ГМО. Куди прямує людство і що буде з нами?

Тема у розділі 'Смачний тарільчик', створена користувачем Анута, 24 Березень 2009.

1. Анута

Анута Well-Known Member

Відповідь: ГМО. Куди прямує людство і що буде з нами?

Е-мое!

Собственно, "Е" означает всего лишь принадлежность использованных в процессе приготовления продукта веществ к утвержденному в Европе перечню пищевых добавок. Не больше. А сведения о них заключает в себе цифровой код.

Итак, запоминайте! Буква «Е» - это Европа, а цифровой код - характеристика пищевой добавки к продукту.

Код, начинающийся на 1, означает красители; на 2 - консерванты, на 3 - антиокислители (они предотвращают порчу продукта), на 4 - стабилизаторы (сохраняют его консистенцию), на 5 - эмульгаторы (поддерживают структуру), на 6 - усилители вкуса и аромата, на 9 - антифламинговые, то есть противопенные вещества. Е – 700 и Е -899 – запасные номера. Индексы с четырехзначным номером говорят о наличии подсластителей - веществ, сохраняющих рассыпчатость сахара или соли, глазирующих агентов.

Есть в списке ароматизаторы, разрыхлители, глазирователи, подсластители, осветлители, вещества, препятствующие слеживанию, регуляторы кислотности... Эра добавок началась во второй половине прошлого столетия, но уже сейчас их известно более трех тысяч.
    Так что же мы едим?

Например, консерванты Е-230, Е-231 и Е-232 используются при обработке фруктов (вот откуда апельсины или бананы на магазинных полках, не портящиеся годами!), а представляют они собой не что иное, как... ФЕНОЛ! Тот самый, что, попадая в наш организм в малых дозах, провоцирует рак, а в больших - он просто чистый яд. Конечно, наносят его в благих целях: чтобы предотвратить порчу продукта. Причем лишь на кожуру плода. И, моя фрукты перед едой, мы фенол смываем. Но все ли и всегда ли моют те же бананы? Кто-то лишь очищает от кожуры, а потом теми же руками берется за его мякоть. Вот вам и фенол!

Кроме того, есть пищевые добавки, категорически запрещенные в России. Запомните их: Е-121 - краситель (цитрусовый красный), Е-240 - столь же опасный формальдегид. Под знаком Е-173 закодирован порошковый алюминий, который применяют при украшении импортных конфет и других кондитерских изделий и который тоже у нас запрещен.

оригінал статті і повна версія тут

• Подобається Подобається x 16
  2. SOLODKA

SOLODKA Well-Known Member

А я живу біля Львова і майже все своє:яйця,картопля,морква,буряк,цибуля,капуста,огірки,кролятина,у сусідів беру сир,молоко,сметану,коли ріжуть свиню-м"ясо.:xaxa:Правда,мені добре?:xaxa:Вам я хочу допомогти-виділяю 10 сотих города:clapping: і вирощуйте,що хочете:clapping:.Ну то хто приєднується до мене і годуватиме свою сім"ю натуральними продуктами?

• Подобається Подобається x 12
  3. Olenka

Olenka Well-Known Member

Як то кажеться: хто на що вчився.
    Я два університети закінчила, але в жодному не було натяку на сіяння/садження, оброблення, вирощування, збирання, культивування... Може і нажаль. Не всі можуть займатися с/г. Я хочу прийти в магазин/ на базар і купити, навіть за більшу ціну ніж звичайно, але щоб виробник на 100% вказав правду про ці продукти, щоб не було добавок і нітратів, щоб худоба не паслася біля шосе і заводів.
    Я колись пропонувала подібний варіант сусідам по селі, в якому у мене дача... Ніхто навіть не потрудився яблука позбирати.

• Подобається Подобається x 13
  4. Анута

Анута Well-Known Member

ага, були вчора в Метро. як почала читати, то половину назад на полички клала. а мої улюблені оливки... :sad: але цікавим є те, що я знайшла таки їх без тих домішок жахливих. але в відділі де свіжі овочі-фрукти. вяло-копчені, солені, в маслі. з масла одна назва - не така його кількість, як в оселедці, а лише замашені. 250 грам 30 грн. вони дещо інакші на смак...
    а ще купила сосисочки. доки вибрала, перечитала все... на тих, що взяла великими буквами написано Без ГМО, без сої і в складі лише 3 невідомих мені Е (300, 450, 452). ціна 56 грн за кг.
    Брала до рук росану - там такий букет консервантів, підсилювачів тощо.

• Подобається Подобається x 5
  5. Анута

Анута Well-Known Member

E-300 (Е-300) Аскорбиновая кислота (Витамин С) Считаются полезными
    E-450 (Е-450) Пирофосфаты вызывает расстройство желудка
    E-452 (Е-452) Полифосфаты вызывает расстройство желудка

ось такий розклад....

• Подобається Подобається x 5
  6. мамочка

мамочка Well-Known Member

• Подобається Подобається x 6
  7. Ascorbinka

Ascorbinka скептик-романтик

Про яблука то їх обробляють парафіном, який повільно всмоктується в м"якоть, навіть почистивши шкірку якась частина все-одно піде у ваш організм. Те саме стосується цитрусових. І більшість людей страждає не від алергії на цитрусові, а на хімію, якою їх обробляють.

Ще дуже давно одна лікарка мені казала, чим бідніше живуть - тим здоровші в них діти, бо їдять просту їжу, без всяких ізисків (на яку попросту грошей не хватає).

• Подобається Подобається x 9
  8. kati

kati Well-Known Member

дозволю собі не погодитись:)
    Якщо маєш гроші то купиш навіть ту ковбасу але по 70 грн, де все таки менше гадості.... а от коли нема то купуєш сосиски в родинній ковбасці:8:

...а взагалі то почала цінувати те що передають з села:), колись кричала не везіть ені того всього, піду і куплю собі на базарі.... а тепер тішусь навіть з моркви і картоплі домашньої....

9. taho

taho Well-Known Member

Краще з'їcти менше, але краще. Треба переходити на натуральне господарство: вертатися до городу-дачі, самому все готувати, пекти. :umbrage:

• Подобається Подобається x 3
  10. SOLODKA

SOLODKA Well-Known Member

А я тут кличу ,кличу до себе на город, а ніхто не відзивається.
    Якщо порахувати вартість насіння,роботу тракториста,мій затрачений час-виходить дешевше купити на Шуварі,ніж вирощувати самому,Але коли я побачила ,скільки хімії сиплють на грядку,як для себе овочі садять в іншому кінці города-вирішила:нехай буде дорожче і з більшими затратами часу ,але я буду знати ,що їм овочі без нітратів.:confused:
    У мене також вища освіта і на садівника-городника я не вчилась.

• Подобається Подобається x 10
  11. Chortenia

Chortenia Well-Known Member

У мене свекор захоплюється городництвом. Тож моркву-буряк-капусту-салат-квасолю-трускавку і т.д. не купуємо. З одного боку, може, на базарі і дешевше, особливо з урахуванням бензину, але зате все своє, непідсипане, та і субота на ьдачі на свіжому повітрі ще нікому не завадила.

12. Ascorbinka

Ascorbinka скептик-романтик

власне та лікарка мала на увазі тих, хто їсть своє.... не купують ані яблук/бананів/мандарин, ані помідорів, ані ковбаси... їдять квашену капусту, огірки, гречку і бульбу.

Я вже і забула смак сосисок, років 3-4 точно як не було їх в нашій хаті, ковбасу то хіба мама купує по великих святах... регулярно купувала телятину, але вже кажуть і телят преміксами годують:bad: а я так любила печінку, тепер шукаю де б то брати безпечне м"ясо.

Найважче було від солодкого відмовитися (не те що б зовсім, а хоча б не починати день з думки про чоколяду). Але подарували мені хлібопічку, і проблема вирішилася... сирно-вівсяна булка ТАК пахне, що домашні навіть слухати не хочуть про магазин.:xaxa::xaxa::xaxa: і теж:)

13. bora

bora Well-Known Member

О...я Вас прошу) Ну так - м"яса дадуть більше, ГОСТи витримають (а вони застарілі і ну просто багато речей не враховують), але від ГМО та консервантів в цих продуктах ніхто не застрахований. Їх же неможливо перевірити фактично:) Тільки на дотримання ГОСТів 70-х років напевно перевіряють. Це Вам не Захід з органічними продуктами, в нас будь-який дорогий продукт - просто маркетинг, розрахований на більшу купівельну спроможність певної аудиторії:) Намалюють кращу етикетку, дадуть кращу шкірку - та й по тому в турбуванні про здоров"я:)

14. Siania

Siania Love Life

Ви знаєте яка ковбаса найсмачніша і точно без ГМО? Домашня, печена в духовці. Моя тьотя таку робить часто, просто бомба! А який смак...м.....:)
    По-моєму її не дуже аж так важко робити, головне спробувати перший раз.
    А так ковбасу прошу бабцю взагалі не купувати:xaxa: По-перше - зразу тягне на 20 канапок в день, і ще так щоб полити майонезом або кетчупом! По-друге - вона дійсно шкідлива, і та що за 70 грн....А так нема ковбаси та й нема, і не тягне на неї...а вже як лежить в холодильнику - то спокуса шалена:umbrage:
    Краще зїсти ті ж котлетки, але не з магазинного фаршу, а самій помолоти звичайне м"ясо;)

• Подобається Подобається x 6
  15. Gala

Gala Well-Known Member

А мій тато перед різдв"яними і великодніми св"ятами сам робить і коптить ковбаску і баличок.Коптимо багато і тоді в морозілочку-вистачає до наступних свят:)

• Подобається Подобається x 2
  16. Анута

Анута Well-Known Member

а рецептик у відповідну гілочку? ;)

17. Siania

Siania Love Life

Як тільки буду бачити тьотю, розпитаю і напишу;)

18. taho

taho Well-Known Member

Я знаю професора, який все життя на городі працює. І С/Г господарство в нього все правильно і науково обґрунтовано ведеться. :) Якщо стоїть питання здоров'я, та зрештою ще ніяка чесна праця ніколи нікого не принижувала. :confused:

• Подобається Подобається x 2
  19. Анута

Анута Well-Known Member

мій батько любить "поковирятись" у землі для задоволення і морального відпочинку, тому тут вже питання стоїть не в освіті, а в уподобаннях ;)

20. Олюська

Олюська Well-Known Member

Знаєте, дівчата, моя бабця теж город садить і нам передає до Львова (ну ми допомагаємо, звісно, не тільки їсти:xaxa:) майже всю городину. Теж була відносно спокійна, що тут ми їмо своє-здолрове-непідсипане. А ось недавно дізналась, що насіння, яке бабці купує мама (голландське) - генно-модифіковане. І будь тут мудрий:no: Може, хтось порадить якесь добре насіння, без ГМО

• Подобається Подобається x 1