Як довго годувати дитину грудьми?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 22 Вересень 2008.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

Yaremko Well-Known Member

я по своїй професії дуже тісно пов'язана із законодавством і дуже часто (майже завжди) замічаю що якби закони виконувалися то би жити стало краще. Одже наш МОЗ говорить так Наказ від 31.07.2006 № 529/49 Про затвердження галузевої програми "Підтримка грудного вигодовування дітей в Україні на 2006-2010 роки"
    де написано

Вартує прочитати:
    Как избегать споров и реагировать на критику о кормлении грудью.

Як довго годувати грудьми:
    Грудне вигодовування дітей віком 1 рік і більше. Навіщо?
    Годування після року

как долго кормить грудью?
    ФАКТЫ О ПРОДОЛЖИТЕЛЬНОМ КОРМЛЕНИИ ГРУДЬЮ
    время отлучения ребенка от груди

Естественный возраст отлучения от груди
    Когда наступит инволюция?

Завершеня ГВ
    Отлучение от груди (1)
    Отлучение от груди
    Отлучение
    Время отлучения ребенка от груди. Когда оно наступит?
    Отлучение ребенка от груди (часть 2)
    прекращение кормления грудью - практика
    отлучение ребенка от груди
    Как долго кормить грудью?
    Естественное отлучение
    Отлучение от груди. Как?

Коли закінчувати ГВ по Біблії
    ГВ в Християнстві
    Библия о грудном вскармливании. Святые помощники матерей

Останнє редагування модератором: 9 Червень 2016
    • Подобається Подобається x 8
  2. Lebidka

Lebidka Well-Known Member

Відповідь: Як довго годувати дитину грудьми?

Краще з маминою цицею в роті, ніж обдурена дитина тим самим дурником, ІМХО.

А в нас вже годування завершилося, якось саме по собі завершилося в 2 роки і 1 місяць, синочок просто перестав поступово просити і гамати цицю. Тепер лише іноді хоче то поцілувати, то пригорнутися до грудей.

3. Loyal

Loyal Well-Known Member

Оце вже точно! Я бачу дітей біля 2-ох років надворі з дурником жжжжах! Я в принципі не сприймаю дітей з соскою, то для мене ляльки якісь.

4. Nata

Nata Well-Known Member

А теорія практикою підкріплена? Бо у мене так: старший цицявся дуже мало і стес цукерочкою не заїдав, бо мама солодкого не давала. Їв нормально, "здорову" суміш, впав - дотепер мама має цьомати (це я до того, що стреси не заїдалися), результат - 5 років і 26 кг.
    Менший має цицю коли хоче: коли йому сумно, коли він стомлений, коли щось болить... Важить він значно менше ніж старший у його віці, значно спокійніший, менше вразливий. Так, можна списати на темперамент, на гени, а можна просто припустити, що циця абсолютно не шкодить дитині у 2, 3 і навіть 4 роки.
    Я маю ще кілька прикладів з родини, де дітей годували до 3-4 років (тітка моя пішла до лікаря аби припинити лактацію у 3 роки, мудрий лікар сказав кинутися ровера, не думати про гормональну терапію і годувати дитину скільки може). Дітям зараз по 8-10 років, здорові, щасливі, активні і без жодних ознак ожиріння.
    Так що теорія теорією, а практика показує інше.

5. TASJA

TASJA Well-Known Member

А з моїх спотерігань діти на штучному вигодовування більш пухкенькі ніж ті, що на грудному. Як на мене при грудному вигодовування дитя не переїдає, а їсть стільки, скільки потребує. Може два рази цмокнути, а потім просто тримати цицю в ротику. А на штучному все по графіку - хочеш-не хочеш через стільки-то часу стілько-то суміші маєш з"їсти. У наших знайомих дитина в кілька місяців за хвилину-дві випивала пляшку суміші (мій з банки пив воду не так швидко), ну то хіба дитина не розпихає собі шлунок? А коли прийшов час до дорослої їжі, то та дівчинка з"їдала цілу мисочку супчику, бо вона звикла до такого об"єму їжі.
    От така моя суб"єктивна думка.

6. Анута

Анута Well-Known Member

ой, про ожиріння. Маю приклад, не хочу уточнювати на особи, де ГВ практично не пахло. Не склалось з рекомендаціями від совка - немолочні вони. Так от, вже третє покоління має проблеми з надмірною вагою. Два останні покоління вигодовані сумішшю, це точно.
    щоб не мати проблем з надмірною вагою треба мати стоп-сигнал і менше їсти, а ГВ тут абсолютно ні до чого. ГВ - це контакт матері та дитини, і у випадку стресу якраз найкраще що може бути: коли дитині погано вона йде шукати захисту у мами, це самий ідеальний варіант. Аніж шукати допомоги, захисту, підтримки на стороні в штучних замінниках мами. Замінник мами в цьому спілкуванні це перша тріщинка у взаємопорозумінні. З часом ці психологічні замінники і перетровяться в алкоголь, тютюн, надмірне споживанні їжі чи солодощів тощо. Будуть всі можливі варіанти окрім мами.
    А циця для малої дитини це якраз уособлення мами, затишку та гармонії, а не "заїдання" стресу. Та і про яке заїдання може йти мова, якщо дитина радше не їсть, а прикладається і тулиться - хто годував дитину реально знає про що я говорю. Тулиться аби почути запах маминого тіла (1 фактор заспокоєння), почути стукіт маминого серця, звук який знає ще з утроби (другий фактор заспокоєння), відчути тепло, обійми, любов та спокій.
    Адже коли людині погано значно приємніше аби тебе приголубила та обійняла близька людина, аніж з"їсти тарелю зупи ;)
    ГВ це не тільки фізична іжа, це також їжа і душевна :)

я звісно не претендую на істину останньої істанції як високошановані дохтори Спок та Комаровський ;)

7. Ука

Ука Добрий волонтер із поганими нервами

дівчата, Ви трохи поскидали все в купу. В тому що саме ГВ не сприяє ожирінню, ніхто (я сподіваюся) не сумнівається.

Дискусія виникла на тезу про те, що, якщо дозволяти дитині загамувати сльози грудьми, то виникне зв'язок проблема-їжа, котрий, в свою чергу, може сприяти ожирінню.

Давайте дискутувати коректно і опонувати висловленим тезам

8. Nata

Nata Well-Known Member

Ну так, але з досвідом годування приходить розуміння, що дитина цицею стрес не заїдає :) Заїдати можна солодощами, пляшечкою, ще чимось, а циця - це близькість мами з дитиною :) І нажаль усвідомлення цього до багатьох приходить тільки з набитими гулями (натякаю винятково на себе :))
    Пояснюю: часто малий просить груди для заспокоєння і навіть не намагається їсти. Дотулиться, пригорнеться, посидить поруч і щасливий іде собі далі. Йому просто важливо знати: мама поруч.

9. TASJA

TASJA Well-Known Member

Мій малий коли плакав (чи то впав, чи ще по якійсь причині) завжди просив цицю і заспокоювався. Зараз ми цицю вже не гамаємо, і коли він плаче, то не просить каші чи шоколадки, а йде до мене, приголубиться, пожаліється, хоче, щоб його поцьомали, заспокоїли. Як вже зовсім погано, то тримається ручкою за цицю. І зовсім нема зв"язку проблема - їжа, радше є зв"язок проблема - мама (або тато рідше). Але це природньо, як на мене.

10. Svitlanka

Svitlanka Well-Known Member

Дівчата, а я от теж таке чула від психологів ( імен не пам'ятаю :), що заспокоєння дитини цицею спричиняє в майбутньому психологічну залежність - заїдати стрес. І справа тут не в тому, що дитина може не тягнути в той час молочко, а в тому, що для заспокоєння треба "оральне". Ну ви розумієте - так, наприклад, курці коли кидають курити постійно щось тягнуть до рота, цукерки різні, а ті, хто хоче кинути пити, можуть просто почати пити каву в великі кількості. Тобто, будь які дії, що можуть замінити звичку.
    Можливо, дійсно в цьому щось є.....Треба буде більше почитати на цю тему...
    Хоча діти - то не дорослі. В них все інакше.
    А поки що даю цицю на кожну вимогу, заспокоєння і навіть більше :):):)

11. Муська

Муська Well-Known Member

12. тетяна7777

тетяна7777 Well-Known Member

+1000,ось і я про те ж)))Нє,ну мені в голові не вкладається,скільки ж в нас дітей були б грубасиками))))) А ті хто виключно на штучному не хворіють ожирінням? по-моєму їх більше!!!!

13. Анута

Анута Well-Known Member

а може ви недочули? ;) бо я читала теж у дитячих психологів що недодання циці власне і провокує пошук інших варіантів. Тобто причина першочергова в незадоволенні смоктального рефлексу і воно накладається на все життя і шукаються варіанти його таки задовільнити.

14. Nata

Nata Well-Known Member

Я теж про це подумала :) Як правило діти без ГВ мають пустушку, отже будь-який плач прицьмокується ґумою, і очевидно що виникає залежність.

15. Lebidka

Lebidka Well-Known Member

У нас циця теж була усім - і для годування, і для пиття, і для заспокоєння, і просто, щоб відчути мамину любов...
    Наразі ми припинили годуватися, синочок не просить їсти чи пити, коли йому погано (стрес, плаяч і т. д.). Він теж пригортається до мене, а саме до грудей і там заспокоюється.

16. Іруня

Іруня Well-Known Member

Точно суб"єктивна. Бо мая Настуля хоч і була на "штучному", але їдок з неї ніякий:girl_sad:.

17. Yaremko

такі б речі голосніше говорили щоб всі чули а не тільки в прольотних дискусіях то може щось би змінилося. бо це я товчу і товчу але толку, якщо лікар сказав відлучити від грудей бо дитина погано їсть. а насправді дуже багато штучникі препогано їдять і особисто я цьому реальний приклад.

Що ж до теми дискусії. Питання, коли були діти які довго були на ГВ? давно! тоді проблеми заїдання стресу не було! коли всі почали поділяти годування грудьми на тільки задоволення харчової потреби то і появилася проблема особливо у штучних дітей.
    Дитина ще в лоні матері смокче палець то виходить що вже тоді проявляється та проблема?
    Якщо не задовольнити дитині смоктальний процес природнім шляхом (дати грудь) то дитина починає шукати її заміни. Що таке дати груди? як писала вже Анута це запах навколоареольної змастки який є ідентичний запаху навколоплідних вод, це стукіт серця маминого який так добре знайомий ще із часів передування в животику, це і обійми (без яких ніяк) нагадують тісний простір в матці. Після того як дитині вже непотрібно буде ГВ вона переходить на обійми!
    на відміну від штучників які і дальше тісного контакту з мамою не мають

18. natorella

natorella Well-Known Member

а я чекаю коли вже таня прийде і все розкладе
    ДЯКУЮ!!!

19. Yaremko

20. natorella

natorella Well-Known Member

21. Yaremko