Пропоную поділитися рецептами паски. Паска з цукатами Інгредієнти: 800 г пшеничної муки 70 г свіжих дріжджів 200 мл молока 200 г масла (можна пополам: 100 г масла і 100г маргарину) 6 яєць 200 г цукру (даю 300, бо люблю більше солодку, але тоді треба і масла трохи більше) 100 г апельсинових цукатів 100 г родзинок 1 пакетик ванільного цукру сіль по бажанню: молотий кардамон Приготування: 1. У невеликій к-ті теплого молока розвести дріжджі. Долити решту молока, всипати половину просіяної муки і замісити тісто. Накрити ковдрую і поставити в тепле місце на 1 год 30 хв. (У мене в духовці є режим "Дріжджове тісто", ставлю на 30 хв.) 2. Родзинки вимити і викласти на паперовий рушник (вафельний). Цукати нарізати маленькими кубиками. Відділити жовтки від білків і розтерти з цукром. Білки взбити в густу піну. 3. До підійшовшого тіста всипати решту муки і замісити. Додати розмякле масло і сіль, кардамон. Обережно ввести білки і добре замісити. Накрити рушником (вафельним) і знову в тепле місце на 1 год зо хв. 4. Потім тісто знову замісити, додати родзинки, цукати, ванільний цукор. Ще раз ретельно перемішати і в тепле місце на 1 год. 5. Форму змастити маслом, посипати мукою, заповнити тістом на 1/3 обєму форми і поставити в тепле місце на 20 хв. 6. Нагріти духовку до 200 градусів. Випікати 40 хв. За 15 хв до готовності накрити вологим пергаментом. Готову паску вийняти з форми і охолодити. При бажанні можна прикрасити цукровою глазурю. Смачного! Переписи пасок: Марусі-мами (паска) Баба львівська - Дарія Цвек Дани Ksani
Хотіла запитати — в чому може бути причина тріскання пасок? Всі абсолютно потріскали. В мене вперше таке. Рецепт без змін вже багато років.
Паска вийшла просто ідеальна, дуже легка і пухка. Мама була в захваті, казала, що навіть смачніша, ніж пекла колись бабуся (а то комплімАнт ше той, бо бабця була пекарем на всі сусідні села)). Загалом Даниному рецепту не зраджую вже декілька років і не збираюсь. --- дописи об"єднано, Apr 16, 2017 --- Десь колись писалося, що то в температурі духовки може бути річ, але най мене ще корегують.)
Хм... Зависока чи занизька? Я на 170градусів поставила, верхній і нижній підігрів, то вершечки дуже швидко підпеклись, аж фольгою накривала.
Здається загаряча. В мене минулого року дуже потріскали. Цьогоріч я розігріла духовку, але перед випіканням температуру зменшила. В мене звичайна, газова духовка, тому по градусах не орієнтуюсь, всьо на воко.)
Данин рецепт ще не підводив і мене, цьогоріч я його чуть "вдосконалила", додала крім ізюму ще і сушену журавлину - нямка вийшла.
хочу трошки написати про своє печення пасок, може комусь в чомусь допоможе) цьогоріч пекла за 3 рецептами - один "швидкий", баба святкова від д. цвек і паска від @Ksani. про "швидку", то не моє, я писала декілька сторінок тому. а от ті два рецепти вийшли добрі. мої так і не визначилися, яка паска смакує краще, і судячи зі швидкості дорізання паски на сніданє, то таки були добрі. обидва рецепти лишаються до наступного року. 1. родзинки. цьогоріч брала паковані польські. вони хоч темні, але бомбезно солодкі. за рецептом одного італійця, щоб змити з них віск і оксид сірки, я їх обшпарила кип"ятком, потім помочилав теплій і вже сполоснула холодною, на всяк випадок. залила пів-на-пів коньяком+ заварений "чефіром" чорний листовий чай з корицею, гвоздикою і духмяним перцем (то від себе). мінімум 5-год настоюється. тоді звичайно на друшляк, на рушник і посипати мукою. чим це сподобалося - родзинки після кипятку видали такий хіматозний аромат, я ніколи не звертала увагу, а цього разу спеціально запхала носа в друшляк. що не сподобалося - від кип"ятку від родзинок відходили такі маленькі волокна, їх було добре видно при замішуванні, я думала, що перетовчу вс родзинки, але в самих пасках - нема знаку. 2. куркума. спробувала настояти на горілці і дати 1 чл на 1 кг муки. щоб аж-аж, то кольору не було, але і не біла, і крупинок не видно. сміло можна було давати більше. 3. дріджі брала львівські,свіжі, +15%. в бабі святковій бухтіли так, що що пів години обминала тісто, а у формах вже повільніше, а в ксаниному - повільно, але впевнено. чим ще мені подобається рецепт ксані - там на 1-1,3 кг муки і +- масла йде тільки 25 г дріжджів (я робила пів порції), тоді як в дарії цвек - 100г. 4. коли пеклися, то за перших 15хв умудрялися так стемніти, що я вже була розчарувалася спробувати накласти пергамент. всередині ночі соображаловка не працює, як прикріпити його так, аби не злітав від обдуву. 5. металеві форми і пергамент я змащувала олією рукою - то було забагато, перші пасочки ніби мокрий внизу кантик мали, потім змащувала пензликом. до баби святкової я додала ще сік лимона, вимішувала і додала родзинки, і місила дуже довго, але гладкості не вийшло гарної одразу, тісто було як густа сметана, таке що швидше не місити, а втискати повітря. муки давала кілограм, просушеної в духовці. обминала 2 рази і росло ще у формах. з мінусу - як наклала у форми - так воно і росло, на фото буде видно, що одна паска ніби тріснута - насправді в мене наклалося так тісто,-завитушкою і я забула, що треба олією змочити руки і пригладити, а вмокнула в воду, ніц не вийшло, і така вже є. також тісто не витримувало прикраси з прісного тіста - розочки топилися в ньому майже до половини, листочки і широка квітка ще ок, дульки теж в низ. довкола них тісто трохи не таке гарне, тому ми засипали посипкою. на наступний рік буду робити прикраси з того ж здобного тіста, сподіваюся, буде краще. паска вийшла легка, дуже солодка, це напевно за рахунок того, що майже весь час була з такими солодкими родзинками, бо за відгуками всім мало цукру, не кришиться, дірочкі більші, як в ксаниній, на волокна, щоб дерлася, я трохи не вимісила, але близького того. паска ксані вийшла "як бабина". мені подобається варіант ніби заварної опари чи тіста чи жиру в тісто), робила без термометра. цього разу я дала більше муки, десь 1,3кг, то вийшла така з однаковою серединкою, дзюрочки всі міліметрові, не просвічувалася, можна різати на тонкі шматочки. тут родзинки я давала аж перед формою, то не така солодка. дуже добре росла. я накладала по 1/4 форми, так щоб тільки потім вершечок виднівся з-за країв, мені так зручніше різати на стіл, а вже високі для кошика - то 1/3. тісто тугіше, гарно робилося колобком, прикраси тримало дуже добре. верх ідеально рівнесенький, як в м"ячика. їх і несли святити. що я хочу наступного року спробувати - дати пергамент по формах довкола. в деяких годі було паску вийняти без втраатому, що були і нові форми, необкатані. збити яйця для змащування міксером, мені видається, що так буде краще покривати. пошукати якийсь ріденький силіконовий пензликкця не тягнуло. і повиганяти всіх з кухні, щоб не вадилися робити щось в той момент, коли вимішую паску. коломбу буду пекти на Провідну неділю, хочу спробувати черз малу кільість дріжджів. фото, яке є, брат більше не хотів робити, відповідно ні розрізу, ні кошика . дві світлих не мої - бабцині.
ви самі і відповіли на своє питання. Загаряча духовка, верх швидко загнітився, тобто затверд, а середина продовжувала рости, вершечок не пускав, тому і трісла. Спробуйте побавитись з температурою у вашій духовці, якщо сильно гнітить, ставте 160 або і 150, мусите вивчити свою духовку.
Готувала за рецептом Дани уже другий рік. Дріжджі в мене були сухі, польські. Опара виросла чудово, і в духовці добре спеклось, не потріскали, замість родзинок, як вже тут радили, дала журавлину. Оцінювали пасочку поляки. Їм дуже сподобалось, була мегасмачною! Дякую, Дано, за перепис!
Я також додала коньяк і лимонну цедру, і мені також пасує трохи менше масла давати в "швидкий" рецепт". Навіть на вигляд пасочка "маслянистіша". Дирочки більші, схоже як в хлібі. Данина пасочка пухкіша і легша, дірочки дрібніші і частіші. Зазнимкувала дві, різницю трошки видно. Жовта - це по твоєму, Іро, то я куркуми ще додала). Дітям більше " швидка" до смаку, чоловікові - "Данина") І росла " швидка" в духовці інакше, немає класичної шапочки.
Почала я задумуватись про паску) цього року хочу спeкти пасочки, по типу Панeтонe. Хто робив?діліться рeцeптами Надіслано від мого MEIZU_M5, використовуючи Tapatalk
Дівчата, потребую поради. Чому в моєї паски западають і дуже м"які боки? Вони гарного коричневого кольору, але як вата. Спочатку я думала, що за тісно поставила, але сьогодні я поставила 2 невеликі одночасно і знов те саме. В чому може буи проблема?
@NataliaFed , які пасочки? Минулорічні? В роз'ємних формах діаметром 14 см. Без пергаменту. А якііііііі я маюююю цього року!!! Я в захваті від нового рецепту. Вчора пекла на пробу без журавлини, а якщо додати ще її, то вся середина буде хвильками!О! Ось сфотографовані нашвидкоруч: --- дописи об"єднано, Apr 2, 2018 --- Не хочуть в одному дописі загрузитись всі фото: