Пропоную поділитися рецептами паски. Паска з цукатами Інгредієнти: 800 г пшеничної муки 70 г свіжих дріжджів 200 мл молока 200 г масла (можна пополам: 100 г масла і 100г маргарину) 6 яєць 200 г цукру (даю 300, бо люблю більше солодку, але тоді треба і масла трохи більше) 100 г апельсинових цукатів 100 г родзинок 1 пакетик ванільного цукру сіль по бажанню: молотий кардамон Приготування: 1. У невеликій к-ті теплого молока розвести дріжджі. Долити решту молока, всипати половину просіяної муки і замісити тісто. Накрити ковдрую і поставити в тепле місце на 1 год 30 хв. (У мене в духовці є режим "Дріжджове тісто", ставлю на 30 хв.) 2. Родзинки вимити і викласти на паперовий рушник (вафельний). Цукати нарізати маленькими кубиками. Відділити жовтки від білків і розтерти з цукром. Білки взбити в густу піну. 3. До підійшовшого тіста всипати решту муки і замісити. Додати розмякле масло і сіль, кардамон. Обережно ввести білки і добре замісити. Накрити рушником (вафельним) і знову в тепле місце на 1 год зо хв. 4. Потім тісто знову замісити, додати родзинки, цукати, ванільний цукор. Ще раз ретельно перемішати і в тепле місце на 1 год. 5. Форму змастити маслом, посипати мукою, заповнити тістом на 1/3 обєму форми і поставити в тепле місце на 20 хв. 6. Нагріти духовку до 200 градусів. Випікати 40 хв. За 15 хв до готовності накрити вологим пергаментом. Готову паску вийняти з форми і охолодити. При бажанні можна прикрасити цукровою глазурю. Смачного! Переписи пасок: Марусі-мами (паска) Баба львівська - Дарія Цвек Дани Ksani
Теж слідкувала за процесом кожної господиньки, поки пеклись мої. В мене спрощений процес : 2 більших в хлібопічці, дві для кошичка - одна на замовлення. Пекла з журавлиною і цедрою лимона. Залишилось довершити шапочками)Ага, і таки ту, що більша, спробували половину))Видно розріз.
О читаю , що в мене не одноі клопіт з тими металевими тонкими формами( білі боки. А в той самий клопіт. твердо вирішила не пекти в них більше, ті боки мене дратують) --- дописи об"єднано, Apr 29, 2016 --- @Дана , ще мене проконсультуй. Скільки у формах приблизно тримати? певно я мало тримала, бо дуже росли в духовці і 3 грибочки маю
Якщо я накладаю в форми на 1/3 висоти то чекаю щоб підросло майже до країв, тобто вершечок паски майже торкається країв. А ще краще щоб не переживати за грибки з пергаменту зробити вищі боки і тоді грибочки аж ніяк не вийдуть)))))
дякую. я таки не дотримала( я робила боки з пергаменту, минулого року. то в тих тонких формах вони від того білі лишаються(( а цього року -не дала пергаменту - то маю грибочки, боки кращі. проте пристали ті боки на мертво))))
В мене доречі пристали лише дві пасочки, і лише в тих формах котрі змастила олією, там де мастила маслом аж вискакували --- дописи об"єднано, Apr 29, 2016 --- І доречі пекла теж в тонких металевих формах, то бочки трошки світліші за шапки, а ті що не мастила жовтком то взагалі однотонні
Я дістаю одразу як виймаю, ще гарячими --- дописи об"єднано, Apr 29, 2016 --- Єдине шо доводиться класти на бочок бо такі пухкі шо сідають
Даю постояти хвилин з 10 і виймаю,я пергамент завжди даю, а боки так світліші за верх, я собі то не беру до серця.)))
Я знаю, чому в мене цього разу так вийшло, і то не форми винні - занадто паски виросли у формах, аж повилазили, щось не впильнувала, тому верх швидко потемнів, а середина залишилась сира, зазвичай же я кладу тіста на 1/3 і чекаю доки підніметься на 2/3, то завжди все було ок, особливої різниці між пропіканням верхушки і середини не було, і "грибочків" також не було.
@jalla Жанночко, а можна детальніше про утилізацію білків в ангельський бісквіт. Я робила з Чадєйкою то там мука і пудра, але ніякого крохмалю. І радить вона робити з малої кількості білків(5) бо він дуже сідає. І справді сідає. А в мене більше 20 білків які треба кудись запхати. печенька які давали кілька сторінок вище то добре, але там на порцію йде всього 2 білки і 200 г горіхів. то я горіхів не напасуся щоб використати білки.
мені б щось менш солодке. бо трошки обмежую вдома вжиток рафінованого цукру. некорисний він і так на свята ним об'їмося
Я просто настільки роблю його на око, що навіть боюсь щось приблизно припускати скільки і чого іде. Я маю орієнтовно 25 білків в банці, їх розділю на 4 частини, кожну окремо зіб"ю міксером з цукром, додам муки, по ложці какао і випечу 4 бісквітні коржі. Якщо бути точнішим, то в звичному бісквіті я даю на 2 яйця пів склянки (200 грам) борошна і пів цукру, можна частину замінити крохмалем, тому відносно цього можна орієнтуватися скільки борошна і цукру піде на білки, хоча найкраще дивитись, аби була консистенція бісквіту. Десь в неті думаю знайдеться точніший рецепт, лиш коли білки всі в купі, то Вам і не сильно вдастся їх розділити по рецепту.
Десь на дп був рецепт бізе в хвильовці, завжди хотіла спробувати, то певно прийшов білковий зоряний час. А ще певно чоловіку насмажу білкову яєшню, в кого чоловіки качаються, то теж зробвть, бо жовток калорійний, вони його не хочуть --- дописи об"єднано, Apr 29, 2016 --- А що потім з ними робити?
Доречі, щодо пасок. Цікаво як так може бути. Я порівняла Данину паску і ту що спекла за рецептом тітки. Так от - та що тітчина жовтіша, хоча в Даниній пасці в двічі більше жовтків... як так?
А яйця однакові? Може десь магазинні, десь домашні? А може хтось качині яйця давав, вони ще червоніші. А може кількість тіста була різна. Може тітка робила на стакан молока, а по Даниному рецепту на літру?
Всі домашні. Качиних точно не було Купувала в двох господинь, але всі перемішалися, та й різниці в кольорі жовтків не помітила. По тітчиному рецепту якраз на літру і 2 кг муки пішло 15 яєць, а Данин рецепт я робила на пів літри і кг муки. Може грає роль те що два яйця йшли з білками? Може білки якось підсилили колір? Хоча зрештою це не важливо, бо смак і там і там чудовий.