Євромайдан!(6)

Discussion in 'Що у світі чувати?' started by Siania, Feb 19, 2014.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Kohaju

Kohaju Well-Known Member

Відповідь: Євромайдан!(6)

оце дієслово і є зайвим. Ну я розмовляю українською у Львові - в кафе, в кіно, в центрі, з чоловіком..знаю, пишу, читаю..але хто мені має казати, що "я маю..". Це неправильно. І такі слова доводять, що якісь там "акції" - це і є не більше, як піар. Розмовляйте так, як вам зручно, і не треба тих "ми з солідарності зі Сходом розмовлятимемо російською". Кому треба - вони і так знають і ту і ту. І їм це не портібно. Вони так само знають мову - може не так досконало - але в побуті дайте можливість людини вибрати, зважаючи на шлейф історії. А то в чому ж тоді демократія?

2. Котя

Котя Оптимістка :-)

А мені чомусь так гостро сьогодні не вистачає такого типу фраз :girl_in_dreams: Якби Східняки почали сьогодні говорити, що вони люблять українську мову, український народ і саму Україну, то і на Заході напевно трошки б заспокоїлись. А то куди не глянь, в них ненависть, навіть у нас на форумі дуже часто читаю ненависть, і так мені стає сумно...., що починаю розуміти , що так не буде у нас "Єдиної України" (((

3. Kohaju

Kohaju Well-Known Member

тому що там 81% населення вважають мову рідною російську, у нас це не так однозначно - майже 30% населення російськомовного..І нічого такого кримінального я в тому не бачу. Я би не хотіла, щоб мою дитину силоміць вчили будь-якій мові.

---------- Додано в 14:07 ---------- Попередній допис був написаний в 14:06 ----------

власне це загострилось в світі подій. Повірте, немало бруду можна почути і з нашої сторони теж. (я не про форум, у нас дуууже мирні дівчатка, і я цьому дуже рада). Але ось на форумі Сходу, з яким я тісно пов`язана назвали 5 хвилин тому "фашистской подстилкой", а на формы Цензор нет назвали вчора своі ж, звідси "конченой путлеровкой", хоча і тут і там казала одні речі. Але люди витягують те що хочуть почути, і починається от таке.
    Я за істину. І за те, щоб нічого не відбувалось насильно. І дитину буду вчити і російської (чистої) мови, щоб там чоловік не казав. Але і українську він буде знати і поважати і любити.

4. renata_m

renata_m Well-Known Member

А хіба в нас на форумі немає ненависті до східняків, російської мови? І вони теж це знають і чують. І зараз оце обговорювання мовного питання тільки підбурює це вогнище.

Тут запитували чому такої гострої проблеми немає в інших багатомовних країнах. Насправді, в нас роками йшла пропаганда ворожнечі, налаштовування одніє половини країни проти іншої як елемент передвиборчої агітації, а також як цілеспрямована акція на дестабілізацію ситуації.

От і маємо, що люди щиро повірили, що ненавидять один одного, що не можуть сприймати і поважати іншу мову. Хоча це не було проблемою колись і не є проблемою зараз в багатьох адекватних людей.

І слова кожного про ненависть до росіян (при чому тут всі росіяни до імперських ідей однієї людини), до російської мови, до російськомовних громадян України (які дуже часто набагато більші патріоти ніж ті хто розмовляє українською) є хворостинками які живлять пожежу війни і працюють на руку загарбникам. Шкода, що не всі це розуміють.

5. MarichkaR

MarichkaR Well-Known Member

Погоджуюся на 100 %. А ще, як глибше копнути історію, то і Російська імперія загарбувала, окуповувала українські землі. В українців вже на генетичному рівні закладений страх перед Росією.
    Це тереторія України, а Росія, яка порушила всі міжнародні договори і вторглася на чужу землю - це окупанти.
    Вибачте, але порівняння неправельне. Бандера немав нічого спільного з фашизмом, хіба що надіявся, що уряд Німеччини в разі перемоги підтримає незалежність України, а СССР, для мене був і залишиться Загарбницьким Союзом, таким як зараз є Росія.

Якщо тицяють, це говорить про невихованість людини. Я ніколи не вказую, щоб зі мною говорили на українській, але на російську мову з російськомовним українцем в Україні я не переходжу.

6. KrystynaM

KrystynaM Well-Known Member

7. octavia

octavia Well-Known Member

Дивна постановка питання як зручно. Ну я львівянка і мені зручно на польській ,мовою моєї бабці. У Львові більшість мене зрозуміє а на Сході ,Півдні ? А мешканцю Берегово зручно на угорській (памятаю як колись давно приїхала туди то майже нічого там не розуміла,добре що чоловік там служив і все розумів.)

8. Kohaju

Kohaju Well-Known Member

вона би була, якби не було фраз типу "не буду жити в одній країні з тим, хто російською розмовляє" або "...(той же текст..хто любить Бандеру", або "..той же текст...любить Леніна. Це все чакстина нашої історі - поганої, жорстокої, несправедливої, але факт є фактом. І допоки ми не навчимось існувати разом..так, не буде. Хтось писав про Швейцарію..що розмовляють, але є в них і прізвиська..і всяке таке..Та і на Кіпрі певно є..греки і турки - як вам без кофліктів? Але хіба вони виносять це все як сміття на спогляд всьому світу? І Схід і Захід Німеччини досі нерівноцінно живуть, але ж дають собі раду. Треба мати перш за все людяність і чути когось, хто має інакшу точку зору. І дискутувати, але не вогнем і мечем. Ми прості люди, всі раптом стали політимками великими - куди не зайдеш - всі купу фактів приводять, аргументів, ссилок..чого ж ми тоді, якщо всі такі розумні так живемо погано? Бо як писав Крилов:
    Однажды Лебедь, Рак, да Щука
    Везти с поклажей воз взялись,
    И вместе трое все в него впряглись;
    Из кожи лезут вон, а возу все нет ходу!
    Поклажа бы для них казалась и легка:
    Да Лебедь рвется в облака,
    Рак пятится назад, а Щука тянет в воду.
    Кто виноват из них, кто прав, — судить не нам;
    Да только воз и ныне там.

9. Котя

Котя Оптимістка :-)

Тут я з Вами не погоджусь, я коли їхала в Великобританію, то прекрасно розуміла, що мушу знати англійську мову, бо це їхня державна ( і не виникало в мене думки, що їду в демократичну країну, а не зможу говорити на рідній). Якщо Ви так часто були на Сході, то знаєте, що там люди не хочуть вчити українську , бо їм це не потрібно в житті, а навіщо, якщо куди б ти не пішов, то тебе всі розуміють і на російській. І якщо це не змінити , то діти Сходу і Заходу України в майбутньому будуть розмовляти на англійській, бо цю мову вивчають майже всі. Тому без "мусимо" нам не обійтись, просто потрібно гарно і ввічливо це донести Сходу і Півдню.

10. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

не правильно??? Цікаво... Іду я тут до склепу, на роботу, чи будь-куди, то я собі маю право говорити на якій хочу мові? Ну бо ніхто ж не має права мені вказувати. Буду говорити українською і маю всіх в носі.. От коли буде повага до державної мови, тоді буде цілісність! Мова таки робить народ особливим і єдиним. Вдома я собі з чоловіком можу говорити хоч китайською але таки якщо я в країні, де є своя мова, я мушу її знати і нею говорити. І крапка.

11. robik

robik Member

Дівчата, історію не змінити, ніяк. але навчитися жити дружньо, можна і треба.
    Чіплятися за слова? в бочці меду бачити ложку дьогтю? чи навпаки. Жити, любити, домовлятися, розуміти, намагатися, пробувати, старатися всіма можливими способами.
    Немає чистої перемоги, без втрат, тобто чимось треба жертвувати. Я готова прийняти російську в побуті, лиш би моя українська не коштувала більше людського життя. Якщо не можу переконати старше покоління - то готова щороку приймати рос.мовних дітей, щоб бачили, їжа одна, і г..но одне.
    якось так.

12. Kohaju

Kohaju Well-Known Member

він теж постать неоднозначна..а Мельник? Волинська різня..а те, що він власноруч підписав папірець на винищення галицьких євреїв, і їх теж знищували ой як..Шухевич теж далеко не однозначна постать..Ну це так само, як перебирати Сталіна, Берию, Ягоду..Це все історичне минуле..і скільки його вже можна згадувати..Таке враження, що дід мого чоловіка відповідає за те, кого там і коли знищували люди Мельника, або мій дід (зі сходу) винуватий в тому, кого хто катував в НКВД. Це вже треба полишити. В кожного своє бачення. Але не треба ростити це в дітях. Я наприклад не ототожнюю, наприклад, Пушкина з окупантською літературою типу "а, синок, дурний якійсь письменник, ото не вчи його, бо чому може навчити російський письменник". Для мене - це великий російський письменник і поет і казкар і крапка. І саме це я і буду наголошувати дитині.
    До речі, якби ви самі жили в Росії, ви вважаєте що би мислили інакше? Або на Сході? Мій чоловік наприклад категоричний, я - бачу недоліки і тут і там. Ті, хто думає
    якби таких було менше - то і жили в мирі. Але кожен мислить виходячи з того, що і як говориться на його території проживання. А мислити ширше дається не всім.

13. masjaka

masjaka Well-Known Member

Отут погоджусь на половину. Схід не навчиться української, а захід - дуже русифікується((.

14. renata_m

renata_m Well-Known Member

Більшість, на жаль, цього не розуміє. Живемо в одній країні, проблеми маємо ті самі і набагато важливіші мовного питання. Чого тоді ненавидіти один одного?
    А розпалювання мовного питання в сьогоднішній ситуації - це прямий шлях до війни.
    І можете кидати в мене капцями, але кожен хто зараз ставить питання мови вище за все і пропагує ненависть до росіян і російської мови - підштовхує Україну до війни і жертв.

15. shparynka

shparynka Well-Known Member

Ма Cherie,

16. Kohaju

Kohaju Well-Known Member

ми говорили про населення, як більшість - українці, і 30% - великий відсоток - російськомовних..я ж не кажу про тюрську мову, якщо в нас є двійко, які розмовляють нею (як приклад). Я кажу про умовний поділ, де на півдні і сході російськомовне оточення (читай: культура, історія, генезис)

17. бетменша

бетменша Well-Known Member

Дівчата, я руками і ногами за українську. Але її треба популяризувати, а не нав"язувати. І тим більше це зараз зовсім не на часі. А ще врахуйте, скільки народу на Майдані російськомовного було. То що, я почесний член диванної сотні і україномовна в десятому коліні, зараз маю право заявляти, що я більша українка, ніж ті російськомовні, які там голову склали, чи досі поранення лікують?

18. Kohaju

Kohaju Well-Known Member

я теж до речі.

---------- Додано в 14:36 ---------- Попередній допис був написаний в 14:34 ----------

але ж ви і знали, що вашої російської чи української там просто не розуміють=не знають, на відміну від ситуації в Україні, де і ту і ту знають, але принципово "твоя моя не понимать"

---------- Додано в 14:38 ---------- Попередній допис був написаний в 14:36 ----------

в світі теперешніх подій, нажаль, це вже не можливо. Це треба було раніше робити. А не щоб - спеціально - випустити Тягнибока з його "різати" і Фаріон..Такі приклади вони тепер і запам`ятають.

19. KrystynaM

KrystynaM Well-Known Member

20. marianast

marianast Well-Known Member

А наших батьків вчили. Екскурс в історію - російська мова у нас прижилась не добровільно, а дуже примусово. Поляки чомусь мають розуміння і повагу і розмовляють українською мовою. Це я про тих поляків, котрі живуть у Львові. Польський консул (консулят відає внутрішніми питаннями на території України, тож українська мова не є для нього обов.язковою) вважає, що українською мовою має розмовляти однозначно, адже він тут працює, це принципово. І дуже гарно говорить моя російськомовна коліжанка : "Когда я говорю на русском - я гость и веду себя как гость, но когда я говорю на украинском - я здесь хозяйка, берегитесь" :)
    Мову ніколи і нікому не нав.яжеш, і не треба. При розумній державній політиці через 10 років це питання відпаде само собою.
    В побуті розмовляйте хоч російською, хоч англійською, хоч на ідиші.

---------- Додано в 12:48 ---------- Попередній допис був написаний в 12:46 ----------

Це справді хтось вдає,що вас не розуміє? Слабо віриться. дуже слабо

Thread Status:
Not open for further replies.