Як правильно? (як уникнути невластивих запозичень)

Тема у розділі 'Мовні посиденьки', створена користувачем kitka, 14 Червень 2009.

1. Женічка

Женічка Well-Known Member

Відповідь: Які слова вживати? (як уникнути невластивих запозичень)

дівчатка, а хто чув дієслово "сексуватися" ???
    по ТБ не раз чула,але чи "правильно" так говорити?

2. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Женю, а що воно значить? :girl_crazy:

• Подобається Подобається x 1
  3. Liliyah Romanova

Хе... кинула в ґуґл, знайшла таке:

Л. Ставицька. «Українська мова без табу. Словник ненормативної лексики» київ 2008

Словникова стаття: :girl_crazy::girl_crazy::girl_crazy:
    «Бити ковбасою, що спереду, брати тіло, брати до рук шаблю, був (побував) кіт на салі, бути між ногами, вбертати, вгатити, вграти, вдарити нумер, везти дуба, вертіти дірку, вжарить, взути, вибити, виграти, виїбати, використовувати/використати(у горизонтальний спосіб), вилізти, вимахати, виорати, висмалити, вителепати, витовкти, витрапати, витрахати, вихатися, втягти\затягти на себе, вихарити, вихатися, відгромадити, віджимати, відідрати, відмантачити, відмахати, відмолотити, відпердолити, відправити парастас, відфайдолити, відхарити, відшкворити, врізати січку, всадити, вставити(пістон), встромити, входити\увійти, гамселити, ганяти (стрижня, стрижнем, лисого), гарцювати, гилитись, гнати, гнути санки, говорити, гойдати, гомати, гопати, грати(в штрикі-пісі, на бандурі, на волосянці, на гітарі), гребти, гримати, грішити, ґедзатися, дати джмеля, дати дуду, дерти, довбати, домити, драти, дриґати, дриндати, дрючити, дрючка заткнуть, дурня загнать, дути, духопелити, жаліти, жарити, жаритись, жигати, жучити, забити рибу, завалювати, загузичити, задвинути, задерти ножку на Явдошку, задрочити, заїхати колісницею, зайванити(закалатати) кобіту, займатися(зайнятися) коханням, зайнятись ділом, закаблучимти, заквасити пісюна, заложить, замочити(поставити) ґулю, запеканчити, заперти, запихати\запхати, запичити, запузирювати, засандалити, засувати\засунути, затикати, затикать, затирити, заткнути дурчака під шкірку, захуярити/ зашивати, збивати масло, збити росу, зґрандувати кобіту, зливатися в екстазі, їбати(єбати). Їбнутися, їдрити(єдрити), їсти солонину, йобкати, кинути(вкинути, поставити) палку, кінчик замочити, клепати косу, користувати, корінь попарити(запарити), кохати, крупи дерти, лазити, лигатися, лізти (межиноги), лікувати, лоскотати, любити, манати, мантачити, маститися, мати жінку(секс), матрасити, махатися, махать, метати ікру, молотити, мотузити, мочити\замочити пісюна, мусолити, наблочити, навернути, нагодувати, на ґолясайти, надіти, наряджати диво, насідати, настромити, натягувати\нахромити, нахитувати, на цілого йти, наярювати, ночувати, обробити, обслуговувати, оволодіти, одділати, орати(нивку\своєполе), осідлати, оформити, парити(живіт), патичити, пахати, педрати, пекти, пердолити, перпбити чорну вовну, перекинути, перепихнутися, переспати, періщити, перти, перчити, печенюпокраяти, пизди зажити, пилососити, пилувати, пиляти, пихати, пичити, пичкуватися, підмахувати\підмахнути, піжити(пежити), пізнати, піктися, пірити, пістоль поставити, повалити на череві дуба, погилитися, погнати, погойдатися, погримати, позабавитись, поїбати, поїбатися, поїхати, поколоти, покропити, полірувати торпєду, попарити животіну, попахати табаки, попікати(дівчат), порати, поратися, пороти, поставити(нумерок\палку\патик), потку натягати(попарити), потолочити, потоптати, поцьку всрать, пошмаляти, пошморгати, пошолопати, поштрикатись, пошуґати пизду, працювати, прижилитися, приймати\прийняти мужчину, приймати прутня, примудькатися, пробивати, продавати сухі раки, пропердолити руту-м*яту, прочищать, пуцувати, пхати, пхатися, рачити, рибу варити(жарити), рипати, різати кобіту, різати січку, робити в плахті перебори, робити (іменини\оте\тілесний гріх\тую роботу\це\чик-чик\чоловічу роботу), роз*їбати, розмовляти, розмочити сузар, розслабитися, рухатися, сексуватися, сідлати, сікти бабу, сіно громадити, смикатись, совати колодку, совокнутися, согрішитися, спати, спекти, спіймати бобра, сполучатися, ставити\поставити нумер(нумерок\патик), стати в борозну, стрибати, сунути, сягнути під колііна, танцювати у чотири коліна, тарахнути, терти крупи(мак\коноплі), тертися, тикати, тикатися, тиснути, тичити, товкти, топтати, торкати(торкнути\трахати), трахі-трахі, трахкатися, тріснути, тулитися, тягати, ударити, узнути, уйобувати\уїбати, утнути, утовкти перцю, файдолити, факатися, фачитися, фестивалити, харити, хендожити, хитати юрту, хитатися, ховатися під вербами, ходити(в будяки\бузину\жито), цюпцяти, чесатися, чмулити, чубити, чухрати, шваркнути, швеціюробити, шворитись, шишку мочити\парити\шкрумадити, шмондати кобіту, шморгати, шмуляти, шпарити, шпилити, шпіліндрикатись, шпіляти, шпокати, шпріцувати, штанами накрити, штрикати, штуркати, шурдигати, шуркатись, юбати, ябати, яйцяпідкотити, якорити."

• Подобається Подобається x 4
  4. La esposa

La esposa Moderator

оооооо, колись писала роботу про жаргонізми, начитаааалася :)

• Подобається Подобається x 3
  5. Liliyah Romanova

У полоністів улюбленим був словник евфемізмів. Там таке можна було вичитати - тиждень реготатимеш! :xaxa:

• Подобається Подобається x 3
  6. Муська

Муська Well-Known Member

Ой! Як добре, що знайшла цю тему. Дівчата допоможіть розібратись, як буде правильно, прокидатися чи просинатись. А то в мене з чоловіком постійно баталії через ці слова :tanksmile: Він каже, що правильно зранку прокинувся, а я все життя звикла казати що зранку проснулася. То як правильніше?

7. Бурулька

Бурулька Well-Known Member

Відповідь: Поради форумних філологів та просто небайдужих

Філологи, порадьте! Слово "груди" - множина. А як правильно говорити в однині? І як правильно сказати: "годую правою ..." ?

8. OxankaF

OxankaF Well-Known Member

годую правою ...... груддю

9. NikaLovely

NikaLovely Well-Known Member

Будь ласка, підкажіть, як буде коректніше: "торгова мережа / фірма" чи "торгівельна мережа / фірма"?

10. Liliyah Romanova

Нема правильнішого. ;)
    Українська мова доволі багата, відповідно на одне явище можна сказати різними словами.
    Зі словника синонімів:

ПРОКИДА́ТИСЯ (переставати спати, дрімати), ПРОБУ́ДЖУВАТИСЯ, БУДИ́ТИСЯ, ПРОСИПА́ТИСЯ, ПРОСИНА́ТИСЯ, РОЗБУ́ДЖУВАТИСЯ розм., ПРОБУ́РКУВАТИСЯ розм., РОЗБУ́РКУВАТИСЯ розм., ПРОЛУ́ПУВАТИСЯ розм., ПРОЧИНА́ТИСЯ розм., ПРОЧИНА́ТИ розм. рідше, ПРОХО́ПЛЮВАТИСЯ розм. рідше, ОБУДЖА́ТИСЯ [ОБУЖА́ТИСЯ] заст., ПРОЧУВА́ТИСЯ заст. - Док.: прокинутися, пробуди́тися, збуди́тися, просну́тися, розбуди́тися, пробу́ркатися, розбу́ркатися, пролу́патися, прочну́тися, прочну́ти, прохопи́тися, обуди́тися, прочу́тися. - Вночі я погано спала, тричі прокидалась (І. Нечуй-Левицький); Ольга пробуджується, протирає кулачком очі (Я. Галан); Від крику наглядача будиться вся камера (Є. Куртяк); Уночі часто жахалася [Солоха] чогось, кидалася й ревла. Ранками довго не просипалася (Панас Мирний); Теплим ранком сонце встало, Піднялось і запалало; Що не спало - все проснулось (Я. Щоголів); Розбудився ранком, поснідав і рішив добитися до найближчого містечка (Мирослав Ірчан); Підійшли ті, що вовтузилися коло печей, кілька сплячих теж пробуркалися й потяглись до столу (П. Загребельний); Ще не розбуркавшись од міцного юнацького сну, вони прожогом зіскакували і похапцем натягували одяг (О. Слісаренко); Мати пролупується, побожно крадькома хреститься, зітхає (С. Васильченко); Ще він не прочинавсь, а тут йому уже й несуть чаю, горілки, вареників, ковбас, сала (П. Куліш); То Івась Удовиченко од сна прочинає, По світлиці поглядає, Що зброї козацької у світлиці немає (дума); П'ятилітній хлопчина прохопився з твердого сну, побачив Якима і в плач... (С. Ковалів); Ранок тільки що зачервонівсь і зазолотивсь, тільки ще найраніші пташки щебетали, тільки ще найдбайливі люди обуджалися (Марко Вовчок); Уночі прочувається Оксана, усі добре сплять... (Г. Квітка-Основ'яненко).

11. Liliyah Romanova

Груди - це множинний іменник. Однина не існує.
    Грудь у словниках зафіксовано як розмовну форму, але множина тоді не груди - а груді. Отакий толерантний спосіб називати русизми. :xaxa:
    Он у словнику в прикладах теж є "грудь", але я би не радила так вживати. Краще вже вживати своє розмовну - дати цицьку. :girl_wink:

12. Liliyah Romanova

Дивіться в словники. Значення слів та варіянти словосполучень:
    Варіянту торгІвельний у словнику нема, лише торгОвельний.

13. Анута

Анута Well-Known Member

Відповідь: ЯК ПРАВИЛЬНО? (як уникнути невластивих запозичень)

потребую консультації: (я все з тими мультиками)
    іноземний мульт перекладено українською. Загалом переклад мене задовільняє, але ось зустріла одне слово і замислилась: пелюсток.
    Я завжди знала, що пелюстка, а лепесток - російською.
    Як правильно? Щось змінилось в правописі чи ляпсус перекладачів?

14. Liliyah Romanova

Пел'юстка, а в Р.в. множини - пелюст'ок (із наголосом на останній склад).

15. Анута

Анута Well-Known Member

дякую! розвіяли мої сумніви :) не такий я ще матолок )))))))))))))

16. Liliyah Romanova

Застрягла я вчора на такому:
    пишу листа чи пишу лист
    читаю листа чи читаю лист

Скажіть мені, як має бути й чому. Наперед дякую.

17. Orman

Orman Модератор-бомба

о це як з моїм "чайником" (якщо пам'ятаєте)

я так зрозуміла, що це залежить від відміни іменника "лист" і якщо він однієї відміни з "чайник" (вам видніше), то буде "пишу лист"

о знайшла, може поможе

18. Liliyah Romanova

Ну, от так мені й казав мій учень і я теж розумію, що так би мало бути, а водночас...
    Пошук у "ґуґлі" дає 765,000 результатів на запит (я пишу тобі листа) без лапок і 3,160 на "пишу листа" в лапках.

О, ґуґль мені підтвердив мою думку! :radist: Нарешті знайшла!

Щиро скажу, що джерело для мене є авторитетним, відповідно й далі вживатиму, де треба, родовий, а не знахідний. Якось воно природніше мені звучить.
    Вочевидь, то ще одна з переробок радянської системи. Ото вже попрацювали нам над мовою... :girl_mad:

19. Анута

Анута Well-Known Member

назріло ще одне запитання: як тепер правильно авто чи авта? (родовий відмінок якщо не помиляюсь).
    Знаю, що з новим правописом вводили Пальта, Кіна, Авта... Тобто почали відміняти слова іноземного походження.
    То як правильно? (бо виникла невеличка суперечка)

20. Liliyah Romanova

Авта.
    Багато невідмінюваних слів у нашій мові вже були відмінюваними.
    Тут треба казати не вводили, а повернули втрачене.