Пропоную поділитися рецептами паски. Паска з цукатами Інгредієнти: 800 г пшеничної муки 70 г свіжих дріжджів 200 мл молока 200 г масла (можна пополам: 100 г масла і 100г маргарину) 6 яєць 200 г цукру (даю 300, бо люблю більше солодку, але тоді треба і масла трохи більше) 100 г апельсинових цукатів 100 г родзинок 1 пакетик ванільного цукру сіль по бажанню: молотий кардамон Приготування: 1. У невеликій к-ті теплого молока розвести дріжджі. Долити решту молока, всипати половину просіяної муки і замісити тісто. Накрити ковдрую і поставити в тепле місце на 1 год 30 хв. (У мене в духовці є режим "Дріжджове тісто", ставлю на 30 хв.) 2. Родзинки вимити і викласти на паперовий рушник (вафельний). Цукати нарізати маленькими кубиками. Відділити жовтки від білків і розтерти з цукром. Білки взбити в густу піну. 3. До підійшовшого тіста всипати решту муки і замісити. Додати розмякле масло і сіль, кардамон. Обережно ввести білки і добре замісити. Накрити рушником (вафельним) і знову в тепле місце на 1 год зо хв. 4. Потім тісто знову замісити, додати родзинки, цукати, ванільний цукор. Ще раз ретельно перемішати і в тепле місце на 1 год. 5. Форму змастити маслом, посипати мукою, заповнити тістом на 1/3 обєму форми і поставити в тепле місце на 20 хв. 6. Нагріти духовку до 200 градусів. Випікати 40 хв. За 15 хв до готовності накрити вологим пергаментом. Готову паску вийняти з форми і охолодити. При бажанні можна прикрасити цукровою глазурю. Смачного! Переписи пасок: Марусі-мами (паска) Баба львівська - Дарія Цвек Дани Ksani
Відповідь: Готуємо паску паперові форми зроблені з пергаменту, і дно і боки в малесеньку дірочку для кращого пропікання, крім того в паперових формах зручно тим, що її не треба мастити, в ній і підходить і випікається і потім гарно виглядає. Найбільший мінус їх в порівнянні з металевими тим, що вони одноразові. Для мене металеві - морока, найбільша через те, що їх у мене мало і приходиться випікати партіями...
Відповідь: Готуємо паску Тобто тісто можна накладати прямо в паперову форму і не ставити її в якусь посудину? Бо я собі чогось уявляла, що ті паперові формочки лише задля того, щоб легше було паску вийняти з металевої форми.
Відповідь: Готуємо паску Паска моя, вона ж мамина Рецепт описаний дуже детально, букв багато то я сховала під офтопом щоб не займати місця. Ну і сам рецепт: приблизно 1 кг борошна(може потребувати чуть більше. Все залежить від борошна і погодних умов!!!) *100 дріжджів * 2 стакани теплого молока(або 50/50вершки і молоко) * 15 жовтків * 100гр дріжджів * 200гр масла * 2,5 стакани цукру *1-2ст.л олії *1 ч.л солі * по 100гр світлого і темного ізюму * 1ст.л коньяку чи горілки(спирту) * 1,5 пакетика ванільного цукру * 1 лимон, (стерти цедру і вичавити сік) Значить ми підготували усі продукти, муку просіяли, жовтки вже відділили від білків масло розтопили, ізюм промили, цедру стерли, всі продукти що нам знадобляться виставляємо на стіл щоб було під руками. До дріжджів додаємо молоко з вершками, одну столову ложку цукру, і 2 столові ложку муки, розмішуємо до однорідності і відставляємо на 15-20хв в тепле місце щоб підійшли, якщо за цей час дріжджі не почнуть реагувати без жалю виливайте і беріть іншу пачку. Через 20хв дріжджі мають мати вигляд пухкої маси. з багатьма бульками, щось подібне на не дуже круто збиті яєчні білки. Відміряємо 2/3 частини від усієї муки, всипаємо в тазік або велику миску в якій буде зручно місити, а місити прийдеться довго. До жовтків додаємо цукор і збиваємо міксером до повного розчинення цукру, в мене це займає 10хв. В муку виливаємо розчинені дріжджі і збиті з цукром жовтки, починаємо місити, якщо під час замісу вийде за рідке тісто додаємо по трохи муки, місимо довго, до появи пухирців і характерного звуку коли пухирці тріскають, далі даємо розтоплене масло,сіль, олію, горілку, ізюм, ванільний цукор, цедру і сік з лимону, і знову добре вимішуємо , додаємо ізюм перемішуємо, накриваємо чистим рушником і залишаємо на столі щоб підійшло, але в жодному разі не на протязі. Приблизно через годину, дивимося до нашого тіста якщо воно дуже сильно росте, пару разів ложкою перемішайте,і поставити і більш про холодніше місце нам потрібно щоб тісто добре викисло а на це потрібен час. Тим часом як тісто підходить готуємо форми, я маю спеціальні для паски, але раніше використовували емальовані баняки, головне щоб були високі і не дуже великі, найкраще брати на 1л-1,5л-2л. Чисті сухі форми змастити олією, на дно кожного баняка вставити круг з пергаментного паперу і його також змастити олією. Коли тісто збільшилося в об’ємі в три рази, накладаємо його в форми, але не більше ніж 1/3 від висоти форми. Даємо ще пів години тісто підійти вже в формі, змащуємо паску збитим з молоком жовтком, вкладаємо в гарячу духовку, печемо перші 15хв при температурі 200градусів а потім ще 30хв при температурі 170, духовку не відкриваємо як мінімум пів години, якщо паска буде дуже прирікатися зверху з пергаменту вирізати круг і покласти зверху на тісто. Готовність паски перевіряємо довгою тонкою паличкою, стараємося дістати якнайглибше, якщо паличка цілком суха і на ній нема тіста, виймаємо з духовки, даємо 10-15хв відійти і виймаємо з форми, для цього тонким довгим ножем проводимо між краєм паски і стінкою форми по кругу, і форму з паскою тримаємо горизонтально в одній руці, а іншою постукуємо по дну форми і перевертаємо. Вийняті з форми паски можна змастити поцукрованою водою і за бажанням посипаємо кольоровою посипкою . Я прикрашаю по своєму збиваю два білка з готовою сухою сумішшю для прикрашання( власне ця суміш складається з цукрової пудри, лимонної кислоти і крохмалю), змащую цим верх паски і в міру власної фантазії прикрашаю цукатами, горіхами, шоколадом. І ще записи на полях - не спішіть давати усю муку. тісто на паску має бути вільне. Для порівняння візьміть пальцями мочку свого вуха, чуєте яке воно м'яке? От таке має бути ваше тісто, як дасте забагато муки паска буде забита, якщо ви вимішуєте паску і вона вам здається за рідка влийте одну дві ложки олії місити стане легше і ви зрозумієте чи вам дійсно не вистачає муки.
Відповідь: Готуємо паску Тісто накладаєте відразу в паперову форму, навіть перед тим її нічим не змазуєте. У ній тісто підходить і випікається. Вона швидше для того щоб замінити металеві форми і упростити процес випікання. А сьогодні мені з Києва запропонували ще різні форми гарно розписані. Викладу потім фото в спільну закупку.
Відповідь: Готуємо паску В Арсен навезли, в упаковці 2 шт 250 гр, 2 шт 400 гр, 1 шт 500 гр, 1 шт 700 гр (переписала з упаковки ) ціна 16 грн.
Відповідь: Готуємо паску А скажіть дівчата, хто пік в паперових, той пергамент не пригорає часом, чи не треба чимось деко мастити? я просто перший раз шось просто в папері буду ставити в духовку, то й боюсь )
Відповідь: Готуємо паску Ні він не пригорає. То спеціальний промаслений папір. Тому можете пекти спокійно.
Відповідь: Готуємо паску А я буду пробувати випікати паску в хлібопічці, для цього спеціально є кругла форма і рецепт з книги рецептів, але без яєць!? Скажітьхтось практикував випікати паску таким чином?
Відповідь: Готуємо паску Я пекла днями на пробу в хлібопічці. Вийшло супер. Правда з*їли моментально, тому фоток нема. Ось рецептик: Я не давала куркуми. В Панасоніку режим "Основной", світла корочка, розмір Л.
Дівчатонька, потребую консультації. Печу паски в ХП. Перша вийшла суперова, вчора поставила на ніч на таймер - вийшла трохи забита, але верхівка трісла. В чому може проблема? З того, що в голову приходить - забагато муки дала, забагато солі. Чи може бути від того, що молоко вистигло? А ще я вирішила замість 3-х яєць дати тільки жовтки (поміряла об*єм 3 яєць - 170 мл, і дала 170 мл жовтків), може тому не вийшло?
Відповідь: Готуємо паску А у мене щось не вийшло - тісто якесь забите, не можу зрозуміти, чому???:confused:
Відповідь: Готуємо паску Я сьогодні теж паску пекла,перший раз.Дріжді з молоком так гарно піднялися,за 15 хв.А саме тісто за 2 години на сантиметрів півтора,у формочках,взагалі непіднялося,в духовці почало підніматися ,від чого таке може бути,все робила по рецепту,муки теж як в рецепті????????????І як мені зараз знати паска в духовці вже 30хв,при температурі180-170,скільки її ще пектися,боюсь відкривати щоб не впало тісто???????????????
Відповідь: Готуємо паску Я вчора пекла 20 хв при 180, а потім скрутила до 140 і ще 20-30 хв, щоб вже точно пропеклась, але не згоріла.
Відповідь: Готуємо паску Може тісто не в теплі було? Дріжджове тісто любить тепло, шоб не було протягів. В духовці було тепло і зразу піднялося. А в формочках може мало чекали?
Відповідь: Готуємо паску моя паска теж виросла аж в духовці, а так то стояла і щось не дуже тісто рости хотіло. Правда, потріскали мої пасочки, хлоча на смак смачнющі. Ну, але на перший раз непогано!
Відповідь: Готуємо паску Мука, забагато муки дали, я писала відразу даєте не всю муку а частину, мука різна і з різним ступенем поглинання води, тісто коли вимішувати то видно чи потребує воно ще муки чи достатньо.
Відповідь: Готуємо паску мої тоже потріскалися,але це не біда можна замазати і присипати щодо смаку ще не відомо,в нас заведено їсти коли уже з церкви,посвячане.Буду чекати неділі.
Відповідь: Готуємо паску Швидше за все тому, бо не піднялися до того, як ви їх у духовку поклали. А вже в духовці почали інтенсивно рости.
Відповідь: Готуємо паску Якщо тісто не росло треба було поставити в тепле місце ще на годину, хоча дивно якщо сама опара гарно забурліла чому дріжджі не підняли тіста. Мені здається все таки справа в температурі , таке тісто любить тепло.