ГВ - ще один дар природи

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Ksani, 31 Травень 2007.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
Статус теми:
Закрита.
  1. СОФІЯ -СОНЯ

СОФІЯ -СОНЯ Well-Known Member

Відповідь: Популяризація ГВ серед населення

Мене часом теж зачіпає , але я зрозуміла, що це вже щось у підсвідомості. якась неправильна розстановка пріоритетів, що ГВ - розкіш, яку можуть собі дозволити ті, хто не переймається домашнім господарством. Восени була у селі і чула, як свекруха говорила із сусідкою про її невістку: "Давала б пляшку, то і прабаба могла б глядіти, а вона, кобіта здорова, йшла б до корови чи у поле. Так, ні - носиться з цицькою, легуха!" А дитинці то всього 5 місяців було! І що ви думаєте, пройшло два місяці - і вже гордо: - "Наша Ганя моню п"є з пляшки! Навіть спить з пляшкою!"
    Скажу відверто, перших два місяці мені було настільки важко, що думала здурію. Часом (часто:):):)) і не зроблено щось було, і від гостей непрасовану білизну в шафу жужмаком ховала, і їсти вночі варила напівсонна - та я чітко розставила для себе пріоритети: прибирати-прасувати мені ще щодня до самої смерті, а дітей у мене всього двоє, одне з них хоче маминої циці. Ну і здоров"я малятка - найголовніше. Після двох місяців все настільки увійшло в норму (і годування, і домашні справи, і втома:)) що стала більш-менш все встигати, трішки старша донька допомагає, трішки чоловік, але дуже рідко - робота. Зараз ми великі, граємось біля мами на килимку у кухні, пилососим разом, пральку завантажуєм теж разом. Звичайно, у кожного своє уявлення про обов"язки, для когось, можливо, бути ідеальною господинею важливіше. Для мене на даному етапі життя важливо годувати дитину хоча б до року.
    П С щось таке сумбурне написала:o:)

• Подобається Подобається x 15
  2. Nata

Nata Well-Known Member

А я годувала старшого з меншим на руках і плакала біля них :). Часом не мала як молока старшому купити, бо менший їв постійно і до магазину не доходив без цицьки.
    У кожного своє. Але найлегше сказати "мені було дуже важко", всім важко. А тітка моя, чоловік взагалі за кордоном працював, старший син в школі, завести-забрати-уроки, нічого до трьох років меншу годувала. І не жаліється, бо таке життя у нас.

• Подобається Подобається x 10
  3. natorella

natorella Well-Known Member

а уявіть собі якби в слінг малого покласти і в магазин і куди завгодно.

• Подобається Подобається x 4
  4. Nata

Nata Well-Known Member

Наталю, я зі слінгом :). Просто так склалися обставини, що взимку на вулицю ходили з возиком. Тут довго писати - мало слухати :).
    А слінг дуже мене виручив, хоч старшому їсти могла зварити :)

• Подобається Подобається x 1
  5. Іруня

Іруня Well-Known Member

Відповідь: ГВ - ще один дар природи.

Ессе на тему : "Моє невдале ГВ ( прочитай і зроби навпаки )".​

Почалося все з вагітності ( хто би сумнівався:) ). Десь на четвертому місяці чоловік провів мені інтернет і почала я сутками "зависати" перед комп"ютером. До дев"ятого місяця я знала напам"ять все, що повинна дитина робити в місяць, два, три; було прочитано сотні розповідей про пологи, я знала як дихати в кожен з періодів пологів,але не було прочитано ні одної статті про ГВ! Це для мене здавалося щось таке далеке і неймовірне, що я думала лише про те, як би швидше і легше родити, а там якось буде:umbrage:.
    До родів я лежала на Батальній, де через 3 кімнати проводилися "якісь там курси", але так як в нас мали бути спільні пологи, то своєрідні курси ми вже з чоловіком пройшли, де темі ГВ було приділено АЖ 20 хвилин. Тому про інші курси я не задумувалась:confused:.
    Роди були важкими, лише 13 годин під капельницею:sad:. В родзалі мені дитину до грудей не приклали, а зразу ж забрали на огляд і зважування ( це ж важливіше! ). Перший раз я погодувала дитину десь аж через сутки, бо вона постійно спала, а я й рада, бо віддихала:no:. Мала почала різко втрачати вагу і понеслося : суміші, шприци, мене сварять, що молока немаю...
    Звинувачувати можна кого завгодно.
    Це і медперсонал роддому, де НІХТО ні разу не показав мені як правильно прикладати дитину до грудей. І маю підозру, що весь тай час який я малу прогодувала, в нас було неправильне прикладання, бо були ТАКІ тріщини і ТАК боляче...
    Це і наш тато, який перш, ніж забирати мене з роддому накупив сумішей і різних пляшечок ( здогадуюсь по чиїй підказці )...
    Це і моя бабуся, яка прийшовши раз до нас спиталася в якій годині я годувала дитину, а коли я сказала, що не пам"ятаю, то вона щиро здивувалася і спитала :" А як ти тоді будеш знати коли пройде 3 години, щоб наступний раз її годувати???:cesored:" І я тоді задумалась. І несміла погодувати раніше, хоч ми з дитиною плакали хором:sad:...
    Це і свекруха, яка сиділа в нас зранку до ночі і страшенно мене дратувала своїми ЦУ, хоча сама свого сина прогодувала 4 місяці, а потім молочко "пропало":confused:. Вона ж і знайшла нам "дуже розумного" педіатра. І вже потім я дізналася, що ця педіатр заборонила свекрусиній родичці взагалі годувати дитину, бо знайшла в неї в молоці стафілокок:8:. З цього часу я її дуже "поважаю"...
    Це і моя мама, яка приїхала, як малій було 1,5 місяці і замість того, щоб вселити в мене віру в ГВ, привезла мені супер-крутий стерилізатор і підігрівач для бутилочок...
    Завдяки пляшечкам мала почала відмовлятися від грудей. Це і стало останньою каплею.
    Звинувачувати можна всіх, хто мене тоді оточував, але якби в мене було величезне бажання годувати, то ми б годувалися до сьогодні. І що би мами штучно вигодуваних діток у свій захист не казали, головне - це БАЖАННЯ!!! А тоді його в мене вже не було. Як би соромно не було це говорити, я вздихнула з полегшенням, що все вже скінчилося:no:.
    Зараз як я бачу, чи читаю, що мами годують наших ровесників, чи і старших діток грудьми, в мене серце завмирає. Завдяки вам, дівчата, вашій пропаганді, я просто ВПЕВНЕНА, що якщо нам Бог дасть ще одну лялю, я її буду годувати ду-у-уже довго, бо просто інакше і бути не може. І на питання чоловіка :" А чому ти так впевнена, що в тебе буде молоко? " Я просто сміюся і підсовую йому деякі статті для роздумів:xaxa:. Завдяки вам, в мене їх тепер багато:y:.

• Подобається Подобається x 31
  6. katkas

katkas Well-Known Member

Іруня, Ви просто молодець. Ви єдина мені знайома мама, що шкодує через невдале ГВ. Мої подруги, які годували груддю і в них не було ніяких проблем, відлучили дітей самі до року, на мої питання чому?- банальні відповіді типу, а навіщо, дитина і так все їсть, після року в грудному молоці нічого немає, а ще одна відповідь взагалі мене "вбила", " в мене і так цицьки до живота звисають." І зараз та людина встає в 5ій ранку годує з пляшечки коровячим молоком, але зате циці напевно на місці.
    Я впевнена, що коли у Вас буде друга дитина, то завдяки БАЖАННЮ все у вас буде гаразд з ГВ!!!!!!! :)

• Подобається Подобається x 11
  7. Іруня

Іруня Well-Known Member

Дякую:). Я думаю, що багато хто про це шкодує, просто мало хто наважується ( навіть собі ) у цьому признатися.

• Подобається Подобається x 7
  8. Nata

Nata Well-Known Member

Мені пощастило вирости в сім"ї, де ГВ вважається нормою, а жінки, котрі "на мають молока" - ну... скажімо попали під вплив поганої екології :). У нас нормально годувати до трьох років, а то й довше. Одна родичка в три роки пішла до лікаря, бо хотіла малу відлучити, лікар спочатку виписав якісь таблетки, потім подивився, що толку нема (молока багато, жінка мучиться) і сказав годувати поки дитина хоче (в результаті вони годувалися до чотирьох), мудрий лікар однако :).

Ще одна байка: моя бабуся годувала відразу двох дітей. Так стлося, що коли народився мій вуйко в селі, де жила моя прабабця, жінка відмовилася від новонародженої дитини, дитину взяли бабця з дідом. І хоч мали господарку, корову, козу, але прийшли до прабабці просити чи бабуся не може годувати ще й їхню дитину. Ця історія мені оповідалася з мораллю "в твоєї бабусі молока було на двох дітей".
    Я тут її написала, а висновки кожен може зробити які хоче :).

9. Анута

Анута Well-Known Member

Напевно, але коли їм подаєш якусь інфу, щоб наступного разу все було інакше вони починають озлоблено кидатись з кулаками, мечучи іскри з очей і піну з рота "А що ти можеш знати?! тобі все так дегко далось, а ось Я(!) ТАК НАМУЧИЛАСЬ!!!"
    нехай. нехай вважають, що мені все легко дається, стомилась сперечатись, комусь щось пояснювати, даказувати... метати бісер...

Іруня, все в вас буде гаразд, бо головне, як вже самі зазначили, бажання ;) Від щирого серця бажаю успіхів! не залишайте наші посиденьки і все буде гаразд!

відверто я дуже рада, що врешті через всі митарства по різних батьківських форумах натрапила на цей, рідний і місцевий! з рідною мовою, рідною ментальністю, з розумом в голові, а не всякими "фьйолками"... Благо наше ГВ мені вдалось хоч і з помилками але ще без форуму, але він щоденно мене надихає на щось приємне і позитивне :)
    відверто скажу, що не знаю на 100% чи годувала б досі своє Чадо, може б і зав"язала в рочок з хвостиком. А якби слухала нашу участкову вже б давно підтримувала виробників сумішей і іншої лабуди, та була постійним клієнтом в аптеці.
    Дякую дівчатка, що ви тут є і щодня підтримуєте одна одну!!! Обіймаю всіх міцно-міцно!!!

• Подобається Подобається x 12
  10. Анута

Анута Well-Known Member

так, дівчата, згідна. це інака розстановка пріоритетів: кому материнство, кому господарство. а ще є матусі, які практично добами зависаюсь на всяких фіглі-міглі форумах, а потім розказують що із-за дитини ніц не встигли.
    згідна також з Натою, що якщо з дитинства розповідати про ГВ і його цінність - дурниць згодом буде менше.
    Ось вчора дивилась реклами дитячих іграшок, в основному ляльки для дівчаток: пляшечки, сосочки і т.д. і вона вже змалечку розуміє що пляшечка з соскою це ок, а ось груди будуть чимось аномальним.
    в мене теж був період замахувалась сильно, аж до депресії себе загнала. потім сказала хатня робота не втікне і все! істи постійно готувати треба, мити посуд постійно, прибирання і т.д. не втече - завтра зроблю і плюнула себе заганяти. а зараз все стало якось само собою виходити :)

• Подобається Подобається x 7
  11. Ksani

Ksani Well-Known Member

Іруня, дякую Вам за розповідь! Ви дуже точно описали ситуацію, в якій опиняються молоді мами. "Завдяки" зусиллям медперсоналу в пологовому, а особливо (на превреликий жаль) рідних і близьких вдома, налагодити ГВ вдається одиницям. Особливо оце "сварять, що молока не маю" - як це мені знайомо! При цьому ж не створять мамі жодних умов, не скажуть жодного слова підтримки !
    Я також під час вагітності читала лише про розвиток дитини і історії пологів. А вдома слухала "поради", що дитину треба вкладати спати не з груддю, а з пустушкою. Мені просто пощастило прослухати одну лекцію з ГВ під час вагітності та випадково натрапити на брошуру рекомендацій ВООЗ. І дитину мені приклали у першу годину після народження. І це все, далі були тріщини і лактостази, догодовування в пооговому (бо "мало молока"), такі ж поради від педіатра і моє інтуїтивне відчуття, що я роблю щось неправильно. Вважаю, що моє ГВ врятувалося просто чудом. Частково завдяки моїй впертості і бажанню розібратися в процесі. А ще - дати моїй дитині найкорисніше.
    Тому зараз дуже хочеться застерегти інших мам від гуль, через які я сама пройшла. А у Вас все буде добре, я в цьому не сумніваюся!

• Подобається Подобається x 9
  12. irushka

irushka Well-Known Member

І я жалкую про свої помилки у ГВ, впевнена, що другу дитинку буду годувати довго. Хоча до року в нас все було наче добре: без дурників,водички, без пляшечок, спільний сон, перший прикорм в шість місяців, але близько року я просто не витримувала ночей з цицькою в роті малої і втулила їй вночі суміш. Потім з сумішами стало ще гірше!!! Тепер розумію, що помилкою було не давати груди малій протягом дня, бо потім вона вночі надолужувала своє..
    Не уявляєте, скільки разів я пожалкувала, що припинила годування, бо на малу тоді стільки всього навалилося, в неї був сильний стрес після лікарів, повно страхів, а я ще й забрала в неї такий надійний захист... Інтернет з`явився в мене вже після відлучення...
    Зараз моя бідолаха "годує" ляльок своїми цицями, дитина знає як то має бути :)

• Подобається Подобається x 11
  13. lapocka

lapocka Well-Known Member

Вчора прийшли до нас гості, було неприємно коли почалось розмова "так так, ще трохи, потім почнеш догодовувати, а пізніше відлучиш від грудей", враховуючи що доці тільки 5 місяців, а що буде далі:8: В мене складається враження, що жінці неприємна лише одна думка про грудне вигодовуваня:no:.
    І ще одне, коли одногрупниця почула, що я не даю дурника то були отакі очі:eek:....ЩО?....А ЯК ВОНА ЗАСИНАЄ??
    Дивує те, що люди маючи доступ до інформації не хочуть її, не цікаво їм, і тут нічого не поробиш

• Подобається Подобається x 8
  14. natorella

natorella Well-Known Member

головне нікого не слухати - будете здоровші
    мене тоже дістали - дитина має вже шось їсти а не тільки цицьку:xaxa:
    а я всіх посилаю прямим текстом
    особливо моя бабуля
    вона годувала обох дітей мало - була головним агрономом в колгоспі - і мені розказує як я маю годувати свою дитину
    ви більше читайте позитивного про ГВ, менше слухайте “доброзичливців”, не акцентуйте увагу на годуванні (я наприклад не рахую і нне звертаю уваги на те скільки їсть моя дитина, просто годую) - і буде вам щастя
    пишу не тільки вам особисто - усім

найголовніше в ГВ це настрой - як постелиш так і буде:xaxa::xaxa::xaxa:

• Подобається Подобається x 6
  15. Galya

Galya Well-Known Member

Я теж за час вагітності цікавилась тільки вагітністю і пологами. Та що казати, як на "курсах" в поліклініці (всього 2 заняття - гінеколога і психолога) не було по-моєму навіть натяку на якісь можливі проблеми з ГВ, на певні заходи в перші години. Все видавалось таким природнім - якось буде:) А потім як дитина висіла на грудях (благо, хоч в кількості молока ніхто не сумнівався, бо була гіперлактація:xaxa:) і мама мене "жаліла", пробувала всунути дурника (спасибі малій - вперто не брала:xaxa:), казала витримувати перерви між годуваннями хоч півтори години. А мені було неймовірно важко носити її весь час на руках, колисати і весь час дивитись на годинник - коли вже ті півтори години пройдуть?.. Потім якось природня лінь взяла своє - наплювала на годинник і всіх - і о чудо! - всім стало легше:)
    Але, правду, кажете, кому не скажеш, що ГВ можливе у всіх, насправді все не так важко - всі думають, що то тільки мені пощастило. Молочна я, бачте:xaxa:

16. Юстина

Юстина Well-Known Member

Як бачу, мені добряче повезло щодо медперсоналу. У медінституті всі, починаючи від медсестри і закінчуючи дитячим педіатром, заставляли, у прямому розумінні цього слова, прикладати дитину до грудей. Часом навіть підвищували голос, коли бачили, що мамочка "бодрствує" і розглядає себе в зеркалі. Ще з пологового я "привезла" категоричне "ні" - пляшечкам, пустушкам і сумішам! Добре, що так все склалося і доня має можливість насолоджуватися разом з мамою таким тісним спілкуванням, бо, я не впевнена, що сама би поводилася таким чином, як мені радили у пологовому.
    І все ж таки, хочу попросити поради щодо деяких моментів нашого ГВ. Трапляються дні, коли ми з дочкою протягом цілого дня лежимо в ліжку або носимося на руках. Гамання і там, і там поступово переходить у неглибокий сон з періодичним поцьмокування (а відривати дитятко так шкода), згодом знову трошки погамаємо, знову поспимо... А зате вночі нам спати не особливо хочеться. Ми не обов"язково плачемо, але можемо хникати і висловлювати своє неподобство через те, що молочко "не хлюпає" так, як на початку годування, а треба трошки "попрацювати", щоб його добути. Чи я правильно трактую оці наші нічні пригоди? Чи може дитина за дня висмоктує свою добову норму і молоко не встигає утворюватися в потрібній кількості? Чи вона в мене - ледацюжка? Тоді потрібно догодовувати (дуже не хочу!!!)? Чи ми просто трохи плутаємо день з нічкою?

17. Ksani

Ksani Well-Known Member

Юстино, молочко виробляється на вимогу, тобто чим більше дитинка вимагає, тим більше його прибуває. Можливо, Вам потрібно підкоректувати ритми годування? Напишіть детальніше тривалість годуваня, проміжки між годуваннями і як міняєте груди.

18. Юстина

Юстина Well-Known Member

Правду кажучи, ми ще не маємо чіткого ритму годування. Наприклад, якщо пізно засинаємо, то, відповідно, пізніше прокидаємося і їмо. Важко сказати також і про проміжки між годуванням. Годую на вимогу. Часом це через кожні пів години (вночі кожних 3 години), а часом дитина 3-4 години спить міцненьким сном (вночі буває і 5). Груди міняю по порядку, тобто, одну "з"їли" (як мені видається), переходимо на іншу. Буває, що вистарчає молока з одної, буває, що з"їдаємо все з обох.

19. Ksani

Ksani Well-Known Member

Вам було б добре налагодити ритми зміни грудей. Є два варіанти:
    1. якщо дитина їсть одну грудь не менше 30 хвилин, тоді на наступне годування можна давати іншу грудь
    2. якщо дитина любить прикладатися часто, але по пару хвилин, то груди міняємо за годинником: з 9 до 11 даємо тільки ліву, з 11 до 13 - тільки праву, і так далі впродовж цілого дня. Вночі ж на кожне годування перекладаємо на свіжу цицю.

20. Юстина

Юстина Well-Known Member

Дякую. Від сьогодні почнемо налагоджувати.

Статус теми:
Закрита.