Як налагодити ГВ після КР або інших ситуацій, коли дитина розділена з матір'ю

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Ука, 22 Травень 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. truskaffka

truskaffka Well-Known Member

Відповідь: Як налагодити ГВ після кесарського розрізу

У мене було екстрене також, але на 32 повному тижні -тобто ні про яку "готовність" не йшлося. І родова діяльність навіть не думала починатись....І все ж я ще у тій післяопераційні палаті мала молозиво і навіть перші краплі молока. Мені довелось просити розминати і потрошки сціджувати груди.. Я чесно кажучи, можу плутати, на який день (бо то все в тумані було), але явно швидко (може навіть на 2-й день молозиво). І пізніше мені казали сціджуватись що 3 години - щоб зберегти лактацію. На жаль, перевірити не вдалося - але скажу таке: за тиждень сціджувань кожного разу виходило трошечки більше і більше. Тому вірю, що все могло б бути.

2. ola-lyola

ola-lyola Well-Known Member

В сестри плановий КР, годувала нормально, з нею в палаті лежала дівчинка з діабетом після КР також годувала, приклали правда через 2-3 години, але заборони лікарів точно не було.
    Молоко виробляється, як казала наша викладачка на курсах, не в грудях, а в голові, і якщо тим мамочкам вклали в голову, що молока нема, то вони свято в це вірять самі, ще й інших переконують.
    Я після непланового КР,13 годин родовоі діяльності навіть не задумувалась - чи будуть проблеми з лактацією, і о чудо, іх не було:girl_in_dreams:

3. Nastylove

Nastylove Well-Known Member

Ось власне це певно первопричина. Я як почула про дівчат тих і "нема молока" перша реакція: "як нема!?" Дуже була здивована. але вони своїх діток віддавали - не були з ними постійно, їм приносили для годування, вони годували, певно через пару днів дітей віддали, але за 5 днів в пологовому молоко так і не прибуло. Звичайно ж суміш повним ходом була, і зараз, здається що одна, що друга на сумішах повністю:girl_cray:. А діткам 2-3 тижні...
    І щось мене так та ситуація непокоїть, вже 3 дні над цим думаю. Народжували одна в Меді, інша - на Мечникова. Саме цікаве що в однієї дівчини то вже друга дитинка, хоча як вияснилось, першу вона годувала 2 місяці.
    І чому в тих пологових таке недбале відношення до здоров"я мами й дитини...
    Я коли народила і мої коліжанки дізналися що ми на повному ГВ, то всі зробили круглі очі і питали "як?" після КР ж нема молока! Уявляєте, які стереотипи у людей...

Останнє редагування: 13 Березень 2013
  4. cjomcjomka

cjomcjomka Content - fairy

ні. Але аргументації в горе-лактологів більше.
    Зі мною лежала на Батальній дівчина після планового КР. На 2 добу ввечері у неї груди рознесло на 5й розмір, я лежала і заздрила і думала, чого в мене не так. А на 3 добу рознесло мене :) Все індивідуально.
    Мене до сих пір вбиває, що деякі лікарі після КР чи при післяпологових ускладненнях приписують матері антибіотики, несумісні з ГВ!!! як так можна??? моя знайома народила двійню (КР вже в родах), до терміну, тобто малюсінькі, і тиждень вони їли суміш, бо їй давали антибіотик. тут ще дивує, що лікар в неї і в мене один і той же, але мені казав: "чого розляглась, ану розходжуватись і годувати дитину!", "ти вже 3 дні тут лежиш, давай збирайся додому", а їй казав побільше лежати, відпочивати і діти весь тиждень були окремо від неї...

---------- Додано в 10:43 ---------- Попередній допис був написаний в 10:42 ----------

ну це то саме що "ти важиш 50 кг, в тебе не може бути молока!", чи "дітей, що родились більше 4 кг треба догодовувати."

5. vanilia

vanilia Miracles are real

Хм... В мене перше КР було планове (причина - тиск піднімався до 220/120, два рази лежала в реанімації, була загроза для мене). КР зробили в 37 тижнів.
    Ну я не можу сказати, що ГВ в нас так просто налагодилося - молоко пішло аж на 5 день, до цього я просто прикладала дитину до грудей, вона смоктала в пусту, але я прикладала, прикладала... Після виписки додому теж були ще проблеми, бо дитина відмовлялася відд грудей, але за пару місяців ми гарненько налагодили наше ГВ :) І я годувала доню грудьми майже до 2-х з половиною років.

Друге моє КР було екстренне (хоча, звичайно, передбачали, що може бути знову КР, але не так рано(36 тиждень починався)).

Можливо, дівчині з діабетом давали якісь такі препарати, що не можна при ГВ? Для діабетиків не все так просто, тому там багато нюансів є. Тому не знаю.

А от чи є причини, через які мамі через КР не можна годувати грудьми, я вперше таке чую. Мені що перший, що другий раз лікарі в пологовому казали почастіше прикладати діток.
    Я від обезболюючого (уколи і крапельниці) відмовлялася і після першого КР і після другого, тільки перший день кололи, але діток все одно прикладала. Та, впринципі, ніхто й не казав, що то якийсь протипоказ для ГВ, просто я переживала аби діткам не зашкодило і відмовлялася від медикаментів.

6. NataliaFed

NataliaFed Active Посиденька з баяном

В сестри перше КР екстренне- годувала і друге планове- теж годувала

7. Nastylove

Якось я не правильно висловилась...під плановим КР мала на увазі КР, який робиться в визначений день або екстренно, але без початку родової діяльності, тобто ситуація що КР зробили а організм ще не зрозуміло що трапилось, бо не було не перейм, всякі гормональні зміни певно теж пізніше починаються. Бо мені здається що жінки які пройшли через перейми вже мало відрізняються від тих хто народив природньо (маю на увазі в плані ГВ), бо організм сам запустив ті пологи і відповідно зміни в організмі теж почались вчасно (період молозива, початок лактації).

Намагалась довідатись, що саме їй давали, але свекруха не пам"ятає. Ну але ж як годувати не можна (припустимо таке), то чому не можна було трохи цідити груди, щоб хоч якась стимуляція була. Припускаю що дівчина не читала/не знала/не цікавилась, але ж є спеціальні люди в пологовому які мають це контролювати/радити/пояснювати - невже ті лактологи не розуміють суть їхньої роботи в пологовому?

8. NataliaFed

Там таке відношення, що якщо мамочка хоче сама, то допоможуть, якщо не дуже, то і вони не напирають. Зацікавлена мама має бути...

9. Nastylove

Має бути, то безперечно. І сумно що вона була не зацікавлена, бо та дівчина що з цукровим діабетом, так хотіла ту дитину, що основною задачею ставила для себе її виносити і народити, про ГВ нажаль, навіть не замислювалась, я думала що для таких випадків і мають бути лактологи, які могли б маму переконати на користь ГВ і те що за нього варто поборотись, якби тяжко на перший погляд то не було.

10. NataliaFed

Вони є але приходять "по визову"... в мене так було, коли не справлялась з ГВ, то сама попросила, щоб викликали лактолога...

11. vanilia

vanilia Miracles are real

Та якраз добре Ви висловились, я все правильно зрозуміла )) Перше КР в мене було планове - назначили дату КР за кілька днів до КР, бо мусіли прокесарити через тиск. Ніякої родової діяльності не було, і бути не могло ще.

А другий мій КР був екстренний, кесарили в родах, схватки на операційному столі ух як я запам.ятала :haha:))))
    Тому я пишу про перший свій КР як про "плановий", бо в другому вже була готовність організму, там і молочко швидше пішло.

---------- Додано в 15:53 ---------- Попередній допис був написаний в 15:47 ----------

Вони то, напевно, є ))) Але я лактолога в пологовому ні перший ні другий раз не бачила. А ні, брешу )) Другий раз, коли я двійняток народила, приходила десь на 4-й чи який день жіночка, представилась лактологом. Я її хотіла щось запитати на рахунок годування малих, не пригадую вже точно що, так вона гавкнула до мене, що це не її компетенція і щоби я дитячого лікаря спитала. Я зробила великі очі і була в шоці від почутого. Було таке, так.
    То що можна довідатися від такого лактолога? )))

До речі, я так потім і запитала про те, що хотіла, неонатолога, вона все розповіла, показала :) І показувала вона мені ще не раз. За що їй велике "Дякую", бо хто була і допомога і підтримка, яка так важлива в той період. І хоч я мала вже досвід ГВ, та все ж забулося то все за тих пару років і консультація справжнього лактолога була б дуже доречною.

Я не заперечую, що є випадки, коли є дійсно якісь проблеми і не вдається. Але не КР є причиною, на мою скромну думку :)

• Подобається Подобається x 1
  12. Nastylove

А в мене навпаки, неонатолог взагалі мені нічого не казала крім "хлопчик великий - треба догодовувати". А лактолог, як раз була чудова, хоча я й не потребувала тих лекцій, але після КР, я зранку народила, а вона десь в обід прийшла вже і десь пів години мені розказувала про ГВ, як то важливо, про правильне прикладання, про чергування грудей кожні 3 години, досить такі правильні речі розповідала, і хоч мені було не до того, бо була стомлена і напівсвідома, але я її слова якось так запам'ятала. Потім прийшла через день, бо зміна була в неї через добу, в мене якраз молочко прийшло, то акуратно пощупала груди, сказала є тохи ущільнення, але це в межах норми, ні про які масажі і зціджування не натякала навіть. І чомусь я вважала, що у всіх пологових так. Коли в моєї сусідки по палаті була істерика, бо мала не хтіла брати груди, то я пішла покликала лактолога і вона з нею кілька годин сиділа контролювала прикладання, вчила.

Все ж таки то трохи різні речі...але мені здається що німає нічого неможливого, і після планового КР можна мати успішне, довготривале ГВ, хоча б на Вашому прикладі можна побачити. Шкода що це не всі розуміють.

13. truskaffka

truskaffka Well-Known Member

А чим різні? Якщо не почалась родова діяльність, то можна дійсно вважати плановим. Організм ще ж "не знав", що пора йому працювати в плані молока.

14. Nastylove

Тим і різні, що
    , все інше коли КР робиться вже в пологах, то організм вже розуміє, що з ним відбувається і проблем з ГВ виникає менше. То я для себе такий висновик зробила. А Ви не згодні?

15. Gudz

Gudz New Member

Відповідь: Ваші Відгуки Про Львівські Пологові Будинки (2)

Ви кормили тільки молозивом?

16. invisible

invisible Well-Known Member

Так, тільки молозивом перші 2 дні, на 3-й вже було молоко.

17. Kohaju

Kohaju Well-Known Member

invisible, скажи, а малій вистачало того ті 2 дні? я от переживаю, що крик буде не як вчать - хочеться близькості мами і т.д. - а саме через те, що голодне буде. і як тоді? перетерпіти? мама мені казала, що я так надривалась в пологовому, що пупець надірвала (грижа повилазила), потім правда все владналося, але ж то так не добре?
    Мені взагалі..світить кесарське, я взагалі думаю - чи зможу наладнати потім, не відомо коли дитину принесуть мені - а може через 6-10 годин, вона ж не буде весь той час голодна?? а як буде - то певно догодують, а я того не хочу..Ой, коротше, думаю над всім тим..
    Все по книжкам пишуть, що треба якомога швидше прикласти, то то все вірно - а я вони там схочуть - оце мене бентежить.

18. Мар'яся

Мар'яся Moderator Команда форуму

дівчата, та не буде ваша дитина голодна. Об"єм шлуночка в дитини такий, що тих кількох краплинок молозива цілком досить. І плакати дитя може не тільки від того що голодне (і дуже раджу то відразу сприйняти і запам"ятати) Якщо ви самі почнете думати є молоко чи нема і розігрувати трагедію з того приводу, ну то самі ж і зробите перший крок на шляху до догодовування. Ваше діло - максимально часто прикладати дитинку до грудей, і КР тому не перешкода.

19. сніжна

сніжна Кішка, яка "сама по собі"

а ще поживна цінність молозива настільки велика, що дитині для насичення достатньо тих кількох крапель. Тобто молозиво значно поживніше, ніж вже зріле молоко. Тому і його достатньо навіть у мінімумі
    100% в першу чергу, дитинка плаче від того, що переживає адаптаційний стрес. І в другу- чисто з "технічної" точки зору: це потрібно для повноцінної роботи легень. Тобто це все- адаптаційні моменти.

---------- Додано в 17:03 ---------- Попередній допис був написаний в 16:57 ----------

як мама дитини, народженої ще у період, коли дітки були окремо від мам, можу сказати, що усі малюки у дитячому відділенні верещали, а не спали. І це далеко не від голоду. Бо у дитячому відділенні їх красиво усіх напихали або сумішшю ( біля кількох дитячих ліжечок стояла завжди чергова банка) або глюкозою. Тобто голод їм точно не грозив. Але тим не менше- ридали. Тому ті з нас, які не хотіли, щоб дітки надривалися, йшли до дитячих чергових медсестер, давали їм кілька грн і вони приносили нам малюків і залишали доти, доки ми цього самі хотіли. Звісно, що вдень, коли були лікарі на зміні, приносили суто на годування ( хоч могли і подовше залишати- наприклад, залишали не на 30 хвилин, а на 1, 5 год. А через 1.5 год вже тоді було наступне годування і знову приносили). А от з годинки 4 дня, як розходилися лікарі, з медсестрами можна було домовитися і вони приносили малюків надовго, особливо вночі: і їм тихіше у дитячому відділенні, і мамам краще- поклали біля себе малюка і годували чи малюк дрімав спокійно. Було би бажання. Просто мало у кого з мам таке бажання було домовлятися: погодували - віддали і відпочивали : по телефону поговорити; з рідними-подружками вниз спуститися поговорити...

20. panikvarts

panikvarts Well-Known Member

Правильно тут дівчата пишуть, молозиво для перших кілька днів придумане природою не для того, щоб дитина наїлася. Дитячий шлунок не пристосований для сумішей в перші дні (та й в інші теж). Власне дитині не потрібно їсти так як ми то розуміємо, їй потрібно запустити процес травлення, і для цього і є молозиво. Тому якби дитина не плакала - це точно не від голоду буде. В неї ж можуть бути й інші потреби - в тілесному контакті, наприклад.