Пропоную поділитися рецептами паски. Паска з цукатами Інгредієнти: 800 г пшеничної муки 70 г свіжих дріжджів 200 мл молока 200 г масла (можна пополам: 100 г масла і 100г маргарину) 6 яєць 200 г цукру (даю 300, бо люблю більше солодку, але тоді треба і масла трохи більше) 100 г апельсинових цукатів 100 г родзинок 1 пакетик ванільного цукру сіль по бажанню: молотий кардамон Приготування: 1. У невеликій к-ті теплого молока розвести дріжджі. Долити решту молока, всипати половину просіяної муки і замісити тісто. Накрити ковдрую і поставити в тепле місце на 1 год 30 хв. (У мене в духовці є режим "Дріжджове тісто", ставлю на 30 хв.) 2. Родзинки вимити і викласти на паперовий рушник (вафельний). Цукати нарізати маленькими кубиками. Відділити жовтки від білків і розтерти з цукром. Білки взбити в густу піну. 3. До підійшовшого тіста всипати решту муки і замісити. Додати розмякле масло і сіль, кардамон. Обережно ввести білки і добре замісити. Накрити рушником (вафельним) і знову в тепле місце на 1 год зо хв. 4. Потім тісто знову замісити, додати родзинки, цукати, ванільний цукор. Ще раз ретельно перемішати і в тепле місце на 1 год. 5. Форму змастити маслом, посипати мукою, заповнити тістом на 1/3 обєму форми і поставити в тепле місце на 20 хв. 6. Нагріти духовку до 200 градусів. Випікати 40 хв. За 15 хв до готовності накрити вологим пергаментом. Готову паску вийняти з форми і охолодити. При бажанні можна прикрасити цукровою глазурю. Смачного! Переписи пасок: Марусі-мами (паска) Баба львівська - Дарія Цвек Дани Ksani
Топлене чи пряжене називають. Таке яке довго запікалося, трохи карамелькове. Я його лю, тому й звернула увагу на цей рецепт. Не знаю чи знайдете у Польщі. Я б хіба якими смачними вершками на відсотків 20 жирності замінила б.
Підкажіть мені чи можна в рецепті паски пресовані дріжджі замінити на сухі? Знайшла в неті співвідношення 1 гр сухих до 3 гр пресованих. Ніби і є рецепти з сухими дріджами безпосередньо, але я хочу мамину Паску пекти, таку до якої звикла, а по рецепту там пресовані. Три тижні в супермаркеті ВЗАГАЛІ нема пресованих дріжджів - дефіцит якийсь чи що..) а мені вже наступного тижня першу партію пасок пекти на католицьке Воскресіння)
Так, у супермаркетах порозбирали і нема, хоча дріжджовий завод працює без перебоїв. Подивіться в маленьких магазинчиках біля дому. Я теж посилала чоловіка за дріжджами, то в Арсені не було, а в продуктових магазинчиках є .
На жаль, я не в Україні зараз(( тут геть нема малих магазинчиків. А в моєму "селі" взагалі лише великі супермаркети(( а з теперішньою ситуацією навіть в сусідній район нема як поїхати, щоб ще десь пошукати. Тому надія на сухі
@Rapsodiya в пачці скільки сухих? Я маю рецепт, де переведено сухі в пресовані. 1 п.(там десь до 10 гр.)= 25 гр прес.
Сьогодні в мене був пробний варіант пасочки краффін, перший раз таку робила, впринципі всім сподобалася) Над поливкою зверху ще потрібно попрацювати)
Я в суботу брала в Метро, хоча завжди беру в маленькому магазинчику біля хати (в Метро 6.50, а в магазинчику по 5 ), просто не хотіла зайвий раз ходити. Але завжди маю дома запас сухих, на всяк випадок. І ще - моя свекруха ділить свіжі дріжджі на порції (їй на раз багато не треба, купує рідко, а зараз взагалі не рухаються ніде з села) і заморожує. Стверджує, що після розмороження працюють нормально. Я не пробувала. --- дописи об"єднано, Apr 5, 2020 --- В мене племінниця в Італії, ще й в Мілані вчиться і "застрягла" там надовго, то теж казала, що багато продуктів, які раніше не дуже купувалися, розгрібають (вона з подружкою живе, хотіли щось пекти, то маргарину не було). Зараз багато італійців, сидячи дома, стали готувати самі (І виходити рідше можна, і заощадити).
так ,в мене бабця колись так робила (однаковісінько росте тісто) головне перед замороженням зняти обгортку з них,бо потім це буде практично не реально
Знімаю обгортку відразу і ділю на штаточки, які мені потрібна на 1 порцію оладок, замотую в харчову плівку і в морозилку. Перевірено практикою-дріжджі працюють і плівка знімається без проблем. Спробуйте)
Отже, спеклися мої перші паски по маминому рецепту. Щодо смаку - добрий, паска пориста, м'яка, не забита. Не можу поки сказати чи не забагато мені лимону зараз у мене збиті смакові рецептори на випічку та хліб, чоловік каже, що йому дуже смачно було ми зразу "приговорили" супер-міні пасочку-булочку, яку мої бабця і мама все пекли на пробу, щоби орієнтуватися по смаку але є нюанси два, які мене трохи так засмутили. Перше - це колір, домашні жовтки то є домашні жовтки і все тут. Моя паска трохи блідувала. А друге - форми. Те, як я три тижні пристрасно мізкувала в чому мені пекти паску спецформи тут не продаються, доставки зараз ясна річ нема - то окрема тема. Але я купила спеціально три банячки - два з нержавійки і один дешевенький, тонкий алюмінієвий. І як то кажуть - відчуйте різницю: паска в алюмінієвому виросла вдвічі меншою, ніж в нержавійках. Я собі міркую, що справа в тому як утримувалося тепло металом. Короч в суботу як маттму час і сили спечу ще краффін, але вже лише в нержавійці. Ну і наступну порцію пасок за тиждень хочу трохи солодшими зробити і врахую ситуацію з формами.
@Arapeta роблю по вашому рецепту, але боюсь, що Мені не поміститься в мультю. Бо в мене якось багато виходить. Чи то так має бути? За ніч мені та маса пінялась на висоту 5л касртулі. То так має бути? Ніколи паску не пекла, ще й в мультиварці, трохи хвилююсь. Не виросла мені. І якась мокра.
То та де тільки яйця і дріжджі? Мені вона майже не піднялася. Я вже експериментувала з паперовими формочками в мульті. Чудовий результат. Тісто діліть і випікайте у інших менших формах теж. Все одно смачніше як в духовці. Або обмяте тісто на 2 заходи у мультю.
Так. Я лишала на ніч, в меленькій посудині десь до 2 л, але, щось мені не спалось, і десь за 3 години після "залишення на ніч", пішла перевірити, була майже повна, я перелила в 5 л каструлю і залеїла плівкою, то на ранок плівка була в тій масі, але маса впала, може перебродила.
В мене свекруха пристосувала для пасок бляшанки з-під тунця консервованого, дно і боки застеляються папером для випічки (В духовку таких входить 4 шт, то такі середні паски получаються). Я не знаю, чи є різниця в матеріалі, але колись ми в неї в селі пекли і в алюмінієвих, і в стальних емальованих каструлях, не було різниці, бо в нас завжди паски виростають ще поки сходять, в духовці ж додають об'єму мінімально, інакше їм "зриває дах".
В моєму рецепті трохи інша "технологія": тісто двічі переміщується і підростає в мисці, потім накладаються в банячки і за хвилин 20-25 в духовку. Тому в основному росте в духовці, головки не рве але я теж думала і дійшла того ж висновку, що Ви пишете: якби росло в банячках на другому етапі - то виросло би нормально. Треба колись буде спробувати цей варіант))
@Basyanya Як Ваші пасочки? Бо я спробувала рецепт заварної на вершках, то все-таки ця на пряженому мені смачніша була. Буду її на саме свято пекти.
Моя не виросла. І була трохи мокра. На фото максимально до якої виросла. Думаю, що на підігріві за мало потримала. Так, як ми мали б святкувати сьогодні, але карантин, то пробувати буду наступногт року. Бо стільки пасок я сама не з'їм))))
Підкажіть, будь ласка, як краще підтримати температуру +-25°, коли тісто підходить? Відключили опалення й так трохи "свіжо" в квартирі... Водяна баня? Духовка?