гроші: спільні чи особисті?

Тема у розділі 'Ти + Він', створена користувачем Гелена, 14 Грудень 2008.

1. Natalia H

Natalia H Well-Known Member

Відповідь: гроші: спільні чи особисті?

О в мене так в моїх батьків. Що мамине - то мамине, хіба десь разом йдуть щось купувати, то там хто має, чи кому зручніше дістати )) А татові йдуть на все решта, загальне для сім'ї, хоч він і не віддає все до копійки - відносно дрібні є в кожного члена сім'ї.
    А для прикладу в моєї співробітниці чоловік все віддає їй, але він нічим і не переймається - всі рахунки, кредити, витрати - все на ній.
    Не знаю, як складеться в моїй майбутній сім'ї, але на разі вважаю, що має бути просто якийсь "общак" чи "загал", чи як то краще назвати, і кожен по наявності вкладає туди більш-менш крупні суми при з/п чи якихось прибутках, а решта в кожного лишається на обід-проїзд-дрібні витрати.

• Подобається Подобається x 2
  2. hrystusja

hrystusja Well-Known Member

Я виросла в сім"ї де були спільні гроші та окремо мамами і окремо татові. Досить правильно як на мене. Спільні це для задоволення першочергових потреб і заощадження на майбутнє.
    Жінці ж потрібні гроші на , вибачте, прокладки!!! На косметику на одяг. усі ж хочуть мати жінку з гарним виглядом. Та якби ці гроші поступали з спільної "банки", вони б не дуже раділи. (очі не бачать, серце не болить!!!)
    Ну а чоловік......нехай би відкладав гроші на подарунки дружині))))) на сюрпризи ))))
    Хоча я таки за те, щоб спільні гроші були присутні в будь-якій сім"ї. Це х сім"я всетаки, щось цілісне і неділиме!!

3. Зорянівонька

Зорянівонька Well-Known Member

В нас одна купа. ,Всі гроші туди. І бере кожен по потребі. А як інакше? Я от вже 2 роки не заробляю, то мені нічого не купляти чи постійно просити в чоловіка?

4. hrystusja

hrystusja Well-Known Member

Так в цьому випадку згідна, коли жінка не працює яка може йти мова про власні заощадження???? Тут безумовно тільки спільні!

5. Nadinka

Nadinka Well-Known Member

Я за спільний б"юджет і за особисті...свої)))

6. Sveklyandiya

Sveklyandiya New Member

привіт, а в нас гроші спочатку були окремо взагалі. ми скидалися на загальні витрати, як в гуртожитку)))а потім все змінилося. Тепер в нас загальний бюджет, просто кожен бере скільки треба)) На мій погляд, це добре. Ми довіряємо одне одному, нам так доре і все влаштовує.

7. Myroslava82

Myroslava82 Well-Known Member

Я теж вважаю, шо гроші мають бути спільні: нехай собі кожен лишає частку на свої витрати. А якшо по закону, то тут кожен вкладає в сімейний бюджет суму пропорційно до заробітку. І кожен має свою частку для себе. А вже якшо так каже закон, то полюбовно ми домовимося обовязково.

8. Надька

Надька Well-Known Member

у нас гроші всі спільні, хоч у мене зарплата менша від чаловікової, але я користуюсь своєю з.п. а він своє., а коли мені невистачає то він мені дає і завжди питає чи в мене є гроші... моя з.п. йде на всі мої потреби і комунальні,а його на все решту.... на їжу кожного тижня, на одяг і машину і все таке ....

9. Svitlanka

Svitlanka Well-Known Member

А я не розумію, коли всі гроші на купу - всі-всі, до останньої копійки. А як тоді подарунки робити? Сказати, вибич, любий, ті 300 грн. пішли тобі на подарунок? Чи чоловік бере, щоб купити несподівано квіти? В нас є сімейні кошти , та окремо в кожного свої. Для нас це ідеальний варіант. Впринципі, мої батьки, та й багато знайомих, живуть за такими !фінансовими принципами". :)

10. Nataljchuk

Nataljchuk New Member

Я рахую,що всі гроші свої зароблені не потрібно віддавати:girl_curtsey:Можна купити щось до хати з продуктів,купити чоловікові сигарети і поповнити рахунок.:girl_smile:а остальне залишити собі на всі потреби які нам все треба.

11. nattsol

nattsol Well-Known Member

ну, вартість подарунка, хоча б приблизно, можна вирахувати завжди :girl_wink:
    загалом, я просто беру гроші і йду шукати подарунок, а іноді разом щось купуємо :girl_curtsey: несподівані квіти теж бувають: чоловік щоранку бере гроші на дорогу, обід, непередбачувані дрібні витрати (раптом треба буде купити хліба, молока і т.п.), а з того зовсім нескладно виділити пару гривень на букетик :girl_curtsey: (вартість якого теж нескладно вирахувати за умови як спільних, так і особистих грошей:girl_crazy:)
    ми одяг і взуття завжди разом купуємо: чоловік для мене найкращий порадник (і смаки в нас співпадають). гігієнічні засоби часом він мені купує (бо працює неподалік від ДЦ) правда, дзвонить по телефону, уточнює що саме мені треба, бо не розбирається в тому :)

Останнє редагування: 27 Квітень 2010
  12. Gajka

Gajka Well-Known Member

Не знаю у кого як і хто якої думки, розкажу як у нас.
    Гроші спільні, лежать в хаті на купці. Там і його зарплата, і моя, і додаткові заробітки нас обох. Я своєї карточки на зарплату навіть не маю і коду не знаю, усе в нього. Просто у нас така ситуація, що ми працюємо разом "майже", на одному поверсі, на роботу і з роботи ходимо разом, 5хв пішки. Тому коли є зарплата чоловік йде до банкомату і знімає мою і свою. Я навіть толком не знаю в кого скільки. То все приноситься до хати і на купку.
    Тепер про витрати. Продуктів ми майже не купуємо - все з села від батьків. Хіба хліб ну і зрідка щось солодке, то по дорозі додому обоє заходимо в магазин. Кишенькові все хтось з нас залишає при собі, щоб було на всяк випадок.
    А щодо глобальніших покупок, приходить субота, чи неділя, беремо авто і по магазинах. Знову ж таки - разом. Я, якщо чесно навіть не маю можливості, щось купити без нього, якось у нас так склалося, що ми завжди разом. От коли вже приходить пора на подарунки, то треба або когось просити, або щось придумувати, щоб десь самому втікти на трошки. А гроші на це завжди хтось з нас зуміє надибати, щоб інший не догадався, було б бажання. Звісно ж йдеться про якусь дрібницю. Купувати щось глобальне і дороге на подарунки немаємо звички. Таке купуємо разом і просто так.
    Чоловік мені грошей ніколи не жаліє. Як я починаю нити, що щось там не маю, то він зразу каже бери гроші і купляй. А я економна все собі жалію та й купка мені все замаленька.

13. tunsi

tunsi New Member

я за спільний,або частково спільний бюджет.В моїй сім"ї заробляю переважно я,але всі гроші тримаємо у одній шкатулці,де кожен бере по потребі,покупками і оплатою комунальних послуг займається чоловік і завжди бере потрібну суму.В моїх батьків було так:батько віддавав зарплату мамі,але всі закалимлені гроші тримав собі і маму ніколи не обходило де береться бензина,за що ремонтується машина,сигарети,крім того батько завжди міг купити щось смачненьке,сходити зі мною в кафе і при цьому не просити грошей у мами,така система мені дуже подобається,думаю чоловік та жінка завжди мають залишати собі кілька гривень для себе. Також не уявляю як би я просила грошей у чоловіка,якби заробляв він,а я ні.А от у моєї подруги ще по іншому,її зарплата йде на прожиття(їжа,комунальні послуги),а його складається на якісь більш вагомі покупки,відпочинок.

14. Sveklyandiya

Sveklyandiya New Member

З приводу подарунків і квітів Світланка правду казала. Але в нас, гроші не перераховуються аж до копійки. Ми обидва знаємо де вони і берем при потребі. Тут спрацьовує довіра, що ті гроші "на ліво" не підуть. І все))) Так і подарунки бувають і квіти, і на відпочинок (пиво-вино...)

15. Відповідь: гроші: спільні чи особисті?

Бюджет має бути спільним,а також і частково спільним.Основні доходи мають бути спільними,а частковими кожен розпоряджається як хоче.Твердо переконана,що кожен повинен мати при собі певну суму грошей (ми їх називаєм"підшкірними")на непередбачувані витрати,адже в житті буває всяке.Мій чоловік дуже любить гроші заначувати,не заперечую в тому,бо знаю,що він збирає гроші на щось важливе і в кінцевому результаті ті гроші все ж вливаються в сімейний бюджет.Ще коли була жива моя свекруха,гроші у нас лежали на одній поличці,тільки моя купка лежала зліва,а її--справа.Якщо треба було взяти,досить було сказати,що взяла.:girl_in_love::girl_in_love::girl_in_love:

16. marjana lv

marjana lv Well-Known Member

гроші у нас спільні - це навіть не обговорювалось ні перед, ані після одруження. Але питання було в іншому, перші місяці після одруження наші з/п дуже швидко "танули". Ми точно знали хто і скільки приніс, але важко було сказати хто скільки потратив і взагалі "а куди ділись гроші ?". Тому прийшлось контролювати витрати щоб знати що і куди тратиться. Це дуже нудно :bad: але оберігає від запитань типу "ми не могли стільки витратити". Стосовно подарунків - це ж несуттєво. Ціна подарунка не вимірює величину любові.
    знаю що таке відношення до грошей не всім парам підходить. також знаю пари в яких чоловік або дружина мають "заначки", в той час як друга половина свято вірить що гроші спільні :girl_cool:.
    в загальному, кожна пара самостійно вирішує як їм комфортніше тримати і витрачати гроші. головне щоб не було образ і думки що хтось бере з купки більше і тратить на свої власні потреби.

17. terezka

terezka котяка-вишивака

в нас гроші спільні, складаємо все разом, а тоді ділимо - що і куди піде /хата, комунальні, харчі і так далі./
    Частина з того, що залишиться, ділиться на двох, на особисті витрати, щоб я не прохала гроші на прокладки чи туш, а він у мене - на пиво з друзями.

18. Gemmy

Gemmy Member

В нас схожа схема (складаємо основний дохід разом), але чоловіку не дуже подобається, що я можу витратити гроші на якісь дрібниці (типу косметики, посуду чи ще чогось такого ж необхідного) або купую щось на його думку дороге. Тому я потихеньку собі відкладаю гроші (він про це знає, лише не знає де і скільки :girl_smile:), а потім спокійно витрачаю. Правда, тепер виходить так, що витрачаю гроші лише я (чоловік багато працює, а я сиджу в декреті, дитячі гроші з карточки не знімаємо), от йому і здається, що я страшенна марнотратка. Зарплата його розлітається досить швидко, хоч нам і вистачає. Але він по натурі своїй накопичувальник - він би з радістю взагалі ні копійки би не витрачав, ходив би в лахміттях, а грошики збирав у купку і радів би з того. Я ж люблю не гроші, а те, що можна на них купити :girl_in_dreams:

19. Dolche

Dolche Well-Known Member

В нас гроші впринципі спільні. Враховуючи те, що його з/п в кілька разів більша за мою:girl_in_dreams:, то ми в основному живемо на його зарплату (навчилися поки я була без роботи), а моя на карточці. Але то не означає, що гроші лише мої, бо при першій потребі спільній чи особисті я їх знімаю. Це мені додає впевненості, якщо я при собі постійно маю карточку. Бо випадки бувають різні. Покупки продуктів в основному робимо разом, а одяг я собі можу купити і без нього, але завжди є дрібні витрати яких не видно, я плачу за комунальні, хліб, дорога на роботу, обід .... , тоді мій чоловік задає питання "А де ж ми стільки потратили?" і головне, що мені дуже важко дати відповідь, бо я реально не пам"ятаю всього. Висновок: я марнотратка :sad:
    Але це не так, точніше тільки інколи, коли входжу в азарт :)

20. levandivka

levandivka З яйцями...

ТАК і запишемо: квітів давно не дарує. ще з періоду "пара гривень/букетик"
    (жарт)