Фінансовий аспект при плануванні кількості дітей в сім'ї

Тема у розділі 'Діти-квіти', створена користувачем Руда Кішка, 18 Листопад 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. Тетянка

Тетянка Well-Known Member

Відповідь: Фінансовий аспект при плануванні кількості дітей в сім'ї

в нас ще як Сашка не народився, то вже був кредит немалий - на квартиру. Сплачуєм його й зараз, тим не менше, я вважаю, що ми нормально забезпечені, адже завжди будуть ті, хто живе гірше за нас і ті, хто краще. Залежить ще багато від власного ставлення до ситуації фінансовго забехпечення/незабезпечення. Бо хтось й з мільйоном, образно кажучи, буде почуватись не дуже, бо ж дитині тре все найкраще, Гарвард, своє житло в майбутньому й т.д., ну це вже я дуже згущую фарби, але суть зрозуміла, думаю.

2. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Моєму старшому 10. Але в нас тут ситуація інша. Якщо є гурток, то вже в ціну входить форма зазвичай.
    Ситуація в нас була така, що все, що мали з Дарка, лишилося у Львові, відповідно тут довелося купувати малому (знайомі мають дітей того самого віку або молодших, відповідно, не дуже було від кого брати одяг. На щастя, тут зібралися мої знайомі жінки й зробили мені сюрприз - "baby shower" (обдаровування), то ми мали "стартовий капітал", але все одно ще купили трохи користуваних лашків. Ну, а з Меласею вже обдаровування не було, з Натанчика одяг не дуже пасував, було трохи "унісексу", але небагато, тому знову були користувані речі.
    Собі ми купуємо нові речі, дітям нові лише "на вихід". Ну, і розпродажі теж ніхто не відміняв. Зимові речі наприкінці сезону дешевші тощо.
    Допомоги в нас тут нема, все самі. Я часом за водія цілими днями, весь час когось кудись вожу та звідкись забираю.
    Я маю няню раз на тиждень, їй 12 років, правда. :)
    А ви дітям окремо готуєте? Наші хлопці їдять те ж, що й ми.
    Бачите, от тут я переконалася власне, що коли є якась потреба, Бог дає. У нас таке вже нераз було, і в наших друзів із шістьма-сімома дітьми такий самий досвід.
    У нас постійно працював тільки хтось один. Зараз працює чоловік, а я не планую найближчі п'ять років, а може й більше. Не відпочивали ми вже багато років, але просто сприймаємо це як те, що воно нам не дуже й треба зараз. Зате діти добре харчуються й мають те, що їм потрібно зараз, а відпочивати. Ми заміняємо відпочинок спільним проводженням часу. Я наприклад, щаслива, що ми зараз щодня вечеряємо всі разом.

3. Fleshka

Fleshka Well-Known Member

В кожного свої критерії "забезпеченості"...
    В нещасних, невдоволених життям батьків рідко бувають щасливі діти.
    Якщо батьки нещасні від того, що їхня дитина не їздить на море, то дитина теж буде нещасна від того.
    Я була щаслива в селі у бабусі, незважаючи на мотичку, серп в жнива, і пасіння корови. На море хотіла, але нещасна не була.

І ще якщо одна дитина має м"ясо в зупі, друга матиме.
    Якщо одна дитина ходила в чоботах - друга може доносити. Просто чи ми захочем щоб вона це доношувала, чи прагнитимемо придбати нові - інше питання. Але це вже не необхідність, а наше прагнення.

Нічого поганого в тому що ми хочем дати нашим дітям найкраще немає.
    Проте п"ятеро дітей в двохкімнатній хрущовці бувають щасливіші ніж двоє в п"ятикімнатній. Знаєте чому? - Заслуга батьків! І ні, далеко не фінансова заслуга. Моральна.

4. Svitlanka

Svitlanka Well-Known Member

Друга, скоріш за все, так....а третя? четверта? Тема ж про " фінансове планування кількості дітей.

5. Fleshka

Про це і пишу.
    Бо завагітнівши, не мала можливості не те що купити штани вагітні, деякі продукти були в якійсь мірі певний період розкішшю. Чоловік був без роботи, в мене теж все валилось, криза. З їжі купували тільки необхідне, один раз свекруха з свекром затарила хімією/гречкою...І я з жахом дивилась вперед. Потім чоловік дещо продав з своїх запасів, потім з"явилась робота...Народився Ромчик. Все добре. Ми переїхали в більшу квартиру, три роки їздимо на море. А я про це навіть мріяти не могла, будучи вагітною з копійками на проїзд в одну сторону.
    Як тут не вірити, що на все воля Божа?
    Я не впевнена в завтрашньому дні. Працює тільки мій чоловік, і вся моя надія тільки на його здоров"я, адже робота фізична. Мої підробітки - капля в морі, але і їм я завдячую Богові, бож я і мріяти не могла, що зможу не віддати дитину в садок, а бути з нею, і допомагати їй, адже вона того потребувала.
    Моя дитина теж хворіє, і ліки бувають потрібні, і гроші на це йдуть. І лікування недешеве перенесли. Це не поміняло моєї віри в те, що все необхідне нам дається, треба вміти бачити це, і розділяти "необхідне" і "бажане".

Особисто моя мрія не море щороку, а щоб наше щастя не вимірювалось морем.

Прагнути до кращого життя я від такого мислення не перестаю, але і

особисто для мене, на даному етапі мого сприйняття навколишнього є неприйнятним.

Можна детальніше?
    Я доношувала за сестрами...які в мене могли бути проблеми?

Знову не розумію...
    Якщо двоє дітей матимуть м"ясо в зупі, то на чотирьох та зупа вже не ділиться?

Зараз буде не буквально:
    Ви боїтеся що зупи не вистачить на всіх, і я боюсь, що так може бути. Ви не наважуєтесь на більше діток через цю боязнь, а я наважуюсь. Це Ваш вибір, і це мій вибір. Ви не є егоїсткою, а я не є безвідповідальною...
    Ми самі вирішуємо поріг нашого щастя і якою кількістю доходу і потреб його виміряти, на скількох членів сім"ї ми згідні ту зупу ділити. Рівно так само ми вчимо на власному прикладі наших дітей бути/не бути щасливими від того, що маємо.

6. Lyudvig

Lyudvig Добра не пам’ятаю, зла не забуваю.

7. Liliyah Romanova

Все правильно. Відповідальні люди підходять до всього відповідально. Але планується не на 10-20 років наперед, чи не так?
    Ну, не знаю нікого, хто зразу планував 3 дітей, чи 5, чи 7. Воно йде покроково. Перше маєш одну дитину, потому додається ще одна. Тоді задумуєшся, чи ще одну би потягнули, зважуючи не лише матеріяльні аспекти. Наш приятель порівняв то із жонглюванням: важко, коли починаєш вчитися з одним м'ячем, тоді з двома, а коли додається третій та всі наступні, того вже не відчуваєш.
    Коли ми завагітніли втретє, батьки дуже за нас переживали й неодноразово казали, що буде дуже важко з трьома (при тому, ні одні, ні другі трьох дітей ніколи не мали). Є в нас тепер троє, але я би не сказала, що дуже важко. Ну, складно, бо нема допомоги, а часом хочеться елементарно поспати чи відпочити й не платити тому, хто пильнувати дітей. :xaxa: А нема такого (майже, але коли є, то рідко). Проте ми подумуємо про те, що на трьох не зупинимося. Так зразу не будемо народжувати, трошки почекаємо, але тут не лише фінансовий аспект, властиве, не він є вирішальним, а більше моє здоров'я. Фінансово нам просто треба звикнути до нової ситуації, подивитися на бюджет, розпланувати, а тоді вже дивитися, як далі буде.
    І якось із тим, що комусь зупи не вистачить, не морочимося. Де готуєш на п'ятьох, там і шостого не проблема нагодувати.
    Мені важче прогодувати чужих дітей, коли приходять побавитися, ніж своїх. :xaxa:

Спав мені на думку один приклад. Писали тут про тих, хто має все й що може це втратити і навпаки. У нас тут знайомі одні так зараз мають. Вони були добре забезпечені (працював лише чоловік), мають троє діток, купили помешкання. Аж тут чоловік вирішив, що він хоче стати священиком, а для цього треба переїхати на інший кінець Канади на кілька років. Помешкання продали, ще й втратили на цьому гроші, бо довелося закривати кредит на два роки раніше. Купу речей залишили й приїхали до Оттави. І зараз живуть дуже скромно, бо ніхто не працює, а троє малих дітей по садках не розіпхаєш на одну зарплату.
    У нас було схоже. Коли нам випало їхати до Канади, ми цього не дуже хотіли, я взагалі чоловіка півроку тут звинувачувала в тому, що він мене невідомо-куди привіз і що ми тут робимо. Нам було добре у Львові, ми мали своє помешкання, якраз піднялися на середній рівень забезпеченості, а тут бах - і переїзд. І жити було дуже важко ці всі роки, особливо перші чотири роки. І якось так життя в нас ішло від самого одруження, як синусоїда - то спади, то піднесення.

А якщо людина пише так, як живе? Чи для дискусії треба забути про свої життеві принципи та стандарти й писати так, як насправді не думаєш? ;)
    Фінансовий аспект не є собі просто окремо, відділений від усього решта. Так чи інакше людина планує фінанси відповідно до своїх пріоритетів. Для когось важливіше відкласти дитині гроші на навчання, а хтось починає з того, що відкладає на ровер спершу.
    От у мене чоловік мислить так конкретно наперед, а я планую маленькими кроками. Хоча і він нераз каже, що "до того ще треба дожити".

До речі, про непередбачуване. У нас таким непередбачуваним є Даркова алергія. Звичайного молока йому не можна, то доводиться купувати дорожче молоко - рисове, мигдалеве. А перший рік, коли ми лише виявили його чутливість до різних продуктів і коли його постійно то проганяло по 6-8 разів на день, то висипало по всьому тілу, нам довелося таку дієту для нього організувати, що я за голову хапатися. Продукти не могли містити молочних продуктів, яєць, цукру, пшениці, клітковини, какао. Усього вже й не згадаю, але то було дуже складно. І таке просто не передбачиш, бо перші роки життя його ніщо не турбувало. Пережили. Важко було, але якось ми то перейшли. Організм очистився, дещо він переріс і зараз може їсти або нормально, або в невеликих дозах, дещо так і залишилося, то ми просто звиклися з тим. Він ніяк не звикне, бо йому хочеться бути як всі. І то нормальне бажання кожної дитини, тільки алергія - це не сукня чи взуття, яке можна купити, аби дитина чулася, що вона не виділяється, на алергію треба зважати. Та й із взуттям чи одягом, чи якоюсь модною забавкою (а ми взагалі для Даркових друзів дивні, бо телевізора в нас нема, мікрохвильової нема, приставок ігрових нема, але то частково компенсує присутність дорогих "іграшок" від епл:mocking:), ті всі речі, а точніше їх відсутність, є певним життєвим уроком. Як то було в мультику "Веселі ніжки -2": кожна перешкода - це нагода. :smile:

8. Fast

Fast Well-Known Member

Ну от цікаво стає, а ті мами які мають одну дитину, чому не наважуються на двох, трьох, більше.
    Невже у фінансах тут нема жодної справи?
    Себе уже якоюсь меркантильною тут почуваю :)
    Само собою і дохід можна втратити, і заощадження, але якось спокійніше наважитись на наступну дитину, коли є коши на даний момент і ти хоча б бачиш якусь перспективу. Це я суто про себе.

9. zetta

zetta Well-Known Member

людина може просто не хотіти.

10. Liliyah Romanova

У кожного свої мотивації. Комусь потрібна більша база, комусь менша, а хтось, як тут уже згадували, прикривається фінансами, якщо не може чи не хоче прямо говорити про справжні причини. Наприклад, складні пологи чи вагітність, або одне й друге - це вагома причина, але говорити про неї не так уже й приємно. І взагалі мені видається, що причин маса може бути.
    У мене знайома має одну дитину й хотіла би ще одну, а чоловік проти і все. І їй деякі подруги радять зробити методом "ой, так сталося", але вони занадто чесні один до одного, щоби вона на таке йшла. І фінанси - це не проблема. Просто він не хоче більше дітей, точніше, не хоче немовлят у домі.
    А багатодітні жартують, що на перших двох дітей ти працюєш, а коли їх троє й більше, то вже вони на тебе. Жартують, маючи на увазі допомогу від держави, але то все не так уже й просто, звичайно.

11. Mammy

Mammy Well-Known Member

Все це дуже відносно! Елементарно з вищого рівня заробітків, рівня життя, можна опуститись на нижчий, і навпаки... Ми коли одружувались - в чоловіка була малесенька зарплата, а я тільки закінчила коледж і поступила на заочне. Можливо, не всі сприймають це як дар Божий, але я саме так: через тиждень після одруження в мене з'явилася непланова робота, чоловіку поступово почали збільшувати зарплату... Ми не могли цього передбачити, але все одно одружувались. Так і з дітьми - я не знаю, що буде завтра, як зміниться наше фінансове становище, (яке зараз мене влаштовує, хоч я і не маю змоги поїхати відпочивати на дорогі курорти, чи купляти дітям все - все фірмове і новесеньке) але завжди знаю, що Бог нас не залишить... І справді, часто певні "потреби дітей" є більше нашими амбіціями, щоб було не гірше "як у людей".
    П. С. Я теж хочу, щоб у моїх діточок все-все було, просто треба часом фільтрувати свої бажання.
    П. П. С. Ні до кого конкретно не звертаюсь - просто мої роздуми :)

12. Liliyah Romanova

А яким чином то так виходить? Мама що, нічого не робить, що тато "собі" заробляє?
    Якщо тато заробляє "собі", то най платить за все, що жінка по хаті робить, чи як?
    Якби питання стояло таким чином, я би, певно, і одної дитини не хотіла мати. :girl_impossible:

13. Lyudvig

До чого тут життєві принципи. Чи ви думаєте, що у нас в сім"ї Бога нема? Але, повторююсь, обговорюються більш практичні речі. :girl_wink:
    От сьогодні мої пішли до школи:
    Старшому-180 грн. на підручники з англ. на слідуючий рік+30грн. за додаткове заняття з вчителем+10 обід.
    Меншому-200грн. на планшетку (роблять по закінченню початкової школи).
    Можливо не дуже коректний приклад, але хочу дати зрозуміти. То, що мені треба би було їм сказати, якщо би я не мала :" Йдіть, хлопчики, якось воно буде, я ж вас люблю, а це основне"?

І я впевнена, що мої діти багатші духовно і матеріально, ніж тисячі інших дітей. І я зовсім не жалкую, що маю їх, все віддам їм і відмовлюсь, якщо треба буде для себе від усього, але, щоб їм добре було. Але не потрібно говорити про те, що бажання треба фільтрувати. "Мечтать не вредно" :girl_crazy:

О і так до теми: сьогодні ще потрібно обом заплатити за гуртки, бо перше число. І маєш тобі- майже 1000 грн, як то кажуть: на рівному місці. А місяць тільки почався...

14. Fleshka

Шкода, що мій допис Ви сприйняли настільки буквально, щей приміряли особисто на себе. Це означає, що мою позицію Ви зовсім не зрозуміли.
    Не переводжу, а говорю про те, що пріорітетним є для мене особисто.
    Я можу відповісти тільки за себе правда. Ні, немає. Незважаючи на нестабільно-невпевнену фінансову ситуацію в нашій сім"ї, немає.
    Не завжди причиною відсутністю другої дитини в сім"ї є ненаважування батьків.
    Не нам це вирішувати.

---------- Додано в 10:29 ---------- Попередній допис був написаний в 10:20 ----------

А от просто цікаво. Якби справді не мали? Життя б на цьому не закінчилось правда? Звичайно ми хочем дати все дітям, але ви ж не можете собі припустити, що когось з діток вам Бог не дав і еврика - двом на гуртки треба менше! Ви маєте трьох, і Вам фінансів вистачає забаспечувати їх усіх.
    Ми плануємо, розраховуємо, але не вирішуємо остаточно. А сталась би в вас зараз вагітність, тоді що? Четвертому не вистачить на гурток?
    Я веду до того, що не завжди те чого ми так боїмося є настільки страшним.
    Якщо вірити що ми зможемо, що нас не лишать, і ще деякі речі не просто так стаються, то і жити буде простіше.

15. Mammy

Mammy Well-Known Member

То все неоднозначні питання... Кожна тема, яка бурно обговорюється на ДП має 2 різні сторони і їх прихильників, відповідно, кожен переконує когось, але ж всі, в основному, залишаються при своїх поглядах! Потрібна розумна "золота середина" в кожному питанні. Я проти того, щоб народжувати без упину десятками ;) , незважаючи ні на що, бо "народжується". Але, знову ж, я не планую вираховувати чи я потягну ще одну дитину. І розумію, що чим старша дитина,тим дорожче, але ж знову все відносно і підручники, планшетки, одяг і т.д. купляється не щомісяця. Кожен живе по своїх поглядах, і я сумніваюсь, що від чиїхось дописів повністю зміняться переконання людини, яка з тим не згідна...

16. Svitlanka

В мене син 14 років :) Тому і пишу, що "маленькі діти-маленькі гроші" ;)
    Мій може за раз 3 відбівні з'їсти. І просити ще :)

Зупа якраз ділиться. ;) А м'ясо? По 10 грам на дитину? Здоров'я до уваги не беремо? Дякую, були часи, коли син їв макарони та картоплю. Добре, коли з маслом.
    Можна, звичайно, давати цілий день манку, і навіть бути всією сім'єю щасливими. Але це не здорОво.

17. Fleshka

Звичайно не здорово.
    А як здорово? Виводити формулу життя де кількість м"яса, яку ми припускаємо що можем мати через 20 років прямопропорційна кількості дітей яких "плануємо"?

Крайнощі, чи не так?

18. robik

robik Member

Підтримую! Мій старший син за 1рік з 37розміру взуття виріс до 41. І підросло "дитинча" на 20см. Питання не стоїть ""хочеш-не хочеш", а мусиш купити, бо як інакше? Час коли я тішилася, що в одній курточці можна ходити 2 сезони минув. Про харчування взагалі мовчу, бо м"язи треба годувати білком, тут вже не здуриш ні кашками-малашками, ні сосисками і тому подібним. Ми не голодуємо, і все необхідне купуємо, але плануючи, економлячи. Якось так.

19. Svitlanka

То я щось не розумію - спочатку Ви пропонуєте ділити на всіх, потім погоджуєтесь, що це нездорОво, але все ж таки вважаєте, що фінанси до планування кількості дітей ніякого відношення не мають. :confused: Якось зовсім нелогічно виходить.....
    Я не кажу, що прораховувати треба до пенсії дітей, бо це утопія, але без того пресловутого "фінансового аспекту" планування кількості дітей з позиції "якось буде" - трохи безвідповідально, IMHO.

20. Lyudvig

Статус теми:
Закрита.