ГВ - ще один дар природи

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Ksani, 31 Травень 2007.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
Статус теми:
Закрита.
  1. SovaBa

SovaBa noctua

Відповідь: ГВ - ще один дар природи.

Так, можливо) Я в паніку не впадаю, не знаю навіть, скільки мала важить))). Це питання було так, між іншим, більше з цікавості, дякую за відповідь, буду сподіватись, що так і буде. Наразі хвилює в першу чергу, як із виходом на роботу не припинити ГВ...

2. Златка

Златка Well-Known Member

SovaBa, при стійкому бажанні мами - це можливо :girl_wink: кажу, як працююча мама Головне - це тривалий перехідний процес, знову ж таки бажання мами і розуміння з боку тієї людини, що залишається з дитиною у Вашу відсутність. У Вас все вийде :girl_wink::girl_bye:

3. SovaBa

SovaBa noctua

Так...але моя робота пов'язана із шкідливими факторами. Не знаю, чи можливо, працюючи рентгенологом, продовжувати ГВ.

4. Yaremko

Yaremko Well-Known Member

Дівчата давайте вже помаленьку, потихенько переходити по спеціалізованим темам. Звичайно що всього ще немає але давайте вже почнем?

SovaBa в розділі Харчування малюків є тема Зціджування молока. коли? як? і там є і тема про вихід на роботу і продовження ГВ.
    Також є тема Догодовування малятка Педагогічне догодовування яку ви напевно знаєте і заходили і там би вам підтвердили що все добре.

Щож до шкідливості роботу звичайно це маєте вирішити ви але ви як медик можете самі пошукати інформації про шкоду ренгену на ГВ
    на сайті Marina Alta`s Hospital http://www.e-lactancia.org/ingles/inicio.asp (в разделе search bu product по ключевому слову X-ray)
    в темі на гілці часто піднімається питання про ренген і ГВ одже:
    «Рентгеновское исследование, КТ-сканирование и другие радиологические исследования, проводящиеся матери, не влияют ни на грудное молоко, ни на ГВ. Тип рентгеновского электромагнитного излучения, используемый в рентгеновских исследованиях, не оказывает вредного влияния на состав молока. Кормление может быть безопасно возобновлено после проведения процедуры.»

Звичайно що одноразове облучення, а робота в таких умовах це трохи різні речі але я не бачила підтверджень тому що це шкодить ГВ. якщо таке є (а вам це легше розкопати) то поділіться. В даному випадку все вирішуєте ви. І якщо такі шкідливі умови праці то чому шкодити свому здоров'ю і завчасно йдете на роботу? можливо вартує почекати?

5. SovaBa

SovaBa noctua

Перед тим, як писати, шукала інформацію в неті. І якби не потрібно було виходити на роботу- теж би не питала. Щодо невеликого і щоденного опромінення інформації не знайшла- думала Ви знаєте. Серед медпрацівників однозначної відповіді також немає. Тому і питала у Вас, як спеціалістів. Трохи наоффтопила там-вибачте.

6. Yaremko

Знаєте це вже професіональні шкідливі умови праці і їх таких проблемних професій є достатньо багато, якими я не цікавилася і вони не викладаються (попробою щось більше дізнатися і тоді щось повідомлю). Мені чомусь здавалося що медику легше знайти інформацію, бо то до мене чіпаються ви медик , ні, то вам ця інформація непотрібна, запитайте у свого лікаря.

Р.S. Ви так відповіли якби я на вас нападала початок повідомлення я для всіх давала. Бачу треба більш активно використовувати смайликів :)

7. SovaBa

SovaBa noctua

Так, можливо мало б бути легше, проте тільки більше заплутали- всі говорять, що кілька знимків не зашкодить, а от щодо моєї роботи- думки діаметрально протилежні(. Р.s. Мені теж видно тре смайли ліпити))- я не писала ні різко, ні з претензіями- не подумайте! Навпаки вдячна вам за всі поради у темах про ГВ)). Мені тільки шкода, що не можу знайти однозначної відповіді на важливе для мене питання.

8. Yaremko

для всіх дівчат! ця гілка лишається для розповідей про ГВ а питання потрібно задавати в відповідних гілкає які потрошки створюються. Весь перелік існуючих тем є в темі SOS! не знаю де написати (проблеми із ГВ)

Для чого ця гілка лишається для обговорення нашого ГВ? та тому що такі запитаня які ви задаєте є достатньо часті і щоб вашим досвідом скористався хтось ще інший буть-ласка пишіть у відповідних гілках бо нереально прочитати майже 5 тис повідомлень! (хоча дехто це зробив) і ваш досвід, повідомлення, переживання лишаються загублені в потоку інформації, а якщо це все зібрати в одну гілку то це велика інформаційна та психологічна підтримки тим особам які ніби не одні такі з такими проблемами.
    Якщо даного питання немає то пишеться в гілку Sos і там якщо є відповідна тема то перенаправлять якщо ж нема то створюється нова.

Надіюсь на розуміня :)

Останнє редагування: 23 Листопад 2009
  9. zara

zara Well-Known Member

сорі, все перенесла в сос.

10. Натуля

Натуля Well-Known Member

А в мене на грудях засоси:girl_mad:. Моя радість вже навчилася тягнути до себе в рот мою піжаму коли я сплю, а от цицю ше ні :girl_in_dreams:. Мама вранці гарно спить,а малий вирішив погамати ну і присмоктався там, куди дістав:girl_haha:. З третьої спроби мама проснулася і виправила становище. Зате тепер має різнокольорову цицю:girl_spruce_up:.

11. Iwka

Iwka Well-Known Member

І я нарешті можу не тілько читати цб тему, але і похвалитись!!!:girl_spruce_up:
    Ми вже четвертий день гамаєм цицю, і все в нас ок!!!:girl_in_love::girl_in_love::girl_in_love:
    Велике спасибі долі, що закинула мене на ДП, і зокрема Яремко, за те що змінили моє ставлення до ГВ.

А ще похвалюсь - шо всі дохтори в ПБ наполягали на годуванні на вимогу, і дурних порад ніхто не давав... ( крім деяких родичів)

12. Yaremko

13. l_treasure

l_treasure Member

Нам завтра 9 міс, до 6 міс мася була виключно на ГВ. а починалось все не настільки легко. В роддомі все було добре- мала взяла цицю, ніякого догодовування, правда ліву грудь брала не з таким задоволенням як праву. А в день виписки почались нюанси - мала відмовилась брати груди. Як згадаю перші дні вдома, брррррррр. Мала їсти відмовляється, груди повні, масажистка не бере телефон. Дякувати Богу, по-іншому сказати не можна, прийшла медсестра до малої і зробила мені масаж. Відчуття, ніби ще раз родиш, приємного мало. І мала кричить, бо голодна. Я була близькою до того, щоб дати пляшечку. Благо чоловік витримав, не дав, допомагав малу прикладати, масувати груди, зціджуватися. А в яких позах ми ту дитину прикладали, тільки щоб поїла. Тепер вже згадую зі сміхом, тоді плакала. Певний час годування для мене було справжнім випробуванням. Я була вся мокра.:girl_smile:. Пішли тріщинки.
    Але ми перемогли:girl_curtsey:Мася почала їсти цицю. І в мене здорова дитина, яку я почала підгодовувати аж в 6 міс (якраз тоді молочна криза). Зараз ми більше любимо груди, чим дорослу їжу. Зате, коли в нас лізуть зубки і нема апетиту, я знаю, що зовсім голодною мала не буде.

14. Ная

Ная Well-Known Member

Софійка після тритижневої перерви знову попросила цицю,сама собі витягнула вночі і каже "цию гам" Я аж втішилася,бо дитина хворіє,вже п"ять днів нічого не їсть,дуже шкодувала,шо нема вже грудного молока,шоб їй хоч якось зарадити. Молока нема але,видно,дитині не тільки воно важливе:girl_smile:. Ми виздоровлюєм!

15. Анута

Анута Well-Known Member

вам може здаватись, що молока немає. Але якісь краплини таки є. Плюс вже з вагітністю груди налаштовані на вироблення молозива, а воно, самі знаєте, цінніше ;)
    все у вас буде добре! добре що одужуєте!

16. медведик

медведик New Member

Привіт дівчата! У мене теж були проблеми з сосками, можна сказати їх взагалі не було, одна "м"якоть":girl_sad:.В роддомі донечку відразу приклали до грудей. Бідненке, щось намагалося зловити, але не було що. :confused:Пізніше забрали її від мене, так як лежала в коридорі, не було вільних палат, а вже ввечері ми побачились, то вийшла та ж сама історія. Переживанню не було меж. :sad:Медсестричка дала мені суміш і порадила дати дурачка, на той випадок, як почне плакати. Моя ляля суміші не зраділа, а от сосі так. Через пів годинки носіння на руках, ми заспокоїлися і потрошку намагалися смоктати сисю. Так помаленьку-помаленьку ми гамали,спали, гамали, спали.:girl_tender:Спочатку було молозиво, пізніше молочко.Раділа цьому страшенно.:girl_crazy: З"явилися тріщинки, було дуже боляче,але час проходить і все забувається.:) Зараз нам 5міс. і 19 дн.:girl_blum: Ляля "витянула" мамі сосочки, а мама їсть все, щоб було молочко :download::download:(напр. геркулесову, пшоняну кашу з молоком, чай з молоком і т.д.). Всі задоволенні. Дитина цілком здорова.За це я вдячна і своїй мамі, яка постійно мені говорила і говорить , цитую":girl_mad::girl_mad:.. грудне молочко - це основа, це всі вітаміни, які тільки можуть бути, і ти повинна відповідно харчуватися сама, перш ніж годувати дитину.... :girl_mad:мама спокійна - спокійне дитя..." Я в цьому переконалась на власній "шкурці" , правда з"явилось пару кг., але те цього варта. Дічата, я, тільке за грудне вигодовування - бо це здоров"я вашої дитини!!!:girl_flag_of_truce:

17. Натуля

Натуля Well-Known Member

Я на днях шукала більше інфи про педприкорм і натрапила на "цікаву" статтю де говорилося, що зараз з"явилося дуже багато консультантів по ГВ які пропагують педприкорм і наполягають на тому, що до 6-ти міс дитині достатньо тільки грудного молока, тому що воно дуже цінне і поживне. Але до тих консультантів потрібно ставитись з обережністю бо вони (більшість) не мають медичної освіти. От так. Виявляються тільки медики знають як правильно годувати дитину... А решта успішних мам до уваги не беруться... Обурена була страшенно....:girl_devil:

18. Yaremko

Я й навіть і не знала що Міністерство Охорони Здоров'я немає медичної освіти:girl_haha::lol:

Виключно ГВ до 6 місяців і ОФІЦІЙНА МЕДИЦИНА

Наказ від 04.08.2006 № 540 Про затвердження принципів підтримки грудного вигодовування, критеріїв та порядку оцінки закладу охорони здоров'я на відповідність статусу "Лікарня, доброзичлива до дитини"

1.1. Принципи підтримки грудного вигодовування

6. Підтримка виключно грудного вигодовування до шестимісячного віку дитини за винятком випадків, зумовлених медичними та соціальними показаннями, і продовження грудного вигодовування до 1 року і більше із своєчасним введенням пригодовування.

Критерії оцінки закладу охорони здоров'я на відповідність статусу "Лікарня, доброзичлива до дитини"

6. Підтримка виключно грудного вигодовування до шестимісячного віку дитини за винятком випадків, зумовлених медичними та соціальними показаннями, і продовження грудного вигодовування до 1 року і більше із своєчасним введенням пригодовування

6.1. Слід провести спостереження за матерями та їх дітьми в палатах (в приміщеннях амбулаторно-поліклінічного закладу) впродовж не менше 2-х годин. Якщо тим чи іншим дітям дається інша їжа або рідина, крім грудного молока (з врахуванням віку дитини), слід довідатись чи ці матері годують грудьми своїх дітей, а також причини додаткового годування чи допоювання.
    6.2. 80 % випадків догодовування (допоювання) дітей повинні мати медичні або соціальні показання.
    6.3. З 10 випадково відібраних жінок 80 % мають повідомили, що вони отримали інформацію про те, що не слід давати дітям ніякої іншої їжі чи пиття, крім грудного молока до 6 місяців (за винятком медичних показань).

ПІДСУМКОВА АНКЕТА САМООЦІНКИ
    АМБУЛАТОРНОГО РОДОПОМІЧНОГО ЗАКЛАДУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я НА ВІДПОВІДНІСТЬ СТАТУСУ "ЛІКАРНЯ, ДОБРОЗИЧЛИВА ДО ДИТИНИ"

ПРИНЦИП 6. Підтримка виключно грудного вигодовування до шестимісячного віку дитини за винятком випадків, зумовлених медичними та соціальними показаннями і продовження грудного вигодовування до 1 року і більше із своєчасним введенням пригодовування.

6.1. Чи знає медичний персонал про важливість виключно грудного вигодовування дитини впродовж перших 6-ти місяців життя та може назвати декілька причин відсутності необхідності призначення дитині, яка знаходиться на грудному вигодовуванні, допоювання та догодовування?
    6.2. Чи надається при навчанні вагітних жінок інформація про важливість виключно грудного вигодовування в перші 6 місяців життя?
    6.3. Чи надається при навчанні вагітних жінок інформація про важливість продовження грудного вигодовування до 2-х років при введенні відповідно до віку пригодовування?
    6.4. Чи відсутня у жіночій консультації реклама продуктів дитячого харчування чи напоїв окрім грудного молока?

АКУШЕРСЬКОГО СТАЦІОНАРУ НА ВІДПОВІДНІСТЬ СТАТУСУ "ЛІКАРНЯ, ДОБРОЗИЧЛИВА ДО ДИТИНИ"

ПРИНЦИП 6. Підтримка виключно грудного вигодовування до шестимісячного віку дитини за винятком випадків, зумовлених медичними або соціальними показаннями, і продовження грудного вигодовування до 1 року і більше із своєчасним введенням пригодовування.

6.1. Чи знає медичний персонал про важливість виключно грудного вигодовування дитини впродовж перших 6-ти місяців життя та може назвати декілька причин відсутності необхідності призначення дитині, яка знаходиться на грудному вигодовуванні, допоювання та догодовування?
    6.2. Чи знає медичний персонал медичні показання для застосування при вигодовуванні дитини замінників грудного молока або води та інших напоїв?
    6.3. Чи новонароджені діти, що вигодовуються грудьми, отримують тільки грудне молоко за винятком випадків, зумовлених медичними та соціальними показаннями?

ДИТЯЧОГО СТАЦІОНАРУ НА ВІДПОВІДНІСТЬ СТАТУСУ "ЛІКАРНЯ, ДОБРОЗИЧЛИВА ДО ДИТИНИ"

ПРИНЦИП 6. Підтримка виключно грудного вигодовування до шестимісячного віку дитини за винятком випадків, зумовлених медичними або соціальними показаннями, і продовження грудного вигодовування до 1 року і більше із своєчасним введенням пригодовування.

6.1. Чи знає медичний персонал про важливість виключно грудного вигодовування дитини впродовж перших 6-ти місяців життя та може назвати декілька причин відсутностінеобхідності призначення дитині, яка знаходиться на грудному вигодовуванні, допоювання та догодовування?
    6.2. Чи знає медичний персонал медичні показання для застосування при вигодовуванні дитини замінників грудного молока або води та інших напоїв?
    6.3. Чи діти віком до 6 міс., які вигодовуються грудьми, отримують тільки грудне молоко за винятком випадків, зумовлених медичними та соціальними показаннями?
    6.4. Чи надається матерям інформація про важливість виключно грудного вигодовування у перші 6 місяців життя?
    6.5. Чи дається інформація матерям про важливість продовження грудного вигодовування до 2-х років при введенні відповідного віку додаткового харчування?
    6.6. Чи повністю відсутня у закладі реклама замінників грудного молока та напоїв?

ДИТЯЧОГО АМБУЛАТОРНО-ПОЛІКЛІНІЧНОГО ЗАКЛАДУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я НА ВІДПОВІДНІСТЬ СТАТУСУ "ЛІКАРНЯ, ДОБРОЗИЧЛИВА ДО ДИТИНИ"

6.3. Чи більшість дітей віком до 6 міс., які вигодовуються грудьми, отримують тільки грудне молоко за винятком випадків, зумовлених медичними та соціальними показаннями?
    6.4. Чи надається матерям інформація про важливість виключно грудного вигодовування у перші 6 місяців життя?
    6.5. Чи надається інформація матерям про важливість продовження грудного вигодовування до 2-х років при введенні відповідного віку додаткового харчування?
    6.6. Чи всі співробітники первинної ланки закладу володіють достатніми знаннями з питань термінів та правил введення пригодовування немовлят?
    6.7. Чи надається всім матерям, що годують, інформація стосовно термінів та правил введення прикорму їхнім дітям?
    6.8. Чи повністю відсутня у закладі реклама замінників грудного молока та напоїв?

========================================================================

Наказ від 20.03.2008 № 149 Про затвердження Клінічного протоколу медичного догляду за здоровою дитиною віком до 3 років

3. РАЦІОНАЛЬНЕ ВИГОДОВУВАННЯ ТА ХАРЧУВАННЯ ДИТИНИ ВІКОМ ДО 3 РОКІВ

3.1.Загальні положення

Найкращим видом вигодовування дитини віком до 6 місяців є виключно грудне вигодовування [А].
    Виключно грудне вигодовування – це вигодовування грудним молоком, без застосування в раціоні дитини іншої їжі та/або рідини.

У віці 6 місяців необхідно ввести прикорм з особливою увагою до забезпечення потреб дитини у залізі і разом з тим продовжувати вигодовувати грудне вигодовування [A].

3.2. Вигодовування дитини віком до 6 місяців
    3.2.1. Загальні положення.

Дитина віком до 6 місяців повинна отримувати тільки грудне молоко, немає фізіологічної потреби у введенні в її раціон додаткової рідини у вигляді води, чаїв (чорного, зеленого або трав’яного), соків, відварів тощо [A].
    Грудне молоко містить близько 90% води, що повністю задовольняє потреби дитини в рідині. Введення додаткової рідини підвищує ризик гострих кишкових інфекцій, зменшує потребу у грудному молоці та тривалість грудного вигодовування.

Основні правила успішного грудного вигодовування

7. Виключно грудне вигодовування до 6 місяців

3.3. Вигодовування та харчування дитини віком 6-12 місяців

3.3.1. Загальні положення

У віці 6 місяців грудне молоко залишається основним продуктом, для дитини, але виникає необхідність у розширенні раціону харчування дитини та введенні до нього додаткових продуктів (прикорму) [А].Грудне молоко саме у віці 6 місяців уже не може задовольнити потребу дитини в калоріях, мікронутрієнтах, насамперед залізі, для забезпечення її нормального розвитку.
    ...
    Перед введенням прикорму потрібно впевнитись у готовності дитини до цього.
    Ознаки готовності дитини до введення прикорму:
    - тримає голову;
    - сидить практично без підтримки ( в стільчику для годування);
    - відкриває рот, коли підносять ложку з їдою;
    - відвертається від ложки з їдою, коли не голодна;
    - закриває рот з ложкою в роті, тримає їжу в роті, а потім ковтає, а не виштовхує і не випльовує.
    ...
    Соки та інші напої

1) Дитині достатньо рідини, яку вона отримує з грудним молоком. З 6 місяців деякі діти інколи можуть потребувати воду. ...

Особливості вигодовування дитини віком 9-12 місяців

1) Грудне молоко залишається найважливішим продуктом харчування для дитини. Навіть після повного введення прикорму доцільно годувати дитину грудним молоком після їди.
    2) Якщо дитина зголодніла, треба дати їй грудне молоко (молочну суміш у разі штучного вигодовування) за бажанням дитини, а не за графіком.

19. Натуля

Натуля Well-Known Member

Ну хто б сумнівався, що зразу з"явиться відповідь відповідь від Тані і з посилання на офіційні МОЗівські документи:girl_tender:. Мене ця інформація в свій час рятувала в боротьбі зі своїми родичами за правильне ГВ. Вони мені: "начитається там в інтернеті всякого..", а їм зразу у відповідь "сорі друзі, це офіційні сучасні медичні вказівки, прошу почитати...".:girl_mad:. Відчепилися. А тепер зуби в малого всі на купу ростуть і він тільки на ГВ. То всі родичі дуже тішаться що в нас з ГВ все в порядку і воно нас так рятує від багатьох проблем.:girl_crazy:

20. Муська

Муська Well-Known Member

А мене ця інформація не рятує, моя мама слухати не слухає,а як і послухає,то повз вуха:girl_sad: Каже ,що ви там розумієтесь,виховуєте по модному. Каже ,що ти он виросла на манці з дурачком. На що я завжди відповідаю:воно і видно!!!:girl_crazy:

Останнє редагування: 22 Грудень 2009
Статус теми:
Закрита.