коротко описати процедуру, то до територіального органу Держархбудінспекції України необхідно подати: заяву заповнену декларацію про готовністо обєкта до експлуатації технічний паспорт звіт про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж обєкта документ, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою Якщо всі документи в порядку, тоді Інспекція виносить Постанову про адміністративне правопорушення, якою накладає штраф. Ви сплачуєте цей штраф і після того вам реєструють декларацію. І завершальний етап - це реєстрація нерухомості в реєстраційній службі на підставі цієї декларації. Звичайно в кожній справі є свої нюанси, але тут всього не опишеш. Я особисто реєструвала по такій процедурі свій будинок, який був добудований без жодних дозволів, а також новозбудований будинок свекрухи в селі (хоча в свекрухи був дозвіл про початок будівельних робіт, але нам швидше і дешевше вийшло його зареєструвати по вищевказаній процедурі). Ці будинки я реєструвала в 2012 році, тому там перелік документів був трошки інший. Заодно хочу відповісти на запитання чому саме до кінця року є можливість зареєструвати. В 2012 році діяв інший Наказ, відповідно до якого реєстрували Декларацію. На той час ще реєструвало нерухомість БТІ, а не реєстраційна служба, і головною умовою узаконення самобудів була вимога, щоб вони були збудовані до 2009 року. Всі хто знав про можливість узаконення в такий спосіб дуже спішили встигнути до кінця року, бо закінчувалась дія Наказу. Але на щастя прийняли новий Наказ, який діє зараз, хоча у звязку зі змінами до законодавства змінилась і сама процедура такого узаконення.Крім того, підняли суму штрафів і постійно змінюється перелік документів, які необхідно подати. У звязку з тим, ніхто не знає скільки ще часу буде діяти цей Наказ(бо в попередньому термін дії був вказаний до кінця 2012 року) і чи його взагалі не скасують. В 2012 році було простіше і дешевше це все зробити. Тому варто також поспішати і в цьому році. Ці всі нюанси я знаю з практики, бо і зараз займаюся підготовкою документів для такої реєстрації самобудів.
Відповідь: Юридична консультація Але ж цей наказ стосується лише будинків садибного типу і дачних будинків і документи на землекористування мають бути відповідні, в межах Львова таких мало, ну і наказ актуальний для будинків, збудованих до березня 2011 року. Але кому це підходить, як варіант. А земельна ділянка надавалась для чого, там де Вт узаконювали будинок?