Як довго годувати дитину грудьми?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 22 Вересень 2008.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

Yaremko Well-Known Member

я по своїй професії дуже тісно пов'язана із законодавством і дуже часто (майже завжди) замічаю що якби закони виконувалися то би жити стало краще. Одже наш МОЗ говорить так Наказ від 31.07.2006 № 529/49 Про затвердження галузевої програми "Підтримка грудного вигодовування дітей в Україні на 2006-2010 роки"
    де написано

Вартує прочитати:
    Как избегать споров и реагировать на критику о кормлении грудью.

Як довго годувати грудьми:
    Грудне вигодовування дітей віком 1 рік і більше. Навіщо?
    Годування після року

как долго кормить грудью?
    ФАКТЫ О ПРОДОЛЖИТЕЛЬНОМ КОРМЛЕНИИ ГРУДЬЮ
    время отлучения ребенка от груди

Естественный возраст отлучения от груди
    Когда наступит инволюция?

Завершеня ГВ
    Отлучение от груди (1)
    Отлучение от груди
    Отлучение
    Время отлучения ребенка от груди. Когда оно наступит?
    Отлучение ребенка от груди (часть 2)
    прекращение кормления грудью - практика
    отлучение ребенка от груди
    Как долго кормить грудью?
    Естественное отлучение
    Отлучение от груди. Как?

Коли закінчувати ГВ по Біблії
    ГВ в Християнстві
    Библия о грудном вскармливании. Святые помощники матерей

Останнє редагування модератором: 9 Червень 2016
    • Подобається Подобається x 8
  2. Zhovten

Zhovten New Member

Відповідь: Як довго годувати дитину грудьми?

Ну, бачите, справа в тому, що розпал - це суб"єктивно. У когось розпал в 1,5 роки. А хтось розпалом ГВ вважає 6 місяців...
    А на рахунок власного досвіду... Як показує практика, ділитись власним досвідом на форумі - справа дуже не вдячна :)

3. Almariel

Almariel Well-Known Member

мені здається, що остання причина таки має місце:
    тобто якщо мама має не дуже міцну власну точку зору, то коли їй всі навколо будуть торочити, що "а нашо після року", то вона таки не витримає і здасться, щоб не слухати ці балачки.

4. Bree van deKamp

Bree van deKamp Відчайдушна домогосподарка))

5. Nastylove

Nastylove Well-Known Member

Я думала ми говоримо про "не хочу годувати взагалі", але якщо після року, то той психологічний фактор, про який Ви кажете, теж може мати місце.

---------- Додано в 00:02 ---------- Попередній допис був написаний в 00:01 ----------

хто вона? і кому кажуть годувати до армії?

6. Bree van deKamp

гіпотетична мама)))

7. Almariel

то, звичайно, дуже утопічна картина, але думаю, що якщо жінка не має власної твердої думки, то зробить так, як будуть говорити всі навколо.
    проблема в тому, що в нас мало хто так говорить (крім ДП)

8. Bree van deKamp

Чому Ви так думаєте? Я наприклад своїх п"ять копійок завжди пхаю, і при першій ліпшій нагоді розказую, як це класно годувати і т.д. по тій же темі, але ніхто того не хоче слухати і сприймати... Правильно писала Жовтень

9. Nastylove

Nastylove Well-Known Member

А нащо розказуєте?
    Я, наприклад, не розказую при першій ліпшій нагоді, нащо? Якщо заходить розмова, звісно висловлю точку зору, але хто хоче почути, той почує. Як нема такої потреби налагодити/повернути ГВ то хоч 100 раз скажи - марно. Мені сумно, що деколи ті, хто хоче не має де почитати, або читає, слухає не те що треба.

10. Almariel

так ви ж частина ДП :)
    ще ніде поза форумом жодного разу не чула, що годувати треба довше 2 років. моя тітка казала, що вона годувала дуууже довго, аж до 1,7.

11. Mazerati

Mazerati Well-Known Member

От мене завжди цікавить, ті жінки, що довго годують дітей грудьми і засуджують тих, хто годує лише до року, вам дійсно важливо когось переконати, що вони роблять неправильно? якщо так, то чому?

12. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

У мене конкретно припадки вже 9 місяців із періодичними недовгими просвітліннями. Виходу нема. Просвітління бувають, коли з'являється напіввихід, але він рідко буває. Але я дивлюся наскільки дитина залежна від грудей і зовсім не готова мене відпустити в тому плані й просто закушую губи й не думаю про те, як я почуваюся. Ну, чи стараюся не думати.
    Усе залежить, як це робити.
    Познайомилася я з однією дівчинкою, коли вона ще вагітна була. Зараз має малятко, але дуже її виснажує те, що він на циці висить увесь день. Малий робить так, як мій Натусик, дуже багато їсть удень, а вночі майже не прокидається, хіба іноді і то лише раз. І вона щаслива, що хоч може поспати нормально, але все одно не була певна, що оте вічне цицяння - то так має бути. Вона нікого не питала поради, просто пожалілася. Я ненав'язливо розповіла, що мій Натусик робив те саме, але що бачу по ньому, що нічого кращого для нього не треба, крім циці. І вона знає, що я досі годую.
    Ще кілька мамів підтвердили те саме, що кращого не буває, що циця - це все, і реклами не треба. От щодо грудного годування вони дуже сильно наголошують, що то найкраще, БО медики тут не говорять, що суміш - це те саме, що й ГВ, вони чітко кажуть, що суміш НІКОЛИ не зрівняється з ГВ, бо в ній нуль імуноглобулінів . Суміш - це калорії, а ГВ - це імунітет, якого жодна суміш дитині не передасть. І не має значення хвороблива дитина чи ні, це просто факт.
    Коли в Україні медики почнуть говорити так само, що це ваш вибір, що робити, АЛЕ жодна суміш ніколи не замінить ГВ, тоді я повірю, що вибір у мамів проінформований та свідомий.
    Правда, говорила з іншою мамою, то та коли почула, що я вагітна (ще була тоді) і далі годую, сказала категорично, що коли в неї так було, то вона дитину відлучила у 8 місяців і все. Я лише спитала чи її батько (гінеколог за фахом) не говорив, що в першому триместрі не дуже безпечно відлучати. Вона відповіла, що ні, ніхто такого не казав. На тому наша розмова завершилася. Але я й до того знала, що вона всіх дітей до року відлучає. Переконувати її в протилежному ніколи й думки не мала. Взагалі зараз на знайомих "дію" виключно власним прикладом і просто ділюся інформацією. :)

13. Fleshka

Fleshka Well-Known Member

Я б поставила теж таке запитання, правда навпаки: чи важливо тим хто годує і відлучає в ранньому віці переконати довгогодуючих, що так правильно?

Адже дискусію можна читати по різному, і з різної точки зору сприймати.

Я вже давненько не годую, і давно охолола до всяких зауважень. Але навіть зараз чую в свою сторону від близьких що "вчені довели, що дитину вартує годувати до 3-х місяців, більше користі нікому немає...а те що робила ти до 3-х років нікому не потрібне, ні тобі ні дитині". Це кажуть при зустрічі мами, які майже не годували...Нашо кажуть - не знаю...тай мені байдуже. Просто дуже шкода, що вони і справді вірять в ту теорію, як і в те що молоко синє і пропадає...І зрозуміло що майбутні їхні дітки не пізнають довгого ГВ.
    Ну але то, як ви кажете, справа мами. В наш продвинутий час їй вирішувати, чи вартує її дитина бути на ГВ до самовідлучення, і чи вартує її дитина взагалі годуватись.

14. Orman

Orman Модератор-бомба

1. я хочу щоб коли моя дочка виросте її не мучили казками про синє/звурджене/холодне молоко, пусті/великі/малі груди, нічого-корисного-нема-після року,і фу-така-велика-а-цицьку ссе. Легше хочу щоб їй жилося.
    2. мені щиро шкода дітей яким всунули соску-пляшку, чи відлучають коли вони явно не готові - я зараз таку ситуацію дуже близько спостерігаю. Мені таааак шкода дитину, аж плакати хочеться.

---------- Додано в 08:59 ---------- Попередній допис був написаний в 08:55 ----------

часи завжди однакові (с)

15. Fleshka

Fleshka Well-Known Member

Не скажіть...Доступ до інформації зараз далеко не такий як при совку, до прикладу. Але далеко йти не треба: навіть тут, на ДП видно, хто і як, з якого ракурсу її сприймає...Люди бачать те, що хочуть, і читають одне і те саме так, як їм більше пасує.
    Особисто я давно зробила висновок - переконувати тих, хто вже вирішив/"все знає"/або зробив раніше так-то - дуже тяжка і майже марна справа, вона не всім під силу. Але от тих, хто зараз стоїть перед вибором - треба. І саме для цього дану дискусію варто підтримати. Може ще одна мамуся вирішить, що тривале ГВ є корисним, а не марним і бла-бла...І що для цього варто деколи таки постаратись.

16. Orman

Orman Модератор-бомба

17. Haidee

Haidee Well-Known Member Команда форуму

Я так помітила, що в нас поки що ГВ річ неважлива, а деколи навіть постидна. Насправді, от ми тут на форумі обговорюємо жінок, які не хочуть годувати, а в парку обговорюють мам, що годують. Тобто якщо в процесі спілкування якась жінка скаже, що не годувала, бо (тут ставте, що хочете), то особливо ніякої реакції не буде. Ну подумаєш, не годувала, є ж суміш, молоко, каші, ніц страшного. А коли мама годувала на газоні 2-річного хлопчика, то така дискусія виникла, що о-го-го! Як, вам ще не набридло? А нащо? А скільки ще? Він і вночі ще їсть? ОМГ! І ніхто не соромився коментувати зі своєї негодувальної точки зору. Тобто поза межами форуму якраз не годувати - справа особиста, а годувати - можна й потриндіти.
    Я малу досі при потребі годую на людях. Я тим не хизуюся, не роблю того спеціально, не провокую дитину поїсти цицю перед кимось, але якщо попросить - дам. Перша реакція - очі на лобі. Дехто відвертається. Дехто питає "Ви досі годуєте?". Ніби не видно:) Прямих зауважень не роблять, але якісь ноти нерозуміння є часто. Я ніколи не починаю щось доводити чи когось переконувати, але якщо хтось захоче почути чому ми годуємся - розкажу. Понав"язуюся:)

18. Lapatulya

Lapatulya Well-Known Member

А мені здається, що то навіто не віра в теорію, а просто виправдання, от і все, бо дехто і толком пояснити не може чого відлучила...
    Особисто мені, все одно, я нікого не переконую і не буде переконувати, кожен робить так як вважає за правильно робити, але нехай не чіпають мене і мою дитину, бо коли доходить справа до розмови "ти щеее годуєш????", "та ти мать-героїня:girl_crazy:" , то чесне слово, хочеться такого наговорити...

19. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

В цьому місці варто було зупинитись. Засуджувати іншу людину ніхто не має права. А сенс розбирати в чому там причина і що зробити є лише у випадку, коли сама жінка в якої проблема звертається і просить про допомогу. Через треті руки виясняти що там, як і чому не має ні сенсу, ні кінцевої мети. Так, попереливати з пустого в порожнє.
    Ну і щодо ярликів і засудження. Я не засуджую жінок , які з тих чи інших причин не годували. Це їх вибір і його треба поважати. Але і казати, що відлучати дитину, коли вона ще не готова, це правильний вибір - не можу. Тому що в цьому випадку страждають інтереси дитини.
    Дитині потрібна і щаслива мама, і тривале ГВ. Це як пробувати вирішити без чого краще жити - без руки чи без ноги. Добре жити зі всіма руками і ногами. І мабуть варто таки переналаштувати думки в сторону збереження і ГВ, і гарного настрою мами.

20. Bree van deKamp

Так і я в черзі про помідори не розказую про ГВ))

А ні то ж не її особиста справа-це суспільне
    Не сприймайте за образу, але то ж був особисто ваш вибір-годувати тандемом. То чому ви не хочете дати правово вибору іншим матерям, кожна мама вправі сама вирішувати скільки їй годувати свою дитину 1р, 2р чи 5р
    .
    Чому? Порадами ділитись можна, але ярликів вішити не треба.

21. Almariel

та кому не дають вибору? заставляють годувати під дулом автомата?
    а форум для того і є, щоб висловлювати свою думку і аргументувати, чому іншу думку вважаєте не правильною.