Як Ваші діти до Вас звертаються - ти чи Ви?

Тема у розділі 'Маленькі бешкетники', створена користувачем solomka, 8 Листопад 2010.

1. Lana Lypneva

Lana Lypneva New Member

Відповідь: Як Ваші діти до Вас звертаються - ти чи Ви?

Ми поки ще не звертаємось на Ти чи на Ви, а просто мама-папа (у нас двомовна сім"я і, наразі, малому більше подобається казати папа, а не тато)
    Але будем вчити звертатись однозначно на Ти до мами-тата, бабусь-дідусів. Так заведено і в мене в сім"ї і в чоловіка. Для мене Ви було б дистанцією, а її між найріднішими людьми бути не повинно.

2. true

true New Member

У нас в сім"ї донечка звертається до нас на "ти", я до своїх батьків теж так зверталася, тому в мене не виникало навіть такого питання .А самі свати вчать внуків до них звертатись на "ти". Я взагалі не люблю, коли до мене на "ви", мені тоді здається, що я вже якась підстаркувата.

3. Ksusha

Ksusha Well-Known Member

От англомовним сімям добре.. Нема в них поділу на ти і ви.. "You" і все..

4. тигрица

тигрица Well-Known Member

Я до своєї мами звертаюсь на Ви, чоловік до своїх батьків на Ти. І синочка будем вчити до нас на Ти, а бабусі і дідусі, нехай вибирають, як внук до них має говорити.

5. zetta

zetta Well-Known Member

не вчила, мене просто влаштовуе -ти- а до всiх решта доня звертаеться -ви

6. svoboda

svoboda Member

І в нас в родині всі звертаються одне до одного тільки на "ти", тому звертання на "Ви" до батьків мені трохи ріже вухо, здається втрачається близкість найріднішої людини. Коли до мене звертаються на "Ви" незнайомі - сприймаю нормально, всіх інших - друзів, колег, знайомих дуже прошу звертатись на ти, то інакше відчуваю, себе старше на 20 років і ніби вже скоро на пенсію:girl_haha:

7. Smokky

Smokky New Member

Я теж ніколи не розуміла як до батьків, до самих найрідніших в світі людей можна зветратить на Ви, це занадто офіційно, як на мене. А от до бабусі з дідусем я зверталась на Ви, бо бачила їх дуже рідко. Якби жили в одному місті, може було б і на ти.

8. LoveIzabella

LoveIzabella New Member

9. solomka

solomka Active Member

Свекруха моїх дітей ще змалечку привчила до неї звертатись на "Ви" і довший час мене "діставала", що діти мають до батьків звертатись на "Ви". Нарешті вона зрозуміла, що я не піддамся і не поміняю своєї думки.

10. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

а ви коли небудь задумувались над тим що вживається You are а не you is. А are вживається до множини, отже нема в англійській мові просто ти а є до всіх на ви, просто є так що звертаються пан такий то чи такий то, а є що просто на ім’я. Хоча наші люди це собі взяли як ти.
    А про давню форму Thee яка в основному зустрічається в бібілії і в роботах Шекспіра і її форми, то ця форма з часом стала діалектичною для Амішів і Датчан що осіли в Пенсильванії а для решти все спростилось до you і вже не вживається aні Тhee ані Thou, і як добре що не треба англійською ось так говорити, бо можна язика зламати: I thou thee, thou traitor! зате Аміші вам скажуть так Thee is a little strange, I think. а решта скаже - You are a little strange, I think.

11. Ksusha

Ksusha Well-Known Member

Ні, не задумувалася, бо ще в школі вчителька сказала, що you перекладається як ти, а коли є множина - то ви. Але фразою "От англомовним сімям добре.. Нема в них поділу на ти і ви.." я не мала на увазі, що "от які вони.. тикають всім підряд" - зовсім ні. Хотіла сказати, що при народженні дитини в них не виникає суперечок як вчити її звертатися до батьків. І поваги до батьків в дитини від того менше не стає..

12. Яруська

Яруська Well-Known Member

В нас в сім"ї прийняте звертання на ТИ, до мами, тата, а згадую свої звертання до бабці, то до неї я зверталась ніби від третьої особи але теж на ти- "чи бабця поможе мені зробити уроки", "чи бабці принести кави?". Тобто якось так. І в багатьох знайомих практикується саме таке звертання.
    От в чоловіка родині, він до батьків звертається на ТИ, а його рідний брат на ВИ...і будь мудрий, ніби ж виховували однаково їх.

13. masjaka

masjaka Well-Known Member

Ми дитину (4р.) не вчили спеціально до нас звертатись на "ти" чи "ви", та вона тикає, мабуть тому, що і ми до неї так звертаємось. Та зі словами "дякую, будь ласка, вибач," це для мене звучить як величезна повага.
    Мені здається, що звертання "ВИ" - це як маленький поріжок. В стосунках батьки-діти у залежності від виховання він може бути зовсім непотним, таким що допомагає зберегти певні рамки, або таким що переростає у великий барєр відгородження і нерозуміння.
    Хоча, коли я чую як мій 5річний племінник каже до бабусі "Коли ти вже мені дасиш їсти!!!"Звучить це просто......:girl_impossible:І мабуть тут батькам і бабусі би варто було вибудувати певні рамки. Не залежно чи він на Ти чи на Ви.

14. mileelen1

mileelen1 Well-Known Member

якщо б я звернулась до своеї бабці на Ви, певно вона б ображалась не один місяць)
    в мене в родині заведенно до всіх на ти, тому якщо будуть діти - однозначно ти.

15. Sitara

Sitara Active Member

Ми з чоловіком категорично проти щоб син казав нам на "Ви", вважаємо це бар"єром для вільного, щирого спілкування, але до бабці, діда і всіх решта старших і чужих звісно він говорить на "Ви".

16. tanchyk

tanchyk хочу миру в Україні

Згадайте молитву "Отче Наш", ми до Господа звертаємось на ТИ, а до мами на ВИ? Якось воно не добре виходить...

17. Romani

Romani New Member

Я до своїх батьків, бабусь, дідусів звертаюсь на ти і відповідно моя дитина(3р.) також до мами з татом на ТИ і до моїх батьків. Ще малому дуже подобається кликати бабусю і дідуся по іменах (як друзів). А от чоловік до своїх батьків звертається на ВИ, і пасувало б, щоб і внук теж казав ВИ. Але як пояснити дитині що до одної бабусі треба ТИ, а до другої ВИ?

18. Natalysa

Natalysa Well-Known Member

Я до батьків говорю на Ти, а от до бабусів і дідусів на Ви. І так буде син говорити (тобто до мен на Ти), а до дідуся і бабусі - як вже вони вирішать

19. solomka

solomka Active Member

Мої так і звертаються до моєї мами на "ти", а до свекрухи на "Ви"; якось з самого малечку чоловікова мама звернула увагу дітей, щоб до неї звертались на "Ви" і вони це нормально сприйняли.

20. goriwanka

goriwanka New Member

А в мене донечка до всіх на ти...