Відповідь: ЯК ПРАВИЛЬНО? (як уникнути невластивих запозичень) здається правильно - В мене немає авто і пальто (не відміняється)
Відповідь: ЯК ПРАВИЛЬНО? (як уникнути невластивих запозичень) мушу виправити свій допис, в тілі основного не вдається - маю електронну версію правопису - програма ліцензована НАН України, розіслана викладачам вузів на початку цього року так ось там - авто - не відміняється, правильно в родовому - авто пальто - відміняється - правильно в родовому - пальта
Відповідь: ЯК ПРАВИЛЬНО? (як уникнути невластивих запозичень) Цікавить, як правильно назвати предмет, яким загострюють олівці - точилка, стругалка, гострилка ? Усі варіанти ріжуть слух
Відповідь: ЯК ПРАВИЛЬНО? (як уникнути невластивих запозичень) Це правильно, якщо дивитися не зі сторони природності нашої мови, а з боку радянської ідеології. Я більше схиляюся до позиції Антоненка-Давидовича та інших, котрі дбають про те, аби мова була дійсно нашою. Так, треба звикнути говорити "радія", але йти "до кіна", "їхати автом", "сідати до авта" звучать дуже природньо й легко.
Відповідь: ЯК ПРАВИЛЬНО? (як уникнути невластивих запозичень) Лілю, повністю вас підтримую, бо жодної логіки в деяких правилах-догмах нового правопису не бачу. Ну от як дитині (та чи навіть дорослому) пояснити навіть оцей приклад авто-пальто? а оцінювати її знання будуть з позиції правил правопису... а радянська ідеологія мала б вже викорінитися, та й правопис з 91 року вже кілька разів змінювали... і тим не менше...
Відповідь: ЯК ПРАВИЛЬНО? (як уникнути невластивих запозичень) Власне я постійно повторюю, що новий проєкт правопису покликаний скоротити багато винятків із правил, які в нас з*явилися лише тому, що совіти впхали свого носа, куди не слід. Ті ж чужослова на -о чи пів і напів. Наскільки би легшим було життя, якби пів і напів завжди писалися окремо. Та ні, змінили лише раз. у 91-ому. І то доволі немудро змінили. Повернули літеру ґ та кличний відмінок назвали знову відмінком, то й усіх суттєвих змін. А треба було подумати, попрацювати, вернутися до НАШОГО правопису й тоді змінювати. Матолки, коротше.
Відповідь: ЯК ПРАВИЛЬНО? (як уникнути невластивих запозичень) є варіант "чинка" а мене цікавить як правильно "витирачка" для написаного олівцем.
Відповідь: ЯК ПРАВИЛЬНО? (як уникнути невластивих запозичень) Як вам такий відповідник: слово "тесачок або тесак"
Відповідь: ЯК ПРАВИЛЬНО? (як уникнути невластивих запозичень) ґумка. Не люблю я тих "гикань" у словах із "ґ".
Відповідь: ЯК ПРАВИЛЬНО? (як уникнути невластивих запозичень) а чого "до стирання", а не "для"? а хіба це не від російського "чинить"? і чого "стругалка" не підходить?
Відповідь: ЯК ПРАВИЛЬНО? (як уникнути невластивих запозичень) Думаю, що через сленґове "стругати" в значенні "ригати". :xaxa: А взагалі має бути "стругаЧка".
Відповідь: ЯК ПРАВИЛЬНО? (як уникнути невластивих запозичень) а в мене такої асоціації нема (і що тепер через сленги нормальні слова викидати)
Відповідь: ЯК ПРАВИЛЬНО? (як уникнути невластивих запозичень) У мене теж ні. А взагалі словник каже, що має бути "стругаЧка".
Відповідь: ЯК ПРАВИЛЬНО? (як уникнути невластивих запозичень) Я так кажу, а з мене ще й сміються...Тепер буду мати аргументи!
Відповідь: ЯК ПРАВИЛЬНО? (як уникнути невластивих запозичень) і що ж мені робити з тим "авто"? (бо це дуже важливе питання і потребує грамотності) знайша ось, але вони тут вирішили це питання по хитрому: замість авто використовують автомобіль і відповідно його відмінюють. А як же бути з авто? по ідеї напрошується логічний висновок, що якщо відміняють автомобіль, то і авто треба відміняти? і знову ж таки там же про авто чи пальто ні слова.... заплуталась я остаточно
Відповідь: ЯК ПРАВИЛЬНО? (як уникнути невластивих запозичень) За вашим посиланням знайшла таке: на -о: бюро, депо, кіно, манто, метро, радіо; Арно, Буало, Віардо, Гюго, Дідро, Лонгфелло, Тассо (але пальто відмінюється). А ще знайшла таке: Порівняння правописів 1929 та 1993 років. Частина 4: відмінювання іншомовних слів, правопис прізвищ та географічних назв.
Відповідь: ЯК ПРАВИЛЬНО? (як уникнути невластивих запозичень) А якщо говорити саме так, то на який склад треба робити наголос? Мені милозвучніше на перший, як словаки кажуть...
Відповідь: ЯК ПРАВИЛЬНО? (як уникнути невластивих запозичень) а мені проситься на останній Лілю, в то авто так вперлось бо замовляється реклама і виникла суперечка між кількома рекламними агенствами як правильно? Києвське каже авта, львівське - авто (бо ніц не змінилось і правопис тільки проект не затверджений). я більше схиляюсь до авта
Відповідь: ЯК ПРАВИЛЬНО? (як уникнути невластивих запозичень) тут, Лілю, знову абсурд, - згідно правопису правильно - гума, гумка, але ґумовик :confused: і яка тут логіка ?