Як довго годувати дитину грудьми?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 22 Вересень 2008.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

Yaremko Well-Known Member

я по своїй професії дуже тісно пов'язана із законодавством і дуже часто (майже завжди) замічаю що якби закони виконувалися то би жити стало краще. Одже наш МОЗ говорить так Наказ від 31.07.2006 № 529/49 Про затвердження галузевої програми "Підтримка грудного вигодовування дітей в Україні на 2006-2010 роки"
    де написано

Вартує прочитати:
    Как избегать споров и реагировать на критику о кормлении грудью.

Як довго годувати грудьми:
    Грудне вигодовування дітей віком 1 рік і більше. Навіщо?
    Годування після року

как долго кормить грудью?
    ФАКТЫ О ПРОДОЛЖИТЕЛЬНОМ КОРМЛЕНИИ ГРУДЬЮ
    время отлучения ребенка от груди

Естественный возраст отлучения от груди
    Когда наступит инволюция?

Завершеня ГВ
    Отлучение от груди (1)
    Отлучение от груди
    Отлучение
    Время отлучения ребенка от груди. Когда оно наступит?
    Отлучение ребенка от груди (часть 2)
    прекращение кормления грудью - практика
    отлучение ребенка от груди
    Как долго кормить грудью?
    Естественное отлучение
    Отлучение от груди. Как?

Коли закінчувати ГВ по Біблії
    ГВ в Християнстві
    Библия о грудном вскармливании. Святые помощники матерей

Останнє редагування модератором: 9 Червень 2016
    • Подобається Подобається x 8
  2. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

Відповідь: Як довго годувати дитину грудьми?

Щоб отримувати задоволення від ГВ, щоб тривале вигодовування приносило позитивні емоції потрібен материнський інстинкт, інтуїція, володіння інформацією або бажання її отримати.
    Важко коротко відповісти на запитання. Як може не перехоплювати дух, коли маленькі оченята випромінюють щастя? Коли ручки обнімають маму? А які відчуття переповнюють, коли вночі пригортаєш до себе цей комочок! Як це все можна описати словами? А майже телепатичний зв*язок з дитиною? Можна написати, що треба робити, як правильно, а передати відчуття , які виникають в процесі важко :)
    Проблеми виникають майже в кожної мами, але завжди є кілька варіантів.
    Про користь для фізичного розвитку вже писано-переписано, було б тільки бажання читати.

3. Galya

Galya Well-Known Member

У вас були тріщини? Чи плакали не від болю, а через психологічні проблеми? Бо я вперше з таким стикаюсь, щоб мама без фізичного болю не отримувала задоволення від годування своєї дитини... Про це ніде і ніхто не пише, бо ВСІ отримують задоволення і нікого тим не здивуєш. Якщо б мама не отримувала задоволення і мамі було боляче, то ми б як вид не вижили - раніше не було сумішей...
    Смію запідозрити, що ні. Просто якщо ви її привчили спати цілу ніч ще в 3 міс.(повірте(!)годування грудьми - це не тільки і далеко не завжди їжа, тому дитина можна сказати вночі і так не їсть, а прикладається з інших причин:)), якщо активно заміняли годування груддю дорослою їжею, то й не дивно, що відлучання пройшло легко.
    Мами, які годують довго, відмічають, що годувати дитину приємно, а коли бачиш її радість від того, що мама готує груди, як вона ніжно їх гладить, як солодко до них говорить, хоч ше не вміє чітко говорити, як потім ніжно вона каже "цицяяяя...", як бачиш ті очі, відчуваєш ту нескінченну радість, що мама дає найкраще, найсолодше, а мамі при тому не боляче(!) - то як можна в дитини це все забрати? Крім того,не знаю, чи у всіх так, а я під час годування відчуваю неймовірну близькість з дитиною, коли її просто тримати на руках чи обіймати - це зовсім не те...Ясно, шо я вас не переконаю, але це мої думки на ваші питання.

4. MaryF

MaryF Well-Known Member

От і я про той інстинкт подумала...колись читала, що не всі матері мають його, хоча дуже люблять своїх дітей, але якщо мама постіно біля дитини , то інстинк з"являється. Дуже часто це відбувається через те, що обов"язки мами перекладаються на бабусю.

5. mamaNata

mamaNata New Member

+100
    Дитина ж не знає в принципі, що її очікує в світі поза маминим животиком. І першою, хто є самим рідним в цьому світі- це мама. Тому як раз через маму маля сприймає світ. Тобто дитина прийме любі умови матері, прийнявши їх, як належне - значить так воно тут є - тре спати цілу ніч і їсти по годинах і т.і.
    ГВ - ще раз повторюсь (бо багато вже тут говорилося) для LoveIzabella - не є тільки задовільнення фізичної необхідності в харчуванні - це тісний зв"язок матері і дитини, близькі відносини, завдяки ГВ мами краще розуміють своїх дітей, що є запорукою майбутніх близьких стосунків. Не можна говорити, що ГВ - це панацея, звичайно що крім цього є інші сторони стосунків з дітьми. Так що можливо ви, більше дізнавшись про ГВ, зміните свою думку і отримаєте насолоду від таких близьких відносин з наступним малюком, якщо плануєте.

6. LoveIzabella

LoveIzabella New Member

ДЯКУЮ ДІВЧАТА! ЩИРО!
    Просто, MaryF, я живу сама, хоч мама приїжджала в той період доволі часто і напевно її думка була поштовхом припинити мої мордування. Вона не могла дивитись, як мені боляче і підштовхнула мене до того кроку.Та я нешкодую, напевно...А може і шкодую трохи - адже були моменти і позитивні...
    Я розумію, що Ви всі хочете сказати: що
    У мене він відсутній:sad:
    Але мене трохи насторожує така позиція - хочете сказати, що якщо довго не годувати, то материнського інстинкту і почуттів в мене нема і я черства мати?(Я далеко не така! - я доню відчуваю як ніхто, попри те, що фізичного контакту між нами вже нема)
    А ще знаєте, про що думала (раз розмова пішла на відвертість),
    Ну постійно біля дитини все одно не будеш - тай малій стає скучно (щоб я не вигадувала) - вона шукає тата, бабу, няню(сестру мою). Та й здається, вона більше привикає до соціуму...А то постійно мама та й мама...Я і так практично цілими днями сама;(
    Ага, ще добавлю:
    От біля нас зразу садочок. То я вже наслухалася стільки плачів через те, що діти, які довго годувалися - їх відлучивши, спихають в садок. То вони там потім скандалять - "цицю вимагають" - бідні вихователі не можуть дати раду:ed4d70def841dc74b57. Ну не знаю - дитині 3 роки, а то і більше(!), а вона топає ногами і верещить"цииииицю!!!!" То вже якось геть не пасує!!!:girl_impossible:

І от , хоч я годувала до 6 місяців,
    у мене були шалені тріщини,і я просто ридала, коли приходив час годувати. Пробувала і силіконові насадки...потім умудрялася сціджувати і так давати... а консультант по ГВ чиякїїназвати, знизала плечима, сказавши - "тут нічого не поможеш, тут бажання мало";(
    Напевно, через те у мене склалися такі відчуття і враження:girl_sad:

Ага, ще хотіла б добавити, не ставтеся вороже до жінок, які з тих чи інших причин не годували до року і довше. Тут злочину нема ніякого - то просто думка з боку!
    mamaNata, та-та, про будь які умови: ви чомусь то так кажете, ніби то погано - вона прекрарсно почувалася, ївши по годинах і нічого її не тривожило!(кажуть, що харчування по режиму тозле, бо воно буде плакати, а мама буде чекати години)...
    більше дітей не планую - то принципова позиція.

Ще раз хочу подякувати всім, хто відгукнувся за моїми питаннями - мені було дуже важливо зрозуміти думки різних людей

7. Galya

Galya Well-Known Member

Від тріщин єдине, що помагає - правильне прикладання дитини, а як неправильно прикладати, то дійсно одного бажання мало.
    Вам вже про це писали - якщо мама робить такі умови для дитини, то вона сприймає їх за нормальні, бо мама так робить і значить так нормально, що б ви їй не пропонували, бо мама для дитини - весь світ, вона народжуючись знає тільки маму і тільки з мамою їй було завжди добре, тепло і спокійно.

можу запідозрити, що правильним відлучанням там і не пахне...Напевно все виглядало так: вчора дитина смоктала скільки хотіла раз, а сьогодні мама вирішила відлучати і завела дитину в садочок. Так не робиться, відлучання має бути поступовим, щоб було не травматичним для дитини ( і для маминих грудей! тоді не треба ніяких перетягувань, таблеток і навіть зціджувань). Чи ви думаєте, що всі діти, яких відлучають після 2-3 років істерично плачуть при цьому?

8. Fleshka

Fleshka Well-Known Member

Не пасує чому? Бо 3 роки? Чи не пасує, бо верещить?

9. Leila

Leila Well-Known Member

Я з коли була вагітна малим, то лежала на Мечнікова цілий місяць, попадалися різні дівчати сусідки, але більшість не була налаштована на ГВ, а тим більше тривале. там була одна медсестра, яка тільки вийшла з декрету, сама вона десь з села, казала що малий ще їв цицю, хоч всі кажуть достатньо, то вона малому намагалася вже не давати, а він каже я їсти не буду тільки поцілую, чи потримаю. в палаті хто це чув то дуже плювалися казали що то стидно і погано. Я малого відлучила через загрозу вагітності. він вночі шукав і просто тримав руку на грудях довший час, то мене чоловік і свекруха доїдали що того не можна робити, а я інстинтивно відчувала що йому то потрібно. Зараз коли годую малу, мене малий просить теж цицю, але не їсти, а просто притулитися він же ще такий маленький.

10. Mira_SH

Mira_SH Well-Known Member

Тут ви помиляєтеся, моя дитина ходить в садочок, і їсть маму, вона ні разу не сказала виховательці, що хоче циці, і ні разу не закатала скандал, а завжди каже, що цицю будем їсти дома. А то що верещить,то проблема не вигодовування,а виховання. Бо хіба діти верещать, тільки тоді, коли хочуть цицю? Думаю це буває і з інших причин

11. Ascorbinka

Ascorbinka скептик-романтик

я віддала в садок без відлучки... не було жодних проблем з істериками чи т.п. Вихователі питали, як і з чим дитина звикла засинати (на той час тільки біля циці)... то в принципі всі знали, що Олежик ще на ГВ, але він був і є одним з найчемніших дітей в групі... вихователька потримала його на руках і клала в ліжечко, далі вже сам засинав. Скоро буде рік, як він ходить в садок, але жодного разу не просив цицю в садку, чи по дорозі... вдома вже відривався по повній, і то тільки в часі адаптації;)

12. Adelaida

Adelaida Active Member

А мене сьогодні тітка чоловіка потішила. Каже, що дивилась вчора по ТБ передачу, де казали, що суміші - це зло, а годувати можна і до 4х років! :girl_claping: І при тому вона це оповідала мені з захватом, ніби передає важливу таємницю :)
    Хто знає, яка то передача була? От побільше би таких :)

13. LoveIzabella

LoveIzabella New Member

Мені просто було би незручно привертати увагу на вулиці посторонніх людей - я не вмію бути дезпардонною і обертати навколо себе і своєї дитини весь світ! Боюся, що мені хтось скаже щось дужеобразливе, а я не вмітиму постояти за себе і дитину...
    Я живу хата в хату від садочка і повірте на слово - коли кричить "цииицю", то він (вона) саме того і хоче на той момент.
    Того я теж боялася...
    Тай я то все не з пальця взяла - то реальні ситуації, з яких я, боячись не знайти виходу, і припинила годування в часі, коли моя дівчинка ще не розуміла.

Люди по всякому роблять і не завжди з власної волі...а може з нестачі клепок;)?Хоч так не робиться, все ж так буває...

ЗновуВи таккажете про режим, ніби то погано!! Але якщо подивитися з вншої сторони - то в режимі є куууупапозитиву:

Десь тут ще була вичитала фразу(не пам"ятаю, в кого) - що типу, "та...ще годую,бо ліньки меню придумувати" - ну то щось вже схоже на те... та не і схоже - напевно написала так як думає!
    То випливає питання - Ви дійсно годуєте подовше для того, щоб не вигадувати з приготуванням їжі? І як ви упорядковуєте графік страв, коли годуєте після року?

14. Anelija

Anelija New Member

Кілька років тому бачила телепередачу про ГВ, так ось, вчені дійшли висновку, що годувати треба доти, доки в дитини є смоктальний рефлекс (маля обхоплює язиком ваш сосок ніби трубочкою). В середньому при ГВ цей рефлекс зникає після 4 років.

15. In4a

In4a Well-Known Member

"нашо?" (с)
    то є так важливо?
    я і так туди не лажу, а ще люблю цитувати Натореллу: "Моя дитина не ковбаса, щоб я її важила"
    і що? а якщо не одним "заходом"? ви теж їсте відповідно по годинах, а не тоді, коли хочете їсти?
    читайте тему про педприкорм
    див. вище

16. LoveIzabella

LoveIzabella New Member

Ну як нащо? Бо то мені здається нормальним - слідкувати, скільки дитина їсть!
    Ясно, що важливо!Інакше без графіку я не буду нічого встигати, буде безлад або не буде нічого на вечерю! А мене так навчили, що я все маю встигати - і на кухні і в хаті і з дитиною (ми самі живем) і при цьому завжди гарно виглядати...
    Знаєте, їм по розкладу - бо звикла так;) і голоднію вже так (деколи чоловік каже, що я "собака Павлова":))

Читали, але хотілося почути ВЛАСНИЙ приклад!!!

17. Adelaida

Adelaida Active Member

18. Fleshka

Fleshka Well-Known Member

Годування на людях - то не безпардонність, і далеко не обертання всього світу навколо дитини. Дивно, (точніше мені навіть дико) чути це від мами яка годувала грудьми.
    Це доцільно при ШВ. Коли мама змушена контролювати кількість спожитого дитиною, внаслідок певНених порушень природи і не змоги дати дитині ГВ.
    Проте якщо дитина на ГВ, то тут в більшості випадків це зайве. Я довіряю організму свого Романа. Вважаю, що він незіпсований і краще знає,що потребує. Буває відмовляється від усього їсть тільки каші, буває топче все, що бачить, а в таку спеку як зараз - то пріорітет для нього - то ГВ і кампотики. Ну не пхати в нього ж їжу, бо режим має бути!
    Не розумію, що вам дає оте вичислювання скільки дитина набирає? Якщо недобір, то пакуєте її більше? Чи як?
    О! І ще Оте годівання по годині через кожні 2 години...То ж жах! Третина дня йде на споживання їжі, підозрюю, що друга третина на готування. А ви ще жалілись на те, що ГВ - це тяжко. Якщо чесно, то тут я можу тільки поспівчувати, адже на ігри і гуляння з дитиною часу майже не залишається, адже припускаю, що решта часу йде на:

Останнє редагування: 15 Серпень 2010
  19. Anelija

Anelija New Member

Так ніхто і не спорить. Відповіла на питання. Тема називається "Як довго годувати дитину грудьми? ", а не "треба довго годувати дитину грудьми "

20. Anastasia

Anastasia Well-Known Member

видається мені, що трохи не так названа тема :) бо ми ще досі прикладаємось до грудей в наші 3 роки, але то вже не є годування грудьми, це скорше установка на те що все добре і спокійно і можна засинати :) бо прикладання повязані зараз у нас лише зі сном. А вагу я ніколи не контролювала :) а донечка така файна :) нівроку. У мене часом були думки про штучне відлучення (навязані бубнінням родичів, що вже б час відлучити), але емоційно мені важко було витримати слізні прохання дитини про цицю і не дати, хіба мені насправді важко? Тому ми ще грудні у свої 3 роки :)
    Надіюсь, що тандем у нас буде гармонійним.

21. Lavazza

Lavazza Well-Known Member

жарти жартами, але це вже буде друге таке покоління :)

ІМХО, у ваших страхів очі великі і більшість проблем, які ви героїчно долали раннім відлученням, були лише у вашій голові