Гіперактивність?

Тема у розділі 'Дитяче здоров'я', створена користувачем Улянка, 10 Червень 2009.

1. Burberry

Burberry Well-Known Member

Відповідь: Гіперактивність?

Самому не варто ставити діагнозу гіперактивності. У Львові є чудовий навчально-реабілітаційний центр Джерело, там працюють фахівці з психіатрії, психологи. Цей центр повністю безкоштовний, не варто лякатися, що там ви можете зустріти дітей з ДЦП, хворобою Дауна чи аутизмом, але там вашу дитину справді оглянуть і дадуть фахове заключення. Він зщнаходиться на Сихові за 4-поліклінікою.

• Подобається Подобається x 5
  2. вишиванка

вишиванка Well-Known Member

Гіперактивність-це не є від приділяння забагато уваги дитині, це-Лікарі вважають, що гіперактивність є наслідком дуже незначного ураження мозку, яке не визначається діагностичними тестами.
    А це що дитині з народження забагато уваги і дитини звикла, що постійно біля неї хтось є-це вже просто виховання, як дитина змалечку звикла,то важко відівчити, тому такі дітки вимагають більше уваги, і як правило, свою поведінкою.
    Психологи виділяють наступні ознаки, які є діагностичними симптомами гіперактивних дітей:

1. Неспокійні рухи в кистях і стопах. Сидячи на стільці, маля корчиться, звивається.

2. Дитя не може спокійно сидіти на місці, коли від нього цього вимагають.

3. Легко відволікається на сторонні подразники.

4. Насилу чекає своєї черги під час ігор і в різних ситуаціях в колективі (на заняттях, під час екскурсій і свят).

5. На питання часто відповідає, не замислюючись, не вислухавши їх до кінця.

6. При виконанні запропонованих завдань випробовує складнощі (не пов'язані з негативною поведінкою або недостатністю розуміння).

7. Насилу зберігає увагу при виконанні завдань або під час ігор.

8. Часто переходить від однієї незавершеної дії до іншої.

9. Не може грати тихо, спокійно.

10. Багато базікає.

11. Часто заважає іншим, пристає до тих, що оточують (наприклад, втручається в ігри інших дітей).

12. Часто складається враження, що дитя не слухає звернену до нього мову.

13. Часто втрачає речі, необхідні в дитячому саду, школі, удома, на вулиці.

14. Інколи здійснює небезпечні дії, не замислюючись про наслідки, але пригод або гострих відчуттів спеціально не шукає (наприклад, вибігає на вулицю, не озираючись по сторонах).
    далі про це можна прочитати тут
    а ще тут

Останнє редагування: 11 Червень 2009
    • Подобається Подобається x 10
  3. Koza-Dereza

Koza-Dereza Well-Known Member

Улянко, ви не ображайтесь, але я думаю ви забагато хочете вiд своєї донi. Їй же ще немає двох рокiв правильно? На першiй сторiнцi ви навели пункти росiйською мовою якi, на мiй погляд, бiльше стосуються дорослих. Звiдки мала дитина має розумiти що їй треба бути тихо в магазинi чи в черзi? Чи чому вона має погоджуватись що ви її забираєте додому з прогулянки? Я сама себе пам'ятаю що коли мене кликали додому вже над вечiр, то була найгiрша подiя дня :sad:
    В Америцi, наприклад, дуже люблять гiперактивнiсть
    та синдром дефiциту уваги як дiагноз. Ой люблять, надають дiтям пiгулок i тiшаться що дитина в маревi ходить. Знаю одну сiм'ю де двоє хлопчикiв на пiгулках роками живуть. Менi їх шкода.
    Я особисто тiшусь що моя дитина активна а не флегматична. Вона ганяє як ураганчик, навiть якщо це якась спецiальна подiя i я їй дозволяю не спати довго, то ви думаєте вона замучиться i засне десь??? Дулi! Буде терти очi, позiхати, але буде намотувати круги, бавитись, iтд. З майданчика без скандалу не забереш, всi калюжi нашi, всiх бiлочок та пташок треба наздогнати, з метою нагодування їх тирсою. Чекайте, потеплiє i ми будем ходити в басейн, то я ще дiзнаюсь по чому кiвш лиха, коли буду її забирати додому. Думаю що тим бiльше що це ваша перша дитина, i у вас як i у бiльшостi нових мам (я в тому числi) немає iнструкцiї до дитини, ви мусите розiбратись в нiй. Не можете очiкувати моментальних поправок, рiшень, розв'язку, тим бiльше коли вона така манюня. Я не вiдкидаю можливiсть що деякi дiти дiйсно мають проблеми якi треба лiкувати якось, але думаю особисто вам ще зарано вирiшити що ваша дитина гiперактивна.

• Подобається Подобається x 11
  4. Ivanna

Ivanna Well-Known Member

Ми не ставили самі. Ми ходили в Джерело десь пів року тому до Олега Романчука і йдемо знову в понеділок, подивимось , що він нам скаже.

• Подобається Подобається x 3
  5. Улянка

Улянка Well-Known Member

Нінусь, я не перебільшую. Розумію що дитина це дитина і якщо вона не може бути не активною. Але я не знаю що робити коли моя дитина від мене просто втікає і не реагує на прохання чи принаймні не бігти на дорогу або не втікати від мене. Я не перебільшую коли кажу що прогулянка це марафон в нас. Це дуже важко пояснити тому хто цього не бачив:) Ось уявіть: відкриваються двері під"їзду і дитина починає бігти, а я за нею. Так ніби я її закритою тиждень протримала. Сьогодні до свекрів ходили. Це через вулицю. Поки дійшли вона бігши впала вісім раз і за кожним разом здирала до крові руку чи ногу. А як пробую посадити їсти то просто вивертається і не сидить ні на колінах ні на стільчику. Бігає, бавиться, дуріє, танцює і періодично підбігає з"їсти щось з вилки. Не знаю що робити бо бачу що вона мною просто керує. Бо все рівно я біжу за нею, годую на бігу і т.п. А на рахунок пігулок то дійсно дурня. Я навіть при грипі їх дитині не даю. Не те що тормозящі заспокійливі

• Подобається Подобається x 2
  6. Koza-Dereza

Koza-Dereza Well-Known Member

Улянко, а нашо бiгати за нею з ложкою? Вона ще на цицi? Якщо так, то поїсть цицю i їй хватить. А буде голодна, то не бiйся, прибiжить i попросить. Правда деколи (як моя) може не просити а вертiтись коло кухнi i плакати, то треба допетрати що дитина голодна. Я тобi обiцяю що ти НЕ ОДНА така. Моя мала теж жене як скажена. Не можу сказати що вона НIКОЛИ не сидить, бо деколи сяде щось помалює... 3 хвилини... чи якiсь мультфiльми подивиться.
    Може вона дiйсно просто "керує" тобою, але не значить що вона гiперактивна. Я особисто думаю що калюжи, бiгання, майданчики, не їдження, не сидiння, це все нормально (правда в межу). А решта, якщо бачиш що переходить межу, i до дитини не доходить словами - взяла на руки та забрала з мiсця "пригоди" i на тому все закiнчилось. Так, це тяжко, нiби сама себе наказуєш, походом у магазин чи ще десь, але можна так спробувати, показати, що коники не пройдуть. Зрештою, я не вiдкидаю що може дiйсно, не дай Боже, у цьопи гiперактивнiсть, але менi здається що у бiльшостi дiтей до 2х рокiв 2 чи 3 шила в дупi. Я перше теж була микана Катериною у всi боки, бо думала що до неї не доходить, маленька iтд, але потiм зрозумiла, що вона просто мною керує. Я з часом виробила тактику яку застосовую у таких випадках коли вона переходить межу - закочує iстерику, бiжить на дорогу, лупить ногами об стiнку чи пiдлогу iтд... Доречi, це працювало фазами, як я це ввела, (тайм аут) воно попрацювало а потiм мала коза думала що це жарти i почала не слухатись, тепер ми знов ввели тайм аут i просто присiкаємо всi непослухи вiдведенням у кiмнату (з вiдчиненими дверима), якщо не слухається в магазинi - допобачення, iдемо додому, або стараюсь дати щось щоб задурити увагу, якщо ще не закiнчила покупки. Ну з рештою, не думаю що у когось, як i у мене якесь рiшення впало на голову i все виправило, це поступовий процесс, який мiняється по мiрi росту i розвитку дитини. Я впевнена, як буде нова сестричка, в нас будуть якiсь новi мухи, з якими прийдеться мати справу. З деякими дiтьми можна домовитись, а з деякими нi, але вони теж не безнадiйнi, на них теж є способи, просто не здавайся, i не давай їй вилазити тобi на голову. Якщо звичайно хочеш перевiритись у лiкаря, то зроби це, аби заспокоїтись. Але на мою думку щось рано визначити в такої маленької дитинки.
    П.С. ще раз перечитала останнiй допис про бiгання зi старту i їдження з виделки тут кусь, там кусь. Я клянусь у нас ТЕ САМЕ! Я вже думала такий дитячий поводок купити, бо я з пузом вже не раз за нею гнала, а вона погнала i їй до фєнi що мама верещить Катя вернись, що там дорога iтд... Просто я навiть не припускала нiколи що моя дитина гiперактивна. Я чомусь сприймаю це як належне, але це я :)

• Подобається Подобається x 7
  7. ckorpionsha

ckorpionsha Well-Known Member

У нас те саме, я чомусь про гіперактивність не задумувалась..все списую на переросте. По подвірї бігаю за ним,щоб лоба не розбив. Улянка, нехай дитина собі росте така як є..а там будете бачити.

• Подобається Подобається x 1
  8. odree

odree Well-Known Member

мама рідна, прям всі пункти про мою соломію [​IMG]
    і шо тепер?

• Подобається Подобається x 4
  9. Switljachok

Switljachok Well-Known Member

Гіперактивність - це дійсно результат ушкодження мозку. На жаль, за останні роки кількість дітей з ГРДУ (Гіперактивний Розлад з Дефіцитом Уваги у (а не до дітей) значно зросла. Деякі джерела вказують як можливу причину вживання батьками соєвих продуктів, але таких причин може бути декілька.
    Діти з ГРДУ і просто активні діти дуже подібні, визначити різницю може лише лікар. але у дітей з ГРДУ є трудність КЕРУВАТИ ІМПУЛЬСАМИ. Тобто, захотілось побігти - вже біжу, захотілось щось їсти - вже їм... І проблема не у вихованні, а у незмозі стримувати ці імпульси.
    Є кілька способів допомогти дитині. Це і спеціальні ліки (призначає лише лікар), але за дослідженнями найбільше користі приносить спеціальний педагогічний підхід. Він не є складний і чим раніше батьки його опанують, тим легше буде батькам,а основне - дитині у майбутньому. Дитина ВЧИТЬСЯ керувати своїми імпульсами (так, як може вчитися грі на скрипці, наприклад). У "Джерелі" працює психолог Євгеній Суковський. Він детально вивчав ГРДУ, має багато практики, першим видав книгу. У нього є цікавий підхід - "8 кроків", тобто 8 послідовних занять, на яких батьки вчаться основним правилам життя зі своєю дитиною.
    На жаль, справжній синдром ГРДУ з віком не пропадає, а значно ускладнює дитині життя, бо те, що вибачається маленьким, не вибачається старшим. З'являються проблеми з навчанням, з дисципліною, з ровесниками, з вчителями - не поясниш же всім, що це проблема ушкодження мозку...
    Тому потрібно допомогти дитині навчитися жити з цим.
    У "Джерелі" є навіть групи для таких діток, у яких працюють за спеціальними методиками (одна з них - Монтесорі, але є й інші). Курує ці групи мама хлопчика з ГРДУ.
    Зверніться у "Джерело" - не пошкодуєте.
    Терпіння вам і впевненості у тому, що робите!:girl_smile:

• Подобається Подобається x 10
  10. odree

odree Well-Known Member

оо, з тим паном євгеном ніяк зустрітися не могли, не судбба відать

11. Switljachok

Якщо важко зустрітись зі спеціалістом, можна купити (чи взяти напрокат) його книгу - там все коротко і по суті. Запитайте книгу у реєстратора Світлани.
    Хоча ті 8 занять - це дійсно було дієво.

12. odree

odree Well-Known Member

просто все ніяк не могли зустрітися. ну от і я вирішила, що може це знак :) і значить так має бути

13. Улянка

Улянка Well-Known Member

нєа, на моїй було випробувано. Вона може нічого не їсти і кілька днів тільки тоді до циці кожні 5 хвилин і компотик. Я за нею з ложкою не бігаю, то вона скорше навколо мене.
    Бачу що в більшості діти такі дзиги. Може дійсно потрібен просто час. Хоч думаю на рахунок танців підійти взнати. лишнім не буде точно. Ну от дивно тільки що скрізь бачу дітей які і в калясці посидіти можуть і за руку йти.....

14. tslezinska

tslezinska Well-Known Member

Я ще чула що гіперактивність спостерігається у дітей, які у великій кількості вживають газовані кольорові напої...оті фарбники в них вражають дитячий мозок. Хоч я не думаю, що хтось з мамусь, тут присутніх, ті напої діткам дає...але то так, для інформації, може знайомим перекажете...

• Подобається Подобається x 5
  15. odree

odree Well-Known Member

доречі, мія зовсім не любить жодні газовані напої, каже, що її пече, навіть мінералка. самий ходовий напиток в нас - це компот :)

• Подобається Подобається x 9
  16. Un.Known

Un.Known Well-Known Member

Так, гіперактивним дітям радять притримуватись дієти із зниженим вмістом жирів і цукру. При цій дієті з меню виключаються всі синтетичні забарвники, аромати, глютамати, нітріди, включно антиоксидантів в оліяї і жирах.

Також виключаються бензоова кислота і саліцитати. Сполуки цих речовин підсилюють гіперактивність.

E100 - E182 Барвники. Підсилюють або відновлюють кольори продукту.
    E200 - E299 Консерванти. Підвищують строк зберігання продуктів, захищаючи їх від мікробів, грибків, бактеріофагів, хімічні стерилізуючі добавки при дозріванні вин, дезінфектанти.
    E300 - E399 Антиокислювачі. Захищають від окислювання і зміни кольорів.
    E400 - E499 Стабілізатори. Зберігають задану консистенцію. Загусники. Підвищують в'язкість.
    E500 - E599 Емульгатори. Створюють однорідну суміш фаз, що не змішуються, наприклад, води й масла.
    E600 - E699 Підсилювачі смаку й аромату.

Гіперактивні діти можуть їсти все що завгодно, але без цих домішок.

• Подобається Подобається x 6
  17. Switljachok

Процитую дещо з книги Євгенія:
    Що не є причиною ГРДУ (міфи про причини):
    Наступні чинники не дістали наукового підтвердження:
    • "неправильна", "пуста" їжа (цукор, шоколад, тістечка, цитрусові, дріжджі і т.д.);
    • надмірна чи недостатня кількість певних гормонів;
    • недостатнє чи надмірне освітлення;
    • порушення вестибулярного апарату;
    • "погане" батьківство;
    • хаотичне сімейне життя

Достовірні причини ГРДУ:
    1. спадковість (генетичні фактори)
    2. порушення функціонування кори головного мозку, а зокрема лобної долі, яка відповідає за:
    - контроль поведінки та аналіз інформації;
    - оцінку наслідків своїх дій (здатність подумати про можливі варіанти розгортання подій)
    - вміння діяти відповідно до минулого досвіду (не повторювати свої помилки)

• Подобається Подобається x 8
  18. Switljachok

Після того, як почитала цю тему, задумалась. що у батьків таких активних діток надто мало часу для того, щоб спокійно почитати книгу (згадати хоча б компот). Та й далеко не усім вдасться звернутись за кваліфікованою допомогою у "Джерело"... Тому у мене виникла ПРОПОЗИЦІЯ - я можу писати найголовніше з книги, у якій є послідовні кроки до того. щоб навчитися жити з цим розладом.
    У цьому є декілька мінусів:
    - я не є фахівцем з питань ГРДУ (я працюю у "Джерелі" у іншій сфері, хоча була і на семінарі з цього питання, і прочитала багато літератури, і спілкувалась з Євгенієм та дітками. Щоправда, я зараз у декретній відпустці)
    - кожний "крок" має на меті подальше обговорення зі спеціалістом (тому дійсно складні випадки вимагають кваліфікованого підходу). але думаю, форум дозволить нам теж обговорювати все, як це відбувається.

Але є й плюси:
    - цей психолого-педагогічний підхід не має жодних протипоказів, тому навіть якщо у дитини немає ГРДУ, це в жодному разі не зашкодить. У мене своїх двоє діток, у них немає цього розладу, але все-рівно багато що з цих кроків значно полегшують нам спілкування та взаєморозуміння. Багато знайомих, та й на вулиці кажуть, що у нас такі слухняні діти, не дивлячись на те, що вони теж досить активні.

То як - починаємо? Якщо згодяться хоча б троє батьків, ми почнемо:girl_smile:

• Подобається Подобається x 12
  19. Улянка

Улянка Well-Known Member

Я згодна. Шкоди точно не завдасть.

20. Burberry

Burberry Well-Known Member

Власне, він виглядає хорошим спеціалістом і може порадити, що робити далі

• Подобається Подобається x 2