Емігранти, повертайтеся!

Discussion in 'Що у світі чувати?' started by Megan, May 21, 2009.

1. Галя_у_стразах

Галя_у_стразах Well-Known Member

Відповідь: Емігранти, повертайтеся!

В сумме я не трачу на работу больше 9 часов в день.

• Подобається Подобається x 1
  2. Фіяна

Фіяна Творча муза 2013

Розкажу про свій досвід емігранта :) :
    В 2000 році виїхала в Німеччину на навчання з подальшою метою працевлаштування та тривалого проживання. Як результат 4 років, - з початкового рівня добре вивчила німецьку мову, отримала ступінь магістра, написала докторську роботу, отримала менеджерську! посаду з хорошою з/п, службовим авто і непоганим соцпакетом; отримала офіційне право на тривале перебування та працю. На своєму шляху я зустрічала переважно добрих доброзичливих людей, тільки окремі німці дозволяли собі випади на кшталт – „приїхали тут, і вчаться безкоштовно за наші податки, які ми чемно слачуємо...”
    Але незважаючи на тісне спілкування з чисельною українською громадою, щотижневі відвідини української церкви, паралельне навчання в українському університеті, мені кожного дня дУже бракувало всього українського, Львова та друзів. До того часу я не підозрювала що я настільки Львово-залежна :umbrage:, що в мене може бути така ТУГА, що я зможу співати українські пісні годинами і плакати...
    Рішення повернутись прийшло несподівано, від однієї думки про повернення мені стало настільки легше, інакше б не змогла...
    Я однаково розумію людей котрі повертаються, і котрі хочуть поза все виїхати і залишитися... у кожного свій шлях, свій вибір, а цитата з моєї улюбленої пісні „можна все на світі вибирати сину, вибрати не можна тільки батьківщину”, - про мене!
    І навіть тепер, коли я працюю в міжнародній фірмі у Львові, і мені вкотре пропонують relocation в Київ, і з кожним наступним нагадуванням втрачається можливість кар’єрного росту і наближається небезпека звільнення, я все-одно вкотре відмовляюсь, бо знаю що не зможу...

І на мою думку, це основна і дуже критична відмінність проживання тут і там!
    В Україні добре жити і не конче заможним людям, поки не стикаєшся з проблемами – медицина, соціальний захист, поліція - кримінал, бюрократія... А з проблемами корупції, хабарництва, послуг „по блату, по знайомствах” я стикалася і в Європі, та тільки вони на іншому рівні і не такі очевидні та помітні пересічним громадянам як у нас...

• Подобається Подобається x 19
  3. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Staff Member

дуже цікава стаття, раджу почитати :)

тут увесь текст

Last edited: Aug 7, 2009
    • Подобається Подобається x 11
  4. Koza-Dereza

Koza-Dereza Well-Known Member

Я напевно нiколи не зможу повернутись вже, бо впринципi, ще шiсть рокiв i я проживу тут стiльки, скiльки вiд народження жила у Львовi. Виїхала я не зовсiм з доброї волi, забрала мене мама, з молодшим братом. Але без мами я залишатись у Львовi теж не хотiла, так що добра воля була присутня. Перше мала страшенну ностальгiю, плакала, хотiла назад, все було жахливе менi. Хоча були й чудовi моменти, новi друзi, робота, кавалєри iтд. А далi, вийшла замiж, i згодом захотiла мати дитину. Коли я завагiтнiла в 2006 роцi для мене ВСЕ кардинально змiнилось. Чiкаго став моїм домом, Америка - моєю країною, де я i мої дiти живуть. Я вже не хочу назад жити до Львова, але завжди хочу в гостi, бо у мене там батько, i вся вся родина, а тут майже нiкого. Україна завжди залишиться моєю Батькiвщиною, країною мого походження, та якимось етнiчним надбанням для моїх дiтей. Но я вам кажу, я дуже патрiотично настроєна до Америки, особливо пiсля всiх проблем з певними нацiональностями (типу подiй 9/11/2001). Я ще не є громадянкою, але надiюсь що скоро нею буду, i знаю що буду ридати на присязi.
    Отака я зрадниця. Я й сама не думала що так мiй свiтогляд змiниться, втiм не дивуюсь.

• Подобається Подобається x 18
  5. Pantera

Pantera Member

В силу професії часто буваю закордоном як в короткотеромінових відрядженнях так і в довготермінових (до півроку). Чи там добре? Так комфортно, сервіс, все продумано,все для людини і .... , але в той же час скучно. В нас жити цікаво: цікаві люди, цікави трафунки на вулиці, в житті, на роботі, а там ... як за протоколом. І що саме головне суспільство так за цим протоколом і живе і нікому навіть в голову не прийде міняти укладений спосіб життя. Через це там воно розмірене і добре в нашому розумінні. Хоча в іноземців свої проблеми, які при тимчасовому проживанні нам важко вловити..Щодо себе, то я не хочу жити закордоном. Працювати тимчасово так, але жити ні. Душі там немає, один прагматизм і споживання.

• Подобається Подобається x 4
  6. Оля

Оля Well-Known Member

Я теж емігрантка. :) І Україну люблю, але про повернення нема і мови. Вже скоро 17 років, як ми тут. Америка - моя друга друга Батьківщина. Я вже 9 років, як громадянка. І в мене теж вже сльози на очах, коли звучить ця пісня :sad::sad::sad:

http://www.youtube.com/watch?v=5JXWXhteJ30
    http://www.youtube.com/watch?v=5JXWXhteJ30

Last edited by a moderator: Aug 8, 2009
  7. Оля

Оля Well-Known Member

Ну і нащо ото писати дурниці?:girl_mad: Скучно, бо Ви, як пасажир на вокзалі, то ж нема чого узагальнювати. Американцям, чи іншим іноземцям, що бувають в Україні, теж так само скучно, але до того ж і незрозуміло, як можна жити в такому бардаку.

• Подобається Подобається x 10
  8. Mariya

Mariya Well-Known Member

Та, за кордоном люди все за протоколом роблять. І по вулицях за протоколом ходять, і на роботу - за протоколом. Їм, як тільки вони народжуються, зразу ще в роддомі дають грубезну книжку з правилами поведінки у всеможливих ситуаціях. А потім екзаменують всіх на знання тих правил. І тих, хто не всі правила знає, жорстоко карають. :girl_devil: А ще в них є люди, які слідкують за тим, щоб ті правила виконувались. Всі і завжди. Тих, хто правил не виконує - суворо карають. :girl_devil: От тому вони всі і живуть строго за правилами. Бідні і нещасні люди. :sad:

9. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Я також дуже люблю цю пісню. Америка і справді чудова країна. Моя бабця тут ні дня не працювала а їй дали пенсію і купони на їжу, так що вона себе забеспечує і ще нам може допомагати, якщо захоче.

• Подобається Подобається x 6
  10. Pantera

Pantera Member

А Ви не встигніть підстригти травичку на Вашому газоні перед власним будинком і Вам зразу про це нагадає представник від місцевої влади, а якщо не виконаєте "пораду" то отримаєте штраф (перевірено на власному досвіді :) ).
    Так, матеріально їм жити краще від нас, вони при наявності "страховки" соціально захищені (спробуйте її немати і чи будете взмозі оплатити медичні послуги, наприклад, в США), але якщо їм так добре то навіщо їм така кількість психіатрів і психологів?

Маючи будинок і проживаючи в ньому закордоном постійно 3-5 місяців чи можна мене назвати пасажиром?
    Іноземцям в нас швидше дивно і незрозуміло, але не скучно. В нас життя як на вулкані, тут не до скуки.
    Схоже Ви маєте глибинну образу на Україну за те, що "бардак" на її території змусив Вас виїхати.
    Як Ви зазначили "дурниці" - це тільки роздуми з теми і не більше, які пишуть всі дописувачі даного сайту. Вони можуть співпадати з Вашою думкою, а можуть і заперечувати її, скільки людей скільки й думок.

Last edited by a moderator: Aug 9, 2009
    • Подобається Подобається x 5
  11. Lastivka_Rivne

Lastivka_Rivne Well-Known Member

Добре там, де нас немає. Моя думка - народився в Україні, то маєш тут і будувати свою ідеальну сім’ю, роботу, країну. Для мене закордоном можна добре відпочити - в якості туриста об’їздити весь світ, стажуватися (переймати досвід по роботі), поїхати за обміном (на навчання). Але завжди повернутися додому, бо ми всі і є держава, і багато чого можна змінити на краще, було б бажання. В житті треба боротися, бо легких шляхів не буває, і ніде ніколи я не почуватимуся ліпше, ніж на своїй землі.
    А про безлад у нас говорити здалеку добре, але ж ви тут зараз не живете і не докладаєте зусиль, щоб ситуація змінилася. А скиглити і шкодувати наше життя в Україні не потрібно, раз ми ще тут, значить даємо собі раду.

• Подобається Подобається x 3
  12. Liliyah Romanova

А це так погано? Невже так файно жити в занедбаному? Хочте мати хату з газоном, підписуйтеся на правила, як у ній жити. Тут ще й за додаткове відро сміття доплачувати треба. ;)
    А психіатри й психологи потрібні тому, що не вміють жалітися, а ще гірше виживатися на інших людях в транспорті. Пішли побалакали з психологом і вже, з усмішкою спокійні вийшли на вулиці. Тут ні разу не стикалася з такими ситуаціями, як у львівських трамваях, що зачепи невдало одного й уже весь вагон дзявати починає. От вам і психіатри... а ще сповіді по 40 хвилин і довші - то наші люди якраз і трактують, як курс у психіатра, тіко він гроші не коштує.
    А може би ви не сходили на особистості?
    О, до речі, оце і є те, про що я кажу. Нормально спілкуватися не треба, бо можна вижитися на кожного, хто під руку потрапить. Образа якраз у вас відчутна. Так що спілкуйтеся спокійніше, ви не в трамваї. ;)

А отакі фрази мене завжди дивували. Чому всі мають думати, як я? Чому має бути один шаблон? І звідки така ворожість до тих, хто виїхав? Чому нема поваги до чужого вибору? У багатьох сім'ї вже не в Україні, то й дім уже не в Україні також.
    Ця гілка не для того, аби казати емігрантам "приїдьте збудувати нам державу", не треба її на це перетворювати. Думаю, спокійні розмови без нарікань один на одного цілком можливі. :)

Last edited: Aug 9, 2009
  13. Lastivka_Rivne

Лілю, ніхто й не нарікав, перечитайте гілку ще раз, це була моя відповідь на деякі плаксиві дописи, і повертатися в Україну також не треба. Кожен живе як забажає, чи ви не сприймаєте інших думок окрім своєї власної (бо я висловила свою). і держави будувати нам не потрібно, вже якось і самі справимося.
    Я ж тихо, спокійно клацаю пальцями по клавіатурі. Я не в трамваї )))), доречі в гром.транспорті практикую гру в мованку.
    Але ж ви хитра Лілю! Як мовчати, коли в багатьох виникають подібні думки, що не казати все, що думаєш, щоб хтось почувався спокійніше. Я так не вмію, - пишу, те що думаю, вже вибачайте, я вважаю, що краще сказати людині правду, аніж замовчувати, таїти і недоговорювати щось.
    Має бути толерантна балачка, але відкрита.(ми ж не в совку вже)

14. Liliyah Romanova

Сприймаю, я теж свою висловила. Ми тут у затикання рота бавимося??? :eek:
    І про трамвай узагалі було не до вас. Ну й перекрутили... :8:
    Ок, іду почитаю щось інше, бо тут нині не вмію говорити... :girl_bye2:

15. olenkastar

olenkastar Well-Known Member

+10000000000

• Подобається Подобається x 3
  16. Liliyah Romanova

А хто назве країну, що ще не так давно (не знаю як зараз) була рекордсменом із суїциду?

17. Lastivka_Rivne

Що будемо бвитися у статистику? Якщо так, то я теж іду почитаю.

18. Liliyah Romanova

Чому ні, статистика завжди цікава.

• Подобається Подобається x 1
  19. Lastivka_Rivne

Відповім згодом, бо йду до церкви. Вибачте за оффтоп.

20. Яська Березнева

Яська Березнева Well-Known Member

Може, Швеція?